Sean Connery (1930-2020): cast en productie.
Er zijn 70 films gevonden.

The League of Extraordinary Gentlemen

2003 | Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Tsjechië​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Fantasy van Stephen Norrington. Met o.a. Sean Connery, Naseeruddin Shah, Peta Wilson, Tony Curran en Stuart Townsend.

Avonturier Quatermain (Connery) bindt samen met een clubje (digitale) stripkarakters - waaronder Kapitein Nemo, en een onzichtbare man - de strijd aan met de boosaardige Fantom. In The League of Extraordinary Gentlemen is alles mogelijk. De onzichtbare man smeert zich in met crème en een zwevend, bleek gelaat verschijnt; een mutant maakt reuzensprongen over de daken van Parijs; uit de grachten van Venetië duikt een honderden meters lange onderzeeër op. Toch is de film een mislukking. De acteurs zijn niet in staat hun overweldigende digitale omgeving tegenspel te bieden en het scenario is slechts een excuus om alle illusies en freaks in een film samen te brengen.

Finding Forrester

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Gus Van Sant. Met o.a. Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin en Busta Rhymes.

Een basketbalveldje in de Bronx. Een groepje tieners kijkt op naar een raam van een oud gebouw. Vaag tekent een contour zich af. Niemand weet wie de man is. Het enige dat ze weten is dat hij nooit zijn appartement verlaat. Op een dag wordt Jamal (Brown) door zijn vrienden opgehitst om in te breken. Het loopt mis. Jamal weet te ontkomen maar vergeet zijn rugzak met zijn zelfgeschreven verhalen. Als hij de volgende dag langs loopt ploft de tas op straat. Alles zit er nog in maar de verhalen zijn zorgvuldig gecorrigeerd. Hij besluit de zonderlinge man te bezoeken. Onderschatte film met Connery als fragiele kluizenaar.

Entrapment

1999 | Thriller, Romantiek, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1999. Thriller van Jon Amiel. Met o.a. Sean Connery, Catherine Zeta-Jones, Ving Rhames, Will Patton en Maury Chaykin.

Entrapment (Valstrik) is een hightech inbraakfestijn met acteerkanon Sean Connery (1930) en glamourkoningin Catherine Zeta-Jones (1969) als partners in de misdaad. Het leeftijdsverschil van 39 jaar inspireerde The Los Angeles Times tot de alternatieve titel: 'Opa kust het meisje'. Behalve kronkelend vrouwenvlees in oude armen is er een aantal fraaie hightech inbraken te bewonderen waarbij de stuntman en stuntvrouw van respectievelijk Connery en Zeta-Jones zich van de beste kant laten zien. Hoogtepunt van de film is de acrobatiek in en rond de Petronas Towers (hoogte 452 m) in Kuala Lumpur in Maleisië.

The Avengers

1998 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Ralph Fiennes, Uma Thurman, Sean Connery, Jim Broadbent en Fiona Shaw.

Een waanzinnige geleerde (Connery) heeft een meteorologisch wapen waarmee hij extreem weer kan opwekken. Hopelijk kunnen spion John Steed (Fiennes) en wetenschapper Emma Peel (Thurman) de catastrofe afwenden. De bedoeling van de filmstudio was om een nieuwe versie te maken van de frisse en geestige, uiterst Britse tv-serie uit de jaren zestig en zeventig. Dat lukte niet. Het script is zwak, Fiennes en Thurman hebben geen chemie, Connery schmiert als schurk. Patrick Macnee zal zich doodongelukkig hebben gevoeld nadat hij zijn cameo-rolletje als stemacteur insprak.

Playing by Heart

1998 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Willard Carroll. Met o.a. Gillian Anderson, Gena Rowlands, Angelina Jolie, Ryan Phillippe en Madeleine Stowe.

Schrijver-regisseur Willard Carroll volgt in Playing by Heart zo'n tien mensen in Los Angeles die hannesen met leven en liefde. Een stel dat veertig jaar is getrouwd, een moeder die schoon schip wil maken met haar aan aids lijdende zoon, een getrouwde vrouw die een wat doelloze affaire heeft met een getrouwde man en een theaterregisseuse die niet goed verliefd durft te worden. Gaandeweg worden meer dwarsverbanden duidelijk. Carroll geeft de uitstekende cast scherpe, geestige dialogen die prettig klinken maar het geheel ook wat gladjes maken.

The Rock

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Michael Bay. Met o.a. Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris, John Spencer en David Morse.

Cage speelt een geniale bureaubiochemicus die 'in een beige Volvo rijdt en nooit iets meemaakt'. Connery is de staatsgevaarlijke ex-bajesklant 'die liever dichter of boer was geweest'. Hun gelegenheidsvijand is een verbitterde Amerikaanse generaal (Harris) die vanuit Alcatraz - The Rock - het vasteland wil bombarderen met zenuwgas. Harris' personage is heerlijk tweedimensionaal zodat de breed uitgemeten typetjes van Cage en Connery schitterend uitkomen. Als Cage ook nog met een vadercomplex had rondgelopen was het festijn compleet geweest. Ruim twee uur is wat aan de lange kant maar als toegift ontrafelt Cage ook nog de overheidsbemoeienis rond de moord op JFK en het UFO-mysterie van Roswell.

DragonHeart

1996 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1996. Fantasy van Rob Cohen. Met o.a. Dennis Quaid, David Thewlis, Sean Connery, Dina Meyer en Pete Postlethwaite.

Als tiende-eeuwse drakendoder Bowen (Quaid) het opneemt tegen het imposante gevleugelde serpent Draco, vertelt die hem dat hij de laatste van zijn soort is. De twee sluiten een ongemakkelijke maar profijtelijke alliantie, maar dan moeten ze het opnemen tegen koning Einon (Thewlis), die de regels der ridderlijkheid boosaardig aan zijn laars lapt. Dat de stem van Draco wordt ingesproken door Sean Connery is een van de sterke punten van deze leuke fantasyfilm. De special effects zijn prima, en Pete Postlethwaite heeft een grappige bijrol als goedgelovige monnik.

Just Cause

1995 | Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Arne Glimcher. Met o.a. Sean Connery, Blair Underwood, Kate Capshaw, Laurence Fishburne en Ed Harris.

Na Pulp Fiction kon je niet meer aankomen met zomaar een hippe misdaadfilm. Na The Silence of the Lambs (1991) moest je van goeden huize komen om een publiek te interesseren in psychopaten. Regisseur Arnold Glimcher en consorten komen niet van goeden huize. Hun grimmige verfilming van John Katzenbachs nagelbijter is een opeenstapeling van doorzichtige subplotjes rond een opperspeurder (Connery), een overijverige agent (Fishburne) en diverse verknipte types (onder andere Harris, de beste van het stel). Een tijddoder met laffe afdronk.

