Joseph L. Mankiewicz: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 36 films gevonden.

Joseph L. Mankiewicz

1989 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1989. Documentaire van Jean Douchet. Met o.a. Joseph L. Mankiewicz en Patrick Brion.

Portret van deze opmerkelijke Amerikaanse regisseur, eveneens scenarioschrijver en producent, geboren in 1909. Is vooral de moeite waard vanwege de keuze van filmfragmenten, waaronder uit JULIUS CAESAR en THE BAREFOOT CONTESSA, en de bedoelingen van de filmer. Een breedsprakig, vaag en onnatuurlijk commentaar van een filmcriticus.

W.C. Fields Straight Up

1986 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1986. Documentaire van Joe Adamson. Met o.a. Harry Caplan, Teet Carle, Ronald J. Fields, Will Fowler en Everett Freeman.

VVIn de originele versie met de stem van Dudley Moore.

A Letter to Three Wives

1985 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1985. Komedie van Larry Elikann. Met o.a. Loni Anderson, Michele Lee, Stephanie Zimbalist, Charles Frank en Michael Gross.

Futloze en onnodige bewerking voor de tv van de klassieker uit 1949 over een vrouw, die aan ieder van drie kennissen een brief overhandigt als ze aan boord van een cruiseschip stappen, waarin staat dat zij een verhouding heeft met een van hun echtgenoten en met hem de benen gaat nemen - ze lezen de brief als ze niet meer van boord kunnen. Hun huwelijken worden op de anatomietafel gelegd en iedere vrouw meent dat er motieven zijn waaruit zou moeten blijken dat het om haar huwelijk gaat. Ann Sothern die ook in de oorspronkelijke versie meedeed, is de moeite waard. Scenario van Joseph L. Mankiewicz.

Bette Davis: A Basically Benevolent Vulcano

1983 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1983. Documentaire van Geoffrey Baines. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, Geraldine Fitzgerald, Olivia de Havilland en Joseph L. Mankiewicz.

Bette Davis (1908-1989) vertelt openhartig over haar leven en haar opmerkelijke carrière. Na een contract met Universal leek deze loopbaan, op amper 22-jarige leeftijd, reeds voorbij, maar de toen erg populaire acteur George Arliss pikte haar op en stelde haar voor aan Jack Warner, die haar onmiddellijk een contract aanbood. Ze kreeg de faam geen gemakkelijke dame te zijn, maar beroemde tegenspeelster zoals Baxter, De Havilland en Fitzgerald, beweren het tegendeel. De enige film waarover ze relatief tevreden was, is DARK VICTORY, gemaakt op een ogenblik dat haar privé-leven een dieptepunt doormaakte. Dankzij de jonge regisseur William Wyler kwam ze er privé zowel als professioneel weer bovenop. Hij boodt haar de hoofdrol aan in JEZEBEL en deze leverde haar een tweede Oscar op. Tijdens WOII verkocht ze oorlogsbonnen en was ze voorzitter van de Hollywood Canteen. Tijdens de opnamen van ALL ABOUT EVE ontmoette ze Gary Merrill die haar vierde man zou worden. Toen de rollen, eind jaren 1950, uitbleven liet ze een aankondiging verschijnen op zoek naar een filmrol. Robert Aldrich kreeg deze voor ogen en schonk haar met WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE? niet enkel een nieuwe rol, maar tevens een nieuwe carrière. Een pakkend portret van een niet-alledaagse vrouw, geïllustreerd met fragmenten uit een groot deel van haar films. Ian Holm sprak de commentaar in. Dave King monteerde en Philip Bonham-Carter en Martin Patmore hanteerden de camera.

Sleuth

1972 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Laurence Olivier, Michael Caine, Alec Cawthorne, Margo Channing en John Matthews.

Een lichtvoetig mysterie als krachttoer voor twee sterren naar het toneelstuk van Anthony Shaffer. De schrijver van mysterieverhalen (Olivier) wil de minnaar van zijn vrouw (Caine) in een duivelse val laat lopen. Maar wie trekt tenslotte aan het langste eind? Verrukkelijk van begin tot eind. Ongebruikelijk goede decors van Ken Adam.

There Was A Crooked Man...

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Kirk Douglas, Henry Fonda, Hume Cronyn, Warren Oates en Burgess Meredith.

