Yannick Kergoat: regie, scenario en montage.
Er zijn 15 films gevonden.

Tax Me if You Can

2022 | Documentaire

Frankrijk 2022. Documentaire van Yannick Kergoat.

De Kaaimaneilanden, Panama, maar ook Zwitserland, Luxenburg en bepaalde staten in de VS. Het zijn allemaal belastingparadijzen voor de rijken. Of het nu gaat om de grote fortuinen van atleten, politieke leiders en bekendheden, of om grote bedrijven en multinationals, de middelen om de miljarden verdiend aan belastingontduiking te verhullen, nemen toe. Tax Me if You Can legt op een toegankelijke manier en met een vleugje geërgerde ironie uit hoe jaarlijks miljarden in belastinggeld niet bij de overheid terecht komt.

La route d'Istanbul

2016 | Drama

Frankrijk​/​​België 2016. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Astrid Whettnall, Pauline Burlet, Patricia Ide en Bilal Aya.

Elizabeth kan het niet geloven. Haar dochter Elodie is vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat. Ze gaat op zoek naar haar.

Renoir

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Gilles Bourdos. Met o.a. Michel Bouquet, Christa Théret, Vincent Rottiers, Michèle Gleizer en Romane Bohringer.

Een van de grote meesters van het impressionisme, Pierre-Auguste Renoir, en zijn zoon Jean, de regisseur van onder andere La grande illusion: een boeiende clustering van cultuur voor een filmportret. Zeker tegen het decor van de Eerste Wereldoorlog en met een muze die tussen de twee mannen in komt te staan. Zou je denken. In vorm levert het een fraai schouwspel op van licht en gesatureerde kleuren, maar inhoudelijk blijft het zonder enig drama. Betoverend mooi en dodelijk saai tegelijk.

Hors-la-loi

2010 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Algerije​/​​België 2010. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila, Samir Guesmi en Bernard Blancan.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog roeren zich de strijders voor de Algerijnse onafhankelijkheid tot in Frankrijk.

London River

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Algerije 2009. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Brenda Blethyn, Sotigui Kouyaté, Francis Magee, Roschdy Zem en Sami Bouajila.

Een Engelse plattelandsvrouw (Blethyn) en een oudere Afrikaans-Franse arbeider (Kouyaté) zijn in Londen op zoek naar hun vermiste kinderen na de bomaanslagen in juli 2005. Haar dochter blijkt een relatie te hebben met zijn zoon en deze band werkt aanstekelijk op de ogenschijnlijk totaal van elkaar verschillende ouders. In dit ontwapenende drama laten de makers zien dat tragedie onvermijdelijk leidt tot toenadering. Regisseur Bouchareb (Days of Glory/Indigènes, 2006) maakte een oprecht werk waarin niets of niemand wordt weggezet als domweg goed of fout.

Demain dès l'aube

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Denis Dercourt. Met o.a. Vincent Perez, Jérémie Renier, Aurélien Recoing, Anne Marivin en Gérald Laroche.

Gedeprimeerde pianist Mathieu let tijdens een hospitaalverblijf van hun moeder op jongere en geestelijk instabiele broer Paul. Deze sleept hem mee in de vreemde wereld waar oorlogshistorisch verdwaasden fanatiek Napoleontische veldslagen naspelen. Regisseur en altviolist Dercourt, al op dreef met de subtiele pianothriller La tourneuse de pages, laat opnieuw grenzen tussen drama en psychothriller vervagen. Deze keer versmelten ook spel en realiteit. Kostuumscènes harmoniëren met klassieke klanken, stemmige fotografie vangt perfect het sinistere rollenspel in de nevelochtend. Filmtitel ('Morgen bij dageraad') verwijst naar een beroemd dodengedicht van Victor Hugo.

Asterix en de Olympische Spelen

2008 | Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​België​/​​Spanje 2008. Avonturenfilm van Frédéric Forestier en Thomas Langmann. Met o.a. Gérard Depardieu, Clovis Cornillac, Alain Delon, Benoît Poelvoorde en Vanessa Hessler.

