Dodo Abashidze

Regisseur, Acteur

Dodo Abashidze is regisseur en acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Legenda Suramskoi Kreposti

1985 | Drama

SU 1985. Drama van Sergei Paradzjanov en Dodo Abashidze. Met o.a. Levan Uchaneishvili, Zurab Kipshidze, Lela Alibegashvili, Dodo Abashidze en Veriko Andzhaparidze.

Een ongebruikelijke film gebaseerd op een legende over de herhaalde pogingen van het Georgische volk om een vesting te bouwen die hen tegen indringers kan beschermen. Het bouwwerk blijft instorten, totdat een waarzegster zich een oude profetie herinnert die zegt dat de zoon van haar geliefde levend ingemetseld moet worden om de vesting stand te laten houden. De jongeman offert zichzelf op om zijn land te redden. Dit is de eerste film in 15 jaar van de vervolgde regisseur Sergei Paradjanov. Uitstekend. USA-titel: THE LEGEND OF SURAM FORTRESS.

Pirveli mertskhali

1975 | Sportfilm, Komedie

SU 1975. Sportfilm van Nana Mchedlidze. Met o.a. Dodo Abashidze, V. Nadaraia, Ipolite Kvichya, A. Kerkhadze en Guram Lortkipanidze.

Milde komedie rond de introductie van het voetbal in het tsaristische Georgi[KA3]e in 1900, lang voordat het een Sovjetstaat werd. Het gedoe om de leren knikker wordt ontdekt en trekt nieuwsgierigen aan. Zo wordt Varalami (Khvichya), een boerenpummel uit een naburig dorpje, de betrouwbare goalkeeper. Omdat het dorp in de buurt van een havenplaats ligt, komt binnenkort de eerste interland tegen Engeland: de matrozen van een Brits schip - de jongens zetten alles op alles om van die buitenlanders te winnen, maar de wedstrijd draait uit op een moddergevecht. Toch wint de club uit de titel dankzij de consequente training van middenvoor-doelschopper Jasoni (Abashidze). Hun vrouwen vinden het maar niks en voelen zich gediscrimineerd, want het balspel heeft de eerste plaats ingenomen en komt tegenwoordig vóór hen en het werk. De film werd gedraaid in de Sovjetdagen en is kluchtig van toon. Het scenario is van Levan Chelidze en regisseuse Mchedlidze. Het camerawerk is van Georgi Celidze. De film behaalde prijzen op westerse festivals.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dodo Abashidze op televisie komt.

Reageer