Wat merkwaardige film gesitueerd in Arizona in 1883: in de territoriale gevangenis arriveren zes veroordeelden, w.o. Douglas die een schat gestolen heeft en deze verborgen heeft in een slangennest. Tijdens een opstand wordt de gevangenisdirecteur gedood en vervangen door de humanere sheriff, Fonda. Douglas die al lang plannen koesterde om uit te breken, ziet zijn kans schoon. De climax bestaat uit de confrontatie tussen beide mannen, die volledig aan elkaar gewaagd blijken te zijn. Het scenario van David Newman en Robert Benton is bij momenten te praatziek. Niet erg succesvol, ondanks de sterbezetting.

King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis

1970 |

1970. Sidney Lumet en Joseph L. Mankiewicz.

Wat merkwaardige film gesitueerd in Arizona in 1883: in de territoriale gevangenis arriveren zes veroordeelden, w.o. Douglas die een schat gestolen heeft en deze verborgen heeft in een slangennest. Tijdens een opstand wordt de gevangenisdirecteur gedood en vervangen door de humanere sheriff, Fonda. Douglas die al lang plannen koesterde om uit te breken, ziet zijn kans schoon. De climax bestaat uit de confrontatie tussen beide mannen, die volledig aan elkaar gewaagd blijken te zijn. Het scenario van David Newman en Robert Benton is bij momenten te praatziek. Niet erg succesvol, ondanks de sterbezetting.

The Honey Pot

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Rex Harrison, Susan Hayward, Cliff Robertson, Capucine en Edie Adams.

Cecil Fox (Harrison) doet net alsof hij doodgaat en laat zijn voormalige maîtresses komen om hun reacties te peilen. Deze oplichterspraktijk leidt tot een echt moordplan. Niet zo leuk als het had kunnen zijn. Ook bekend als It Comes Up Murder.

Carol For Another Christmas

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Sterling Hayden, Peter Fonda, Ben Gazzara, Richard Harris en Peter Sellers.

Rod Serling schreef het scenario naar het boek van Charles Dickens (A Christmas Carol). Hayden speelt Grudge en Fonda Marley. De eerste is een verbitterde, geïsoleerde 'havik' die te maken krijgt met de verschrikkingen van de oorlog zoals de gebeurtenissen nadat de bom op Hiroshima is gegooid. De geesten zijn Lawrence, Harris en Wiseman, en Sellers maakt hier zijn Amerikaanse tv-debuut. Opmerkelijk veel beroemde sterren in deze korte tv-film.

Cleopatra

1963 | Biografie, Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1963. Biografie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall en Francesca Annis.

De megaproductie Cleopatra ging om twee redenen - die niets met de film te maken hebben - de geschiedenis in. Op de set kregen de getrouwde Liz Taylor en Richard Burton een verhouding, met een enorm schandaal als gevolg. En de film overschreed het budget met een factor twintig wat bijna het eind betekende voor studio 20th Century Fox. Mankiewicz wilde oorspronkelijk twee films van drie uur gebruiken om de relaties tussen Cleopatra (Taylor), Caesar (Harrison) en Marcus Antonius (Burton) in beeld te brengen, maar moest twee uur wegsnijden. Niettemin een uiterst imposant epos.

Suddenly, Last Summer

1959 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Katharine Hepburn, Mercedes McCambridge, Albert Dekker, Montgomery Clift en Elizabeth Taylor.

Veelvuldig bekroonde, maar door alle betrokkenen bekritiseerde verfilming van een toneelstuk van Tennessee Williams, over een weduwe (Hepburn) die na de mysterieuze dood van haar zoon een arts verzoekt lobotomie uit te voeren op haar krankzinnig geworden schoondochter (Taylor). Williams noemde Taylor volledig miscast en het afwijkende scenario 'om te kotsen', terwijl regisseur Mankiewicz het 'slecht geconstrueerde' bronmateriaal van Williams als schuldige aanwees. Desondanks is deze Southern Gothic prima genietbaar, vooral dankzij het heerlijke spel van Hepburn en Taylor, die beiden een Oscarnominatie voor de film ontvingen.

The Quiet American

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Audie Murphy, Michael Redgrave, Claude Dauphin, Giorgia Moll en Kerima.

