Benôit Delhomme (1961): camera.
Er zijn 30 films gevonden.

Lady Chatterly's Lover

2022 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2022. Drama van Laure De Clermont-Tonnerre. Met o.a. Emma Corrin, Jack O'Connell, Faye Marsay, Joely Richardson en Ella Hunt.

Lady Chatterly is niet meer verliefd op haar man en gaat een verhouding aan met de jachtopziener op hun landgoed. Gebaseerd op de roman van D.H. Lawrence.

At Eternity's Gate

2018 | Drama, Biografie

Frankrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland​/​​Verenigd Koninkrijk 2018. Drama van Julian Schnabel. Met o.a. Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen en Mathieu Amalric.

Impressionistisch portret van de laatste maanden uit het leven van Vincent van Gogh. Gemaakt door Julian Schnabel, regisseur van onder meer The Diving Bell and the Butterfly en zelf ook kunstschilder. Schnabel stond erop dat Dafoe Van Gogh zou spelen, ook al was de acteur met zijn 63 jaar bijna twee keer zo oud als Vincent (die stierf op zijn 37ste). Schnabel krijgt gelijk, want Dafoe maakt een onuitwisbare indruk als de gekwelde, maar ook bezielde en gedreven kunstenaar. En werd uitgeroepen tot beste acteur op het festival van Venetië 2018.

Free State of Jones

2016 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 2016. Drama van Gary Ross. Met o.a. Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Mahershala Ali en Christopher Berry.

‘Er is altijd op een andere plaats of in een andere tijd wel iemand andermans n***r,’ is de centrale oneliner van dit sociaal onrecht-drama over Newt Knight (McConaughey), een deserteur uit de zuidelijke staat Mississippi die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vanuit het moeras een eigen legertje opbouwt van weggelopen slaven, deserteurs en kaalgeplukte arme boeren en een eigen vrijstaat uitroept. Een intrigerend, waargebeurd verhaal, gedragen door aanstekelijke militante vrijdenkerij van de scenarist/regisseur van The Hunger Games. Maar wel erg plomp uitgewerkt met lompe oorlogsgruwelbeelden en oppervlakkige bijfiguren, waardoor het nogal zwaar aangezette spel van McConaughey te weinig weerwerk krijgt.

The Theory of Everything

2014 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2014. Biografie van James Marsh. Met o.a. Eddie Redmayne, Felicity Jones en Emily Watson.

Tijd en liefde, twee van de grootste mysteries van ons bestaan, staan centraal in de verfilming van Jane Hawkings boek Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Een conventionele, maar ontroerende en grappige biopic over de wetenschapper die door de spierziekte ALS lichamelijk steeds verder aftakelt. Aan clichés geen tekort, maar echt storen doen ze niet dankzij het voortreffelijke acteerwerk van de hoofdrolspelers. Eddie Redmayne won de Golden Globe voor zijn indrukwekkende transformatie. Maar niet het allesomvattende, metafysische epos waar je stiekem op hoopt bij het horen van de naam Stephen Hawking.

A Most Wanted Man

2014 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 2014. Thriller van Anton Corbijn. Met o.a. Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Robin Wright, Rachel McAdams en Grigoriy Dobrygin.

Dat topacteur Hoffman, die begin 2014 overleed aan een overdosis, in A Most Wanted Man een gedesillusioneerde, zwaar drinkende spion vertolkt, verleent Anton Corbijns derde speelfilm een extra melancholisch randje. Maar verder blijft deze degelijke, sfeervolle John le Carré-verfilming, over de jacht op een vermeende terrorist in Hamburg, wat op afstand. Zoals van Corbijn mag worden verwacht zijn de plaatjes fraai, en de cast is top, maar echt spannend of meeslepend wil de film niet worden. En het Engels-met-Duits-accent dat iedereen spreekt is nogal lullig.

Lawless

2012 | Misdaad

Verenigde Staten 2012. Misdaad van John Hillcoat. Met o.a. Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jason Clarke, Jessica Chastain en Guy Pearce.

