Nelly Quettier: montage.
Er zijn 24 films gevonden.

La chimera

2023 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 2023. Drama van Alice Rohrwacher. Met o.a. Josh O'Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte en Luca Chikovani.

Toscane, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De enigszins verlopen en diepbedroefde Britse kunstrover Arthur (The Crown’s Josh O’Connor) heeft het bijna magische vermogen om met zijn wichelroede diep verborgen Etruskische kunstschatten te kunnen vinden. Bij die zoektochten wordt hij geholpen door een kleurrijk groepje Fellini-achtige schavuiten, die niet altijd even betrouwbaar blijken. Maar het meest is Arthur nog op zoek naar zijn geliefde en onlangs overleden Beniamina. Bijna sprookjesachtig drama van regisseur Alice Rohrwacher (Lazzaro Felice) is afgezien van een onweerstaanbaar schelmenverhaal, ook een aangrijpend drama over verlies en verwerking.

Annette

2021 | Drama, Musical

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2021. Drama van Leos Carax. Met o.a. Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Devyn McDowell en Angèle.

Ambitieus familiedrama van de Franse regisseur Carax (Les amants du Pont-Neuf, Holy Motors) waarin alleen gezongen wordt. Driver speelt de politiek incorrecte stand up-komiek Henry McHenry en Cotillard de gevierde operazangeres Ann Defrasnoux. De twee worden verliefd en krijgen samen een dochter, die ze Annette noemen. Annette is alleen geen kind van vlees en bloed, maar een pop. Waarmee regisseur Carax maar wil aangeven dat haar ouders misschien wel van Annette houden, maar dat hun carrières altijd voor zullen gaan. Intrigerend, zelfkritisch (Carax droeg de film op aan zijn eigen dochter) en openingsfilm van Cannes 2021. Het verhaal werd geschreven/gecomponeerd door Ron en Russell Mael (van popduo Sparks).

Lazzaro Felice

2018 | Drama

Italië 2018. Drama van Alice Rohrwacher. Met o.a. Adriano Tardiolo, Luca Chikovani, Alba Rohrwacher, Agnese Graziani en David Bennent.

Tragikomische fabel over het vergeten dorpje Inviolata in het midden van Italië, waar een gemene markiezin de bewoners uitbuit en voor niets op haar tabaksplantage laat werken. Wanneer haar jonge, vrijgevochten neef op bezoek komt en vriendschap sluit met de pure en in en in fatsoenlijke Lazzaro (onvergetelijk gespeeld door nieuwkomer Tardiolo), lijkt haar rol snel uitgespeeld. Soms onnavolgbare vertelling van Rohrwacher (Le meraviglie) gaat halverwege een totaal onverwachte kant op, maar spreekt desondanks van begin tot eind tot de verbeelding. En zegt ondertussen heel verstandige dingen over de verschillen tussen arm en rijk.

Tour de France

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Rachid Djaidani. Met o.a. Gérard Depardieu, Sadek, Louise Grinberg en Nicolas Marétheu.

Een bouwvakker treedt al reizend in de voetsporen van schilder Claude Joseph Vernet en raakt zodoende opgescheept met Far’Hook, een vriend van zijn zoon uit Parijs. Ondanks de generatiekloof en de cultuurschok ontstaat er tijdens de reis een onwaarschijnlijke vriendschap.

Y aura-t-il de la neige à Noël?

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van Sandrine Veysset. Met o.a. Dominique Reymond, Daniel Duval, Jessica Martinez, Alexandre Roger en Xavier Colonna.

Hoewel er schrijnende zaken in plaatsvinden, is deze film meer een sfeertekening van een streek in Zuid-Frankrijk en een boerengezin dan een scherp omlijnd drama met kop en staart. Dominique Reymond speelt met veel warmte een gescheiden moeder die met de moed der wanhoop probeert om haar kinderen een gelukkig leven te verschaffen. 'Misschien sneeuwt het wel met Kerst,' legt zij haar kinderen voor in een van haar geslaagde pogingen om ondanks alles dromen te koesteren. Kreeg de Franse Oscar voor beste film.

Amnesia

2015 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk 2015. Drama van Barbet Schroeder. Met o.a. Marthe Keller, Max Riemelt, Bruno Ganz, Corinna Kirchhoff en Rick Zingale.

