Jonny Greenwood: cast en muziek.
Er zijn 11 films gevonden.

Licorice Pizza

2021 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2021. Komedie van Paul Thomas Anderson. Met o.a. Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Bradley Cooper en Tom Waits.

Los Angeles 1973, Nixon is (nog) president, en een oliecrisis dreigt. Maar daar is de 15-jarige Gary (met verve gepeeld door Philip Seymour Hoffmans zoon Cooper) totaal niet mee bezig. Hij heeft zoveel plannen en energie dat hij zich nergens door laat tegenhouden. Dus wanneer hij Alana (Haim, dé ontdekking van deze film) voor het eerst ziet en op slag verliefd is, spreekt hij haar aan. Ook al is ze 25. Regisseur Paul Thomas Anderson (1970) keert in dit heerlijk zigzaggende, komische coming-of-age-drama opnieuw terug naar zijn eigen jeugd in LA, zoals hij eerder al deed in films als Boogie Nights, Magnolia en Inherent Vice.

The Power of the Dog

2021 | Western, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië​/​​Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Nieuw-Zeeland 2021. Western van Jane Campion. Met o.a. Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee en Thomasin McKenzie.

Eerste speelfilm in twaalf jaar van regisseur Jane Campion (The Piano) is fraaie bewerking van de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967. Over cowboy Phil Burbank (Cumberbatch), die in de jaren twintig van de vorige eeuw in Montana een ranch runt. Naar de buitenwereld toe gedraagt hij zich als de stoere macho die neerkijkt op alles wat zwak en verfijnd is, maar diep van binnen hunkert hij naar aanraking. Bijvoorbeeld door Peter, de zoon van weduwe Ruth. Het is even wennen, maar dan overtuigt de doorgaans fijnbesnaarde Cumberbatch des te meer als de ruwe en gekwelde Phil. En de dramatische climax van The Power of the Dog is even bloedstollend als aangrijpend. Winnaar van de Oscar voor Beste Regie.

Spencer

2021 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Chili​/​​Verenigde Staten 2021. Biografie van Pablo Larraín. Met o.a. Kristen Stewart, Timothy Spall, Sally Hawkins, Sean Harris en Jack Nielen.

Het is 1991 – tien jaar na haar huwelijk met Prins Charles – en het leven van prinses Diana (Stewart in topvorm) ligt in duigen. Charles bedriegt haar openlijk (met Camilla Parker-Bowles) en Diana zit gevangen in een liefdeloos huwelijk. Toch wordt ze geacht om met de familie kerstfeest te vieren in Sandringham, een monstrueus landhuis dat prima zou passen in horrorfilm The Shining. Diana beseft daar dat ze haar koninklijke rol niet langer kan en wil spelen en komt aarzelend in verzet. Magistrale mix van genres (melodrama, horror, farce) van de Chileense regisseur Larraín (Jackie), met een fijn vilein script van Steven Knight (Eastern Promises, Locke).

Phantom Thread

2018 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2018. Drama van Paul Thomas Anderson. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps en Lesley Manville.

Alweer een film over obsessie van de zelf ook nogal obsessieve regisseur PT Anderson (There Will Be Blood, The Master), met in de hoofdrol de ook behoorlijk obsessieve acteur Daniel Day-Lewis. Ondanks al die obsessie is Phantom Thread toch een buitengewoon subtiele en soepele vertelling geworden. Over de grillige liefde tussen de beroemde Britse modeontwerper Reynolds Woodcock en diens model Alma (de eerste grote rol van de Luxemburgse actrice Vicky Krieps, die opvallend makkelijk overeind blijft tegen Day-Lewis). Genomineerd voor zes Oscars. Onder meer voor de zestigjarige Day-Lewis, die al tijdens de montage van Phantom Thread aankondigde dat dit zijn laatste filmrol was. Kostuumontwerper Mark Bridges mocht het beeldje ook echt meenemen.

You Were Never Really Here

2017 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2017. Drama van Lynne Ramsay. Met o.a. Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette en John Doman.

Tour de force van acteur Joaquin Phoenix als de getroebleerde huurmoordenaar Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen die in de seksindustrie zijn terechtgekomen. Hard, wreed en onontkoombaar en prachtig geregisseerd door de Schotse Ramsay (We Need to Talk About Kevin), die alleen maar goede beslissingen nam (over toon, muziek en plot). Maar de ster van de film is de bonkige, bebaarde Phoenix, die erin slaagt om van Joe een onvergetelijke en tragische antiheld te maken. Waarvoor hij in Cannes, terecht, de prijs voor beste acteur kreeg.

Inherent Vice

2014 | Misdaad, Drama, Komedie

Verenigde Staten 2014. Misdaad van Paul Thomas Anderson. Met o.a. Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Reese Witherspoon, Katherine Waterston en Benicio Del Toro.