First Knight

1995 | Avonturenfilm, Drama, Romantiek, Historische film

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Jerry Zucker. Met o.a. Sean Connery, Richard Gere, Julia Ormond, Ben Cross en Liam Cunningham.

Geen Merlijn noch getover te vinden in deze verfilming van de Koning Arthur-saga. De magie moet komen van de liefde tussen Guinevere (Julia Ormond) en Sir Lancelot (Richard Gere). De romance wordt bemoeilijkt doordat Guinevere en Lancelot loyaal willen blijven aan resp. echtgenoot en mentor koning Arthur (Sean Connery). Goed aan First Knight is het rijke camerawerk van Adam Greenberg (The Terminator, Terminator 2) en dat er tijd verleend wordt aan de acteurs om hun karakters body te geven. Minder is het om de legendarische Sir Lancelot aan karate te zien doen; zo absurd dat gedachtes onbedoeld uitgaan naar andere projecten van Zucker, zoals Airplane! en de Naked Gun-reeks.

A Good Man in Africa

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Bruce Beresford. Met o.a. Colin Friels, Sean Connery, Joanne Whalley, John Lithgow en Diana Rigg.

Plompe film, gesitueerd in een denkbeeldig Westafrikaans land. De hoofdpersoon is Morgan Leafy (Friels), een louche ambtenaar van de Britse ambassade. Morgan gaat plichtsgetrouw van zijn zwarte Afrikaanse minnares naar Celia (Whalley-Kilmer), de eega van de charismatische lokale presidentskandidaat Sam (Gossett). De komische mogelijkheden van dat personage en die rol gaan echter aan Friels voorbij. Regisseur Beresford moet getwijfeld hebben: is dit nu eigenlijk een klucht met Lithgow als een hoogdravende Britse ambassadeur of een satire die Gossett portretteert als een opportunistische haai die het geld voor ontwikkelingshulp achterover wil drukken? Slechts één man houdt de film overeind: een gepolijste, beginselvaste, energieke Connery als Schotse arts, maar hij komt veel te weinig aan. Naar de gelijknamige roman van William Boyd, in Dolby-sound. Het camerawerk is van Andrzej Bartkowiak.

Rising Sun

1993 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van Philip Kaufman. Met o.a. Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel, Cary-Hiroyuki Tagawa en Kevin Anderson.

Rising Sun is lang niet zo anti-Japans als het boek van Michael Crichton waarop de film is gebaseerd. Regisseur Kaufman (The Right Stuff, The Unbearable Lightness of Being) schreef zelf mee aan het script en maakte een thriller waarin de Japanse zakenwereld en mentaliteit (in Crichtons boek wortel van alle kwaad) hooguit zorgen voor enige 'couleur locale', terwijl de échte schurken nog steeds uit de VS komen. Het resultaat is een wat vlakke film, waarin de cultuurclash tussen broodnijdige Amerikanen en Japanse uitvreters niet uit de verf komt. Connery, Snipes en Keitel leveren prima werk, dat wel.

Medicine Man

1992 | Avonturenfilm, Romantisch drama

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van John McTiernan. Met o.a. Sean Connery, Lorraine Bracco, José Wilker, Rodolfo De Alexandre en Angelo Barra Moreira.

McTiernan toog voor zijn film naar de jungle van Borneo, waar hij vijf jaar eerder Predator had opgenomen. Het regenwoud was weg. Dit soort teloorgang van de natuur is precies waar Medicine Man voor wil waarschuwen. Als dit een actiefilm was met Connery en Bracco, was het vast iets geworden, maar als politiek correct liefdesverhaal is het niet veel. De excentrieke wetenschapper Dr. Robert Campbell (Connery) doet onderzoek in het regenwoud en denkt een middel tegen kanker te hebben gevonden; zijn chef (Bracco) komt hem tegen zijn zin controleren.

Robin Hood: Prince of Thieves

1991 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van Kevin Reynolds. Met o.a. Kevin Costner, Morgan Freeman, Christian Slater, Mary Elizabeth Mastrantonio en Alan Rickman.

Nadat hij is teruggekomen van de kruistochten probeert een opvallend bedachtzame Robin Hood (Costner) met pijl, boog en het verzamelde lompenproletariaat de tirannieke Sheriff of Nottingham te bestrijden. En natuurlijk en passant het hart van jonkvrouw Marian (Mastrantonio) veroveren. Inmiddels wat gedateerde versie van het oude verhaal, waarin het vlakke spel van Costner gelukkig gecompenseerd wordt door de acteerprestaties van Freeman en Slater. En Alan Rickman is lekker over the top, als buitengewoon schurkachtige sheriff.

Highlander II: The Quickening

1991 | Actiefilm, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1991. Actiefilm van Russell Mulcahy. Met o.a. Christopher Lambert, Sean Connery, Virginia Madsen, Michael Ironside en John C. McGinley.

Het dynamische duo Lambert-Connery opnieuw verenigd om te strijden tegen de kwade machten. Het speelt op aarde en op de planeet Zeist. De fans krijgen waar voor hun geld.

The Russia House

1990 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Fred Schepisi. Met o.a. Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Klaus Maria Brandauer, Roy Scheider en James Fox.

Een wat minder geslaagde verfilming van een roman van excellent spionagethrillerschijver John le Carré (The Spy Who Came in from the Cold, The Constant Gardener). Sean Connery speelt een gedesillusioneerde Britse uitgever die een geheimzinnig manuscript ontvangt van een knappe Russin (Pfeiffer). De Britse geheime dienst én de CIA mengen zich meteen in de zaak en sturen de uitgever op onderzoek uit in Moskou. Het had een meeslepende romance kunnen worden tussen Connery en Pfeiffer, die beiden hun best doen, maar het zo goed als onbegrijpelijke verhaal wil maar niet op gang komen.

The Hunt for Red October

1990 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van John McTiernan. Met o.a. Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn, Sam Neill en James Earl Jones.

De Russische kapitein Ramius (Connery) vaart met een supergeavanceerde nucleaire duikboot richting de VS. De CIA en de Sovjet Unie roepen dat hij kierewiet is en tot de aanval overgaat. Veiligheidsagent Jack Ryan (Baldwin) denkt dat Ramius wil overlopen naar het Westen. The Hunt for Red October is een spannende technothriller over het spanningsveld tussen militaire en diplomatieke strategie, die goed geacteerd en gefilmd is (door Jan de Bont). De onderwatersequenties leenden zich uitstekend voor geluidseffecten, waarvoor de film dan ook een Oscar kreeg. Naar een verhaal van Tom Clancy.