Martha (Marthe Keller) is het schoolvoorbeeld van de Duitse diaspora: een zeventiger die anno jaren negentig haar dagen slijt op Ibiza zonder ook nog maar een woord van 'die nazitaal' te willen spreken vanwege haar traumatische ervaringen in de oorlogsjaren. De komst van een jonge landgenoot, feestganger Jo (Max Riemelt), fleurt haar bedompte leventje wat op. En net zoals het eiland de personages in een roes van vergetelheid brengt, zo wordt ook de toeschouwer met lome regie en montage richting slaap gewiegd met steevaste openbaringen als snooze-wekker.

Week-ends

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van Anne Villacèque. Met o.a. Karin Viard, Noémie Lvovsky, Jacques Gamblin, Ulrich Tukur en Aurélia Petit.

Sinds de jaren tachtig hebben bevriende stellen Christine/Jean en Sylvette/Ulrich op het Franse platteland hun tweede huizen tegenover elkaar, slechts een landweg ligt ertussen. Nu, vele jaren later, verlaat Jean Christine voor een jonge blom, en begint Sylvette zich af te vragen of het één-tweetje met Ulrich eigenlijk nog wel de moeite is. Via een ijzersterk speelkwartet (Viard voorop) en met een feilloze blik voor het opgekropte en verzwegene trancheert Villacèque twee huwelijken. Vijfde en zesde hoofdrolspelers zijn de huizen: eerst gelukseilandjes van weekendontspanning, later desolate mausoleumpjes van het voorbije.

Sister

2012 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 2012. Drama van Ursula Meier. Met o.a. Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Martin Compston en Gillian Anderson.

Weinig wintersporttoeristen zullen voorbij de pistes kijken, maar de Franse filmmaakster Ursula Meier zag wel de tragiek van zulke vakantieparadijzen. Door de ogen van de twaalfjarige Simon (Mottet Klein), die met zijn oudere zus (Seydoux) beneden in het dal woont, laat Meier zien welke armoede er onder al die sneeuwpret verborgen ligt. Maar Sister is geen sociaal drama. De film graaft dieper en raakt iets existentieels. Bij Meier schijnt de ellende door als iets wat van ouders op kinderen wordt doorgegeven. Mottet Klein kreeg een César-nominatie voor zijn rol.

11 Flowers

2011 | Drama

China​/​​Frankrijk 2011. Drama van Wang Xiaoshuai. Met o.a. Liu Wenqing, Wang Jinchun en Yan Ni.

Aan het einde van de Culturele Revolutie, op het Chinese platteland gesitueerde coming of age-film, over een elfjarig jochie, zijn lieve, hard werkende moeder en zijn wijze vader, een intellectueel annex kunstenaar. Regisseur Wang Xiaoshuai maakte in 1997 de grimmige aanklacht Frozen, die hij uit angst voor repercussies presenteerde onder een pseudoniem. De toon van het fraai gefotografeerde 11 Flowers is totaal anders: het is een levendig, maar ook wat braaf drama, waaraan de Chinese autoriteiten nauwelijks aanstoot kunnen nemen.

Holy Motors

2012 | Drama, Fantasy

Frankrijk​/​​Duitsland 2012. Drama van Leos Carax. Met o.a. Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue en Michel Piccoli.

Een vreemde snuiter stapt ’s ochtends in een stretched limousine, die hem naar diverse fraaie locaties in Parijs vervoert, waar hij de ene na de andere rol aanneemt - van een oude bedelares en een bezorgde vader tot een huurmoordenaar en diens slachtoffer. Holy Motors is een krankzinnige trip, vol bespiegelingen over cinema en cinefiele knipogen, met mooie liedjes en sprekende limousines. Denis Lavant is geweldig als de transformatiekunstenaar, Eva Mendes en Kylie Minogue zijn leuk in de bijrollen. Regie en scenario van Leos Carax, vooral bekend van Les amants du Pont-Neuf (1991).

E-Love

2011 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk 2011. Drama van Anne Villacèque. Met o.a. Anne Consigny, Carlo Brandt, Antoine Chappey, Carole Franck en Jacky Ido.