De drie dwarse broers Bondurant stoken illegaal drank op het platteland van Virginia tijdens de Drooglegging. Wie geen ruzie met ze zoekt heeft niets te vrezen, maar wanneer een corrupte, sadistische sheriff de rust komt verstoren, is het oorlog. Regisseur Hillcoat en scenarist Nick Cave werkten eerder samen aan de bloedige western The Proposition, en ook dit onderhoudende misdaaddrama bevat weer veel bruut geweld. Maar achter het bloed schuilt ditmaal een nogal simpele jongensfantasie over nobele boeven, heroïsche overwinningen en mooie, onderdanige vrouwen.

One Day

2011 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2011. Romantisch drama van Lone Scherfig. Met o.a. Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Jodie Whittaker en Rafe Spall.

Op 15 juli 1988 brengen de net afgestudeerde Emma (Hathaway) en Dexter (Sturgess) samen de nacht door. One Day toont het verloop van hun vriendschap door telkens vooruit te springen naar 15 juli van het volgende jaar. Een aardig concept, dat echter nogal tam en voorspelbaar is uitgewerkt door regisseur Scherfig (An Education) en scenarist David Nicholls, die zijn eigen bestseller bewerkte. Tussen de hoofdrolspelers ontstaat weinig chemie. Dat One Day toch een voorzichtige aanbeveling verdient, komt door de melancholieke ondertoon van het luchtig verpakte verhaal.

Shanghai

2010 | Romantiek, Thriller, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2010. Romantiek van Mikael Håfström. Met o.a. John Cusack, Gong Li, Chow Yun-Fat, Jeffrey Dean Morgan en Ken Watanabe.

Amerikaanse undercover agent Paul Soames reist in 1941 naar Shanghai om de dood van zijn beste vriend te onderzoeken en raakt betrokken bij de schimmige handel van een zakenman, en diens politiek geëngageerde vrouw.

The Boy in the Striped Pyjamas

2008 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2008. Oorlogsfilm van Mark Herman. Met o.a. Asa Butterfield, David Thewlis, Jack Scanlon, Vera Farmiga en Zac Mattoon O'Brien.

Controversieel oorlogsdrama over een achtjarig zoontje van een concentratiekampcommandant dat bevriend raakt met een Joods leeftijdsgenootje, gescheiden door de geëlektrificeerde omheining. Beiden weten tot diep in de film niet precies wat in het kamp gebeurt (Auschwitz). Onwetende hoofdpersonen die langzaam iets ontdekken zijn handig als je onwetende kijkers (kinderen?) wil informeren over historische gebeurtenissen. Het controversiële aspect van de onderhavige film is dat de feiten niet kloppen, immers, kinderen werden direct gedood in Auschwitz, dan wel gesepareerd voor medische experimenten of seksueel misbruik. Gebaseerd op de bestseller van John Boyne.

1408

2007 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2007. Horror van Mikael Håfström. Met o.a. John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack, Tony Shalhoub en Jasmine Jessica Anthony.

Al jarenlang onderzoekt Mike Enslin (Cusack) spookhuizen, maar hij heeft nog nooit iets paranormaals gevonden. Tot hij op een dag z'n intrek neemt in kamer 1408 van het Dolphin Hotel. Daar zouden in een eeuw 56 gasten zijn overleden, allemaal binnen een uur na het inchecken, zo vertelt de hotelmanager (Jackson). Als er iets vreemds gebeurt in de kamer denkt de sceptische Enslin eerst dat er iets in zijn drankje is gestopt. 1408, naar een verhaal van Stephen King, begint sterk, wordt zorgvuldig opgebouwd, maar regisseur Håfström verliest zich uiteindelijk in visuele bombast en een obligaat verhaal over verlies en geloof.

Breaking and Entering

2006 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2006. Drama van Anthony Minghella. Met o.a. Jude Law, Juliette Binoche, Robin Wright, Martin Freeman en Rafi Gavron.

