Mark Rietman (1960): cast.
Er zijn 27 films en 3 series gevonden.

De droom van de jeugd

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Marnie Blok en Bram Schouw. Met o.a. Mark Rietman, Tamar van den Dop, Peter Paul Muller, Jacob Derwig en Maria Kraakman.

Indrukwekkend familie-epos waarin we een Brabants gezin volgen over een periode van zo’n 45 jaar. Hun levens raken aan grote historische veranderingen en gebeurtenissen, zoals de studentenopstanden in de jaren zestig en de val van de Berlijnse Muur. Toch is De droom van de jeugd bovenal een bitterzoete familiekroniek, die laat zien dat échte verandering door hardnekkige familiepatronen moeilijker is dan het lijkt, en dat de vrijheidsstrijd (bijvoorbeeld op het gebied van abortus en religie) continu opnieuw gevoerd moet worden door nieuwe generaties. De uitvoering is over de hele linie ijzersterk, met een voortreffelijke cast, een dynamische visuele aanpak, en een sterk script van bedenker Marnie Blok (Ramses).

April, May en June

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Elise Schaap, Olga Zuiderhoek en Bas Hoeflaak.

Drie halfzussen, met drie verschillende vaders vragen zich bij de naderende dood van hun moeder af: ‘Wat straks te doen met onze autistische broer Jan?’

Bloody Marie

2019 | Actiefilm, Drama

Nederland 2019. Actiefilm van Guido van Driel en Lennert Hillege. Met o.a. Susanne Wolff, Dragos Bucur, Alexia Lestiboudois, Teun Luijkx en Jan Bijvoet.

Nog niet zo heel lang geleden maakte de Duitse Marie Wankelmut (Wolff) de graphic novel Porno for the blind, waarmee ze veel succes had. Maar een opvolger laat op zich wachten, omdat Marie liever drinkt dan dat ze tekent. En zo dobberen haar dagen voorbij in een zee van alcohol. Totdat ze het hoertje Iliana en haar pooier Dragomir ontmoet en Marie wel in actie moet komen. Waardige opvolger van Van Driels prachtige debuutfilm De wederopstanding van een klootzak (2008) is al even ongrijpbaar en intrigerend. Geschreven en geregisseerd door Van Driel samen met zijn vaste cameraman Hillege.

Judas

2019 | Misdaad

2019. Misdaad van Thomas van der Ree. Met o.a. Rifka Lodeizen, Gijs Naber, Marit van Bohemen, Carry Tefsen en Melody Klaver.

Spannende misdaadserie gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Astrid Holleeder uit 2018. Het scenario van Thomas van der Ree (Bankier van het verzet/Riphagen) laveert op ingenieuze wijze tussen feit en fictie. Zo hoort Astrid (Rifka Lodeizen) in de openingscène van de serie dat ze met Judas de publiekswinnaar is geworden van een belangrijke prijs voor het beste non-fictie boek. Het nieuwe leven van Astrid als bestsellerauteur vormt ook een belangrijke zijlijn in serie twee, dat gebaseerd is op haar tweede boek, Dagboek van een getuige. De rol van haar broer Willem Holleeder wordt gespeeld door Gijs Naber.

Zuidas

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Met o.a. Jouman Fattal, Mark Rietman, Annet Malherbe, Noortje Herlaar en Robert de Hoog.

De net afgestudeerde rechtenstudent Sabia (Jouman Fattal) zet alles op alles om een plek te bemachtigen en te behouden bij één van de beste advocatenkantoren op de Zuidas, Van de Sande Grinten Meijer. Als jonge ambitieuze advocate krijgt Sabia al snel te maken met een ongekend machtsspel in deze statusgevoelige wereld.

Heer & Meester

2018 | Misdaad, Komedie

Nederland 2018. Misdaad van Pollo de Pimentel. Met o.a. Hubert Fermin, Sophie van Winden, Daan Schuurmans, Ferdi Stofmeel en Mark Rietman.