Het anti-Amerikaanse pamflet van Graham Greene werd door deze verfilming tekort gedaan, omdat de producenten het omvormden tot een anti-communistisch verhaal. Murphy is een Amerikaan in Saigon, die er naïeve ideeën op na houdt hoe men de oorlog zou moeten beëindigen. Als hij verliefd wordt op het liefje van een journalist, werkt hij zich persoonlijk op een verschrikkelijke manier in de nesten. Onderhoudend.

Guys and Dolls

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Frank Sinatra, Marlon Brando, Jean Simmons, Vivian Blaine en Stubby Kaye.

Amerikaans cultureel erfgoed van de bovenste plank, met Frank Sinatra als een failliete New Yorkse crimineel die met gokker Marlon Brando wedt dat hij geen kans maakt bij zendelinge Jean Simmons. Guys and Dolls is net als de oorspronkelijke Broadway-musical een aaneenschakeling van kleurrijke decors en relevante dans- en zangnummers, verbonden door opmerkelijk - voor de jaren vijftig - creatief taalgebruik. Sinatra was niet erg onder de indruk van zijn tegenspeler Brando: hij vond dat die niet kon zingen, en dat hij altijd zo mómpelde. Maar tegenwoordig weten we beter, en de film nu nog afkraken is als zeuren over het gebrek aan een vulpen in een doos kleurpotloden.

The Barefoot Contessa

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1954. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Marius Goring en Rossano Brazzi.

Regisseur Bogart ontdekt in een Spaans cabaret Maria d'Amato Vargas (Gardner), die blootsvoets danst. Hij maakt van haar een grote Hollywoodster, maar haar roem brengt haar niets dan eenzaamheid, die nog wordt verhevigd door haar seksuele frustraties. Dit tragische verhaal wordt verteld in flashbacks, wat het beslist niet minder melodramatisch maakt. Bogart voelde zich duidelijk niet op zijn plaats in deze film, maar voor Gardner is het een koud kunstje alle aandacht op te eisen. Het scenario zit vol uitstekende dialogen en toont een deprimerende visie op de glamourstad Hollywood, maar het is zeker niet het beste dat Mankiewicz ooit schreef en verfilmde. Voor de prachtige fotografie tekende Jack Cardiff. O'Brien won een Oscar voor de beste mannelijke bijrol.

Julius Caesar

1953 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1953. Historische film van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Marlon Brando, James Mason, John Gielgud, Louis Calhern en Edmond O'Brien.

Senator Brutus (Mason) sluit zich schoorvoetend aan bij collega Cassius (Gielgud), die de toegenomen macht van Caesar vreest: ze vermoorden hem. Bij de begrafenis vertelt Brutus aan het volk wat zijn redenen waren, hoezeer Caesar op het verkeerde spoor was geraakt. Daarop neemt Caesars vriend Marcus Antonius (Brando), met vlammende ogen en een donderend stemgeluid, het woord. Filmstudio MGM verplaatste het toneelstuk van Shakespeare naar grootse sets en maakte dit tot een prachtige toneelverfilming. Vijf Oscarnominaties, maar alleen die voor art direction werd binnengehaald.

People Will Talk

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Cary Grant, Jeanne Crain, Finlay Currie, Walter Slezak en Hume Cronyn.

Een zeer ongewone, boeiende combinatie van komedie en drama over de filosofische dokter Grant en zijn pati[KA3]ente Crain, die zijn echtgenote wordt. Een goede rolbezetting; hoewel deze film stijf staat van de dialoog (er wordt echt heel erg veel afgeleuterd), is hij zeer de moeite waard.

Five Fingers

1951 | Thriller

Verenigde Staten 1951. Thriller van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Walter Hampden en Oscar Karlweis.