In deze derde live-action stripverfilming vergezellen Galliërs Asterix (Cornillac) en Obelix (Dépardieu) een landgenoot die, om het hart te winnen van een mooi meisje, meedoet aan de Olympische Spelen. Gebruik van toverdrank is, vanwege dopingcontroles, niet toegestaan. Minder leuk dan de voorgangers Astérix et Obélix contre César en Mission Cléopâtre, wat voornamelijk te wijten is aan het wat saaie script. Het gekibbel tussen Caesar (Delon) en Brutus (Poelvoorde) is nog wel amusant, net als de cameo's van Michael Schumacher en Zinédine Zidane.

Indigènes

2006 | Oorlogsfilm, Drama

Algerije​/​​Frankrijk​/​​Marokko​/​​België 2006. Oorlogsfilm van Rachid Bouchareb. Met o.a. Jamel Debbouze, Samy Naceri, Roschdy Zem, Sami Bouajila en Bernard Blancan.

Indringende film over een weggemoffelde geschiedenis: in 1943 werden Algerijnse mannen door de Fransen geronseld om hun onbekende 'moederland' te bevrijden van de Duitse bezetters. Vervolgens werden ze door de legerleiding ingezet als kanonnenvoer. Regisseur Bouchareb legt, tussen de vuurgevechten in zijn spannende oorlogsfilm, bloot dat discriminatie diep in het westerse denken verankerd zit: bij het rantsoeneren krijgen de Algerijnen minder eten toebedeeld dan de soldaten uit Frankrijk, hun kledij is van nog slechtere kwaliteit, en promotie naar een betere positie blijkt een privilege van de blanke militairen.

Le couperet

2005 | Misdaad

Frankrijk​/​​België​/​​Spanje 2005. Misdaad van Costa-Gavras. Met o.a. José Garcia, Karin Viard, Geordy Monfils, Ulrich Tukur en Olivier Gourmet.

In deze boosaardige komedie zet de werkloze Bruno (een soepel schakelende Garcia) een advertentie voor een fictieve baan; precies het soort betrekking waar hij zelf ook naar op zoek is. Uit de reacties die hij ontvangt, kiest hij de vijf meest competente kandidaten uit om ze een voor een uit de weg te ruimen, waarna hij weer als ­brave huisvader bij zijn gezin terugkeert. Zo, denkt hij, kan een nieuwe carrière hem niet langer ontgaan. Prettige zwarte komedie zonder het prekerige dat films van Costa-Gavras soms wat taai maakt. Het scenario van Costa-Gavras en Jean-Claude Grumberg en de hoofdrolspeler werden genomineerd voor een César.

Ni pour, ni contre (bien au contraire)

2003 | Film noir, Misdaad, Drama

Frankrijk 2003. Film noir van Cédric Klapisch. Met o.a. Marie Gillain, Vincent Elbaz, Simon Abkarian, Dimitri Storoge en Zinedine Soualem.

Waalse twintiger Marie Gillain (het dochtertje in Mon père, ce héros, 1991) oogt levensecht als opportunist Caty, een jonge cameravrouw die zich inlaat met een bende overvallers om hun duistere werk op film vast te leggen. Caty probeert afstand te bewaren van haar subject maar het snelle geld en de dito mannen (glansrol van met name Elbaz als bendeleider) blijken uiterst verleidelijk. Gearriveerd cineast Klapisch (Chacun cherche son chat, Un air de famile) fabriceerde een vlotte psychologische film noir waarin bruut geweld en donkere humor elkaar soepel overlappen. Gefilmd op locatie in Parijs, Cannes en Miami.

Gothika

2003 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2003. Horror van Mathieu Kassovitz. Met o.a. Halle Berry, Robert Downey jr, Charles S. Dutton, John Carroll Lynch en Bernard Hill.