De net afgestudeerde rechtenstudent Sabia (Jouman Fattal) zet alles op alles om een plek te bemachtigen en te behouden bij één van de beste advocatenkantoren op de Zuidas, Van de Sande Grinten Meijer. Als jonge ambitieuze advocate krijgt Sabia al snel te maken met een ongekend machtsspel in deze statusgevoelige wereld.

Riphagen

2016 | Drama, Oorlogsfilm, Misdaad

Nederland 2016. Drama van Pieter Kuijpers. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Sigrid ten Napel, Kay Greidanus, Anna Raadsveld en Peter Blok.

Van Koningsbrugge is prima gecast als opportunist Dries Riphagen, die in de Tweede Wereldoorlog iedereen een rad voor ogen draaide met zijn rappe praatjes en innemende persoonlijkheid. Want wilde Riphagen de Joodse onderduikers nou helpen, of wilde hij alleen maar aan ze verdienen? De kijker weet het snel genoeg, maar z'n omgeving blijft lang gissen. Kuijpers verfilmde dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal zonder al te veel grijstinten. Maar hoofdpersoon Riphagen is bezig aan een continue vlucht vooruit, waardoor het wel een spannende film is geworden.

Loenatik, te gek!

2014 | Komedie, Familiefilm

Nederland 2014. Komedie van Johan Timmers. Met o.a. Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenberg, Dick van den Toorn, John Buijsman en Jacqueline Blom.

De vijf psychiatrische patiënten uit de kinderserie Loenatik zijn terug voor een nieuw bioscoopavontuur. Ze proberen hierin de ontvoerde zuster Ten Hoeven te redden, wat gepaard gaat met een boel achtervolgingen, slapstick en humor die alle kanten op schiet. De karikaturen zijn ditmaal allemaal net wat vetter aangezet en de belevenissen blijven oppervlakkig. Voor de jongere kijker prima entertainment, voor de oudere kijker zal nostalgie overheersen, gecombineerd met zo nu en dan een glimlach en het gevoel dat er meer in had gezeten. Genomineerd voor een publieksprijs op het Cinekid-festival.

De verbouwing

2012 | Thriller

Nederland 2012. Thriller van Will Koopman. Met o.a. Tjitske Reidinga, Peter Blok, Mark Rietman, Gene Bervoets en Nanette Drazic.

Saskia Noort-verfilming over succesvol plastisch chirurg (Reidinga) die kampt met financiële problemen en naïef in zee gaat met louche oude vlam (Blok). Voor wie het boek niet kent is de plot onderhoudend genoeg, al wordt die nogal traag en routineus in beeld gebracht. De acteurs maken veel goed: Reidinga is geloofwaardig als bezorgde moeder én heldin, en Blok leuk als gladde sjacheraar. Dat ze af en toe bespottelijke zinnen uitkramen en worden begeleid door liftmuziek kan daarbij nét door de vingers worden gezien.

Hemel

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman en Eva Duijvestein.

Hemel is het speelfilmdebuut van zowel filmmaakster Sacha Polak (1982) als actrice Hannah Hoekstra (1988). Een bijzonder moedig debuut van beiden, want Hemel is geen gemakkelijke film, en geen gemakkelijk meisje. De eerste helft van de film wipt ze van bed tot bed, zonder ooit verliefd te worden. Want niemand komt in de buurt van vader Gijs (een krachtig-ontspannen Hans Dagelet), die Hemel in zijn eentje heeft opgevoed na de dood van haar moeder. Hemel is pure cinema, en dat viel ook op in Berlijn, waar de film de prijs van de internationale filmkritiek kreeg.

Alle tijd

2011 | Drama

Nederland​/​​België 2011. Drama van Job Gosschalk. Met o.a. Paul de Leeuw, Teun Luijkx, Karina Smulders, Alwin Puelinckx en Lineke Rijxman.