Mason is de butler van de Engelse Ambassadeur in Ankara tijdens WO II. Hij steelt uiterst geheime documenten en verkoopt ze voor een hoge prijs aan de nazi's. Hij zoekt contact met zijn oude werkgeefster, gravin Darrieux, die aan de bedelstaf is geraakt en probeert haar voor zich te winnen met het oogmerk om zijn steeds groter wordende buit te verstoppen en samen met haar naar Zuid-Amerika af te reizen na zijn allerlaatste slag. De rollen van hun oorspronkelijke gezagsverhouding zijn dus omgedraaid, wat in de film heel goed wordt uitgebuit. Ten slotte ruiken de Engelsen onraad en zij komen de spion op het spoor met de codenaam Cicero. Een opwindende achtervolging naar Istanboel begint, van waaruit Mason en Darrieux samen willen vluchten, terwijl ze elkaar verraden. Een spannende en goed gespeelde spionagethriller. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit WO II. Cicero werd met valse pond sterling biljetten betaald! Ook bekend als 5 FINGERS.

No Way Out

1950 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Stephen McNally, Sidney Poitier en Ruby Dee.

Gewelddadig verhaal over rassenhaat met de kwezelachtige Widmark die gangster-vrienden de dood van zijn broer laat wreken door rassenrellen te veroorzaken. De film was zijn tijd ver vooruit; nog steeds imposant. Poitiers eerste film.

All About Eve

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm en Gary Merrill.

'Fasten your seatbelts,' snerpt Margo Channing (Davis) in deze klassieker met de k van koninklijk, 'It's going to be a bumpy night.' Perfecte samenvatting van het aartsvileine verhaal over de op jaren komende Broadway-ster Channing die bewonderaarster Eve Harrington (Baxter) tot haar persoonlijke assistent benoemt. Wat Margo niet weet: Eve wil haar idool onttronen. Er valt een boek te schrijven over Mankiewicz' genadeloze glamourdissectie met het cirkelnarratief, en alle rumoer rondom de film draagt nog bij aan zijn mythische status. Bijrol van Marilyn Monroe. Zes Oscars. Naar 'The Wisdom of Eve' van Mary Orr.

House of Strangers

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Edward G. Robinson, Susan Hayward, Richard Conte, Luther Adler en Hope Emerson.

Een dynamisch drama over de gevoelloze financier Robinson die zijn vier zoons gebruikt om zijn eigen voordeel na te streven. De unieke verhaallijn is gebruikt in vele latere films in diverse vermommingen, het meest gedenkwaardig vijf jaar later in de western BROKEN LANCE.

A Letter to Three Wives

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Jeanne Crain, Linda Darnell, Ann Sothern, Kirk Douglas en Paul Douglas.

Crain, Darnell en Sothern krijgen tijdens een picknick een brief van de vamp van de stad, die beweert dat ze ervandoor is met een van hun echtgenoten. De vraag is welke. Wat een leuk dagje uit had moeten worden, verandert in een maalstroom van twijfels en verdenkingen. Schitterende dramatische komedie, die toont hoe drie vriendinnen reageren op een brief die meer vragen dan oplossingen biedt. De stem van de schrijfster van de brief is van Celeste Holm. Spel is over de hele linie fantastisch. Mankiewicz kruidde het scenario, dat hij baseerde op Vera Caspary's adaptatie van John Klempners roman, met subtiele humor, die nog even actueel is als toen de film werd gedraaid. Hij sleepte dan ook twee Oscars in de wacht: voor de beste regie en voor het beste script. Uitstekende fotografie van Arthur Miller, en een licht dramatische score van Alfred Newman. In 1985 opnieuw gemaakt, als tv-film.

Escape

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Rex Harrison, Peggy Cummins, William Hartnell, Norman Wooland en Jill Esmond.

Boeiend relaas van een man die in de gevangenis wordt gezet, naar zijn mening ten onrechte; zijn ontsnappingspoging vormt de climax van het verhaal.

The ghost and Mrs Muir

1947 | Komedie

Verenigde Staten 1947. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. George Sanders, Rex Harrison en Gene Tierney.

Boeiend relaas van een man die in de gevangenis wordt gezet, naar zijn mening ten onrechte; zijn ontsnappingspoging vormt de climax van het verhaal.

The Late George Apley

1947 |

Verenigde Staten 1947. Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Ronald Colman, Peggy Cummins, Vanessa Brown, Richard Haydn en Charles Russell.

Naar de satire van J. P. Marquand over gegoede families uit Boston met 'blauw bloed', maar de gebruikelijke kracht van Mankiewicz' andere films ontbreekt, hoewel het nog steeds goed kijkvoer is.

The Ghost and Mrs. Muir

1947 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1947. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Gene Tierney, Rex Harrison, George Sanders, Edna Best en Vanessa Brown.