In de onwezenlijk fraai gefilmde Londense opknapbuurt King's Cross komt gegoede lokale architect Will (Law) oog in oog met een onweerstaanbare vluchteling (Binoche) na de inbraak van haar acrobatische zoontje in zijn exclusieve kantoor. Will laat zich inpakken, wat leidt tot de nodige spanningen met zijn blonde Zweeds-Amerikaanse vriendin. De zwanenzang van regisseur/scenarist Minghella (1954-2008) is een stilleven van verfijnde vormgeving - architectuur, interieurs, kleding, auto's. Verdwaasde rijken en geletterde armen in de kantlijn van een vluchtige wereld zonder houvast.

The Proposition

2005 | Western, Drama

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Western van John Hillcoat. Met o.a. Guy Pearce, Ray Winstone, Danny Huston, Emily Watson en John Hurt.

Engelse kapitein Stanley heeft een zware opdracht: beschaving brengen in de Australische outback anno 1880. Tussen Stanley en zijn beschaving staan onder andere aboriginals met speren en Ierse outlaws met pistolen en geweren. Het scenario voor deze eerste Australische western schreef zanger Nick Cave. En hij schreef een verhaal even donker en tegenstrijdig als zijn muziek: intens en dromerig, gewelddadig en romantisch. Regisseur Hillcoat, die eerder al videoclips voor Cave maakte, filmde op locatie en met veel gevoel voor sfeer en detail.

The Merchant of Venice

2004 | Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Luxemburg 2004. Drama van Michael Radford. Met o.a. Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins en Zuleikha Robinson.

Een verfilming van Shakespeare eist een eigen regiestijl. Een denkwijze die is toegespitst op zijn werk. Dat geldt zeker ook voor The Merchant of Venice, het meest problematische toneelstuk dat hij naliet. In Radfords versie speelt Al Pacino, de ster die zich zo vaak tot overacteren liet verleiden, zijn beste rol in jaren. Hij speelt de joodse woekeraar Shylock, die in het zestiende-eeuwse Venetië jaagt op het vlees van de koopman Antonio (Irons). Zelden overleefden Shakespeares verzen een confrontatie met het filmbeeld zo ongeschonden.

Podium

2004 | Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​België 2004. Komedie van Yann Moix. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Jean-Paul Rouve, Julie Depardieu, Marie Guillard en Anne Marivin.

Als op tv een Claude François-soundmixwedstrijd wordt aangekondigd, geeft bankbediende Bernard zijn baan op om als zijn voorbeeld te gaan optreden. Podium schetst op fraaie wijze een beeld van de fans die alle feitjes over het leven van hun held François uit het hoofd kennen, en de mannen die zijn wilde dansroutines nadoen.

Adolphe

2002 | Drama, Historische film

Frankrijk 2002. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Adjani, Stanislas Merhar, Jean Yanne, Romain Duris en Jean-Louis Richard.

Drama van Jacquot waarin een vrouw (Adjani) verliefd wordt op een jongere man. Zij besluit zelfs haar kinderen voor hem te verlaten.

What Time is it There?

2001 | Komedie, Drama

Taiwan​/​​Frankrijk 2001. Komedie van Tsai Ming-liang. Met o.a. Lu Yi-Ching, Cecilia Yip, Chen Chao-jung, Tsai Guei en Arthur Nauzyciel.

Eenzame horlogeverkoper verlangt zo naar Parijs dat hij alle klokken in Taipei op de Parijse tijd zet. Melancholieke film over eenzaamheid, gebrekkige communicatie en grote stads-ellende.

Sade

2000 | Historische film, Biografie, Drama

Frankrijk 2000. Historische film van Benoît Jacquot. Met o.a. Daniel Auteuil, Marianne Denicourt, Jeanne Balibar, Isild Le Besco en Jean-Pierre Cassel.

Verfilming van het beroemde verhaal van Marquis de Sade door Benoit Jacquot, Filmmaker in Focus tijdens het Rotterdams Filmfestival 2005. Daniel Auteuil schittert iin de hoofdrol.

