Preben Lerdorff Rye

Acteur

Preben Lerdorff Rye is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

En Fremmed banker paa

1964 | Drama, Thriller, Erotiek

Denemarken 1964. Drama van Johan Jacobson. Met o.a. Birgitte Federspiel en Preben Lerdorff Rye.

De weduwe van een doodgemartelde verzetsstrijder leeft in een geïsoleerd gelegen boerderij, waar een verdwaalde vreemdeling zich op een avond meldt. Er ontstaat een verhouding, tot ze ontdekt dat hij een voortvluchtige SD-er is, die medeverantwoordelijk was voor de dood van haar man. Somber en sfeervol Kammerspiel wordt door goed acteren - vooral van Federspiel - boven een geforceerde intrige uitgetild. De film kreeg destijds keuringsproblemen omdat de fatale ontdekking van de identiteit gebeurt tijdens een openhartige liefdesscène die niet gecoupeerd kon worden, zonder de inhoud onbegrijpelijk te maken.

Ingen tid til kaertegn

1957 | Familiefilm

Denemarken 1957. Familiefilm van Annelise Hovmond. Met o.a. Eva Cohn, Lily Weiding, Hans Kurt, Jørgen Reeberg en Yvonne Petersen.

Het dochtertje van een drukbezette actrice en een zakenman loopt van huis weg en vindt aanhankelijkheid bij een zwerfhond. Haar contact met andere gezinnen resulteert in een beter begrip voor en van haar eigen ouders. Het scenario, zonder vals sentiment en met goed psychologisch inzicht, is bij vlagen ontoereikend gefilmd, waardoor een aantal scènes onecht aandoet. In het geheel is het echter een sympathieke poging.

Ordet

1955 | Drama, Horror

Denemarken 1955. Drama van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Preben Lerdorff Rye, Birgitte Federspiel en Gay Khristiansen.

Een verfilming van Kaj Munk`s mystieke toneelspel over een Jutlandse boerenzoon die zichzelf als re[KA3]incarnatie van Christus beschouwt en dan zijn in het kraambed gestorven schoonzuster laat herrijzen. Een lang gewenst project van Dreyer dat werd gedwarsboomd door de gelijknamige Zweedse film uit 1943 van Gustaf Molander. De film combineert een voor hem gebruikelijke sobere vormgeving (met doorgecomponeerde beelden in 'Rembrandt-licht') met ongewoon emotioneel acteren, wat de religieuze bezieling versus star puritanisme een enorme overtuigingskracht geeft. Het scenario van regisseur Dreyer, die noch als regisseur noch als scenarioschrijver op de aftiteling staat vermeld. Idem voor de rolvewrdeling. Het camerawerk is van Henning Bendtsen. Mono.

Vesterhavsdrenge

1950 | Familiefilm, Drama

Denemarken 1950. Familiefilm van Astrid Henning-Jensen en Bjarne Henning-Jensen. Met o.a. Preben Lerdorff Rye, Ejner Federspiel en Niels Jensen.

De dood van zijn vader noodzaakt een jonge visserszoon de kost voor het gezin te gaan verdienen waarbij hij bijna in de smokkelarij verzeild raakt. Samen met een vroegere rivaal bij het spelen verdient hij bij de dijkwerken voldoende geld voor de aanschaf van een eigen vissersboot. Deze eenvoudige jeugdfilm houdt ondanks sociale kommer en kwel een welgemoede toon vast, waarbij cameraman Arthur Ornitz zich soms wat al te uitvoerig vergaapt aan duinen en branding.

I gabestokken

1950 | Drama

Denemarken 1950. Drama van Alice O'Fredericks en Jon Iversen. Met o.a. Grethe Thordal, Ove Rud, Jøorgen Reenberg en Preben Lerdorff Rye.

Een tbc-patiënte wordt genezen uit het sanatorium ontslagen, maar ze wordt in gezin en maatschappij toch nog met angstige afweer behandeld waardoor ze een depressie krijgt. Deze gortdroge verfilming van een aandacht trekkend hoorspel is interessanter geworden door het toenmalige hete hangijzer van het stigma op tuberculose en de angst om zich daarop tijdig te laten onderzoeken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Preben Lerdorff Rye op televisie komt.

Reageer