Geoffrey Unsworth: camera.
Er zijn 32 films gevonden.

Curse of the Pink Panther

1983 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ted Wass, David Niven, Robert Wagner, Herbert Lom en Joanna Lumley.

De Roze Panter-diamant is weer gestolen. Een kolfje naar de hand van inspecteur Clouseau, maar deze is spoorloos verdwenen. De al even onhandige sergeant Clifton Sleigh (Wass) van de New Yorkse politie krijgt de opdracht Clouseau te zoeken. Hij is met de diamant en na een plastische chirurgische ingreep op Mallorca ondergedoken. De zevende film in de reeks - en de eerste zonder Sellers - is een waar dieptepunt. De gags zijn herhalingen van vorige films en Wass is zeker geen geslaagd substituut voor Sellers. Het scenario van Blake en Geoffrey Edwards balanceert meermaals op het randje van het vulgaire. Niven speelt hier zijn laatste rol (zijn stem werd gedubd door Rich Little). Geoffrey Unsworth verzorgde de fotografie. Gedraaid in Panavision.

Superman II

1980 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1980. Sciencefiction van Richard Lester en Richard Donner. Met o.a. Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder, Terence Stamp en Ned Beatty.

In Superman II schudt de man van Krypton zijn bovenmenselijke krachten af uit liefde voor Lois Lane (Kidder). Maar hij heeft zijn cape snel weer om vanwege snode plannen van boosaardige Lex Luthor (Hackman). Van de vele, vele films en tv-series over Superman worden de eerste twee films met Christopher Reeve door velen beschouwd als de meest geslaagde. Deel twee is zo mogelijk nog beter dan deel één: grimmig, visueel sterk en trouw aan de strip. In 2012 maakte Zack Snyder (300, Watchmen) een nieuwe Superman-film, visueel mooi, maar minder charmant.

Tess

1979 | Drama, Romantiek, Historische film, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1979. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Nastassja Kinski, Peter Firth, Leigh Lawson, John Collin en Arielle Dombasle.

Tess (Nastassja Kinski) is een arm meisje dat een betrekking als dienster accepteert bij haar verre en welvarende familie de D'Urbervilles. In haar nieuwe thuis wordt ze onteerd door 'neef' Alec (Leigh Lawson) en vervolgens verstoten door echtgenoot Angel (Peter Firth). Na de dood van haar vader vindt de innerlijk verteerde Tess opnieuw werk bij Alec. Haar roerige leven lijkt eindelijk tot rust te komen. Totdat de berouwvolle Angel ten tonele verschijnt en Tess zich genoodzaakt ziet om het heft in eigen hand te nemen. Naar Thomas Hardy's roman 'Tess of the d'Urbervilles - a pure woman', één van zijn meest neerslachtige werken over rurale beslommeringen.

The First Great Train Robbery

1978 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Misdaad van Michael Crichton. Met o.a. Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Wayne Sleep en Malcolm Terris.

De eerste grote treinoverval, niet die van 1963 maar die van 1855. Michael Crichton nam zijn eigen boek ter hand en loodste Sean Connery en Donald Sutherland door een smakelijk verhaal over de planning en uitvoering van de eerste roofoverval in een rijdende trein. Connery speelt meesterbrein Pierce - in werkelijkheid een voormalige spoorwegbeambte - met Donald Sutherland als de slinkse boef. Crichton zet het aangenaam dik aan en produceerde een onderhoudende rolprent. De heren in kwestie werden overigens een jaar na de overval opgepakt.

Superman

1978 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Sciencefiction van Richard Donner. Met o.a. Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando en Ned Beatty.