Veertiger Maarten (De Leeuw) en zijn jongere zus Molly (Smulders) hebben door het verlies van hun ouders een hechte band. Nu Molly het huis uit gaat dreigt haar broer met het lege nest-syndroom achter te blijven. Hun strijd en romantische verwikkelingen krijgen een wending wanneer Molly ernstig ziek blijkt. Met de acteurs zit het wel goed: vooral Karina Smulders is prima. Maar de eerder vooral als castingdirector bekende Gosschalk wilde van zijn speelfilmregiedebuut een luchtige, sprankelende tragikomedie maken, en komt er qua toon niet helemaal uit. Lineke Rijxman kreeg een Gouden Kalf-nominatie voor haar bijrol.

First Mission

2010 | Drama

Nederland​/​​Argentinië 2010. Drama van Boris Paval Conen. Met o.a. Anniek Pheifer, Tygo Gernandt, Mark Rietman, Leonardo Ramírez en Michiel Huisman.

Omdat haar leven in Nederland op de klippen is gelopen gaat Marina (Pheifer) voor Artsen Zonder Grenzen naar een Zuid-Amerikaans land, waar ze uitstekend werk verricht onder de van medische zorg verstoken bevolking. Maar de stress van het werk in een door geweld geteisterd gebied eist zijn tol. Gelukkig heeft ze haar collega's, onder wie de leuke veldwerker Barry (Gernandt). Gedeeltelijk gefinancierd voor het goede doel door de Postcodeloterij, wat de nodige bemoeienis bij het scenario meebracht. Al met al een nogal warrige en uitleggerige film.

Coach

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Joram Lürsen. Met o.a. Anneke Blok, Mamoun Elyounoussi, Mark Rietman en Gaite Jansen.

Suzanne (40+) wil iets terugdoen voor de maatschappij en besluit coach te worden van 16-jarige Marokkaanse jongen. Kost haar een boel, maar levert ook wel wat op. De vertolking van Suzanne door actrice Anneke Blok ligt in het verlengde van wat ze liet zien in Alles is liefde, dat ook werd geregisseerd door Joram Lürsen. Weinig verrassend derhalve (ook de plot is voorspelbaar), maar prettig geacteerd en met vaart gefilmd.

Ober

2006 | Komedie, Drama

Nederland​/​​België 2006. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Mark Rietman, Ariane Schluter, Thekla Reuten en Sylvia Poorta.

Een ober, gespeeld door Alex van Warmerdam zelf, heeft een leven dat je niemand toewenst: een doodzieke vrouw, klanten en buren die hem terroriseren en een buitenechtelijke relatie die zo treurig is als een ingedut huwelijk. Als hij er genoeg van heeft, wendt hij zich tot de schrijver (en zijn vriendin) in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt. Alles is mogelijk in Van Warmerdams film. Dat is tegelijk de kracht en de zwakte. Het biedt ruimte aan een reeks grappen en grollen die herinneren aan Van Warmerdams beste werk, maar de constructie heeft ook iets vrijblijvends.

Ik omhels je met duizend armen

2006 | Drama, Romantiek

Nederland 2006. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Tijn Docter, Carice van Houten, Catherine ten Bruggencate, Karina Smulders en Halina Reijn.

Letterlijk tot op zijn sterfbed werkte Van de Sande Bakhuyzen aan deze verfilming van de succesvolle roman van Ronald Giphart, waarin diens alter ego Giph (Docter) worstelt met de zelfverkozen dood van zijn moeder, het schrijversschap, zijn relatie met een fotomodel (Van Houten) en de oppervlakkigheid van zijn vrienden. Helaas gaan de verschillende verhaallijnen nooit een coherent geheel vormen en wordt alles in de dialogen tot vervelens toe benoemd en uitgelegd. Hierdoor blijft Ik omhels je met duizend armen een halfslachtige symbiose van drama en komedie, die alleen op de been wordt gehouden door de acteurs, Carice van Houten en Catherine ten Bruggencate voorop.