Indiana Jones and the Last Crusade

1989 | Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1989. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott, Alison Doody en John Rhys-Davies.

In deel 3 van Spielbergs succesvolle reeks over de energieke archeoloog-avonturier komt Indiana Jones opnieuw in conflict met de nazi’s, die menen de locatie van de Heilige Graal te hebben ontdekt. Ditmaal gaat zijn vader (Sean Connery in degelijk tweed) mee op pad. Die zorgt voor extra stress én veel vrolijkheid in deze razende actiefilm met religieuze trekken. Dankzij de proloog met de vroeggestorven River Phoenix als de jonge Indy weten we hoe onze held aan zijn hoed, het litteken op zijn kin en zijn fobie voor slangen komt.

Family Business

1989 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1989. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Dustin Hoffman, Matthew Broderick, Rosanna DeSoto en Luis Guzmán.

Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon die gezamenlijk een inbraak beramen. De (spannende) klus doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het gaat Lumet om de soms moeizame verhouding tussen drie generaties sympathieke criminelen. Connery is het leukst. Hij spot met smaak over de lengte van zijn zoon (Hoffman is een 'onderdeurtje'), hij geeft kleinzoonlief college over het verschil tussen legale en moreel verwerpelijke diefstal (van andermans ellende profiteer je niet) en hij vertelt tussen de bedrijven door over het vrolijke, semi-criminele verleden.

The Presidio

1988 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Peter Hyams. Met o.a. Sean Connery, Mark Harmon, Meg Ryan, Jack Warden en Mark Blum.

Sean Connery (Edinburgh, 1930) is moeiteloos in staat om een middelmatige film, want dat is Peter Hyams' actie/melodrama The Presidio beslist, het aanzien waard te maken. Het duurde even voordat de kalende Schot na zijn afscheid van de Bond-films een nieuwe stiel gevonden had. Maar na zijn Oscar (beste bijrol) voor De Palma's The Untouchables (1987) was er geen houden meer aan. In tien jaar maakte hij zo'n vijftien films, waaronder dus The Presidio. Daarin is hij een halsstarrige militair die probeert een politie-inspecteur van moordzaken (Harmon) van zijn basis, en uit de handen van zijn dochter (Ryan) te houden.

The Untouchables

1987 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery, Charles Martin Smith en Andy Garcia.

In Chicago, tijdens de Drooglegging in de jaren twintig, wordt de dienst uitgemaakt door gangsterbaas Al Capone (De Niro), die het geld binnen ziet stromen met de illegale verkoop van drank, en die de halve politie in zijn zak heeft. Ambitieuze en onkreukbare politieman Elliot Ness (Costner) wordt gevraagd het tegen hem op te nemen. Hij stelt een klein team samen en gaat aan de slag. Buitengewoon sterk misdaaddrama overstijgt de tv-serie waarop hij werd gebaseerd ruimschoots. Uitstekend spel van De Niro en van Connery als onbuigzame straatagent.

La Rosa dei nomi

1987 | Documentaire

Italië 1987. Documentaire van Francesco Conversano en Nene Grignaffini. Met o.a. Sean Connery, Umberto Eco, F. Murray Abraham en Jean-Jacques Annaud.

Documentaire over THE NAME OF THE ROSE, een internationale bestseller en als film een reusachtig kassucces, dat meer dan 160 miljoen gulden opbracht in Europa. Hoewel de film van Annaud nummer één stond in Europa, flopte hij in de USA. Deze documentaire kan men maar beter zo snel mogelijk vergeten, want hij biedt niets meer dan filmclips, enkele opnamen achter de schermen en zinloze interviews. Het enige goede is het camerawerk van Maurizio Dell'Orco.

The Name of the Rose

1986 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1986. Mysterie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Sean Connery, Helmut Qualtinger, Christian Slater, F. Murray Abraham en Elya Baskin.

Als in de late Middeleeuwen in een klooster in Noord-Italië mysterieuze moorden worden gepleegd, reist de franciscaner monnik William of Baskerville (Connery) naar de plaats des onheils om met een onkarakteristiek rationele blik licht in de duisternis te brengen. Zijn assistent Adso (Slater) observeert, leert, en huivert bij de aanblik van de mismaakte kloosterlingen met hun beroerde omgangsvormen. Niet erg geslaagde adaptatie van Umberto Eco's roman, waaruit alleen het hoognodige bewaard bleef. Maar Connery is niet slecht, en er kan volop gegriezeld worden.

Highlander

1986 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Fantasy van Russell Mulcahy. Met o.a. Christopher Lambert, Sean Connery, Roxanne Hart, Clancy Brown en Beatie Edney.

Nadat de Schotse Connor MacLeod (Lambert) in 1536 sneuvelt op het slagveld wordt hij tot zijn eigen, stomme verbazing weer wakker. Een Spaanse edelman (Connery) vertelt hem waarom: hij behoort tot een groep onsterfelijken die alleen door elkaar gedood kunnen worden en die het in de loop der eeuwen met elkaar zullen moeten uitvechten, want 'There can be only one'. Leuke cultfilm met goed camerawerk, fraaie locaties, adequaat spel en een stevige soundtrack van rockband Queen. Er kwamen vele, beroerde, sequels en spin-offs in de bios, de videotheek en op tv.

Sword of the Valiant

1983 | Fantasy, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1983. Fantasy van Stephen Weeks. Met o.a. Miles O'Keefe, Cyrielle Claire, Sean Connery, Leigh Lawson en Ronald Lacey.

Weeks wist gedaan te krijgen van het producenten-hochstaplers duo Golan en Globus, dat hij zijn ridderfilm van tien jaar ervoor nog eens mocht overdoen met vrijwel dezelfde acteurs; dat was vergeefse moeite en verspild geld: waar nog gedacht werd dat de oorspronkelijke film zijn kans niet echt had gehad wegens een te laag budget, blijkt het toch gebrek aan talent van de regisseur te zijn geweest. Jonge schildknaap O'Keeffe aanvaardt de opdracht van een dolende ridder een maagd te redden en een raadsel op te lossen; hij krijgt daarvoor een jaar de tijd en als dat niet lukt, verliest hij zijn ziel en het leven. Gedraaid in J-D-C Scope.

Never Say Never Again

1983 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera en Kim Basinger.