Jonge mannen, oude mannen, bezitterige mannen, cynische mannen, oversekste mannen; de knappe 49-jarige filosofiedocent Paule (Consigny) staat na een mislukt tienjarig huwelijk ineens oog in oog met talloze gegadigden via een datingsite. Cineast en scenarioschrijver Villacèque (1963) putte uit eigen ervaringen en zette de aimabele actrice Consigny geloofwaardig neer als een muurbloempje dat binnen de kortste keren met volle teugen geniet van haar herwonnen vrijheid. De komedie blijft keurig in balans met de nodige ernst maar het grootste pluspunt is de souplesse van actrice Consigny.

Beautiful Valley

2011 | Drama

Frankrijk​/​​Israël 2011. Drama van Hadar Friedlich. Met o.a. Batia Bar, Gili Ben-Ozilio, Hadar Avigad en Ruth Geller.

Hannah (Bar) is mede-oprichter en jarenlang actief lid van een kibboets, maar nu de boel wordt geprivatiseerd verliest ze een beetje haar rol binnen de gemeenschap. Van drukbezette, graag geziene tuinier wordt ze een overbodig, bejaard aanhangsel binnen de groep. De tachtigjarige probeert een nieuwe rol in de samenleving te vinden. Gevoelig, hoewel niet altijd even handig uitgewerkt drama rond thema's als 'groep vs individu', is de eerste lange speelfilm van filmmaakster Friedlich, die eerder korte films maakte.

Tokyo!

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Japan​/​​Duitsland​/​​Zuid-Korea 2008. Drama van Michel Gondry, Leos Carax en Bong Joon-ho. Met o.a. Ayako Fujitani, Ryo Kase, Denis Lavant en Teruyuki Kagawa.

Lieflijk absurdistisch drieluik waarin drie buitenlandse filmploegen Tokio bewieroken. Het eerste luik (Interior Design van Michel Gondry) portretteert een verlegen meisje (Ayako Fujitani) dat een gelukkig dubbelleven leidt als blankhouten stoel. Deel twee (Merde van Leos Carax) volgt de avonturen van ene Merde, een malloot in een groen pak - prachtrol Denis Lavant! - die beginnen met kattenkwaad en eindigen met een bombardement van handgranaten. Het slotstuk (Shaking Tokyo van Bong Joon-ho) draait om een stadse kluizenaar (Teruyuki Kagawa) die valt op zijn pizzabezorgster (Yû Aoi). De rode draad in Tokyo! is het beeld van de miljoenenstad als ruimhartige gastheer voor iedere zonderling. Fantastische kijkfilm.

Home

2008 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 2008. Drama van Ursula Meier. Met o.a. Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaïde Leroux, Madeleine Budd en Kacey Mottet Klein.

Een familie die langs een ongebruikte snelweg leeft. Alleen vader (Olivier Gourmet) en de twee jongste kinderen gaan dagelijks de deur uit; moeder (Isabelle Huppert) doet het huishouden, en haar oudste dochter ligt van ‘s ochtends tot ‘s avonds te zonnebaden in de tuin. Een dagelijkse routine die voor iedereen werkt – tot de weg na tien jaar alsnog open gaat.

Les oiseaux du ciel

2006 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2006. Drama van Éliane de Latour. Met o.a. Fraser James, Djédjé Apali, Marie-Josée Croze en Sara Martins.

Twee goede vrienden, Otho en Shad (Apali en James), reizen clandestien vanuit Ivoorkust naar Europa in de hoop binnen afzienbare tijd rijk terug te komen. Otho is snel weer terug en probeert in zijn thuisland te slagen terwijl Shad in Spanje, Engeland en Frankrijk zijn geluk beproeft. Filmmaker en afgestudeerd antropoloog De Latour krijgt de twee afzonderlijke verhaallijnen met alle verschillende locaties en personages niet soepel op gang. Dat stoort, want de onderliggende thematiek rond illegaliteit, immigratie, apathie en wedijver herbergt een interessant verhaal.

L'intrus

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Claire Denis. Met o.a. Michel Subor, Grégoire Colin, Yekaterina Golubeva, Béatrice Dalle en Bambou.

