Martijn van Broekhuizen: camera.
Er zijn 18 films gevonden.

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

2022 | Documentaire, Muziek

Verenigd Koninkrijk 2022. Documentaire van Anton Corbijn.

Portret van Hipgnosis, de eind jaren zestig door Aubrey ‘Po’ Powell en Storm Thorgerson opgerichte ontwerpstudio, die in de jaren zeventig furore zou maken met een handvol iconische platenhoezen. Thorgerson overleed in 2013, zodat we vooral co-oprichter Aubrey ‘Po’ Powell horen vertellen over hun iconische ontwerpen voor onder meer The Dark Side of the Moon, Houses of the Holy en Wish You Were Here. Powell was het ook die de Nederlandse popfotograaf/filmregisseur Anton Corbijn uitkoos als regisseur van deze fraaie en zeer complete documentaire. Corbijn – die zelf ook platenhoezen heeft ontworpen – slaagde er bovendien in alle grootheden uit Powells popverleden voor de camera te krijgen. Van Paul McCartney tot Robert Plant, en van Peter Gabriel tot Noel Gallagher.

Narcosis

2022 | Drama

Nederland 2022. Drama van Martijn de Jong. Met o.a. Thekla Reuten, Fedja van Huêt, Sepp Ritsema, Lola van Zoggel en Vincent van der Valk.

De gelukkig getrouwde Merel en John leven met hun twee kinderen, Ronja en Boris, in een idyllisch oud huis in het midden van het bos. Maar met die idylle is het snel gedaan wanneer John bij een tragisch duikongeluk om het leven komt en de achterblijvers dat elk op hun eigen manier proberen te verwerken. Intelligent rouwdrama ontroert vooral vanwege het fantastische, naturelle spel van de acteurs. Met de zevenjarige Lola (Ronja) en de elfjarige Sepp (Boris) voorop. Speelfilmdebuut van De Jong, die het scenario samen schreef met partner Laura van Dijk. Nederlandse Oscarinzending en winnaar van drie Gouden Kalveren.

Cool Abdoul

2021 | Drama

België 2021. Drama van Jonas Baeckeland en Wouter Van Haver. Met o.a. Nabil Mallat, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke, Issaka Sawadogo en Dimitri 'Vegas' Thivaios.

Onderhoudende biopic over de Vlaamse bokser Ismaïl ‘Cool’ Abdoul, die eind jaren negentig zowel Belgisch als Europees kampioen werd. Ismaïl is getalenteerd genoeg voor de top, maar staat met één been in de criminele wereld van Gent, wat zijn carrière nogal in de weg staat. Een boksfilm die we vaker hebben gezien dus, waarin de protagonist moet kiezen tussen zijn sport en het snelle geld, en een geliefde hem op het rechte pad probeert te houden. Cool Abdoul is vooral geslaagd als biografiefilm, met name door acteur Nabil Mallat (Patser), die de bokser neerzet als gedreven sportman, naïeve romanticus en opvliegende vechtersbaas in één. Terecht won hij de Ensor (Vlaamse filmprijs) voor beste hoofdrol.

Coureur

2018 | Drama, Sportfilm

België​/​​Italië 2018. Drama van Kenneth Mercken. Met o.a. Niels Willaert, Koen De Graeve, Karlijn Sileghem, Fortunato Cerlino en Vladislav Prigunov.

De talentvolle Felix (Willaert) wordt door zijn maniakale vader (De Graeve) klaargestoomd voor een carrière als wielerprof in Vlaanderen. Maar Felix wil vooral zijn eigen pad volgen en vlucht naar een semiprofessioneel team in Italië, waar hij in aanraking komt met epo, groeihormonen en moordende concurrentie. Sterk speelfilmdebuut van de Vlaming Mercken (1976), die zelf ooit als beloftevolle jonge wielrenner ten onder ging aan doping en een falend lichaam. Van de gebruikelijke wielerromantiek is dan ook weinig sprake in Coureur: soms worden dromen werkelijkheid, maar nog vaker spatten ze op meedogenloze wijze uiteen.

My Foolish Heart

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Rolf van Eijk. Met o.a. Gijs Naber, Steve Wall, Arjan Ederveen, Raymond Thiry en Lynsey Beauchamp.