Paramaribo Papers

2002 | Thriller

Nederland​/​​Suriname 2002. Thriller van Ger Poppelaars. Met o.a. Mark Rietman, Daniëlla Mercelina, Kenneth Herdigein, Wilgo Baarn en Farida Van den Stoom.

Letterlijk tot op zijn sterfbed werkte Van de Sande Bakhuyzen aan deze verfilming van de succesvolle roman van Ronald Giphart, waarin diens alter ego Giph (Docter) worstelt met de zelfverkozen dood van zijn moeder, het schrijversschap, zijn relatie met een fotomodel (Van Houten) en de oppervlakkigheid van zijn vrienden. Helaas gaan de verschillende verhaallijnen nooit een coherent geheel vormen en wordt alles in de dialogen tot vervelens toe benoemd en uitgelegd. Hierdoor blijft Ik omhels je met duizend armen een halfslachtige symbiose van drama en komedie, die alleen op de been wordt gehouden door de acteurs, Carice van Houten en Catherine ten Bruggencate voorop.

De afrekening

2002 |

Nederland 2002. Paul Ruven. Met o.a. Cees Geel, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter en Mark Rietman.

In de hoop zijn onschuld te bewijzen in een declaratieaffaire, neemt Hans Gerdsen de uitdaging aan om zich een week lang te laten volgen door een televisiecamera. Voor het oog van de natie gaat de geplaagde polititcus op zoek naar het mysterie achter de verdachte declaratie. Aanvankelijk denkt hij hiermee een strategische publiciteitsstunt uit te halen. Maar naarmate de camera meer binnendringt in zijn privé-leven, raakt Gerdsen verstrikt in een Big Brother-achtige nachtmerrie. Het politieke drama leidt tot een emotionele gezinsanalyse, terwijl de kijkers telefonisch hun stem uitbrengen

Familie

2001 | Drama

Nederland 2001. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok, Mark Rietman en Marisa van Eyle.

Els heeft kanker en is 'uitbehandeld'. Om nog een keer met de hele familie samen te zijn huurt haar man Jan een huisje in Oostenrijk. Wanneer er geen eten blijkt te zijn, zoon Nico zich de eerste avond al bezat en dochter Bibi een geheim wil verraden lopen de spanningen hoog op. Fantastische dialogen, fraai spel en passend camerawerk. De situaties lopen steeds verder uit de hand en zijn op momenten angstaanjagend herkenbaar. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van 'Het Toneel Speelt'.

Oud Geld - Serie II

1999 |

Nederland 1999. Rudolf van den Berg en Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Pim Lambeau, Annemarie Prins, Marcel Musters, Saskia Temmink en Michiel de Monchy.

Els heeft kanker en is 'uitbehandeld'. Om nog een keer met de hele familie samen te zijn huurt haar man Jan een huisje in Oostenrijk. Wanneer er geen eten blijkt te zijn, zoon Nico zich de eerste avond al bezat en dochter Bibi een geheim wil verraden lopen de spanningen hoog op. Fantastische dialogen, fraai spel en passend camerawerk. De situaties lopen steeds verder uit de hand en zijn op momenten angstaanjagend herkenbaar. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van 'Het Toneel Speelt'.

Oud geld - aflevering 7 en 8

1998 |

Nederland 1998. Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Pim Lambeau, Annemarie Prins, Marcel Musters, Saskia Temmink en Michiel de Monchy.

Els heeft kanker en is 'uitbehandeld'. Om nog een keer met de hele familie samen te zijn huurt haar man Jan een huisje in Oostenrijk. Wanneer er geen eten blijkt te zijn, zoon Nico zich de eerste avond al bezat en dochter Bibi een geheim wil verraden lopen de spanningen hoog op. Fantastische dialogen, fraai spel en passend camerawerk. De situaties lopen steeds verder uit de hand en zijn op momenten angstaanjagend herkenbaar. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van 'Het Toneel Speelt'.