In deze eerste Amerikaanse film van de Franse regisseur Mathieu Kassovitz, speelt Halle Berry de psychiater Miranda Grey die werkt in een vrouwengevangenis. Als een van haar patiëntes (Cruz) vertelt dat ze in haar cel door de duivel wordt bezocht, komt Grey vanzelfsprekend met voorspelbare verklaringen. Hallucinaties zijn het, symptomen van onverwerkte jeugdtrauma's. Een paar scènes later zit Grey zelf in de cel en lijkt de wereld toch wat minder rationeel in elkaar te zitten. De regisseur en acteurs zijn goed geslaagd in het creëren van schrikeffecten en het oproepen van een unheimliche stemming. Het maakt van Gothika een onderhoudende en regelmatig enge griezelfilm.

Amen.

2002 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Roemenië 2002. Oorlogsfilm van Costa-Gavras. Met o.a. Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Ulrich Mühe, Michel Duchaussoy en Marcel Iures.

Subtiele en indringende adaptatie van het toneelstuk 'Der Stellvertreter' van Rolf Hochhuth over de onbeholpenheid waarmee de wereld buiten nazi-Duitsland reageerde op de holocaust. Costa-Gavras laat in Amen. SS-officieren door een kijkgat naar massavergassing turen, onmenselijke gruwelen blijven voor ons ongezien in de historische hel rondwaren en Costa-Gavras toont tegelijk diep respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Een van de officieren in de perverse peep-show is Kurt Gerstein (Tukur), een mijningenieur die vanwege zijn christelijke overtuigingen radicaal tegen de nazi-barbaarsheid is. Hij brengt een priester (Kassovitz) op de hoogte en die probeert de kerkbazen te overtuigen van de gruweldaden.

Harry, un ami qui vous veut du bien

2000 | Thriller, Drama, Mysterie

Frankrijk 2000. Thriller van Dominik Moll. Met o.a. Laurent Lucas, Sergi López, Mathilde Seigner, Sophie Guillemin en Liliane Rovère.

Michel komt een man tegen die hem onmiddellijk van school herkent. Andersom herkent Michel deze Harry helemaal niet. Even later maken Harry en zijn vriendin deel uit van Michels gezin dat vakantie viert in een zomerhuis. Als kijker voel je je nekharen tegen die tijd absoluut overeind staan: Harry geeft zomaar een gloednieuwe auto kado en begint ongepast persoonlijke gesprekken. Wie is die man?? En hoe kom je van hem af?! Fraai gedoseerd mysterie met uitstekende acteurs. Om ademloos naar te kijken.

La vie rêvée des anges

1998 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1998. Documentaire van Erick Zonca. Met o.a. Élodie Bouchez, Natacha Régnier, Jo Priesta, Patrick Mercado en Jo Prestia.

Op het filmfestival van Cannes werden Bouchez en Régnier als beste actrices onderscheiden voor hun hoofdrollen in dit intrigerende, ontroerende drama over twee jonge vrouwen die het beste van hun uitzichtloze leven in Lille proberen te maken. Isa en Marie ontmoeten elkaar op het werk en betrekken samen een appartement. Maar de keuze voor een man die Marie op een gegeven moment maakt, vormt een bedreiging voor hun vriendschap - en mogelijk voor Marie zelf. Het verhaal over Isa en Marie is een eigentijdse geschiedenis, zonder freudiaanse prietpraat of politiek getinte explicaties. Zonca zoekt grote woorden in kleine gebaren.

Assassin(s)

1997 | Misdaad

Frankrijk 1997. Misdaad van Mathieu Kassovitz. Met o.a. Michel Serrault, Marc Berman, Robert Gendreu, Mathieu Kassovitz en Danièle Lebrun.

Op het filmfestival van Cannes werden Bouchez en Régnier als beste actrices onderscheiden voor hun hoofdrollen in dit intrigerende, ontroerende drama over twee jonge vrouwen die het beste van hun uitzichtloze leven in Lille proberen te maken. Isa en Marie ontmoeten elkaar op het werk en betrekken samen een appartement. Maar de keuze voor een man die Marie op een gegeven moment maakt, vormt een bedreiging voor hun vriendschap - en mogelijk voor Marie zelf. Het verhaal over Isa en Marie is een eigentijdse geschiedenis, zonder freudiaanse prietpraat of politiek getinte explicaties. Zonca zoekt grote woorden in kleine gebaren.