De mooie jonge weduwe Tierney trekt zich met haar dochter en haar huishoudster terug in een huis aan de zee. Tot haar grote verbazing spookt het daar, maar het spook is de charmante Harrison, die zich tot haar voelt aangetrokken. Ze voelt geen angst als hij bij haar komt, en er groeit een zekere band tussen hen. Tot Tierney een jonge schrijver ontmoet, Sanders, en verliefd wordt. Fijne komische fantasie, met veel glans vertolkt door Tierney en Harrison. Deze liefde, die de grenzen van de dood overschrijdt, ontroert en doet lachen. Philip Dunne baseerde zijn amusante scenario op een roman van R.A. Dick. Voor de speciale effecten stond Fred Sersen in, en Charles Lang Jr. zorgde voor de beelden. Bernard Herrmann componeerde een zeer aantrekkelijke score. Later bewerkt tot een tv-serie (van 1968 tot 1970) met Hope Lange en Edward Mulhare.

Somewhere in the Night

1946 | Mysterie

Verenigde Staten 1946. Mysterie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. John Hodiak, Nancy Guild, Lloyd Nolan, Richard Conte en Josephine Hutchinson.

Een redelijk drama over Hodiak, lijdend aan geheugenverlies, op zoek naar zijn verleden. Haalt het niet bij later werk van Mankiewicz. Het scenario is van Howard Dimsdale naar een verhaal van Marvin Borowsky The Lonely Journey.

Dragonwyck

1946 | Horror

Verenigde Staten 1946. Horror van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Gene Tierney, Walter Huston, Vincent Price, Anne Revere en Spring Byington.

Historische rilfilm. Plaats van handeling: een groot onheilspellend huis aan de Hudson. Goede rolbezetting, maar aan elkaar geplakte stukken, die niet naadloos in elkaar overgaan. De regie was eigenlijk voorbestemd aan Ernst Lubitsch; hij moest laten afweten wegens ziekte en Mankiewicz van oorsprong (scenario)schrijver - hij pende uiteraard het draaiboek voor deze prent - begon zijn carrière als regisseur. Camerawerk van Arthur Miller.

Woman of the Year

1942 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Fay Bainter, Reginald Owen, Roscoe Karns en William Bendix.

Het huwelijk van sportverslaggever Tracy en de vermaarde politieke columniste Hepburn loopt gevaar en hij meent dat het veroorzaakt wordt doordat zij zich teveel in haar werk verdiept. Er is een onvergetelijke scène als Hepburn haar eerste honkbalwedstrijd probeert te begrijpen. Het is de eerste keer dat het beroemde filmduo samenwerkt in één film en dat was het begin van een grote reeks vrolijke en onderhoudende rolprenten. Scenario van Ring Lardner Jr. en Michael Kanin. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Philadelphia Story

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van George Cukor. Met o.a. Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey en John Howard.

Elegante komedie met Cary Grant als de opdringerige ex-echtgenoot van een inmiddels weer trouwlustige grande dame (Katharine Hepburn), die deze keer een oogje heeft op een kolenmagnaat. En met James Stewart als de schrijver/roddeljournalist die de society-bruiloft zal verslaan. Vooral de spitse, nu wat oubollig overkomende dialogen werden geprezen. Naar de gelijknamige toneelhit van Philip Barry. Stewart won een Oscar voor zijn rol. Herverfilmd als de musical High Society, met Bing Crosby in de rol van Grant, Frank Sinatra in die van Stewart, en Grace Kelly in die van Hepburn.

The Shining Hour

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Margaret Sullavan, Robert Young, Melvyn Douglas en Fay Bainter.

Een wulpse nachtclubdanseres trouwt met een jongen uit een rijke familie. Die zijn niet diep onder de indruk van het huwelijk. Stekelige verhoudingen zijn het gevolg, en het wordt allemaal nog erger, als ze verliefd wordt op haar zwager. Een laaiende brand blust alle haat en nijd in een gefrustreerd gezin. Crawford en Sullavan vormen in dit knappe damesdrama een erg interessant contrast. Het scenario is van Jane Murfin en Ogden Nash naar en toneelstuk van Keith Winter. Het camerawerk is van George Folsey.