Nadat de internationale schurkenorganisatie S.P.E.C.T.R.E. twee kernkoppen heeft gestolen moet James Bond (Connery) in actie komen. En passant rekent hij nog even af met aartsvijand Ernst Stavro Blofeld. Een wat typische Bond-film, een remake van Thunderball, die door de producent werd ingezet als alternatief voor de reguliere Bond-film Octopussy van MGM, die in hetzelfde jaar uitkwam, met Roger Moore als 007. De vertrouwde elementen, snufjes, mooie, gevaarlijke vrouwen zijn er allemaal, maar de titelsequentie wijkt af. Connery zou hierna écht nooit meer James Bond spelen.

Five Days One Summer

1983 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1983. Romantiek van Fred Zinnemann. Met o.a. Sean Connery, Betsy Brantley, Lambert Wilson, Jennifer Hilary en Isabel Dean.

In een exclusief vakantieoord in de Zwitserse Alpen, zo rond 1930, heeft Dr. Connery uit Glasgow een hotelkamer gehuurd om vijf dagen door te brengen met zijn dertig jaar jongere minnares Brantley. In dit kader van overmoedige alpinisten, die het milieu nog niet verknoeien, willen ze de balans opmaken van hun liefde. Sentimenteel liefdesdrama, dat vooral dankzij het uitstekende spel onvergetelijke momenten heeft. Het scenario dat Michael Austin putte uit de novelle Maiden, Maiden van Kay Boyle is echter onevenwichtig, zodat de toch ervaren regisseur Zinneman valse noten niet heeft kunnen voorkomen. In elk geval is de locatie prachtig, en fraai in beeld gebracht door Giuseppe Rotunno. De film werd nadien door de regisseur opnieuw gemonteerd tot 93m.

Wrong Is Right

1982 | Thriller

Verenigde Staten 1982. Thriller van Richard Brooks. Met o.a. Sean Connery, George Grizzard, Robert Conrad, Katharine Ross en G.D. Spradlin.

Tv-verslaggever Patrick Hale (Connery) raakt in een fictief oliestaatje betrokken bij een reeks intriges, voortspruitend uit de poging van een internationale wapenhandelaar om de vorst van het staatje twee atoombommen te verkopen. Brooks, regisseur van een imposant oeuvre, slaat met deze politieke thriller, die zo ongeveer de hele actuele wereldproblematiek in één film tracht samen te vatten, de plank behoorlijk mis. Connery, daarentegen, is goed op dreef. Ook bekend als THE MAN WITH THE DEADLY LENS.

G'Olé!

1982 | Sportfilm

Verenigd Koninkrijk 1982. Sportfilm van Tom Clegg.

De hoogtepunten van de wereldkampioenschappen voetbal in Spanje in 1982, keurig en niet zonder humor op een rijtje gezet door voetbalspecialist Stan Hey en regisseur Tom Clegg en voorzien van commentaar door Sean Connery. De sfeerstukjes tussen de voetbalbeelden door zijn mild interessant en bij momenten erg geestig (de bus van het team uit Kameroen). Voor voetballiefhebbers een verzorgde, zij het ietwat overbodige film.

Time Bandits

1981 | Fantasy, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1981. Fantasy van Terry Gilliam. Met o.a. Sean Connery, John Cleese, Craig Warnock, Ian Holm en Shelley Duvall.

Op een avond wordt de jonge Kevin (Warnock) opgeschrikt door een groep dwergen die in zijn slaapkamer binnenvallen. Ze blijken een kaart te hebben gestolen waarmee ze door tijd en ruimte kunnen reizen. Kevin sluit zich aan bij de groep en ontmoet onder anderen Koning Agamemnon (Connery), Napoleon (Holm) en Robin Hood (Cleese). Regisseur Gilliam schreef het scenario van Time Bandits met mede-Monty Python Michael Palin, maar het is vooral een Gilliam-film: een bizar avontuur met prachtig vormgegeven decors en kostuums, maar minder grappig dan de Pythonfilms.

The Man With The Deadly Lens

1981 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1981. Thriller van Richard Brooks. Met o.a. Ron Moody, Hardy Krüger, Katharine Ross, Jennifer Jason Leigh en George Grizzard.

Op een avond wordt de jonge Kevin (Warnock) opgeschrikt door een groep dwergen die in zijn slaapkamer binnenvallen. Ze blijken een kaart te hebben gestolen waarmee ze door tijd en ruimte kunnen reizen. Kevin sluit zich aan bij de groep en ontmoet onder anderen Koning Agamemnon (Connery), Napoleon (Holm) en Robin Hood (Cleese). Regisseur Gilliam schreef het scenario van Time Bandits met mede-Monty Python Michael Palin, maar het is vooral een Gilliam-film: een bizar avontuur met prachtig vormgegeven decors en kostuums, maar minder grappig dan de Pythonfilms.

Outland

1981 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Sciencefiction van Peter Hyams. Met o.a. Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sternhagen, James Sikking en Kika Markham.

Interplanetair marshal Connery is belast met de veiligheid van het mijnpersoneel op Io, een gekoloniseerde maan van de planeet Jupiter. Het is opvallend dat veel mijnwerkers een ongeluk op het werk krijgen en dat steeds meer van hen om onverklaarbare redenen gek worden. Hij stelt een onderzoek in, maar stuit op vijandschap. Dan hoort hij dat er twee huurmoordenaars onderweg zijn, die ingeschakeld zijn door de directie. Fantasierijke, maar sombere SF-remake van HIGH NOON, met een schitterende Connery die de rol van Gary Cooper als plichtsbewuste dienaar der wet (maar dan in de 21e eeuw) speelt. De suspense is zeer knap opgebouwd en het einde is dramatisch. Geslaagde speciale effecten en fraaie decors. Hyams schreef zelf het goed gestructureerde scenario, dat in beeld werd gebracht door Stephen Goldblat. Opwindende Jerry Goldsmith-score. Gefilmd in CinemaScope.

Meteor

1979 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Ronald Neame. Met o.a. Sean Connery, Natalie Wood, Karl Malden, Brian Keith en Henry Fonda.

Indrukwekkende cast gaat een beetje verloren in een rampenfilm in de traditie van Towering inferno (1974) of The Poseidon adventure (1972), een eerdere hit van voormalig cameraman Neame. Een immense meteoriet nadert de aarde. Dit thema kwam, toen het rampen-genre eind jaren negentig weer opleefde, terug in films als Armageddon en Deep Impact.

Cuba

1979 | Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Richard Lester. Met o.a. Sean Connery, Brooke Adams, Jack Weston, Hector Elizondo en Denholm Elliott.

