Bakhtyar Khudojnazarov is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 6 films gevonden.

Waiting for the Sea

2012 | Fantasy

2012. Fantasy van Bakhtyar Khudojnazarov.

Als Kapitein Marat terugkeert naar huis, na een periode van lange gevangenschap, is niets meer zoals het was. De zee is uitgedroogd, en de haven is enkel nog een ruïne. Hij besluit zijn boot weer richting het water te dragen.

The Suit

2003 | Komedie

Rusland/Frankrijk/Italië/Duitsland/Oekraïne 2003. Komedie van Bakhtyar Khudojnazarov. Met o.a. Artur Povolotsky, Aleksandr Yatsenko, Ivan Kokorin en Ingeborga Dapkunaite.

Choedojnazarovs vierde productie is een relaas over lefgozers die bekneld zitten tussen misère en hoop. Zij hebben de vrijheid waarover hun ouders droomden, en komen tot de ontdekking dat die vrijheid zonder geld een vergezicht blijft. De keuze om de grimmige werkelijkheid van dit intellectueel en materieel kaalgeslagen land met kolder aan te pakken, maakt The Suit goed verteerbaar. Al dringt de vraag zich op of de regisseur ook iets anders kan dan de werkelijkheid richting absurdisme kantelen.

My Sweet Home

2001 | Komedie

Griekenland/Duitsland 2001. Komedie van Filippos Tsitos. Met o.a. Harvey Friedman, Nadja Uhl, Monika Hansen, Marie Mentrup en Michael Schweighöfer.

De oogverblindende Anke (Uhl), alleenstaande moeder van een baby, is gids voor toeristen in het multiculturele Berlijn. Zo ontmoet ze Bruce (Friedman) uit Cali-fuckin`-fornia, die gelijk voor haar door de knie[KA3]en gaat en pas wil wijken als hij haar ja-woord krijgt om met haar te trouwen. Om te bewijzen hoeveel hij om haar geeft, verscheurt hij zijn vliegticket. Anke stemt toe, maar wil een soort vrijgezellenfeest op de vooravond van hun huwelijk. Haar moeder (Hansen) is de enige offici[KA3]ele genodigde. Verder is het een gezellig samenzijn in de bierkelder van de Mof (Mentrup) met jongelui van uiteenlopende nationaliteiten. Iedereen begint dan te mijmeren over zijn eigen thuis en zijn persoonlijke problemen. Op dat punt verliest de goed begonnen avondvullende debuutfilm van Tsitos zijn vaart en komt hij krakend en piepend tot stilstand begeleid door de Emir Kusturica-achtige muziek van Nelle Karajlic (geen toeval dus). Onder de feestneuzen bevinden zich de temperamentvolle Russische straatmuzikanten Wladimir (Kovalevski) en Kolia (Kemertelidze), een Thaise (Kang) die van haar Duitse man wil vluchten, de Pakistani Ino (D`Souza), de Marokkaan Hakim (Nebbou), de Griekse Despina (Sapountzis), een Braziliaan (Monteiro) en de Ossi Hartmut (Lewan). Het echte probleem van de film zit hem in het zwakke spel van Friedman, die geen partij is voor de bruisende Uhl. Het scenario voor deze losse milieustudie met veel improvistatie is van regisseur Tsitos. Het camerawerk van Hanno Lentz is goed, evenals de algehele vormgeving van de film. Opgenomen in de serie Das kleine Fernsehspiel in de reeks Gefühlsecht. Dolby.

Luna Papa

1999 | Drama, Komedie

Rusland/Tadzjikistan/Duitsland/Japan/Oostenrijk/Zwitserland/Frankrijk 1999. Drama van Bakhtyar Khudojnazarov. Met o.a. Chulpan Khamatova, Moritz Bleibtreu, Ato Mukhamedshanov, Merab Ninidze en Nikolai Fomenko.

Veel ongewoons in Luna papa. Naast een foetus als commentator verrast de Tadzjikistaanse regisseur Khudojnazarov zijn publiek met vliegende stieren, zwevende daken en pratende groenten. 'Fantastisch realisme', noemt hij het. Mamlakat (Khamatova) is een dromerig meisje in een schilderachtig kustdorpje dat constant baadt in de bonte kleuren van het mooiste ochtendgloren. Ze wil actrice worden maar eerst moet ze met haar vader en licht gestoorde broer (Moritz Bleibtreu) de vader van haar ongeboren kind opsporen. Ze kent alleen zijn stem en ze weet dat hij acteur is. Wat volgt is een geweldige roadmovie langs theatergezelschappen, losgeslagen maffioso en vervelende kinderen met waterpistolen.

Kosh Ba Kosh

1993 | Romantiek, Drama

Japan/Rusland/Zwitserland 1993. Romantiek van Bakhtiyar Khudojnazarov en Bakhtyar Khudojnazarov. Met o.a. Paulina Galvez, Daler Madjidav, Alisher Kasimov, Bokhodur Djurabajev en Albardji Bakhirova.

Djurabajev vergokt zijn dochter, die juist uit westelijk Rusland is teruggekeerd naar haar vaderland Tadzjikistan. Ze wordt in onderpand gegeven aan Madjidav, een jongeman, die een goederentransport-lift bedient. De twee raken ondanks de wat merkwaardige omstandigheden van hun ontmoeting op elkaar verliefd. Eenvoudige, maar sterke love-story, die letterlijk en figuurlijk wordt overschaduwd door de burgeroorlog in deze voormalige Sovjetrepubliek. Het scenario is van Leonid Mahkamov en regisseur Khudojnazarov. Het camerawerk is van Georgy Dzalaiev. Bekroond met de Zilveren Leeuw in Venetië.

Bratan

1991 | Komedie, Drama, Avonturenfilm

SUHH 1991. Komedie van Bakhtiyar Khudojnazarov en Bakhtyar Khudojnazarov. Met o.a. Firuz Sabzaliev, Timur Tursuniv, N. Arifova, I. Tabarowa en R. Kurbanov.

Interessant en verfrissend debuut van Khudojnazarov, toen nog maar 26 jaar oud. Twee broers, Farukh (Saaliyev), die zeventien is en Potsjik (Tursunov), die zeven jaar is, stappen in een gammele goederentrein in Russisch Centraal Azi[KA3]e met de bedoeling af te reizen naar hun vader, een dokter, die praktizeert in een kuuroord in de bergen van de Sovjetrepubliek Tadzjikistan (op de grens met Afghanistan, Pakistan en de Chinese Volksrepubliek). De oudste is zich bewust geworden van hun uitzichtloze toestand en hoopt voor hem en zijn jongere broertje op een betere toekomst. Eenmaal aangekomen bij hun vader begrijpen zij algauw dat het ook daar niet beter is en vervolgen zij hun weg. Strak gefilmd met camerawerk van Georgi Dzalaev, dat doet denken aan de Italiaanse neorealisten van vlak na WO II (1939-44). Het scenario is van regisseur Khudojnazarov en Leonid Makhkamov. Meervoudig bekroond. Mono.