With or Without You

1999 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1999. Romantiek van Michael Winterbottom. Met o.a. Christopher Eccleston, Dervla Kirwan, Yvan Attal, Julie Graham en Alun Armstrong.

Eind jaren tachtig maakte de Franse tiener Benoit (Yvan Attal) een verzamelbandje met oa U2's stemmige titelhit voor zijn Ierse penvriendinnetje Rosie (Dervla Kirwan). Jaren later staat hij op de stoep en zien ze elkaar voor het eerst. Hij is net gescheiden en volgt zijn melancholische inborst, zij is getrouwd en probeert tevergeefs een kind te verwekken met haar echtgenoot Vincent (Christopher Eccleston). Benoit krijgt het voor elkaar om in de babykamer te bivakkeren. 'Maybe it was a bad idea you coming here,' merkt Rosie naïef op als haar hormonen al lustig rondstuiteren. Ondertussen wordt glaszetter Vincent door een ex ontboden om een gebroken slaapkamerraam te vervangen. Scenarist John Forte debuteerde en koos voor zeker met een eenvoudige maar aangenaam verpozende verhaallijn. De vermaarde cinematograaf Benoit Delhomme (oa The Winslow boy, Un air de famille, Cyclo) kreeg Ierland zowaar zomers op het celluloid en het pretentieloze plezier wordt vlot gebracht door regisseur Winterbottom, de maker van oa Welcome to Sarajevo (1997) en Wonderland (1999).

The Winslow Boy

1999 | Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van David Mamet. Met o.a. Rebecca Pidgeon, Gemma Jones, Nigel Hawthorne, Jeremy Northam en Guy Edwards.

Schrijver/regisseur David Mamet (House of Games, The Spanish Prisoner) nam het gelijknamige toneelstuk van Terence Rattigan, gebaseerd op een geruchtmakende zaak in Engeland in 1910, als uitgangspunt voor dit lichtvoetige drama. Een jongen wordt op school beschuldigd van diefstal. Zijn vader, overtuigd van Ronnie's onschuld, bijt zich koppig vast in een rechtszaak om zijn naam te zuiveren. Mamet is niet geïnteresseerd in de waarheidsvraag en laat zelfs de climax - de rechtszaak zelf - buiten beeld. Liever verdiept hij zich in de effecten van de zaak op de familie Winslow, die maatschappelijk en financieel wordt geruïneerd. Ronnie's volwassen zus Catherine, een rokende suffragette, ziet haar kansen op een goed huwelijk per dag slinken. Maar in de koele, licht ironische vertolking door Mamets vaste actrice (en echtgenote) Pidgeon amuseert Catherine zich uitstekend met de scherpe verbale gevechten met Ronnie's advocaat (Northam), culminerend in zijn suggestieve slotzin: 'How little you know about men.'

The Loss of Sexual Innocence

1999 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Mike Figgis. Met o.a. Julian Sands, Saffron Burrows, Stefano Dionisi, Jonathan Rhys Meyers en Kelly Macdonald.

Semi-autobiografisch document waarin regisseur Figgis in een serie korte verhalen door episodes dwaalt die cruciaal waren voor zijn ontwikkeling tot volwassen man, een ontwikkeling die inteerde op zijn onschuld. In scherp gemonteerde, non-lineaire en in sonore klanken doordrenkte beelden leidt Figgis de kijker via de kinderjaren en puberteit van alter ego Nic naar de schrale volwassenheid waarin seksuele jaloezie en verraad regeren. Hij duidt zijn verschillende levensfasen met gelijkluidende beelden van de ondergang van Adam en Eva. Film- en theatermaker Figgis broedde sinds 1982 op zijn eerzuchtige scenario, maar zijn werk werd steevast afgedaan als onverfilmbaar. Het succes van Leaving Las Vegas gaf hem de unieke mogelijkheid om voldoende geld te genereren om zijn visie op zijn eigen bestaan - met verlies - op celluloid vast te leggen. De zielenvrucht van een bevlogen jongeling, gevat in de beeldtaal van een door de wol geverfde filmmaker. Beeldschone puzzelstukjes van een zonderlinge plaat.

