Roland Topor: regie, cast, scenario en schrijver.
Er zijn 9 films gevonden.

Topors Träume

1994 | Fantasy

Duitsland 1994. Fantasy van Gerhard Thiel. Met o.a. Roland Topor, Ariane Barsacq, Peter Bramsen, Joël Derby en Christophe Dit Mambo-Stix Djani.

Een dag uit het chaotische leven van de Franse kunstenaar Roland Topor, tekenaar, schrijver, schilder, komiek, scenarist, fantast en specialist van de bijtende satire. Al deze aspecten van zijn enorm talent krijgen een eigen plaats op een dag. Daarbij filosofeert hij over alle mogelijke zaken. Het werd zeker geen droge documentaire, maar een ingenieuze mengeling van fictie en realiteit, een verrassende tocht door zijn universum waar niets voorspelbaar is. Een inktvlek begint eensklaps te vliegen, zijn spiegelbeeld leidt een eigen leven, een douanier vraagt of hij iets aan te geven heeft, want hij bevindt zich op de grens tussen leven en dood. Een groot deel van zijn surrealistische tekeningen passeren de revue, evenals uittreksels uit de films LA PLANETE SAUVAGE en LE LOCATAIRE. Het scenario werd geschreven door Thiel, in nauwe samenwerking met Topor. Achter de camera werd plaatsgenomen door Rüdiger Kortz.

Marquis

1989 | Animatie, Erotiek

Frankrijk​/​​België 1989. Animatie van Roland Topor en Henri Xhonneux.

Een ongewone biografie, waarin de penis van de markies de Sade optreedt als afzonderlijke persoonlijkheid die zijn bezitter met raad en daad bijstaat tijdens zijn 27 jaar durende gevangenschap. Dat leidt tot een hoogst ongebruikelijke dialoog, waarin de bizarre humor van Topor de denkwereld van de Sade een bij vlagen surrealistische dimensie verleent, terwijl het oorspronkelijke sadistische universum van de markies geen geweld wordt aangedaan. In alle opzichten een opmerkelijke en zelfs uitzonderlijke animatiefilm, die niet moet worden geclassificeerd als porno. Met in de oorspronkelijke versie de stemmen van: Philippe Bizot, François Marthouret, Gabrielle Van Damme, Michel Robin, Ben de Moor, Isabelle Canet-Wolfe, Olivier Dechaveau, Vicky Messica, Nathalie Juvet, Bernard Cognaux, René Lebrun, Pierre Decuypere, Bob Morel en Roger Crouzet. Camerawerk van Etienne Faudet.

L' Araignée de satin

1985 | Drama

Frankrijk 1985. Drama van Jacques Baratier. Met o.a. Ingrid Caven, Catherine Jourdan, Alexandra Sycluna, Daniel Mesguich en Roland Topor.

Na zeven jaar afwezigheid is de regisseur van LA POUPEE terug met een bewerking van het stuk [KL]Les d[KA1]etraqu[KA1]es[KLE] (1921). De schrijver ervan is geheel in de vergetelheid geraakt. Anders dan andere films, weelderige, sombere, giftige romantiek met verontrustende personages in een onbepaald tijdperk. Een hallucinerende droomwereld, en dat is het originele van deze film van Jacques Baratier, die waarschijnlijk juist door zijn originaliteit zo'n moeilijke loopbaan heeft.

Celles qu'on a pas eues

1980 | Komedie

Frankrijk 1980. Komedie van Pascal Thomas. Met o.a. Michel Aumont, Michel Galabru, Daniel Ceccaldi, Bernard Menez en Jacques François.

Een episodenfilm waarin zes treinpassagiers zich hun catastrofaal afgelopen ervaringen in de liefde herinneren. Thomas probeert zich na zijn ironisch-intieme observaties van familie-wel-en-wee te vernieuwen met dit gevarieerde zesluik, waarvan de sketches zowel romantiek als fantastische horror en zwarte humor bevatten. De film is niet in elk onderdeel even geslaagd, maar de bruuske wisselingen in toon - er zijn zelfs overgangen van kleur naar zwart-wit - geven de film een eigen karakter, waarbij sommige acteurs detoneren door leukdoenerij.

Ratataplan

1979 | Komedie

Italië 1979. Komedie van Mario Nichetti. Met o.a. Mario Nichetti, Angela Finocchiaro, Roland Topor, Edy Angelillo en Lidia Biandi.