Wintergasten

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Yolanda Entius. Met o.a. Nina Deuss, Liesbeth Koops, Han Kerckhoffs, Hayo Bruins en Caroline van Houten.

Els heeft kanker en is 'uitbehandeld'. Om nog een keer met de hele familie samen te zijn huurt haar man Jan een huisje in Oostenrijk. Wanneer er geen eten blijkt te zijn, zoon Nico zich de eerste avond al bezat en dochter Bibi een geheim wil verraden lopen de spanningen hoog op. Fantastische dialogen, fraai spel en passend camerawerk. De situaties lopen steeds verder uit de hand en zijn op momenten angstaanjagend herkenbaar. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van 'Het Toneel Speelt'.

Tasten in het duister

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Stephan Brenninkmeijer. Met o.a. Cynthia Abma, Hidde Maas, Michael van Buuren, Kees Brusse en Ellis van den Brink.

Nora gaat op weg naar haar vader Peter Olaf die zich schuilhoudt in de Ardennen. Hij is daar al sinds het ongeluk dat een einde maakte aan de levens van Nora's moeder, zusje en broertje. De Ardennen is een groot en ten dele onbegaanbaar gebied. Samen met haar collega Hans probeert de persfotografe achter de exacte verblijfplaats van haar vader te komen. Ondertussen leert ze ook iets over zijn recente geschiedenis. Wat doet hij in die grot daar in de heuvels? Waarom laat hij zich regelmatig zaden van de kerstroos bezorgen? En is het waar dat hij in het onherbergzame gebied een compleet laboratorium heeft gebouwd?

Mama's proefkonijn

1996 |

Nederland 1996. Monique van de Ven. Met o.a. Ina van Faassen, Mark Rietman, Olivier Tuinier, Johanna ter Steege en Mirte Kok.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

Laagland

1996 | Drama, Experimenteel

Nederland 1996. Drama van Yolanda Entius. Met o.a. Marcel Musters, Lineke Rijxman, Tom Jansen, Finn Poncin en Yolanda Entius.

Voor de makers een 'licht ironisch drama over helden op zoek naar de kunst van het leven', wij houden het op een prachtig gefilmd melodrama. Hoofdrollen zijn er voor Marcel Munsters, Lineke Rijxman en Tom Jansen, maar de echte hoofdrol is voor het Hollandse rivierenlandschap. Het is Entius' film (zij regisseerde en schreef het scenario), maar zij is diepe dank verschuldigd aan cameraman Dirk Teenstra, en ook de muziek van Raymond van het Groenewoud draagt bij aan de zomerse en melancholieke sfeer van Laagland.

De malle tennispet

1996 | Komedie

Nederland 1996. Komedie van Anne van der Linden. Met o.a. Nand Buyl, Johanna van Ballegooij, Cas Baas, Chaim Levano en Mark Rietman.

Voor de makers een 'licht ironisch drama over helden op zoek naar de kunst van het leven', wij houden het op een prachtig gefilmd melodrama. Hoofdrollen zijn er voor Marcel Munsters, Lineke Rijxman en Tom Jansen, maar de echte hoofdrol is voor het Hollandse rivierenlandschap. Het is Entius' film (zij regisseerde en schreef het scenario), maar zij is diepe dank verschuldigd aan cameraman Dirk Teenstra, en ook de muziek van Raymond van het Groenewoud draagt bij aan de zomerse en melancholieke sfeer van Laagland.

Hoogste tijd

1995 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Verenigde Staten 1995. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Rijk de Gooyer, Josse De Pauw, Kitty Courbois, Bart Slegers en Edwin de Vries.

Weisz verfilmde, met een scenario van Jan Blokker en een indrukwekkende cast, het gelijknamige boek van Harry Mulisch over een uitgerangeerde revue-artiest die wordt gevraagd voor een hoofdrol in een hedendaags stuk van een jong theatergezelschap. De Gooyer, die zich naar verluidt vooraf geen raad wist met zijn rol maar vol overtuiging de oudere acteur speelt die tijdens de repetities pijnlijk wordt geconfronteerd met zijn verleden, ambities en angsten, werd met een Gouden Kalf bekroond. Verantwoordelijk voor de prachtkostuums is Ben van Os. Robby Müller, die in 1982 met Weisz samenwerkte bij Een zwoele zomeravond, tekende voor het oogstrelend camerawerk.

