Clyde Geronimi (1901-1989): regie.
Er zijn 8 films gevonden.

One Hundred and One Dalmatians

1961 | Familiefilm, Animatie, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1961. Familiefilm van Clyde Geronimi, Hamilton Luske en Wolfgang Reitherman. Met o.a. Rod Taylor, Cate Bauer, Betty Lou Gerson en Lisa Davis.

Een weinig succesvolle liedjesschrijver met een Dalmatiër trouwt een aantrekkelijke jonge vrouw, die toevallig ook een hond met stippels heeft. Al snel zijn er puppies, veel puppies. Die trekken de aandacht van de inslechte Cruella DeVil, die van hun pelsjes een mooie bontjas wil maken. Ze laat ze ontvoeren. Gelukkig krijgen de hondenouders hulp van andere honden, paarden en andere viervoetigen. Mooie, klassieke Disney van voor het computertijdperk, maar wel gemaakt met behulp van enorme Xerox-kopieermachines. Daardoor bleef het eindresultaat dichtbij de oorspronkelijke visie van de tekenaars maar mist de film wel de zachtheid van vroegere films.

Sleeping Beauty

1959 | Familiefilm, Fantasy, Animatie

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van Eric Larson, Wolfgang Reitherman, Les Clark en Clyde Geronimi. Met o.a. Bill Shirley, Vera Vague en Mary Costa.

De meest indrukwekkende na-oorlogse Disney-tekenfilm en ook de duurste. In grote lijnen gebaseerd op 15e eeuwse Franse manuscripten en verfilmd met veel gevoel voor perspectief en harde, hoekige lijnen. De oorspronkelijke versie is met de stemmen van Mary Costa, Bill Shirley en Vera Vague.

Lady and the Tramp

1955 | Animatie, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Animatie van Clyde Geronimi, Hamilton Luske en Wilfred Jackson.

Een keurige cocker spaniel, Lady, loopt van huis weg en ontmoet een vuilnisbakkie, Tramp genaamd. Ondanks hun klasseverschil beleven ze vrolijke avonturen die leiden naar een allesbetekenende spaghettimaaltijd. Disney's vijftiende lange animatiefilm, vijftig jaar na dato prachtig gerestaureerd, is een levendige hondenromance met fraaie animaties, maar bovenal erg leuke muziek. Zangeres Peggy Lee schreef samen met Sonny Burke jazzy liedjes die nog lekker lang in je hoofd blijven hangen. Wat te denken van 'La La Lu', 'He's a Tramp' en het onvergetelijke 'Bella Notte'.
Met de stemmen van Barbara Luddy (Lady) en Larry Roberts (Tramp).

Peter Pan

1953 | Animatie, Fantasy, Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1953. Animatie van Hamilton Luske, Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Jack Kinney. Met o.a. Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont en Hans Conried.

Klassieker van producent Walt Disney over het mythische jongetje dat nooit opgroeit. Oftewel, Peters avonturen met een stel Engelse kinderen in fantasieland Neverland. Disney had de film bijna klaar in 1941, net op het moment dat het Amerikaanse leger de filmstudio's confisqueerde voor propagandafilms. Disney stapte subiet over en maakte de ondergewaardeerde instructiefilm Four Methods of Flush Riveting (hoe je een vliegtuig mooi glad in elkaar kunt popnagelen). Maar na twaalf magere (na)oorlogse jaren was het dan zover: Peter Pan in de bioscoop, en meteen de best bezochte film van het jaar.

Alice in Wonderland

1951 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1951. Animatie van Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Hamilton Luske.

Men is het erover eens dat Walt Disney met Alice in Wonderland weer een klassieker op animatiegebied de wereld in bracht. Het hele droomverhaal ziet er schitterend uit: Alice, het Witte Konijn, de filosofische kat en het potje croquet met Hartenkoningin. Over de inhoud lopen de meningen echter sterk uiteen. De een ziet dat Disney opnieuw een klassiek boek (van Lewis Carroll) verprutste, de ander meent dat de animatiefilm een op zichzelf staand juweel is. Alice in Wonderland heeft niet de warmte van Bambi of Sneeuwwitje, maar deze film heeft dat niet nodig.
In de Nederlands gesproken versie met de stemmen van oa Ides Meire, Charlotte De Ruytter en Peter Gorissen.
In de originele, Engels gesproken versie met de stemmen van oa Kathryn Beaumont (Alice), Verna Felton (Queen of Hearts) en Bill Thompson (White Rabbit).

Cinderella

1950 | Animatie, Familiefilm, Musical

Verenigde Staten 1950. Animatie van Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Hamilton Luske.

De formule die Walt Disney in 1937 inzette met Sneeuwwitje werd doorgezet met Assepoester: het klassieke sprookje - toch een vrij dun verhaal - werd opgerekt met allerlei zijverhaaltjes, liedjes en snoezige diertjes zodat er een avondvullende tekenfilm van kon worden gemaakt. Van de magie die het resultaat destijds bij het beoogde publiek moet hebben opgeroepen is zeker nog iets voelbaar, al valt achteraf te beoordelen dat Disney wel eens scherper uit de hoek is gekomen. Boeiender dan de nogal kleurloze hoofdpersonen zijn de dromerige sprookjesdecors waar ze doorheen lopen.

Ichabod and Mr. Toad

1949 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1949. Animatie van Jack Kinney, Clyde Geronimi, James Algar en James Alga. Met o.a. Claude Allister, Colin Campbell, John Ployardt, Pat O'Malley en Eric Blore.

Twee bekende verhalen, te weten The Wind in the Willows en The Legend of Sleepy Hollow vinden we terug in één Disney-tekenfilm. Hoewel het hier om een meesterwerk gaat, heeft deze film nimmer de waardering gekregen die hij verdiende. De film is nu in tweeën geknipt en is wel eens op de tv te zien.

Melody Time

1948 | Animatie, Musical, Familiefilm

Verenigde Staten 1948. Animatie van Ben Sharpsteen, Hamilton Luske, Jack Kinney, Wilfred Jackson en Clyde Geronimi. Met o.a. Roy Rogers, Luana Patten en Bobby Driscoll.

Deze avondvullende muzikale Disney-tekenfilm is een milde satire van het dagelijkse leven tijdens de oorlogsjaren (WO II) in de V.S. Niet zo goed als het superieure en vroegere FANTASIA, maar hij mag er toch wel zijn. Hij bestaat uit verschillende gedeelten, die door diverse medewerkers geregisseerd zijn. TREES en ONCE UPON A WINTERTIME stonden onder supervisie van Hamilton Luske, BUMBLE BOOGIE later hertiteld als CONTRASTS IN RHYTHM was het werk van Jack Kinney, JOHNNY APPLESEED is van Wilfred Jackson, LITTLE TOOT, BLAME IT ON THE SAMBA en PECOS BILL zijn van Clyde Geronimi.