Vervreemding en het ondefinieerbare staan centraal in dit drama naar motieven uit een kort autobiografisch werk van filosoof Jean-Luc Nancy. Na een illegale harttransplantatie wijzigt de bijna-70-jarige mysterieman Louis (Subor) zijn levenskoers. Hij verlaat zijn mensenschuwe bestaan in de Jura voor de zoektocht naar een zoon in Polynesië. Met hem verlaat durfal Denis vastberaden het traditioneel plotmechanisch narratief voor een karaktergerichte omzwerving, sfeerrijk in 'Scope gefotografeerd door Agnès Godard. De intrigerende nevenrollen van onder meer Béatrice Dalle, Bambou, Florence Loiret Caille en Lolita Chammah vormen een reis op zich.

In the Battlefields

2004 | Drama, Biografie

Libanon​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2004. Drama van Danielle Arbid. Met o.a. Marianne Feghali, Rawia Elchab, Laudi Arbid, Aouni Kawas en Danielle Arbid.

Danielle Arbid (Beiroet, 1970) keerde vanuit Frankrijk terug naar haar geboortestad om een semi-autobiografische debuutfilm over de besognes van een 12-jarig meisje te schieten. De wereld van alter ego Lina wordt gedomineerd door haar ruziënde ouders, omsingeld door de burgeroorlog buitenshuis. Dankzij haar vriendschap met de iets oudere Sihab (Elchab), de huishoudster van haar helse tante, ontdekt Lina de geneugten van vrijheid. Maar, de deceptie is groot als blijkt dat Sihab wil vluchten. Maarek hob is een meanderend egodocument dat op gekunstelde wijze klein en groot leed integreert. In Frankrijk uitgebracht als Dans les champs de bataille.

Vendredi soir

2002 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 2002. Drama van Claire Denis. Met o.a. Valérie Lemercier, Vincent Lindon, Hélène Fillières, Florence Loiret Caille en Grégoire Colin.

Claire Denis is als weinig andere Franse cineasten in staat om lyriek te 'mengen' met moderne, harde realiteit. Zie Vendredi soir, waarin Laure (Lemercier), die op weg is naar een etentje, vast komt te zitten in een forse Parijse file. Als een voetganger (Lindon) haar vraagt of hij naast haar mag komen zitten, begint de lyriek. Met mooie onderbelichte close-ups van zijn kraag, van sigarettenrook, van lome blikken; op de achtergrond stadse dramatafereeltjes die vanuit de comfortabele autozetel te volgen zijn. De kijker wordt meegenomen in deze grote mijmering. Er wordt wel gesproken, maar niet veel. De camera heerst, de sfeer vertelt.

Trouble Every Day

2001 | Horror, Experimenteel, Fantasy

Japan​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2001. Horror van Claire Denis. Met o.a. Vincent Gallo, Tricia Vassey, Béatrice Dalle, Alex Descas en Florence Loiret Caille.

Claire Denis is als weinig andere Franse cineasten in staat om lyriek te 'mengen' met moderne, harde realiteit. Zie Vendredi soir, waarin Laure (Lemercier), die op weg is naar een etentje, vast komt te zitten in een forse Parijse file. Als een voetganger (Lindon) haar vraagt of hij naast haar mag komen zitten, begint de lyriek. Met mooie onderbelichte close-ups van zijn kraag, van sigarettenrook, van lome blikken; op de achtergrond stadse dramatafereeltjes die vanuit de comfortabele autozetel te volgen zijn. De kijker wordt meegenomen in deze grote mijmering. Er wordt wel gesproken, maar niet veel. De camera heerst, de sfeer vertelt.

O Pedido de Emprego

2000 |

Portugal 2000. Pedro Caldas. Met o.a. Lucinda Loureiro en Sylvie Rocha.

Claire Denis is als weinig andere Franse cineasten in staat om lyriek te 'mengen' met moderne, harde realiteit. Zie Vendredi soir, waarin Laure (Lemercier), die op weg is naar een etentje, vast komt te zitten in een forse Parijse file. Als een voetganger (Lindon) haar vraagt of hij naast haar mag komen zitten, begint de lyriek. Met mooie onderbelichte close-ups van zijn kraag, van sigarettenrook, van lome blikken; op de achtergrond stadse dramatafereeltjes die vanuit de comfortabele autozetel te volgen zijn. De kijker wordt meegenomen in deze grote mijmering. Er wordt wel gesproken, maar niet veel. De camera heerst, de sfeer vertelt.