A Christmas Carol

1938 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Familiefilm van Edwin L. Marin. Met o.a. Reginald Owen, Gene Lockhart, Kathleen Lockhart, Terry Kilburn en Barry McKay.

Behoorlijke bewerking van Dickens' klassieke verhaal. Owen komt goed over als Scrooge; hij wordt bijgestaan door vaklui van MGM en het tijdvak is goed getroffen.

Mannequin

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Spencer Tracy, Alan Curtis, Ralph Morgan en Leo Gorcey.

Crawford is getrouwd met kruimeldief en oplichter Curtis. Ze besluit mannequin te worden. Zo ontmoet ze de rijke reder Tracy, die verliefd op haar wordt. In plaats van jaloers te worden, ziet Curtis in deze verliefdheid iets waar munt uit valt te slaan. Typisch melodrama uit die tijd, met zwakke mannen en sterke vrouwen, die zich oppervlakkig aanstellen maar zeer geraffineerd optreden. Het scenario van Lawrence Hazard is voorspelbaar, maar dankzij het talent van de hoofdrolspelers volg je de film met aandacht. Zeker niet de beste film van Borzage, maar wel ontspannend en onderhoudend, met een hartveroverende Crawford. In beeld gebracht door George Folsey.

Fury

1936 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1936. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Sylvia Sidney, Spencer Tracy, Walter Abel, Bruce Cabot en Edward Ellis.

Een man (Tracy) in een Amerikaans stadje wordt vals beschuldigd van moord en daarna bijna gelynchd door een volksgericht. Hij weet echter wonderwel te ontsnappen en zweert dat hij geen middel ongemoeid zal laten de ware daders voor het gerecht te slepen. Een ijzersterke film. De visie van Lang over Amerika op z'n smalst. Nog altijd actueel. Sydney is de onbetrouwbare meid. Naar het verhaal Mob Rule van Norman Krasna dat door Lang en Bartlett Cormack tot scenario werd bewerkt. Achter de camera stond Joseph Ruttenberg.

I Live My Life

1935 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. Joan Crawford, Brian Aherne, Frank Morgan, Aline MacMahon en Eric Blore.

Wispelturige rijkelui`s dochter Crawford maakt een reisje op papa`s luxe jacht langs de Griekse eilanden. Ze ontmoet een jonge, toegewijde archeoloog (Aherne) en doet zich voor als een eenvoudige secretaresse. Hij wordt verliefd op haar en volgt haar naar New York, maar het (wel)standsverschil dreigt de ontluikende romance te laten mislukken. Misschien wat opgeblazen en een antiek plot, maar vermakelijk. Scenario van Joseph L. Mankiewicz. Camerawerk van George Folsey.

Forsaking All Others

1934 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1934. Romantiek van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, Joan Crawford, Robert Montgomery, Charles Butterworth en Billie Burke.

Op de dag van haar huwelijk wordt Crawford in de steek gelaten door Montgomery. Samen met Gable, die echt van haar houdt, maar wiens liefde ze nooit opgemerkt heeft, gaat ze op zoek naar haar verloofde. Een lichte, romantische komedie die op gang gehouden wordt door de acteurs, met als extraatjes de geestige Butterworth en Russell. Komt nu erg verouderd over. Zorgeloos amusement, geschreven door Joseph L. Mankiewicz, naar het toneelstuk van Edward Barry Roberts en Frank Morgan Cavett, dat op Broadway opgevoerd werd met Tallulah Bankhead in de hoofdrol. Verantwoordelijken voor de fotografie waren Gregg Toland en George Folsey.

Paramount on Parade

1930 | Musical

Verenigde Staten 1930. Musical van Dorothy Arzner, Otto Brower, Edmund Goulding, Victor Heerman en Edwin Knopf. Met o.a. Nancy Carroll, Leon Errol, Stuart Erwin, Gary Cooper en Helen Kane.

Een Nederlandse 'editie' van de revuefilm PARAMOUNT ON PARADE waarvoor in de Paramount-geluidsfilmstudio's te Joinville bij Parijs Nederlandse scènes met Frenkel, Mien Duymaer en Louis Davids werden opgenomen, die tussen de Amerikaanse nummers werden gevoegd, zoals dat ook voor andere landen met deze showfilm werd gedaan.