François Rauber

Componist

François Rauber is componist.
Er zijn 7 films gevonden.

Le Far West

1973 | Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm, Fantasy

België/Frankrijk 1973. Familiefilm van Jacques Brel. Met o.a. Jacques Brel, Danièle Evenou, Gabriel Jabbour en Véronique Mucret.

Brel schreef niet alleen het scenario met Paul Andróta en de muziek met François Rauber voor dit ontwapenende sprookje, maar regisseerde ook en speelde de hoofdrol. De film, alhoewel bij momenten vol symboliek en zelfs met tragische momenten, blijft verrassend lichtvoetig en charmant. Korte gastoptredens van Juliette Gréco, Lino Ventura, Claude Lelouch en Michel Piccoli. Het camerawerk is van Alain Levent. Eastmancolor, Mono.

L'emmerdeur

1973 | Komedie

Frankrijk/Italië 1973. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Lino Ventura, Jacques Brel, Caroline Cellier, Jean-Pierre Darras en Nino Castelnuovo.

De titel L'emmerdeur betekent zoiets als treiteraar of kwelgeest, een voortreffelijke benaming voor het personage van Jacques Brel in Edouard Molinaro's vermakelijke blijspel. Zwaarmoedige François veroorzaakt namelijk een waterballet in zijn hotelkamer juist op het moment dat huurmoordenaar Ralf vanuit de aangrenzende kamer een rechtbankgetuige aan de overkant van de straat wil neerschieten. Het is het begin van een reeks kolderieke malentendu's die wonderwel amuseren omdat beide acteurs hun personages uiterst serieus nemen. Veelvuldige locatiewisselingen in de omgeving van Montpellier geven het toch al luchtige werk extra jeu.

Tintin et le lac aux requins

1972 | Animatie, Familiefilm, Avonturenfilm

België/Frankrijk 1972. Animatie van Raymond Leblanc.

Kuifje en Kapitein Haddock vliegen naar de fictieve Balkanstaat Syldavië om een bezoekje te brengen aan professor Zonnebloem. Maar het vliegtuig wordt gesaboteerd en stort neer, ze weten het er ternauwernood levend vanaf te brengen. Dan komen ze op het spoor van kunstdieven en kidnappers, die zich verschanst hebben in een basis onder in een meer. Hergé liet het scenario over aan vriend en collega Greg (pseudoniem van Michel Régnier), (mede-)schepper van strips als Luc Orient en Olivier Blunder, die een aantal Kuifje-verhalen door elkaar husselde. Niet onaardig.

Tintin et le temple du soleil

1969 | Familiefilm, Avonturenfilm, Animatie

Frankrijk/België/Zwitserland 1969. Familiefilm van Eddie Lateste.

De jonge reporter Kuifje, zijn hondje Bobby en kapitein-in-ruste Haddock schieten hun vriend professor Zonnebloem te hulp in de zaak van een groot aantal geleerden, die een voor een in een mysterieuze coma raken. Het blijkt dat ze allen betrokken waren bij een expeditie, en de mummie van overleden incaheerser Rascar Capac heeft er ook iets mee van doen. Gebaseerd op de stripboeken 'De zeven kristallen bollen' en 'Kuifje en de zonnetempel'. Getrouw aan Hergé, maar niet zo verfijnd als het bronmateriaal, en minder leuk dan Spielbergs Kuifje-verfilming uit 2011.

Le temple de soleil

1969 | Avonturenfilm, Familiefilm, Animatie

België 1969. Avonturenfilm van Belvision.

De minst slechte avondvullende tekenfilm die sinds lang in België werd gemaakt, en een van de betere reconstructies van de wereld van Kuifje voor het scherm, ongetwijfeld omdat het scenario geen bewerking is van een stripboek van Hergé, maar origineel. Geen uitzonderlijke, maar redelijke tekenfilm met de bekende personages precies zo als hun schepper ze in gedachten had en een mooie chanson van Brel. Het uitgangspunt vormt een avontuurlijke escapade door de Peruaanse bergen, waar een ontvoerde professor Zonnebloem gevangen zit in de geheimzinnige zonnetempel.

Anarchistes ou la bande à Bonnot

1968 | Drama, Historische film

Frankrijk 1968. Drama van Philippe Fourastié. Met o.a. Bruno Cremer, Jacques Brel, Annie Girardot, Jean-Pierre Kalfon en Dominique Maurin.

Anarchistische commune vóór WO I maakt onder invloed van Jules Bonnot de stap van theorie en geschriften naar de praktijk en begaat reeks misdaden in Frankrijk en België die resulteert in onderlinge verdeeldheid, maar dan is de politie hen al op het spoor. Scenario is ideologisch zwak uitgewerkt en mist daardoor dramatische overtuigingskracht. Visuele reconstructie in stijl van oude tijdschriftillustraties is zeer geslaagd, terwijl alle acteurs ideaal gekozen zijn. Film blijft boeiend, maar het resultaat is teleurstellend.

Les risques du métier

1967 | Drama

Frankrijk 1967. Drama van André Cayatte. Met o.a. Jacques Brel, Emmanuelle Riva, Nadine Alari, René Dary en Jacques Harden.

De alom bewonderde Belgische chansonnier Jacques Brel (1929-1978) maakte halverwege de jaren zestig de overstap naar film en had zijn eerste grote rol in Les risques du métier. Hij speelt een onderwijzer wiens carrière en huwelijk op de helling komt te staan wanneer hij door een aantal van zijn leerlingen wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Brel en tegenspeelster Emmanuelle Riva zijn prima in deze bewerking van het gelijknamige, op feiten gebaseerde boek van Jean en Simone Cornec. Brel zorgde ook, hoe kan het anders, voor de muziek.

op televisie
1 uitzending

L'emmerdeur (1973) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
zondag 10 november
ARTE
20:15 - 21:35

Reageer