Eerste van een hele serie Superman-films is met een aanstekelijke mengeling van grootse special effects en zelfrelativering nog altijd de leukste van de vier. Superbaby wordt door zijn vader Jor-El (Brando, die naar verluidt drie miljoen dollar betaald kreeg voor deze rol van een paar minuten) vanaf planeet Krypton naar de aarde gestuurd, groeit daar op om uiteindelijk als Superman een hele serie calamiteiten te helpen verhinderen. Grote verrassing destijds was hoofdrolspeler Christopher Reeve, die met zijn open gezicht en gespierde lichaam perfect voor de rol werd geacht. Gene Hackman is een grandioze Luthor.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en interessant gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim 17.000 soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

The Return of the Pink Panther

1975 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Christopher Plummer, Catherine Schell, Herbert Lom en Bert Kwouk.

De man met de 'zeldzame gave om alles te weten zonder na te hoeven denken'. Zo beschrijft stuntelende Inspector Clouseau zichzelf, zich van geen kwaad of falen bewust. Acteur Peter Sellers koos zelf voor de beheerste inslag van Clouseau, als een afspiegeling van een gemankeerd leven waarin waardig doorploeteren als enige optie overblijft. In deze vierde film wordt de Pink Panther diamant opnieuw gestolen, met Clouseau als rechercheur. Christopher Plummer en Catherine Schell spelen het verdachte echtpaar. Met zonnig locatiewerk in Nice en Marokko. Groots vanwege uniek spel, met meesterlijke openingsanimatie, muziek en regie.

Royal Flash

1975 | Actiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Richard Lester. Met o.a. Malcolm McDowall, Alan Bates, Florinda Bolkan, Oliver Reed en Britt Ekland.

De Engelse legerofficier Flashman (McDowall), een onverschrokken rokkenjager, heeft het oog laten vallen op een Spaanse danseres (Bolkan), die door niemand minder dan Otto von Bismarck (Reed) wordt begeleid. Hij geeft zich uit voor een Pruisisch edelman en raakt verwikkeld in allerlei politieke intriges en benarde situaties - hij moet gaan trouwen met een hertogin (Ekland) - waaruit hij zich maar ternauwernood weet te redden. Weliswaar een hele stereotiepe weergave van de Duitse mentalitieit, maar verrassend verfrissend en ironisch. Alle rollen doen het goed en de regie mag er zijn. Het scenario is van George MacDonald Fraser naar zijn eigen roman. Nog altijd actueel.

The Internecine Project

1974 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Ken Hughes. Met o.a. James Coburn, Lee Grant, Harry Andrews, Ian Hendry en Michael Jayston.

Een tv-debat in Londen brengt de vroegere geliefden, hoge ambtenares Grant en vooraanstaand jurist Coburn weer samen. Grant heeft haar twijfels over Coburns snelle klim naar de politieke top, maar ze beseft niet dat Coburn beschikt over een ploeg van vier schitterende industri[KA3]ele spionnen. Ze gaat wel dieper in op de relatie tussen Coburn en de machtige Wynn. Een nutteloze spionagefilm, die weinig zegt over de echte industri[KA3]ele spionage maar er wel een spelletje mee speelt dat nergens toe leidt. Goede acteerprestaties van een hele reeks bekende gezichten kunnen weinig doen aan het zwakke scenario dat Barry Levinson en Jonathan Lynn (die later beiden als regisseur belangrijker werk zouden afleveren) haalden uit de roman Internecine van Mort W. Elkind. Fotografie van Geoffrey Unsworth.

Murder on the Orient Express

1974 | Thriller, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Albert Finney, Sean Connery, Lauren Bacall, John Gielgud en Martin Balsam.

Het is zeer de moeite waard om de stoet beroemde acteurs in Agatha Christie's 'Murder on the Orient Express' te zien optreden. Regisseur Lumet liet de grote namen allemaal tot hun recht komen. Een voor een klimmen ze aan boord van de Orient Express, de eersteklas trein waarin later een moord gaat plaatsvinden die één van de passagiers, detective Hercule Poirot (een onherkenbare Finney), moet oplossen. We zien oa Sean Connery als agressieve legerofficier, John Gielgud als butler (wat anders), Ingrid Bergman die een Oscar kreeg voor haar bijrol als godvrezende buitenlander en nog een handvol grootheden in andere mooie rollen en rolletjes. Over eersteklas trein gesproken.