Sean Connery is een Britse huursoldaat die in 1959 vertrekt naar Cuba om de Batista's bij te staan in hun strijd tegen de aanhangers van Castro. Aangekomen in Havana groeit echter zijn sympathie voor de rebellen en zijn hernieuwde romance met oude liefde Alexandra (Adams) is ook niet bevorderlijk voor zijn oorspronkelijke missie. Met het sterke acteerwerk van Connery als leidraad vertelt Lester zijn onderliggende visie op de revolutie. Kapitalisme kan bezwijken onder zijn eigen gewicht terwijl idealisme smelt als ijs in de zon wanneer de macht in zicht komt. Volgens Castro-aanhangers is de film 'offending to the Cuban revolution and people'; oordeel zelf.

The First Great Train Robbery

1978 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Misdaad van Michael Crichton. Met o.a. Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Wayne Sleep en Malcolm Terris.

De eerste grote treinoverval, niet die van 1963 maar die van 1855. Michael Crichton nam zijn eigen boek ter hand en loodste Sean Connery en Donald Sutherland door een smakelijk verhaal over de planning en uitvoering van de eerste roofoverval in een rijdende trein. Connery speelt meesterbrein Pierce - in werkelijkheid een voormalige spoorwegbeambte - met Donald Sutherland als de slinkse boef. Crichton zet het aangenaam dik aan en produceerde een onderhoudende rolprent. De heren in kwestie werden overigens een jaar na de overval opgepakt.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en interessant gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim 17.000 soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

The Next Man

1976 | Thriller

Verenigde Staten 1976. Thriller van Richard C. Sarafian. Met o.a. Sean Connery, Cornelia Sharpe, Albert Paulsen, Adolfo Celi en Charles Cioffi.

Een prima melodrama; locaties (New York, Beieren, Londen, Marokko enz.) en geweld zijn de voornaamste bestanddelen van dit verhaal over de internationaal opererende huurmoordenares Sharpe, die op het spoor wordt gezet van de Saoedi-Arabische ambassadeur (Connery) omdat deze het op vrede met de Palestijnen aanstuurt. Ook bekend als DOUBLE HIT en ARABIAN CONSPIRACY.

Robin and Marian

1976 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Sean Connery, Audrey Hepburn, Robert Shaw, Richard Harris en Nicol Williamson.

Op oudere leeftijd keert Robin Hood terug naar Sherwood Forest na jaren van ballingschap, en wakkert de romance weer aan met Maid Marian. Hij moet rekenen op een allerlaatste uitdaging van zijn aartsvijand de Sheriff van Nottingham. Deze droge, ongeïnspireerde film berooft de figuren van al hun magie. De scenario-bewerking is van James Goldman.

The Wind and the Lion

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van John Milius. Met o.a. Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston en Geoffrey Lewis.

Connery is Marokkaanse Berber-sjeik El Raisuli die in 1904 een Amerikaanse vrouw (Bergen) en haar kinderen kidnapt wat een internationaal incident veroorzaakt, waarbij zelfs president Teddy Roosevelt (Keith) betrokken raakt. Een ongelijkmatige, sentimentele film over avontuur en romantiek die door zijn eigentijdse aanpak gedateerd is. Houston is te zien in een kleine rol als John Hay. Scenario van regisseur Milius.

The Man Who Would Be King

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey en Shakira Caine.

Schitterend avonturistisch drama naar een verhaal van Rudyard Kipling. Britse officieren (Cain en Connery) in koloniaal India reizen af naar Afghanistan om rijkdom te vergaren. Connery doet zich voor als de reïncarnatie van Alexander de Grote, zodat hij makkelijker schatten kan roven. Hoogmoed komt echter voor de val, ook in Afghanistan. Regisseur Huston maakte een exotisch epos à la Gunga Din, de klassieker uit 1939 toen Huston ook al aan de weg timmerde. Componist Maurice Jarre voorzag The Man Who Would Be King van blijmoedige deuntjes, zelfs tijdens bloedige veldslagen.

Ransom

1975 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1975. Misdaad van Caspar Wrede. Met o.a. Sean Connery, Ian McShane, John Quentin, Robert Harris en Jeffrey Wickham.

Een bende terroristen gijzelt de Britse ambassadeur in Noorwegen waarna een bruuske Noorse geheim agent (veertiger Connery) wordt ontboden om de crisis te bezweren. Ransom is vooral op en top jaren '70, met dikke snorren, doffe pakken en matte auto's. De breed uitgemeten dialogen en trage cameravoering completeren het tijdsbeeld en geven ruim baan aan een politieke thriller die uitblinkt in listige plotwisselingen en geinige terzijdes. Gelauwerd cinematograaf Sven Nykvist (The Unbearable Lightness of Being) schoot de fraaie winterse plaatjes. Ook bekend als The Terrorists en Un homme voit rouge. Deels gefilmd op locatie in en rond Oslo.

Zardoz

1974 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Sciencefiction van John Boorman. Met o.a. Sean Connery, Charlotte Rampling, Sara Kestelman, Sally Anne Newton en John Alderton.

In het jaar 2293 is de wereld verdeeld in twee totaal verschillende kampen. In het ene heersen geweld en barbaarsheid. De ge[KA3]isoleerde gemeenschap Vortex daarentegen kent een hoog ontwikkelde technologie, waarmee zelfs het verouderingsproces is stopgezet. Wanneer Connery uit de buitenwereld de Vortex kan binnendringen, zien de geleerden in hem een interessant studie- object, maar Connery ontdekt dat hun zogenaamde paradijs ook zijn schaduwkanten heeft. Fascinerende maar erg verward vertelde SF- film, die het opneemt voor natuur en milieu. Door de pretentieuze mise-en-sc[KA2]ene wordt de film langdradig, maar de briljante vormgeving (die vooral op het bioscoopdoek tot zijn recht komt) maakt toch nog heel wat goed. Boorman schreef zelf het scenario, en achter de camera stond Geoffrey Unsworth. Gedraaid in Panavision.

Murder on the Orient Express

1974 | Thriller, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Albert Finney, Sean Connery, Lauren Bacall, John Gielgud en Martin Balsam.

Het is zeer de moeite waard om de stoet beroemde acteurs in Agatha Christie's 'Murder on the Orient Express' te zien optreden. Regisseur Lumet liet de grote namen allemaal tot hun recht komen. Een voor een klimmen ze aan boord van de Orient Express, de eersteklas trein waarin later een moord gaat plaatsvinden die één van de passagiers, detective Hercule Poirot (een onherkenbare Finney), moet oplossen. We zien oa Sean Connery als agressieve legerofficier, John Gielgud als butler (wat anders), Ingrid Bergman die een Oscar kreeg voor haar bijrol als godvrezende buitenlander en nog een handvol grootheden in andere mooie rollen en rolletjes. Over eersteklas trein gesproken.

The Offence

1972 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Trevor Howard, Vivien Merchant, Ian Bannen en Derek Newark.