Amsterdamse politie-inspecteur (Naber met snor) onderzoekt of de dood van jazzzanger-trompettist Chet Baker, die op 13 mei 1988 uit het raam van een Amsterdams hotel valt, inderdaad een ongeluk is, zoals iedereen beweert. Ambitieus speelfilmdebuut van regisseur Van Eijk (1983), die veel meer wil dan een simpele reconstructie of whodunnit. Zijn film is een neo-noir, waarin de inspecteur niet alleen geconfronteerd wordt met Bakers demonen (huiselijk geweld, drugs), maar ook met die van hemzelf. Melancholiek en ingetogen als Bakers muziek. Maar zijn pompeuze voice-over had wel wat minder gemogen.

T.I.M.

2013 |

Nederland 2013. Rolf van Eijk. Met o.a. Dyon Wilkens, Abdelhadi Baaddi, Bas Keijzer, Aafke Buringh en René Groothof.

Na de dood van zijn moeder heeft de vader van de negenjarige Tibor een robot in huis gehaald, die helpt met het huishouden en die bovendien kan fungeren als speelkameraad van Tibor. Als die robot, T.I.M (The Incredible Machine) genaamd, kuren begint te vertonen koopt Tibors vader een nieuwe. Maar Tibor gaat toch op zoek naar de geheimzinnige Hector Sammler, de enige die T.I.M. kan repareren. Aardige mengeling van roadmovie en sf. Dat de robot er fraai, ambachtelijk, een tikje ouderwets uitziet, draagt bij aan de vriendelijke sfeer van deze als telefilm gemaakte jeugdfilm.

Exit

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Boris Paval Conen. Met o.a. Emmanual Ohene Boafo, Romijn Conen, Juda Goslinga, Sara De Bosschere en Hubert Fermin.

De negentienjarige asielzoeker Amadou (Boafo) woont al jaren in Nederland. Hij werkt hier enthousiast aan z'n toekomst. Maar helaas: hij is uitgeprocedeerd en wordt, tegelijk met een aantal lotgenoten, het land uitgezet. Al tijdens de tocht naar het vliegtuig blijkt dat de boel niet erg goed georganiseerd is. Aanklacht tegen kil en harteloos beleid met schrijnende, behoorlijk realistische beelden van zo'n uitzetting. Als het personage van IND-medewerker Arjan van Es (Conen) wat minder karikaturaal bot was opgeschreven, was deze telefilm sterker geweest, en wat minder een pamflet.

Anton Corbijn Inside Out

2012 | Documentaire, Biografie

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Zweden 2012. Documentaire van Klaartje Quirijns.

Quirijns, bekend van politiek geëngageerde documentaires als The Dictator Hunter, trok ruim drie jaar op met Nederlands succesvolste fotograaf, Anton Corbijn. Een enerverende klus, kriskras de wereld over, op bezoek bij sterren als U2, Metallica en George Clooney. Tussen de bedrijven door zien we Corbijn thuis in Den Haag, in zijn geboortedorp en op familiefeestjes. Een informatieve biografie leverde het niet op, wel een fraai impressionistisch, soms inzichtelijk en ontroerend portret van een introverte man die leeft voor en communiceert via zijn kunst.

El Sonido del bandoneon

2011 | Documentaire

Nederland 2011. Documentaire van Jiska Rickels.

Rickels interviewde verschillende bandoneonisten in Argentinie. In de vorm van een roadmovie

Two Horses of Genghis Khan

2009 | Documentaire

Duitsland 2009. Documentaire van Byambasuren Davaa.

Documentaire van de in Duitsland woonachtige Mongoolse filmmaakster Byambasuren Davaa (The Story Of The Weeping Camel, The Cave Of The Yellow Dog) over Mongoolse zangeres die op zoek is naar verloren gewaand liedje.

Johnny Bingo

2009 | Korte film, Drama

Nederland 2009. Korte film van Hesdy Lonwijk. Met o.a. Kenneth Herdigein, Maud Loth en Manoushka Zeegelaar-Breeveld.

Surinaamse Johnny verdient zakcentje als omroeper bij bingo ('Dames en heren, Johan Cruijff is in the house... nummertje 14.'). Lang niet genoeg voor het gedroomde huis in Suriname, dus Johnny verzint een plan om zelf de goedgevulde jackpot te winnen. Aardig portret van loser met grootse dromen, overtuigt meer als inkijkje in de - tamelijk trieste - wereld van het bingo dan als psychologische schets van de hoofdpersoon Johnny. Herdigein speelt Johnny met de juiste mengeling van bravoure en wanhoop, maar krijgt te weinig bruikbare scènes om zijn personage uit te diepen.