Love and Pain and the Whole Damn Thing

1973 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1973. Komedie van Alan J. Pakula. Met o.a. Maggie Smith, Timothy Bottoms en Jaime De Mora Y Aragon.

Een charmant verhaal over twee introverte figuren die elkaar op wonderbaarlijke en humoristische wijze treffen en verliefd worden als ze in Spanje rondtoeren.

Cabaret

1972 | Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1972. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem, Joel Grey en Fritz Wepper.

Uitstekende bewerking van de theatermusical, die weer was gebaseerd op Christopher Isherwoods stukken 'Berlin Stories' en 'I Am a Camera'. Liza Minnelli, dochter van een van Amerika's grootste filmmusicalregisseurs, Vincente Minnelli, speelt Sally Bowles, een Amerikaanse nachtclubzangeres in Berlijn jaren dertig die de politieke realiteit op afstand probeert te houden. Binnen in de Kit Kat Club gaat het er vrolijk aan toe met zang en dans en decadente seksuele buitenissigheden, onder supervisie van de energieke ceremoniemeester (een meesterlijke rol van Joel Grey). Ondertussen heeft Sally haar romantische beslommeringen met twee mannen (Michael York en Helmut Griem). Klassieke liedjes als 'Money, Money' en 'Cabaret'.

Three Sisters

1970 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Laurence Olivier en John Sichel. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Plowright, Alan Bates, Jeanne Watts en Louise Purnell.

Een briljante filmbewerking van Tsjechovs toneelstuk over de drie dochters van een overleden Russische kolonel die omstreeks 1900 op het platteland wonen. Deze bruisende produktie van Olivier is de beste filmversie van het klassieke toneelstuk.

The Magic Christian

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Komedie van Joseph McGrath. Met o.a. Christopher Lee, Peter Sellers, Ringo Starr, Richard Attenborough en Raquel Welch.

Een gekke zwarte komedie: de rijkste man ter wereld en zijn protégé voeren wraakoefeningen uit op de maatschappij door aan te tonen met een serie dwaze plannen hoe inhalig de mensen in werkelijkheid zijn. Gebaseerd op het boek van Terry Southern die samen met McGrath voor het scenario tekende waaraan ook Sellers, Cleese en Chapman een bijdrage leverden.

Cromwell

1970 | Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1970. Historische film van Ken Hughes. Met o.a. Richard Harris, Alec Guinness, Robert Morley, Dorothy Tutin en Frank Finlay.

In Engeland is hij omstreden: Oliver Cromwell (1599-1658) die zich tijdens het bewind van King Charles als politiek en militair leider onder katholieken erg impopulair maakte. Regisseur Hughes maakte een historisch onderbouwd biografisch drama dat oorspronkelijk drie uur duurde, en het vooral moet hebben van groots opgezette gevechtsscènes. Visueel valt er, met al die figuranten en Engelse kastelen, wel wat te beleven. Het kostuumontwerp van Vittorio Nino Novarese (die ook Cleopatra aankleedde) kreeg een Oscar. Let op een jonge Timothy Dalton, de latere kortstondige 007, als prins Rupert.

The Dance of Death

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van David Giles. Met o.a. Robert Lang, Laurence Olivier, Geraldine McEwan, Janina Faye en Malcolm Reynolds.

Filmversie van de National Theatre-produktie van August Strindbergs toneelstuk over de angst van een oudere zeekapitein; voornamelijk de moeite waard door de heftige vertolking van Olivier. In Amerika pas uitgebracht in 1979.

The Bliss of Mrs. Blossom

1968 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Komedie van Joseph McGrath. Met o.a. Shirley MacLaine, Richard Attenborough, James Booth, Freddie Jones en Bob Monkhouse.

Een originele komedie met heerlijke rollen. De vrouw van een BH-fabrikant heeft - al vijf jaar - een minnaar die op de zolder verborgen zit. Zakt aan het einde wat af, maar voor het grootste gedeelte een verrukkelijke film. Naar een toneelstuk van Alec Coppel, door hem en Denis Norden tot scenario bewerkt. Camerawerk van Geoffrey Unsworth.