Tijdens een confrontatie met een vermeende kinderverkrachter barsten bij Sgt. Johnson (Connery) alle frustraties los, die zich in zijn twintig-jarige loopbaan hebben opgestapeld. Hij ondervraagt hem zo gewelddadig dat de verdachte er het leven bij laat. Er wordt een onderzoek ingesteld en Connery onthult stelselmatig zijn gevoelens aan zijn overste Cartwright (Howard). Sterke vertolkingen in een vergezochte, theatrale verfilming van de pijnlijke aftakeling van een politie-inspecteur die zichzelf te sterk identificeert met alle moordenaars die hij in zijn carrière ontmoet heeft. John Hopkins bewerkte zijn eigen toneelstuk The Story Of Yours. Fotografie van Gerry Fisher.

The Anderson Tapes

1971 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Dyan Cannon, Martin Balsam, Christopher Walken en Paul Benjamin.

Na tien jaar in de nor heeft ex-kluiskraker Duke Anderson (Connery) nieuwe inzichten en kompanen. Die komen uitstekend van pas bij het plan om een luxueus appartementencomplex in Manhattan volledig leeg te halen. Helaas voor Duke worden zijn bewegingen minutieus door camera's, telefoontaps en 'mannetjes' gevolgd. Daarmee geeft regisseur Lumet aan een spannende, in de climax onvermoed grimmige caper een verbazingwekkend actueel Orwelliaans tintje. Funky Quincy Jones-soundtrack, leuke bijrol van Walken, maar Balsam steelt de show als aimabele nicht annex louche antiekhandelaar.

Krasnaya palatka

1971 | Avonturenfilm, Actiefilm

USSR​/​​Italië 1971. Avonturenfilm van Mikhail Kalatozov. Met o.a. Nikolai Ivanov, Edward Marzevic Nikita Machalkov, Hardy Krüger, Mario Adorf en Massimo Girotti.

Avonturenfilm voor groot en klein over de ontdekkingsreiziger generaal Nobile. In 1928 gaat hij van start met een Noordpool-expeditie die strandt door een crash. De film gaat over de daaropvolgende reddingsactie van de expeditie die wordt bemoeilijkt door de barre weersomstandigheden. Roald Amundsen is één van de reddingswerkers en collega-ontdekkingsreiziger die de zoektocht naar Nobile start. Valeria is een verpleegster die niet alleen uit medische overwegingen meegaat: zij was verliefd op één van de vermiste mannen. De onverschrokken piloot Hardy Kruger ontketent ondertussen een internationaal schandaal wanneer blijkt dat hij het vinden van de generaal belangrijker vindt dan het redden van zijn mannen. Uiteindelijk wordt Nobile gered maar jaren later wordt hij nog steeds door zijn nachtmerries herinnerd aan die hachelijke periode

Diamonds Are Forever

1971 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Actiefilm van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Jill St. John, Lana Wood, Putter Smith en Bruce Glover.

James Bond moet in deze, niet zo sterke, aflevering onderzoeken wat er toch aan de hand is met de internationale diamantmarkt. Het spoor leidt onder andere naar Amsterdam en Las Vegas, terwijl 007 het onder andere aan de stok krijgt met de amusante slechteriken Mr. Wint en Mr. Kidd, begrafenisondernemers en huurmoordenaars. Alle bekende ingrediënten zijn natuurlijk weer aanwezig, Bond-girls en gadgets incluis. De studio liet ook Connery terugkomen, na de tegenvallende vervanger George Lazenby, en liet Shirley 'Goldfinger' Bassey maar weer eens voor het, overigens erg fijne, titelliedje opdraven.

The Molly Maguires

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay en Art Lund.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

La Tenda rossa

1970 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​USSR 1970. Avonturenfilm van Michail Kalatozov. Met o.a. Sean Connery, Claudia Cardinale, Peter Finch, Hardy Krüger en Massimo Girotti.

Italiaanse generaal Nobile verongelukt met zijn mannen tijdens een Noordpool-expeditie in 1928. S.O.S. berichten worden niet gehoord en drie overlevenden gaan zelf hulp zoeken. Noch de Russische ijsbreker noch de Noorse ontdekkingsreiziger Amundsen slagen in hun reddingspogingen, tot een Zweedse piloot een rode tent opmerkt en Nobile als laatste overlevende oppikt. Deze ambitieuze co-productie heeft alle manco's vandien: nagesynchroniseerde acteurs die niet lijken te weten wat ze zeggen of moeten doen, waardoor toch al uitgesponnen dialoogscènes zonder spanning worden. Kalatozov laat cameravirtuositeit los op sporadische actiescènes die ook door nadrukkelijke muzikale ondersteuning op zichzelf komen te staan en vooral verwarrend overkomen. Ook bekend als THE RED TENT.

Shalako

1968 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1968. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Sean Connery, Brigitte Bardot, Stephen Boyd, Jack Hawkins en Peter van Eyck.

Connery speelt de titelheld, de ervaren trapper Shalako, die een stel aristocraten, onder wie gravin Irini (Bardot), probeert te redden van bloeddorstige Apaches. Dit tot grote ergernis van baron Von Hallstadt, die ten overstaan van zijn knappe verloofde Irina graag zelf de held wil uithangen. Shalako, opgenomen in Spanje in een tijdperk vlak na het beste spaghettiwesternwerk van Sergio Leone, voelt met z'n standaardplot aan als versleten retro. Maar het is schitterend om de twee topacteurs samen te zien, die - meer nog dan de andere toppers Boyd en 'Avenger' Blackman, niet in deze woestijn lijken te passen.

You Only Live Twice

1967 | Actiefilm, Thriller, Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Actiefilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Sean Connery, Donald Pleasence, Mie Hama, Akiko Wakabayashi en Tetsurô Tamba.

Als Amerikaanse en Russische ruimteschepen spoorloos verdwijnen en de grootmachten al aansturen op een kernoorlog houden de Britten het hoofd koel en sturen hun beste man naar Japan, waar iets duidelijk niet pluis is. Voordat hij op onderzoek kan gaan moet James Bond zich, met behulp van een lokale schone en een peloton regerings-ninja's, onderdompelen in de Japanse cultuur. Deze vijfde Bondfilm is weliswaar wat ouderwets, maar toch bijzonder geslaagd, met een sfeervol, fantasierijk en grappig script, passend bombastische muziek en Connery in ironische topvorm.

A Fine Madness

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Joanne Woodward, Jean Seberg, Patrick O'Neal en Colleen Dewhurst.