Babaji, an Indian Love Story

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Jiska Rickels.

Babaji is een stokoude Indiase wonderdokter. Jaren geleden liet hij zijn overleden vrouw volgens Hindoegebruiken cremeren, maar omdat hij geen afscheid van haar kon nemen, begroef hij haar verkoolde resten op zijn erf - zeer tegen de gebruiken in. Ernaast dolf hij zijn eigen graf. Elke ochtend gaat hij erin liggen wachten tot de dood hem komt halen. De documentaire heeft dezelfde bijzondere regelmaat als Babaji's oude dag, en dezelfde lichtdroeve, berustende sfeer. Babaji, an Indian Love Story is een ongedwongen, teder portret van een man wiens liefde de dood werkelijk lijkt te overwinnen. Regisseuse Rickels maakte in 2006 de fascinerende documentaire 4 Elements.

Joaquin Sabina - 19 Dias y 500 Noches

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Ramón Gieling.

Portret van de in de Spaanstalige wereld immens populaire Spaanse zanger Sabina, die in 2001 werd getroffen door een hersenbloeding en zich toen terugtrok uit de publiciteit

Bloody Mondays & Strawberry Pies

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Coco Schrijber.

‘Het leven zou zo mooi kunnen zijn als we maar wisten wat ermee te doen.' Met dit citaat van Greta Garbo begint regisseur Schrijber een film over ons besef van tijd, over de vraag wat verveling precies is en over de manier waarop we aan die verveling denken te moeten ontsnappen.De film legt het ene na het andere verhaallijntje, beeld en citaat over elkaar heen. De experimentele vorm steekt positief af tegen alle publieksvriendelijke, weinig filmische televisiedocumentaires die maar al te vaak het bioscoopscherm bereiken. Maar wat Schrijber precies wil zeggen, blijft vaag.

Made in Korea

2007 | Documentaire

Nederland 2007. Documentaire van In-Soo Radstake.

Egodocument van In-Soo Radstake, die in 1980 is geboren in Seoul, te vondeling werd gelegd, en op 3-jarige leeftijd werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Hij voelt zich honderd procent Nederlander, zegt hij, en toch wil hij weten wie hij echt is. Hij praat met de andere geadopteerden die bij hem in het vliegtuig zaten en gaat in Zuid-Korea op zoek naar zijn roots. Dat maakt onverwachte emoties bij hem los.

4 Elements

2006 | Documentaire

Nederland 2006. Documentaire van Jiska Rickels.

De eerste lange film van Jiska Rickels (Untertage) is een vierluik over mannen in strijd met de elementen. De documentaire begint met een apocalyptisch beeld van een brandend bos, waar hoekige kerels in mysterieuze pakken met waterspuiten het vuur proberen te doven. Ook zijn er koningskrabvissers op de Bering Zee, Russische kosmonauten, en Duitse mijnwerkers. Rickels wilde niet alleen een portret maken van de vier primaire elementen op deze wereld; vuur, water, aarde en lucht. Ze wilde ook laten zien hoe in de harde, traditionele beroepen rond die oerkrachten van de natuur warmte en kameraadschap heersen. Een ambitieuze, existentialistische film die in de Nederlandse bioscopen meer dan 10.000 bezoekers trok (Kristallen Film).

Electriek

2004 | Korte film

Nederland 2004. Korte film van Jiska Rickels.

Een 85-jarige boerin in de Ardennen heeft haar hele leven zonder elektriciteit geleefd. Als haar huis als laatste in België toch stroom krijgt, laat ze weten daar niets aan te hebben omdat ze toch geen apparaten heeft om er op aan te sluiten. Vervolgens wordt ze door de lokale bevolking bedolven onder de elektrische apparaten.

Untertage

2003 | Documentaire

Nederland 2003. Documentaire van Jiska Rickels.

Impressionistisch meesterwerkje over het reilen en zeilen in een Duitse steenkolenmijn. 'Naar de hel', staat met krijt op een bordje geschreven, diep onder de grond. Die hel is uiterst fotogeniek. Vanwege brandgevaar moest in de stoffige mijn een oude Bolex-veercamera worden gebruikt, waarmee maar drie minuten achter elkaar kan worden opgenomen; voor het geluid werd een oude Russische spionagebandrecorder gebruikt.