2001: A Space Odyssey

1968 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Stanley Kubrick. Met o.a. Keir Dullea, William Sylvester, Gary Lockwood, Daniel Richter en Leonard Rossiter.

Kubrick heeft met zijn 2001: A Space Odyssey vertelformules voor grote Hollywoodfilms doen wankelen, visuele effecten van de toekomst het heden ingeslingerd en het getoeter van Strauss' 'Also sprach Zarathustra' voor altijd met de leegte van het heelal verbonden. Een mysterieuze monoliet is aanwezig bij de technologische evolutie van de mens; van knokkende aap in oertijden tot de astronaut (Dullea) in 2001, die dankzij computer HAL in de problemen geraakt. Intussen lijkt de mens psychologisch stil te staan.

Half A Sixpence

1967 | Musical

Verenigde Staten 1967. Musical van George Sidney. Met o.a. Tommy Steele, Julia Foster, Cyril Richard, Penelope Horner en Grover Dale.

Met geld kun je geen liefde kopen, is de boodschap van deze musical met voormalig tieneridool Tommy Steele. Ook geen goede musical, blijkt al snel. Steele speelt de arme wees met Julia Foster als zijn verloren kinderliefde. Een erfenis en talloze tamme liedjes later krijgt het stel opnieuw een kans. Een sentimentele inslag is vereist want anders is de genoeglijk ouderwets bedoelde maar vooral ongeïnspireerde en veel te lange zit moeilijk vol te houden. Maar, zoals Steele het zelf playbackt, een halve romance is beter dan niks

Genghis Khan

1965 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Joegoslavië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Henry Levin. Met o.a. Omar Sharif, Stephen Boyd, James Mason, Eli Wallach en Robert Morley.

Een jonge Mongool wordt door soldaten van een wrede aanvoerder gevangen genomen en tot slavernij gedwongen, maar hij weet met enkele volgelingen te ontsnappen. Het lukt hem om de slaven te bevrijden en ze te trainen tot ze volwaardige soldaten zijn. Nadat hij door de keizer van China tot Genghis Khan is uitgeroepen, begint hij zijn veroveringstochten.

Becket

1964 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Biografie van Peter Glenville. Met o.a. Richard Burton, Peter O'Toole, John Gielgud, Gino Cervi en Donald Wolfit.

De twaalfde-eeuwse Britse koning Hendrik II (O'Toole) vindt het ambt nogal saai. Liever stort hij zich in het nachtleven, om een stevig potje te drinken en achter de vrouwen aan te zitten. Hierbij krijgt hij hulp van de Saksische Becket (Burton). Als dank benoemt hij hem tot aartsbisschop van Canterbury, als de vorige, lastige kerkleider overlijdt. Maar tot zijn verbazing ontpopt Becket zich tot een vroom en hardwerkend man die niet te beroerd is om zijn vorst stevig dwars te zitten. Acteerkanonnen Burton en O'Toole schitteren in deze fraaie, met Oscarnominaties overladen productie uit het uitmuntende filmjaar 1964.

The Main Attraction

1962 | Drama, Muziek, Musical, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Pat Boone, Nancy Kwan, Mai Zetterling, Yvonne Mitchell en Kieron Moore.

Een jongeman wordt door een oudere vrouw bij het circus gehaald en dit heeft onrust en jaloezie onder de circusbevolking tot gevolg. Een standaard gegeven, een misplaatst einde met Zetterling die opvallend is als de oudere circusartieste. Scenario van John Patrick en Marguerite Roberts. Het camerawerk is van Geoffrey Unsworth. Opgenomen in Engeland in Metroscope.

The 300 Spartans

1962 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Historische film van Rudolph Maté. Met o.a. Richard Egan, Ralph Richardson, Diane Baker en Barry Coe.

