Victor Sjöström (1879-1960): regie, cast en scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

Wilde aardbeien

1957 | Drama, Experimenteel

Zweden 1957. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand en Folke Sundquist.

Een nurkse, bejaarde professor rijdt met zijn schoondochter van Stockholm naar Lund, waar hij aan de universiteit een eredoctoraat zal ontvangen. Aangespoord door dromen, associaties en gesprekken met passanten mijmert hij onderweg over zijn verleden. In een van zijn beste, meest toegankelijke films weet Bergman nu eens niet alleen melancholie op te roepen, maar ook levensvreugde. Al gaat een deel van de eer zeker naar de geweldige hoofdrolspeler Victor Sjöström, ooit zelf regisseur van stomme films, die kort na de opnamen overleed.

Till glädje

1949 | Drama, Experimenteel

Zweden 1949. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Stig Olin, Maj-Britt Nilsson, Victor Sjöström, Birger Malmsten en Margit Carlqvist.

Een violist hoort dat zijn vrouw bij een ongeluk in het huishouden om het leven is gekomen en herinnert zich hun kennismaking, pril huwelijksgeluk, conflicten, ontrouw en verzoening. Hij put zijn overlevingskracht uit de muziek. Na een reeks vroegere, nihilistische films is dit de eerste meer positieve Bergman-film met een pleidooi voor leven voor de kunst, soms wat erg symbolisch aangezet. Een opmerkelijke rol van regisseur Sjöstrom als dirigent. Camerawerk van Gunnar Fischer.

Ordet

1943 | Drama

Zweden 1943. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Victor Sjöström, Holger Löwenadler, Rune Lindström, Stig Ohlin en Wanda Rothgardt.

In 1925 heeft een diepgelovige boer op het platteland van Denemarken drie zoons. De jongste is verliefd op de dochter van een conservatieve Lutheraanse sekteleider, maar mag niet met haar trouwen, tenzij vader en zoon zich aansluiten bij de sekte. En de middelste denkt dat hij Jezus is. Zeer Scandinavisch drama in zwart-wit met een prima hoofdrol voor Victor Sjöström als de boer. Gebaseerd op een toneelstuk van schrijver-dominee Kaj Munk. In 1955 won Carl Theodor Dreyer in Venetië een Gouden Leeuw met een gelijk­namige, nog iets betere versie van het stuk.

Under the Red Robe

1937 | Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1937. Historische film van Victor Sjöström. Met o.a. Conrad Veidt, Raymond Massey, < Annabella, Romney Brent en Sophie Stewart.

Een ongebruikelijke historische film met Veidt als held, Annabella als een charmante heldin, en Massey als de wrede schurk in een verhaal over de onderdrukking van de Hugenoten door kardinaal Richelieu. Een ongewoon gevoel voor humor maakt er een des te plezieriger film van.

Walpurgis Night

1935 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1935. Drama van Gustaf Edgren. Met o.a. Lars Hanson, Karin Kavli, Ingrid Bergman, Victor Sjöström en Erik Berglund.

Volgens het Noord-Europese volksgeloof hebben de boze geesten vrij spel tijdens de eerste nacht van de maand mei, de Walpurgisnacht. Heel onverstandig, dus, dat zakenman Johan Borg (Hanson) uitgerekend op die dag probeert zijn huwelijk te redden. Hij heeft een tafeltje gereserveerd in een restaurant, maar zijn vrouw laat het afweten, ze wil een - illegale - abortus ondergaan. Borg neemt dan maar zijn jonge, breed glimlachende secretaresse (Bergman) mee uit dineren. Zwaar drama met een vroege rol van de jonge Bergman.

The Wind

1928 | Drama, Western, Zwijgende film

Verenigde Staten 1928. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Lillian Gish, Lars Hanson, Montague Love, Dorothy Cumming en Edward Earle.

De maagdelijke Gish strijdt tegen de elementen in een gortdroog woestijnstadje - ze trouwt uit recalcitrantie met een man van wie ze walgt, en schiet de pummel die haar verkracht dood. Waarschijnlijk de grootste film van Gish - en een van de laatste grote zwijgende films - met een prachtig geënsceneerde woestijnstorm. Geschreven door Frances Marion.

The Scarlet Letter

1926 | Drama

Verenigde Staten 1926. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Lillian Gish, Lars Hanson, Henry B. Walthall, Karl Dane en William H. Tooker.