Pola X

1999 | Romantiek, Experimenteel

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Japan​/​​Zwitserland 1999. Romantiek van Leos Carax. Met o.a. Catherine Deneuve, Guillaume Depardieu, Delphine Chuillot, Katerina Golubeva en Petruta Catana.

De titel is een acroniem van 'Pierre ou les Ambiguïtés', de Franse titel van het boek van Herman Melville. Fans van Moby Dick konden niks met de koortsachtige, incestueuze inhoud van Melville's volgende boek, maar wonderkind en enfant terrible Carax (Les amants du Pont Neuf) des te meer. Guillaume Depardieu (zoon van Gerard) speelt de rijke, vurige jongeling Pierre, die veel houdt van zijn moeder (Catherine Deneuve), maar ook van zijn verloofde (Delphine Chuillot) en later ook nog van zijn wonderlijke halfzus (Yekaterina Golubeva). De exorbitante stijl van Carax houdt af van emotioneel medeleven, maar 'when it's over', zo schreven enkele vooraanstaande Amerikaanse critici, 'you'll know you've had an experience'. (IdH/VPRO Gids)

Comédia infantil

1997 |

Portugal​/​​Zweden​/​​Mozambique 1997. Solveig Nordlund. Met o.a. Joao Manja en Sergio Titos.

De titel is een acroniem van 'Pierre ou les Ambiguïtés', de Franse titel van het boek van Herman Melville. Fans van Moby Dick konden niks met de koortsachtige, incestueuze inhoud van Melville's volgende boek, maar wonderkind en enfant terrible Carax (Les amants du Pont Neuf) des te meer. Guillaume Depardieu (zoon van Gerard) speelt de rijke, vurige jongeling Pierre, die veel houdt van zijn moeder (Catherine Deneuve), maar ook van zijn verloofde (Delphine Chuillot) en later ook nog van zijn wonderlijke halfzus (Yekaterina Golubeva). De exorbitante stijl van Carax houdt af van emotioneel medeleven, maar 'when it's over', zo schreven enkele vooraanstaande Amerikaanse critici, 'you'll know you've had an experience'. (IdH/VPRO Gids)

Les amants du Pont-Neuf

1991 | Romantiek, Drama

Frankrijk 1991. Romantiek van Leos Carax. Met o.a. Juliette Binoche, Denis Lavant, Daniel Buain, Klaus-Michael Grüber en Edith Scob.

Nadat kunstenares Michèle (Binoche) hoort dat ze langzaam maar zeker blind wordt gaat ze aan het zwerven. Ze vindt een plekje waar ze kan slapen onder Pont-Neuf, Parijs‘ oudste brug over de Seine, die juist gerestaureerd wordt. Ze raakt er verliefd op Alex (Lavant), een alcoholistische jonge zwerver, die de kost verdient als vuurspuwer. Romantiek in het Parijs van 1989, met als hoogtepunt een waterski-scène tegen de achtergrond van het vuurwerk ter ere van de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie. Destijds de duurste Franse film ooit gemaakt.

Mauvais sang

1986 | Thriller, Romantiek, Drama, Sciencefiction

Frankrijk​/​​Zwitserland 1986. Thriller van Leos Carax. Met o.a. Michel Piccoli, Denis Lavant, Juliette Binoche, Hans Meyer en Julie Delpy.

De jonge Alex heeft net zulke snelle en vaardige handen als zijn overleden vader. Die komen van pas als Marc (Piccoli), ooit bevriend met zijn vader, zijn hulp inroept om uit een laboratorium een geheimzinnig virus te stelen, dat mensen doodt die de liefde bedrijven zonder echt lief te hebben. En dan valt Alex voor de mooie jonge echtgenote (Binoche) van Marc. De destijds 25-jarige Franse regisseur Carax vestigde z'n naam met deze film waarin hij sciencefiction en film noir-elementen tot een lyrisch en romantisch geheel wist samen te smelten. Mooi en knap gemaakt, maar soms wat warrig.