Volgens Herodotus waren het er ruim vijf miljoen. Moderne geschiedschrijvers houden het op zo'n driehonderdduizend. Hoe het ook zij, de 300-koppige lijfwacht van koning Leonidas was in de minderheid toen de Perzen zich in 480 voor Christus door een nauwe Griekse bergpas wilden wurmen op weg naar Europa. De trotse Spartanen wilden niets weten van het Perzische aanbod om de wapens in te leveren. 'Kom ze maar halen,' luidde de gevleugelde repliek. De rest is geschiedenis, te zien in deze fraai gerestaureerde cultklassieker.

North West Frontier

1959 | Romantiek, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Kenneth More, Lauren Bacall, Herbert Lom, Wilfrid Hyde-White en I.S. Johar.

In 1905 komen de moslims in het grensgebied van Noordwest-India in opstand tegen de Britsgezinde maharadja. De maharadja vreest (terecht) voor zijn leven en vertrouwt zijn vijfjarige zoon en diens Amerikaanse gouvernante (Bacall) toe aan Captain Scott (More), die hen per spoor naar New Delhi moet brengen. In de trein zit echter ook de journalist Van Layden (Lom), die aan de kant van de opstandelingen staat en die de jongen wil doden. Vlotte avonturenfilm over een groepje vluchtelingen, achtervolgd door religieuze fanatici in het turbulente, koloniale India. Het scenario van Robin Estridge bevat een flinke dosis spektakel. Achter de camera stond Geoffrey Unsworth. Ook bekend als Flame Over India.

Dangerous Exile

1958 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1958. Avonturenfilm van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Belinda Lee, Keith Michell, Richard O'Sullivan, Martita Hunt en Finlay Currie.

Lekker gescherm en avontuur tijdens de Franse Revolutie met ballonvaarder Jourdan als de hertog van Beauvais, die aan het vlijmscherpe guillotine-mes is ontsnapt en veilig landt in Wales. Een moord-commando zet de achtervolging in. Hij wordt door een charmante meid, die van wanten weet (Lee als de Amerikaanse Virginia Trail), op passende wijze geholpen. Naar de roman A King Reluctant van Vaugh Wilkens, tot scenario bewerkt door Robin Estridge en Patrick Kirwan. Camerawerk van Geoffrey Unsworth.

A Night to Remember

1958 | Drama, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Kenneth More, Honor Blackman, Ronald Allen, Anthony Bushell en Robert Ayres.

In een bespreking van een film over de ramp met de Titanic ligt het voor de hand een vergelijking met Camerons megaklapper Titanic (1997) te maken. Waar Cameron de voorkeur gaf aan melodrama en gekunstelde romantiek, gebruikt Roy Ward Baker voor zijn verfilming van Walter Lords bestseller een documentaire stijl. Met behulp van cameraman Geoffrey Unsworth (2001: A Space Odyssey) lukt het Baker heel knap om de paniek en verwarring aan boord van het zinkende schip weer te geven. Bijna in real time, de film duurt maar een half uur minder dan de eigenlijke ramp.

Hell Drivers

1957 | Drama, Actiefilm, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Cy Endfield. Met o.a. Stanley Baker, Sean Connery, Peggy Cummins, Herbert Lom en Patrick McGoohan.

Ex-gedetineerde Yately (Baker) racet met Tom (Connery) en Red (McGoohan) trucks vol explosieven over hobbelige wegen. Er wordt gezopen in wegcafés en Yately probeert en passant de zwendel van zijn baas aan het licht te brengen. Ook nog wat zijverhaal met romantiek enzo, maar dat kan vergeten worden: dit is spannende actie met veel Britse acteurs die beroemd zijn of zouden worden.

A Town Like Alice

1956 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Maleisië 1956. Oorlogsfilm van Jack Lee. Met o.a. Virginia McKenna, Peter Finch, Maureen Swanson en Vincent Ball.

