Marzieh Makhmalbaf

1969 Regisseur, Scenarist

Marzieh Makhmalbaf (1969) is regisseur en scenarist.
Er zijn 3 films gevonden.

Buddha Collapsed Out of Shame

2007 | Drama

Iran 2007. Drama van Hana Makhmalbaf. Met o.a. Nikbakht Noruz, Abbas Alijome en Abdolali Hoseinali.

De zesjarige Afghaanse Baktay - zwart haar, rechte pony, appeltjeswangen en een fietsenrek - wil graag naar school, net als haar buurjongetje Abbas, maar van haar moeder moet ze op haar kleine zusje passen. Ze gaat toch. Maar de eerste leraar weigert haar les te geven omdat ze een meisje is, en als ze dan eindelijk een plek in een klas heeft weten te bemachtigen, wordt ze eruit gestuurd omdat ze de les verstoort. De eerste lange speelfilm van Hana Makhmalbaf (de jongste dochter van de Iraanse meesterfilmer Mohsen Makhmalbaf) is een hartverscheurende, tikje drammerige parabel, die weinig ruimte laat voor hoop.

Stray Dogs

2004 | Drama

Iran/Frankrijk 2004. Drama van Marzieh Makhmalbaf. Met o.a. Gol-Ghotai, Zahed en Agheleh Rezaie.

Een typische Makhmalbaf-productie over de kinderen Gol-Ghotai en Zahed, die op elkaar zijn aangewezen in Kaboel. Hun moeder zit gevangen en dreigt geëxecuteerd te worden. Hun vader, een Talibanstrijder, wordt door de Amerikanen gevangen gehouden. Voor een groot deel gebaseerd op waargebeurde verhalen, en opgenomen op bestaande locaties.

The Day I Became a Woman

2000 | Drama

Iran 2000. Drama van Marzieh Makhmalbaf. Met o.a. Shabnam Toloui, Ameneh Passand, Shahr Banou Sisizadeh, Hassan Nebhan en Fatemeh Cherag Akhar.

Het verhaal van het leven in Iran aan de hand van drie vrouwen uit drie generaties. Het eerste deel draait om een meisje dat van de ene op de andere dag niet meer met jongens mag spelen omdat ze 9 jaar (en volgens Iraanse begrippen een volwassen vrouw) geworden is. In het tweede deel doet een jonge vrouw tegen de wil van haar man in, mee aan een fietswedstrijd. Het derde deel focust op een oude vrouw die in het bezit is gekomen van een groot geldbedrag en dat wil gebruiken om onafhankelijker te worden.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marzieh Makhmalbaf op televisie komt.

Reageer