Norman Lear: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 5 films gevonden.

Sr.

2022 | Documentaire

Verenigde Staten 2022. Documentaire van Chris Smith. Met o.a. Paul Thomas Anderson, Alan Arkin, Robert Downey jr, Robert Downey sr en Sean Hayes.

De experimentele films van Robert Downey Sr. (Putney Swope, Greaser’s Palace) staan bekend om hun spontaniteit en droogkomische humor. Deze filmische ode aan de in 2021 overleden filmmaker is precies in lijn met dat speelse oeuvre: op humoristische wijze blikken Downey Sr. en zoonlief Jr. (de bekende Iron Man-acteur) terug op het leven van de filmmaker, waarbij Sr. voor een deel zelf de regie en montage op zich neemt. Regisseur Chris Smith (Fyre, Jim & Andy) creëerde een invoelend portret van Sr. in de laatste jaren van zijn leven, met veel aandacht voor de relatie met zijn zoon. Een prachtig eerlijk relaas over familiebanden, opvoeding en de zoektocht naar een betekenisvol bestaan.

Cold Turkey

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Norman Lear. Met o.a. Dick Van Dyke, Pippa Scott, Tom Poston, Edward Everett Horton en Bob Newhart.

Een tabaksgigant looft een premie uit van 25 miljoen dollar voor elke plaats waar gedurende dertig dagen niet wordt gerookt. Reden genoeg voor predikant Van Dyke om een heksenjacht in te zetten op de rokers uit zijn gemeente. Slechts sporadisch plezierige satire, die voortspruit uit de Amerikaanse advertentie-methodes en de way-of-live in de hedendaagse V.S. Het gaat er allemaal druk aan toe, en meestal is het veel drukte om niets. Lear slaagt er niet steeds in zijn acteurs in te tomen. De laatste rol van Horton. Eerder interessant dan gelukt. De regisseur zelf baseerde het scenario op de roman I'm Giving Them Up For Good van Margaret en Neil Rau. Fotografie van Charles F. Wheeler. Gemaakt in 1969.

The Night They Raided Minsky's

1968 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1968. Komedie van William Friedkin. Met o.a. Jason Robards, Britt Ekland, Norman Wisdom, Forrest Tucker en Harry Andrews.

Smaakvol kostuumstuk over een Quakermeisje dat naar New York reist en daar in contact komt met variétékomiek Robards. Veel aardige scènes op de planken en achter de coulissen. Het overlijden van Lahr tijdens de opnamen is de reden van zijn abrupt eindigende rol in de film. Arnold Schulman, Sidney Michaels, en Norman Lear bewerkten een boek van Rowland Barber tot scenario. Camerawerk van Andrew Laszlo.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

Come Blow Your Horn

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Molly Picon, Lee J. Cobb, Frank Sinatra, Barbara Rush en Jill St. John.

Sinatra is goed als vrije vogel met meisjes bij de vleet en een zeurende vader (Cobb). Hij zingt ook het titelliedje en leert zijn jongere broer (Bill) de trucs van versieren. Naar het stuk van Neil Simon. Gefilmd in Panavision.