De Britse Jean Paget (McKenna) keert terug naar het dorp in Maleisië waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog, in gevangenschap van de Japanners, hulp kreeg van de lokale bevolking. Met een verkregen erfenis wil ze nu iets terugdoen. En ze zoekt de Australiër (Finch) die de gevangen groep ­vrouwen en kinderen ­tijdens een ­dodenmars hulp bood. ­Prima hoofdrolspelers, beiden geëerd met een BAFTA, in een sober verteld drama naar het boek van Nevil Shute. De roman vormde later ook de basis voor een televisieserie en een radiohoorspel.

The Purple Plain

1954 | Oorlogsfilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1954. Oorlogsfilm van Robert Parrish. Met o.a. Gregory Peck, Win Min Than, Bernard Lee, Maurice Denham en Brenda De Banzie.

Na een bombardement op Londen en de dood van zijn toekomstige vrouw wordt de Canadese piloot Bill Forrester (Peck) naar Birma gestuurd, waar hij opvalt door roekeloosheid. Wanneer zijn vliegtuig neerstort moeten hij en twee maten weer in de beschaafde wereld zien te komen. Boeiend en intigrerend scenario van Eric Ambler, naar de roman van H.E. Bates, werkt niet helemaal, aangezien het gelijktijdig een psychologische studie en een actiefilm wil opleveren. De film werd opgenomen in Sri Lanka. Prachtige fotografie van Geoffrey Unsworth.

The Million Pound Note

1954 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van Donald Neame en Ronald Neame. Met o.a. Gregory Peck, Jane Griffith, Ronald Squire, A.E. Matthews en Wilfrid Hyde-White.

Amerikaan Peck ontvangt een bankbiljet van één miljoen pond op voorwaarde dat hij het een maand lang niet mag uitgeven. Zodra het nieuws de ronde doet dat iemand zoveel geld bezit, gaan alle krediet-kranen overal stromen met als gevolg een hoop pech en ellende na die periode. Een veel te brave bewerking van het bekende komische verhaal van Mark Twain. Gesitueerd in Londen. Scenario van Jill Craigie. Camerawerk van Geoffrey Unsworth.

The Spider and the Fly

1949 |

Verenigd Koninkrijk 1949. Robert Hamer. Met o.a. Guy Rolfe, Nadia Gray, Eric Portman, Maurice Denham en James Hayter.

De gewiekste brandkastkraker Rolfe maakt in 1913 Parijs onveilig tot wanhoop van politiechef Portman. De sluwheid van de misdadiger heeft echter een zekere sympathie gewekt bij de wetsdienaar. Wat ze niet weten is dat ze alletwee verliefd zijn op dezelfde vrouw, Gray. Als de oorlog uitbreekt wordt Portman ingedeeld bij de Britse geheime dienst. Hij krijgt de opdracht in Bern vertrouwelijke documenten te stelen van de Duitsers. Hij denkt onmiddellijk aan Rolfe die hem kan helpen. Geforceerd melodrama dat niet geslaagd is als thriller en evenmin als drama of komedie kan overtuigen. De spontaniteit van de acteurs redt het gezochte scenario van Robert Westerby van de ondergang. Fotografie van Geoffrey Unsworth.

Scott of the Antarctic

1948 | Historische film, Avonturenfilm, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1948. Historische film van Charles Frend. Met o.a. John Mills, James Robertson Justice, Kenneth More, Harold Warrender en Diana Churchill.

Historisch epos over ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott die in 1910 met zijn Britse team als eerste de Zuidpool wilde bereiken. Na een barre tocht bereikten ze hun doel, helaas reeds gemarkeerd met de Noorse vlag. Een aantal maanden later werden hun ontzielde lichamen gevonden in de sneeuw, samen met Scotts dagboek waarin hij besloot met: 'als we het hadden overleefd dan had ik een verhaal te vertellen over de onversaagdheid, het uithoudingsvermogen en de moed van mijn metgezellen, een verhaal dat het hart zou beroeren van iedere Engelsman'. Regisseur Frend honoreerde Scotts wens met deze indrukwekkende film.