Schitterende, rechtlijnige bewerking door Frances Marlon van de klassieke roman van Nathaniel Hawthorne over Hester Prynne (Gish) die in Salem de littekens draagt van overspel na een onwettige affaire met dominee Arthur Dimmesdale (Hanson). Het camerawerk is van Hendrick Sartov.

He Who Gets Slapped

1924 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1924. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Norma Shearer, John Gilbert, Tully Marshall, Marc McDermott en Ford Sterling.

Een briljante geleerde probeert een persoonlijke tragedie te verbergen onder het masker van een circusclown die verliefd wordt op een mooie paardrijdster (Shearer). Een beroemd verhaal wordt een paljastypefilm voor Chaney. Het scenario is van Carey Wilson en Sjöström naar het toneelstuk He, The One Who Gets Slapped van Leonid Andreïev. Het camerawerk is van Milton Moore. Later van muziek voorzien door Jürgen Lamke.

Körkarlen

1921 | Zwijgende film, Drama, Fantasy

Zweden 1921. Zwijgende film van Victor Sjöström. Met o.a. Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm en Concordia Selander.

Vermaarde stomme film, gebaseerd op het boek van Selma Lagerlöf (1858-1940), de schrijfster van 'Nils Holgerssons wonderbare reis' (1906). Regisseur Sjöström overtuigt als een verlopen man die aan gene zijde door het stof gaat. Als straf voor zijn gewetenloze bestaan moet hij na zijn onfortuinlijke dood een jaar lang met een koets overleden zielen inzamelen. Maar voordat hij begint krijgt hij van zijn voorganger een rondleiding door de tijd, een tocht die duidelijk maakt hoeveel ravage hij heeft aangericht. Körkarlen was een baanbrekende film - en favoriet van Ingmar Bergman - vanwege de non-lineaire verteltrant en de overlappende beelden (dubbele belichting). Tijdloos amusement.

Berg-Ejvind och hans hustru

1917 | Drama

Zweden 1917. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Victor Sjöström, Edith Erastoff, John Ekman, Jenny Tshernichin-Larsson en Nils Aréhn.

K[KA1]ari Berg-Ejvind (Sj[KA3]ostr[KA3]om) ontsnapt uit de gevangenis en vindt werk op de verlaten boerderij van de eerzame weduwe Halla (Erastoff). Er ontluikt een liefde, die de dorpsbewoners met grote en groeiende jaloezie gadeslaan. Als zij in het verleden van K[KA1]ari wroeten, hebben ze dit snel achterhaald. Halla en K[KA1]ari nemen de wijk in de bergen, want hun liefde is sterker dan alles wat hen bedreigt. Ze leven verder, zijn gelukkig en Halla bevalt van een kind. Bj[KA3]orn Bergst[KA1]einsson (Aréhn), de hereboer, beschikt als uitvoerder van het plaatselijke gezag over de nodige volmachten om Kári te arresteren en hij zet de achtervolging in. In het nauw gedreven verkiest Halla haar boreling te doden om verder met haar geliefde te kunnen vluchten. Ze doorstaan talloze ontberingen totdat de natuur hen tenslotte velt. Dit supermelodrama betekende indertijd de grote internationale doorbraak voor Sjöström. Hij werd in 1986 gerestaureerd en voorzien van muziek door Torbjörn Iwan Lundquist. De fotografie van Julius Jaenzon is wonderbaarlijk mooi en de met de hand ingekleurde beelden zijn puntgaaf. De decors zijn van Axel Ebensen en het scenario is van Sam Ask en regisseur Sjöström naar het toneelstuk van Jóhann Sigurjómsson. Voor cinefielen en filmvorsers een must.

Ingeborg Holm

1913 | Drama

Zweden 1913. Drama van Victor Sjöström. Met o.a. Hilda Borgström, Eric Lindhol en Georg Grönroos.

Een hartverscheurend drama over een jonge vrouw, die weduwe wordt en aan de bedelstaf geraakt. Ze moet haar winkeltje sluiten en haar bloedjes van kinderen moeten naar het armenhuis. Theatraal, zeer belachelijk en buitengewoon houterig, maar de fotografie is een hoogstandje, die het de moeite waard maakt om het aan te zien.