Oude Tongen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman, Fred Goessens, Lieneke le Roux en Pierre Bokma.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

Hartverscheurend

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marieke Heebink, Mark Rietman, André-Arend van Noord, Mientje Kleijer en Tanar Catalpinar.

Tweede speelfilm van de Jong (na IN KRAKENDE WELSTAND) met centraal een jong stel, Heebink en Rietman, dat er niet in slaagt een duurzame relatie op te bouwen. Gesitueerd in een afgedankt havengedeelte van Amsterdam, met op de achtergrond ook Koerdische migranten en de vluchtelingenproblematiek. Heebink zou men een kind van de kraakbeweging kunnen noemen. Zij is niet bereid al volwassen te worden, en hoe haar zwangerschap uiteindelijk afloopt blijft 'multi-interpretabel' zoals dat heet. Regisseuse de Jong schreef ook het scenario, en een en ander tekent een pessimistisch, zeg maar nihilistisch wereldbeeld, dat op quasi documentaire wijze in beeld is gebracht door cameraman Joost van Starrenburg. Kreeg op de Nederlandse Filmdagen de Persprijs en op het Filmfestival van Gent een distributiepremie.

Niemand mag dit weten

1991 | Korte film

Nederland 1991. Korte film van Peter de Baan. Met o.a. Johan Leysen, Peter Oosthoek, Annet Nieuwenhuijzen, Mark Rietman en Katelijne Damen.

Tweede speelfilm van de Jong (na IN KRAKENDE WELSTAND) met centraal een jong stel, Heebink en Rietman, dat er niet in slaagt een duurzame relatie op te bouwen. Gesitueerd in een afgedankt havengedeelte van Amsterdam, met op de achtergrond ook Koerdische migranten en de vluchtelingenproblematiek. Heebink zou men een kind van de kraakbeweging kunnen noemen. Zij is niet bereid al volwassen te worden, en hoe haar zwangerschap uiteindelijk afloopt blijft 'multi-interpretabel' zoals dat heet. Regisseuse de Jong schreef ook het scenario, en een en ander tekent een pessimistisch, zeg maar nihilistisch wereldbeeld, dat op quasi documentaire wijze in beeld is gebracht door cameraman Joost van Starrenburg. Kreeg op de Nederlandse Filmdagen de Persprijs en op het Filmfestival van Gent een distributiepremie.

Langs de kant van de weg

1990 | Biografie

Nederland​/​​België​/​​Frankrijk 1990. Biografie van Jan Keja. Met o.a. Ids van der Krieke, Diana Lensink, Mark Rietman, Julien Schoenaerts en Kees Scholten.

De mens Vincent van Gogh wordt in deze miniserie in acht schuifjes achter zijn oeuvre gezocht. Acht mensen belichten via hun ervaringen de schilder: Van Rappard, de directeur van de Antwerpse kunstacademie, zijn broer Theo, Paul Gauguin, Antonin- de-dichter (de enige fictieve), Marguerite Cauchet en Theo's echtgenote Jo van Gogh-Bonger. Het voordeel is dat totaal verschillende aspecten van Vincents persoonlijkheid dramatisch kunnen uitgewerkt worden en het nadeel dat je telkens een ander hoofdpersonage krijgt. De authenticiteit is troef. Er werd op de juiste locaties gefilmd. Regisseur Keja, scenarist Ger Beukenkamp en zelfbeheerste van der Krieke tekenen van Gogh als een harde werker, die zichzelf geen pret en geen succes gunde, een man zonder compromissen, een kunstenaar met een haatgevoelen tegen banaliteit en een verslindende liefde voor echte creaties.