Miss Julie

1999 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Mike Figgis. Met o.a. Saffron Burrows, Peter Mullan, Maria Doyle Kennedy, Tam Dean Burn en Heathcote Williams.

Zweden, 1894. Julie (Burrows), de neurotische dochter van een rijke aristocraat, valt voor de ruwe charmes van ambitieuze bediende Jean (Mullan). Geen van beiden lijkt opgewassen tegen de emotionele en morele implicaties. Oprecht knetterende spanning tussen de acteurs komt de geloofwaardigheid ten goede. Regisseur Mike Figgis (Leaving Las Vegas) excelleert opnieuw met een intens drama over de Darwiniaanse strijd tussen de seksen tegen de achtergrond van een rigide klassenmaatschappij. Vlotte montage, split screens en los camerawerk voorkomen dat het drama onder het eigen gewicht bezwijkt. Gebaseerd op het toneelstuk Fröken Julie (1888) van de vermaarde Zweedse schrijver Johan August Strindberg.

Artemisia

1997 | Romantiek, Historische film, Drama, Biografie

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1997. Romantiek van Agnès Merlet en Agnes Merlet. Met o.a. Valentina Cervi, Michel Serrault, Miki Manojlovic, Brigitte Catillon en Emmanuelle Devos.

Artemisia Gentileschi (1593-1653) was de eerste vrouwelijke schilder die in de kunstgeschiedenis wordt vermeld. Merlet schetst een prachtig beeld van haar strijd tegen de gevestigde mannelijke orde, haar worsteling om te mogen schilderen en haar onstuimige relatie met leraar Agostino Tassi. Cervi is sprankelend als Artemisia en doet met haar natuurlijke charme niet onder voor landgenoten als Juliette Binoche en Emmanuelle Béart. (VM/VPRO Gids)

Un air de famille

1996 | Komedie, Drama

Frankrijk 1996. Komedie van Cédric Klapisch. Met o.a. Jean-Pierre Bacri, Jean-Pierre Darroussin, Agnès Jaoui, Catherine Frot en Claire Maurier.

Met frisse tegenzin verschijnt de bourgeois familie Ménard op vrijdagavond ter verjaarsviering in het muffige buurtcafé van broer/zoon Henri (Bacri). Henri's wederhelft is er zojuist vantussen, voorbode van wat komen gaat. Co-scenarist Klapisch regisseerde het disfunctionele avondje in 'Au Père Tranquille' - vader is dood, vandaar - als azijnzure zedenkomedie. Evenals in Cuisine et dépendances, de eerste theaterstukverfilming van het dramaturgenspan Jaoui-Bacri, vliegen de vonken van het ensemblespel af. Helaas mist het verhaal de relativerende empathie van het latere J-B-werk en struikelt herhaaldelijk over zijn eigen cynisme. Césars voor de scenaristen, Darroussin en Catherine Frot als het weinig snuggere feestvarken.

Chacun cherche son chat

1996 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1996. Komedie van Cédric Klapisch. Met o.a. Garance Clavel, Zinedine Soualem, Renée Le Calm, Olivier Py en Romain Duris.

Chloé woont met haar zwarte kat Gris-Gris in het 15e arrondissement van Parijs. Als ze op vakantie gaat brengt ze haar kat onder bij Madame Renée, een oudere dame die zes katten heeft en er nog wel eentje bij kan hebben. Als Chloé na een week haar kat weer komt ophalen, is Madame Renée helemaal overstuur: Gris-Gris is verdwenen. Chloé begint aan een speurtocht waarbij ze de hulp krijgt van allerlei buurtbewoners: jonge en oude, zwarte en witte, aardige en onaardige. Chacun cherche son chat is een charmante tragikomedie over het vaak eenzame leven in een Parijse volkswijk, en tegelijkertijd een portret van een meisje op weg naar volwassenheid. (IdH/VPRO Gids)

Cyclo

1995 | Misdaad, Drama

Vietnam​/​​Frankrijk​/​​Hongkong SAR van China 1995. Misdaad van Tran Anh Hung. Met o.a. Le Van Loc, Nguyen Nhu Quynh en Tony Leung Chiu Wai.