Dichter Connery, zonder erkenning en succes, krijgt zijn meesterwerk niet van de grond en meent dat heel New York tegen hem samenzweert. Hij raakt overspannen en laat zich gewillig opnemen in een psychiatrische inrichting, maar wat begon als een vriendelijke uitnodiging voor zijn zieleheil, blijkt vanwege de plannen van de geneesheer-directeur schadelijk voor zijn gezondheid. Heel grappig. Woodward is zijn uitbundige echtgenote, die als serveerster slooft om het zout in de pap te verdienen. Scenario van Elliot Baker naar zijn boek.

Thunderball

1965 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1965. Sciencefiction van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi en Rik Van Nutter.

In deze vierde Bond-film moet 007 op zoek naar twee kernwapens, gestolen door de internationale misdaadorganisatie SPECTRE, die dreigt grote steden in de as te leggen als er geen enorm bedrag aan losgeld wordt betaald. Bond belandt op de Bahama's, waar hij het aan de stok krijgt met misdaad-hotemetoot Emilio Largo (Celi). Financieel zeer succesvolle aflevering speelt zich voor een belangrijk deel onder water af, waar haaien en boeven met harpoengeweren de boel onveilig maken. Sfeervol, maar niet zo goed als voorganger Goldfinger. In 1983 verscheen een remake, weer met Connery als 007: Never Say Never Again.

The Hill

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Harry Andrews, Ian Hendry, Michael Redgrave en Ian Bannen.

Sean Connery was definitief James Bond af na zijn prachtrol in The Hill, een veelgeprezen en in Cannes gelauwerd WO II-drama over een Brits strafkamp in de Libische woestijn voor militairen die van onder meer dronkenschap, desertie of insubordinatie beschuldigd zijn. Het door Connery geleide verzet tegen de dienstdoende sergeant-bewaker (overtuigend sadistisch gespeeld door Ian Hendry) was voor regisseur Lumet een metafoor voor de 'strijd' tegen het establishment 'that in most areas really keeps control'. Van de zes BAFTA-nominaties werd die voor het camerawerk verzilverd.

On the Fiddle

1965 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Cyril Frankel. Met o.a. Alfred Lynch, Sean Connery, Cecil Parker, Stanley Holloway en Alan King.

Een traag WO II-verslag over twee vrienden die onbedoeld helden worden; een zeer bekwame rolbezetting. Hertiteld: OPERATION WARHEAD.

Woman of Straw

1964 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1964. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Sean Connery, Gina Lollobrigida, Ralph Richardson, Alexander Knox en Johnny Sekka.

Een verward moordverhaal waarin Connery en Lollobrigida de 'volmaakte moord' beramen op de oude Richardson wat ironische gevolgen heeft. Scenario van Robert Muller, Stanley Mann en Michael Relph naar een roman van Catherine Arley. Camerawerk van Otto Heller.

Marnie

1964 | Thriller, Drama, Mysterie, Romantiek

Verenigde Staten 1964. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Sean Connery, Tippi Hedren, Diane Baker, Martin Gabel en Louise Latham.

Mark Rutland (Connery) trouwt met Marnie Edgar (Hedren) hoewel zij een kleptomaan is met serieuze psychologische problemen. Marnie is altijd beschouwd als een misser van Hitchcock maar voor de liefhebber is er meer dan op het eerste gezicht opvalt. Ook in deze Hitchcock veel clues in de vorm van kleur, geluid en perspectief. Hitchcock had Grace Kelly met de hoofdrol voor een comeback naar het filmdoek willen strikken, maar zij gebruikte daarvoor een kleine rol in het anti-drugs drama The poppy is also a flower. Let op een kort optreden van Bruce Dern (als zeeman, in een flashback). En natuurlijk de cameo van de meester zelf (aan het begin, in een hotelgang).

Goldfinger

1964 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Gert Fröbe, Shirley Eaton, Honor Blackman en Bernard Lee.

Een van de beste vroege Bond-films, blinkt uit door leuk gevonden gadgets als een auto met raketwerpers, een laserstraal die James Bond (Connery) bijna doormidden snijdt en een huis met meubilair dat voortdurend van plaats verandert. De zeer geslaagde slechterik Goldfinger (met zichtbaar plezier gespeeld door Fröbe) wil, geholpen door zijn werkelijk formidabele Koreaanse butler Oddjob (Harold Sakata), door middel van een ingenieus plan ontstellend rijk worden. Meest indrukwekkende beeld is een geheel met goud bedekte Eaton, de titelsong van Shirley Bassey werd een enorme hit.

From Russia with Love

1963 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Daniela Bianchi, Lotte Lenya, Robert Shaw en Pedro Armendáriz.

Tweede James Bond film en een van de beste uit de reeks. 007 krijgt het te stellen met het internationale misdaadsyndicaat SPECTRE dat een boosaardig plan heeft ontworpen om de Koude Oorlog in een heuse oorlog te laten uitlopen. De tongue-in-cheek dialogen die Bond-films zo leuk maken, zijn hier beter dan ooit. Lenya doet haar best als lesbische, door en door verdorven spion en ook Shaw als psychopatische moordenaar is de moeite van het vermelden waard. Het spektakel begint zoals te doen gebruikelijk al vóór de credits. Muziekscore van John Barry.

The Longest Day

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. Met o.a. John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Robert Ryan en Rod Steiger.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

The Frightened City

1962 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1962. Misdaad van John Lemont. Met o.a. Herbert Lom, John Gregson, Sean Connery, Alfred Marks en Yvonne Romain.

Interessant kijkje in de keuken van een Londense oplichters organisatie. Verschillende bendes worden in de steden samengebracht om een meesterplan tot uitvoering te brengen. Connery van nèt voor zijn Bond-tijd. Het scenario is van Leigh Vance.

Dr. No

1962 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1962. Actiefilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord en Bernard Lee.

De eerste James Bond-film is ondanks een overduidelijk laag budget en de afwezigheid van groot spektakel en geinige high-tech gadgets een van de leukste. Naast griezelige giftige spinnen, bloedhonden, vlammenwerpers en een in bikini gehulde femme fatale, moet 007 het hier opnemen tegen het mysterieuze Chinese criminele brein Dr. No (Wiseman). Connery bleek geknipt voor zijn rol als 007 en Andress was als Bond-meisje een perfecte keus. Regisseur Young leverde na Dr. No nog twee, bijna even goede, Bond-films af: From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965).