Een werkloze en verlegen ingenieur beleeft in de technologische maatschappij de ene teleurstelling na de andere en probeert terug te slaan met vernuftige uitvindingen. Zo stuurt hij in zijn plaats een op hem lijkende robot om contact te maken met een aanbeden vrouw, maar het resultaat is een letterlijke kortsluiting. Deze poging tot kluchtige satire in de traditie van zwijgende film heeft evenveel geslaagde gags als mislukte of flauwe, maar zijn oorspronkelijkheid binnen de huidige filmproduktie deed Nichetti onmiddelijk overschat worden als belangrijk talent. Vooralsnog lijken zijn kwaliteiten als acteur groter dan als filmmaker.

Nosferatu: Phantom der Nacht

1979 | Horror

Duitsland​/​​Frankrijk 1979. Horror van Werner Herzog. Met o.a. Klaus Kinski, Bruno Ganz, Isabelle Adjani, Roland Topor en Walter Ladengast.

Junior-makelaar Jonathan Harker (Ganz) wordt naar Transsylvanië gezonden, waar hij een lucratieve vastgoedtransactie af moet sluiten met graaf Dracula (Kinski). Maar die lijkt meer geïnteresseerd te zijn in zijn geliefde Lucy (Adjani). Herzog en zijn cast werden vooral geïnspireerd door de klassieker van Murnau uit 1922. Adjani lijkt regelmatig op een diva uit een zwijgende film, Kinski is briljant als stille, tragische vampier. Er werden Engels en Duits gesproken versies opgenomen. Opnames werden onder andere gemaakt in Delft, Schiedam en Slowakije.

The Tenant

1976 | Drama, Mysterie, Horror, Thriller

Frankrijk 1976. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Roman Polanski, Isabelle Adjani, Shelley Winters, Melvyn Douglas en Bernard Fresson.

The Tenant heeft ontzettend veel weg van Polanski's eerdere werken Repulsion en Rosemary's Baby. Polanski zelf speelt de rol van Trelkovsky, een Pool die een oud appartement in Frankrijk betrekt. Wanneer hij uitvindt dat de vorige bewoner een meisje was dat zelfmoord pleegde, raakt hij geobsedeerd door de gedachte dat de verhuurders van het pand het meisje hebben omgebracht en dat ze hetzelfde met hem van plan zijn. Eng, psychologisch en surrealistisch. Achter de camera stond Sven Nykvist die veel samenwerkte met Ingmar Bergman. Scenario van Gerard Brach en Polanski naar een roman van Roland Topor.

Le Boucher, la star et l'orpheline

1974 | Experimenteel

Frankrijk 1974. Experimenteel van Jérôme Savary. Met o.a. Christopher Lee, Gérard Croce, Micheline Presle, Delphine Seyrig en Michel Simon.

Een zijn werk verafschuwende slager heeft een filmster en een regisseur als klanten en komt daardoor op het idee een film te financieren over de liefde tussen mens en dier. De opnamen verlopen uiterst moeizaam, omdat de producenten steeds scenarioveranderingen willen. Uiteindelijk wordt de slager gearresteerd wegens een reeks moorden op collega`s. Filmpoging van de befaamde theatergroep Grand Magic Circus, die internationaal opviel door de uitbundige spontaniteit en het genadeloos stoeien met stereotiepen. Helaas wisten ze die kwaliteiten niet werkzaam op celluloid te brengen, zodat het resultaat een vormeloos ratjetoe werd (scènes van een eerdere onvoltooide filmpoging worden hier gebruikt als film-in-de-film). De superieure fotografie en het zelf-parodiërend optreden van gast-sterren zijn de voornaamste lichtpunten.

La planète sauvage

1973 | Animatie, Sciencefiction

Tsjechoslowakije​/​​Frankrijk 1973. Animatie van René Laloux. Met o.a. Barry Bostwick, Jennifer Drake en Eric Baugin.

Animatie van René Laloux. In een verre toekomst houdt een hoogontwikkeld buitenaards ras, de Draag, op hun planeet mensen als huisdieren en noemt hen Oms. Het Om-kind Terr groeit op met het Draag-meisje Tiva en zal een beslissende rol spelen in de verhouding tussen de twee rassen. Fantastische, hyperoriginele sf-animatie naar Oms en série van Stefan Wul stroomt over van wonderwezens en surrealiteiten, inbreng van co-scenarist Roland Topor. Prachtig, schilderachtig tekenwerk. Fabelachtige psych-soundtrack van Alain Goraguer. Met stripauteurs Moebius en Caza maakte Laloux (1929-2004) later respectievelijk Les maîtres du temps en Gandahar. Grand Prix, Cannes 1973.