Het psychedelische werk van de Amerikaanse schrijver Thomas Pynchon stond lang te boek als onverfilmbaar, maar blijkt aan Pynchon-fan Anderson - maker van al even eigenzinnig werk als Punch-Drunk Love en The Master - goed besteed. Phoenix is op dreef als permanent stonede speurneus die in het Los Angeles van 1970 verstrikt raakt in een onnavolgbare verdwijningszaak. De plot, noir-elementen en stoner-meligheid brengen soms The Big Lebowski in herinnering, maar Inherent Vice is evengoed uniek. Raar, plat, onsamenhangend, maar geregeld ook ijzersterk en hilarisch.

The Master

2012 | Drama

Verenigde Staten 2012. Drama van Paul Thomas Anderson. Met o.a. Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Laura Dern en Jesse Plemons.

Met behulp van zelf gebrouwen alcoholica houdt WO II-veteraan Freddie Quell (Phoenix) zich op de been, maar het afglijden is al begonnen. Totdat hij in contact komt met Lancaster Dodd (Hoffman), de charismatische leider van zelfhulpreligie The Cause. Zoals in elke film van Anderson ontstaat tussen beide mannen een vader-zoonrelatie, zonder dat het vader en zoon zijn. Onvergetelijke beelden, adembenemend acteren - vooral van de overtuigend gekwelde Phoenix - en iedere scène druipt van de spanning.

We Need to Talk about Kevin

2011 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2011. Drama van Lynne Ramsay. Met o.a. Tilda Swinton, John C. Reilly en Ezra Miller.

De Schotse filmmaakster Lynne Ramsay (Ratcatcher, Morvern Callar) gebruikte de gelijknamige bestseller van Lionel Shriver, over tiener Kevin die een bloedbad aanricht op zijn school, vooral om te onderzoeken hoe de relatie tussen hem en zijn moeder was. Dat doet ze in talrijke flashbacks, die vaak wonderschone miniatuurtjes zijn. Tilda Swinton is indrukwekkend als de 'slechte moeder', net als de jonge Ezra Miller, die Kevin met duivels genoegen speelt. Een onsje minder symboliek (alles is rood!) was beter geweest. Niettemin: overladen met prijzen en nominaties.

Norwegian Wood

2010 | Drama, Romantiek

Japan 2010. Drama van Tran Anh Hung. Met o.a. Ken'ichi Matsuyama, Rinko Kikuchi, Kiko Mizuhara en Kengo Kôra.

Prachtige verfilming van Murakami's gelijknamige coming of age-roman, over een jonge student die in de jaren zestig gevangen raakt tussen zijn liefde voor twee totaal verschillende vrouwen: de getroebleerde Naoko, de ex-geliefde van zijn beste vriend die jaren eerder zelfmoord pleegde, en de speelse Midori. Twee uur is natuurlijk nog steeds veel te kort om echt recht te doen aan het origineel, maar de Frans-Vietnamese regisseur Tran Anh Hung, die overigens geen woord Japans spreekt, weet de melancholieke sfeer perfect in wonderschone beelden te vatten.

There Will Be Blood

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van Paul Thomas Anderson. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. Connor, Ciarán Hinds en Dillon Freasier.

Begin twintigste eeuw vindt mijnwerker Daniel Plainview (Day-Lewis) olie. Door dag en nacht te ploeteren weet hij zijn aanvankelijk bescheiden succes steeds verder uit te bouwen. De enige die zich niet laat inpakken door zijn gloedvolle praatjes over de rijkdom die hij boeren met olie onder hun schrale akkers kan brengen is de charismatische prediker Eli Sunday (Dano). Overrompelend epos over de opkomst van een misantropische oliebaron met uitstekend spel, vooral van Day-Lewis, die zich weer eens helemaal onderdompelde in zijn rol. Hij kreeg er terecht een Oscar voor.

Meeting People Is Easy - Radiohead

1998 | Documentaire, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Grant Gee. Met o.a. Thom Yorke, Jonny Greenwood, Ed O'Brien, Colin Greenwood en Philip Selway.

Begin twintigste eeuw vindt mijnwerker Daniel Plainview (Day-Lewis) olie. Door dag en nacht te ploeteren weet hij zijn aanvankelijk bescheiden succes steeds verder uit te bouwen. De enige die zich niet laat inpakken door zijn gloedvolle praatjes over de rijkdom die hij boeren met olie onder hun schrale akkers kan brengen is de charismatische prediker Eli Sunday (Dano). Overrompelend epos over de opkomst van een misantropische oliebaron met uitstekend spel, vooral van Day-Lewis, die zich weer eens helemaal onderdompelde in zijn rol. Hij kreeg er terecht een Oscar voor.