Operation Snafu

1961 |

1961. Cyril Frankel. Met o.a. Alfred Lynch, Eric Barker, Alan King, Stanley Holloway en Cecil Parker.

De eerste James Bond-film is ondanks een overduidelijk laag budget en de afwezigheid van groot spektakel en geinige high-tech gadgets een van de leukste. Naast griezelige giftige spinnen, bloedhonden, vlammenwerpers en een in bikini gehulde femme fatale, moet 007 het hier opnemen tegen het mysterieuze Chinese criminele brein Dr. No (Wiseman). Connery bleek geknipt voor zijn rol als 007 en Andress was als Bond-meisje een perfecte keus. Regisseur Young leverde na Dr. No nog twee, bijna even goede, Bond-films af: From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965).

Tarzan's Greatest Adventure

1959 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van John Guillermin. Met o.a. Gordon Scott, Anthony Quayle, Sara Shane, Niall MacGinnis en Sean Connery.

Swingende start van producent Sy Weintraubs Tarzan-filmografie zit beduidend dichter bij Edgar Rice Burroughs' oerwoudman dan de Weissmuller-reeks. Bodybuilder en latere sandalenfilmster Scott geeft moordend geboefte (daaronder ene Sean Connery), dat met gestolen dynamiet een verborgen diamantmijn wil openknallen, een ferme rammeling. Guillermin, in zijn carrière met King Kong en Sheena nog op junglerecidive, houdt de vaart erin. In de fotografiecredits van deze 24ste Tarzan-film vinden we latere topcameraman Gerry (Gerald) Fisher en regisseur Nicolas Roeg. Opgenomen in Kenia, met Britse crew.

Darby O'Gill and the Little People

1959 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van Robert Stevenson. Met o.a. Albert Sharpe, Sean Connery, Janet Munro, Walter Fitzgerald en Jimmy O'Dea.

De ouder wordende huisbewaarder Darby O'Gill (Sharpe) kan het werk niet meer aan. Als hij wordt vervangen door de jonge Michael McBride (Connery), die ook nog eens achter zijn fraaie dochter Katie (Munro) aanzit, krijgt hij gelukkig hulp van de, zoals bekend in Ierland overvloedig aanwezige, kabouters. Hij mag van hun koning drie wensen doen. Charmant, ouderwets Disney-sprookje schetst een idyllisch beeld van Ierland. Het nepaccent van de Schotse Connery doet Ieren de rillingen over het lijf lopen, maar hij maakt veel goed met zijn zangkunst.

Another Time, Another Place

1958 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Lewis Allen. Met o.a. Lana Turner, Barry Sullivan, Glynis Johns en Sean Connery.

De Amerikaanse journaliste Turner is tot over haar oren verliefd op radioman Connery, die de geschiedenis van de wederopbouw van Londen na WO II vertelt. Kort nadat hij haar heeft bekend dat hij getrouwd is en een zoon heeft, komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tot groot ongenoegen van haar baas en verloofde Sullivan gaat Turner naar Cornwall, op zoek naar Connery`s echtgenote Johns. Goed vertelt melodrama, dat je hoe dan ook raakt. Het groeien van de vriendschap tussen Turner en Johns (die niet beseft dat ze met de minnares van haar man te maken heeft) wordt gevoelig maar niet sentimenteel gebracht. Connery heeft al de nodige flair in een van zijn eerste belangrijke filmrollen. Stanley Mann baseerde zijn scenario op de roman van Lenore Coffee. Jack Hildyard deed camera. Gedraaid in Vista Vision.

Another Place Another Time

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Lewis Allen. Met o.a. Lana Turner, Barry Sullivan, Sean Connery en Glynis Johns.

De Amerikaanse journaliste Turner is tot over haar oren verliefd op radioman Connery, die de geschiedenis van de wederopbouw van Londen na WO II vertelt. Kort nadat hij haar heeft bekend dat hij getrouwd is en een zoon heeft, komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tot groot ongenoegen van haar baas en verloofde Sullivan gaat Turner naar Cornwall, op zoek naar Connery`s echtgenote Johns. Goed vertelt melodrama, dat je hoe dan ook raakt. Het groeien van de vriendschap tussen Turner en Johns (die niet beseft dat ze met de minnares van haar man te maken heeft) wordt gevoelig maar niet sentimenteel gebracht. Connery heeft al de nodige flair in een van zijn eerste belangrijke filmrollen. Stanley Mann baseerde zijn scenario op de roman van Lenore Coffee. Jack Hildyard deed camera. Gedraaid in Vista Vision.

Time Lock

1957 | Drama

1957. Drama van Gerald Thomas. Met o.a. Lee Paterson, Sean Connery en Robert Beatty.

De Amerikaanse journaliste Turner is tot over haar oren verliefd op radioman Connery, die de geschiedenis van de wederopbouw van Londen na WO II vertelt. Kort nadat hij haar heeft bekend dat hij getrouwd is en een zoon heeft, komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tot groot ongenoegen van haar baas en verloofde Sullivan gaat Turner naar Cornwall, op zoek naar Connery`s echtgenote Johns. Goed vertelt melodrama, dat je hoe dan ook raakt. Het groeien van de vriendschap tussen Turner en Johns (die niet beseft dat ze met de minnares van haar man te maken heeft) wordt gevoelig maar niet sentimenteel gebracht. Connery heeft al de nodige flair in een van zijn eerste belangrijke filmrollen. Stanley Mann baseerde zijn scenario op de roman van Lenore Coffee. Jack Hildyard deed camera. Gedraaid in Vista Vision.

No Road Back

1957 | Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Montgomery Tully. Met o.a. Sean Connery, Skip Homeier, Paul Carpenter, Patricia Dainton en Norman Wooland.

Een blinde, dove vrouw getroost zich vele offers voor haar zoon, om tenslotte betrokken te raken bij praktijken van misdadigers die juist háár jongen laten opdraaien voor een overval. Een zich moeizaam voortslepend melodrama.

Hell Drivers

1957 | Drama, Actiefilm, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Cy Endfield. Met o.a. Stanley Baker, Sean Connery, Peggy Cummins, Herbert Lom en Patrick McGoohan.

Ex-gedetineerde Yately (Baker) racet met Tom (Connery) en Red (McGoohan) trucks vol explosieven over hobbelige wegen. Er wordt gezopen in wegcafés en Yately probeert en passant de zwendel van zijn baas aan het licht te brengen. Ook nog wat zijverhaal met romantiek enzo, maar dat kan vergeten worden: dit is spannende actie met veel Britse acteurs die beroemd zijn of zouden worden.

Action of the Tiger

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1957. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Van Johnson, Martine Carol, Herbert Lom, Anna Gerber en Sean Connery.

Cliché-matig avonturenverhaal vol actie met Johnson als viriele Amerikaan, die pro-westerse vluchtelingen uit Albanië redt. Robert Carson bewerkte een roman van James Wellard tot scenario. Camerawerk van Desmond Dickinson.