Een jonge fietstaxichauffeur in Ho Chi Minhstad (gespeeld door de van de straat geplukte Van Loc, die dit beroep daadwerkelijk uitoefende) wordt op een dag bestolen van zijn vervoermiddel. Zijn baas eist dat hij de fietstaxi vergoedt. Geld heeft hij niet, dus sluit hij zich aan bij een bende onder leiding van de charismatische leider 'Poet' (Leung). Regisseur Anh Hung (L'odeur de la papaya verte) maakte een Vietnamees meesterwerkje met hallucinogene trekjes. Uitstekend acteerwerk van de zeer naturelle Van Loc en natuurlijk van het Aziatische acteerkanon Leung (Chung King Express, In the Mood for Love).

L'irresolu

1994 | Komedie

Frankrijk 1994. Komedie van Jean-Pierre Roussin. Met o.a. Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Thiam, Barbara Schulz en Béatrice Agenin.

De 35-jarige toneelschrijver Fran[KA10]cois (Lindon) heeft uiteindelijk succes met een gedeeltelijk autobiografisch stuk (met dezelfde titel als deze film). Het gaat over een man die in zijn priv[KA1]eleven noch in zijn carri[KA2]ere weet te kiezen welke richting hij moet opgaan. Zo vergaat het onze Fran[KA10]cois ook. Hij onderhoudt relaties met een aantal vrouwen en kan niet kiezen. Christine (Thiam) is een prachtige zwarte vrouw van 29; ze is arts, wil met hem trouwen en kinderen krijgen. Gaelle (Kiberlain) is 25 en ligt altijd met haar emoties overhoop. Marie-France (Agenin) is 45, de vrouw van zijn literaire agent en wil hem bemoederen; tenslotte is er Marianne (Schulz) die pas achttien is en door hem de liefde leert kennen met wie hij een fysieke relatie heeft. De film is intimistisch, saai en eigenlijk gebeurt er helemaal niets en slaat het geweifel dat tot vervelends toe aanhoudt, op de kijker over. De literaire dialoog is pretentieus en vermoeiend. Scenario van Charles Le Roux en regisseur Ronssin die hiermede zijn eerste lange speelfilm maakte. Het camerawerk is van Benoit Delhomme. Een film waar niemand op zit te wachten.

Mui du du Xanh

1993 | Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​Vietnam 1993. Drama van Tran Anh Hung. Met o.a. Nguyen Anh Hoa, Truong Thi Loc, Lu Man San, Tran Nu Yen-Khe en Thi Loc Truong.

Het boerenmeisje Muì wordt in de jaren ´50 als dienstertje te werk gesteld bij een welvarende Vietnamese familie. Haar aankomst en eerste belevenissen worden traag en poëtisch in beeld gebracht: ze krijgt kookles, er wordt gegeten en gemusiceerd. In de eerste 20 minuten passeert er eigenlijk maar één 'dramatisch' moment, als de vrouw des huizes opmerkt dat dochtertje Tô 'even oud zou zijn geweest als Muì nu'. Intussen zijn we de deur niet uit geweest. Misschien een metafoor voor het 'huisarrest' dat de pater familias, die boete wil doen voor de dood van Tô, zich vrijwillig heeft opgelegd. Een dichtregel die aan het slot wordt voorgelezen, lijkt van toepassing op de hele film: 'Als er een werkwoord is dat harmonieus bewegen betekent, moet dat hier gebruikt worden'. In Cannes met de Gouden Camera bekroond filmdebuut van bootvluchteling Hung werd geheel opgenomen in een Franse studio.

Mui Du Du Xanh

1993 |

Vietnam​/​​Frankrijk 1993. Tran Anh Hung. Met o.a. Tran Nu Yên-Khê, Lu Man San, Truong Thi Lôc, Nguyen Anh Hoa en Vuong Hoa Hôi.

Debuutfilm van Hung. Rond 1955 wordt in Vietnam (onder Franse bezetting) een 10-jarig meisje als dienstmeid bij een familie geplaatst. Ze leert koken en poetsen van een oude meid. Die vertelt haar ook het familiegeheim: de vrouw des huizes en de kinderen worden regelmatig door de echtgenoot in de steek gelaten. Camera d'Or op het festival van Cannes.

L'odeur de la papaya verte

1993 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1993. Drama van Yen-Khe Tran Nu. Met o.a. Hoa Hoi Vuong, Thi Loc Truong, Man San Lu en Yen-Khe Tran Nu.

L´Odeur de la Papaya Verte (De Geur van de Groene Papaya) gaat over de belevenissen van het kleine meisje Mùi, dat als dienstmeisje werkt bij een familie in Saigon. Zij ontwikkelt een hechte band met de vrouw des huizes, die door haar man is verlaten. Terwijl de tijd voortschrijdt, zijn wij, samen met Mùi, getuige van de veranderingen in de natuur en snuiven wij de geuren en kleuren op van het eten dat dagelijks met veel zorg wordt bereid. Tien jaar later gaat Mui (inmiddels gespeeld door Tran Nu Yên Khê, echtgenote van de regisseur) werken bij een pianist. Hoewel zij opklimt tot diens geliefde, verandert er weinig in haar dagelijkse bestaan en gaat zij gewoon door met het verzorgen van huis en haard. L´Odeur de la Papaya Verte heeft geen enkele politieke boodschap, maar gaat volgens de maker over `de dienstbaarheid van Vietnamese vrouwen.´ Met L´Odeur de la Papaye Verte rekende de in 1962 geboren regisseur af met de nostalgische herinneringen aan zijn geboorteland, dat hij als twaalfjarige verliet.

Loin du Brésil

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Gérard Tilly. Met o.a. Emmanuelle Riva, Jenny Clève, Christophe Huysman, Eric Doyle en Charlotte Clamens.

Juliette (Riva), werd in de steek gelaten door haar man toen haar vijf kinderen nog klein waren. Hij ging er met een andere vrouw vandoor naar Brazli[KA3]e. Inmiddels zijn er 22 jaar verstreken, die Riva samen met huishoudster Cleve doorgebracht heeft in een grote villa in de buurt van Deauville. Zij heeft een oppervlakkige verhouding met een jongere aanbidder en is ondanks de strubbelingen niet geheel ongelukkig. Met het oog op moederdag komen haar kinderen voor een samenzijn op bezoek. Eerst arriveert haar homoseksuele jongste zoon Huysman met zijn vriend Doyle; zij is onverschillig over diens seksuele voorkeur. Vervolgens komt Clamens, die in verwachting is en eigenlijk een hekel heeft aan d`r moeder maar een hechte band heeft met haar tweelingbroer Chappatte. Tv-verslaggeefster, vrijbuitster Kazan en oudste broer Roulot (getrouwd en drie dochters) completeren het gezelschap. De re[KA3]unie is een stroom van bitterzoete gebeurtenissen, irritaties en gevatte opmerkingen. De familiemaaltijd dreigt overschaduwd te raken door de komst van vader, die ziek is en moeder anoniem een boeket rozen heeft gestuurd. Genoeg stof tot speculatie. Geslaagde komedie van het kaliber gefilmd toneel (maar met alle voordelen van de Zevende Kunst) naar het scenario van debuterende Tilly, die met het schrijven van toneelstukken de kost verdiende en naam maakte. Goed spel van alle hoofd- en bijrollen. Camerawerk van Benoit Delhomme.