François Frijters

Regisseur

François Frijters is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

De verloofde uit Canada

1934 | Komedie

België 1934. Komedie van François Frijters. Met o.a. Louis Staal, John van Hemelrijck, Georges van Bergen en Betty van Hemelrijck.

Eerste en laatste filmrol van destijds populaire miniatuurkomiek Lowieke Staal als naar Canada uitgeweken volksjongen die, rijk geworden, naar Antwerpen terugkeert om er zijn verloofde op te zoeken, die echter de voorkeur geeft aan een andere man. Na de stille versie werd besloten te film van geluid te voorzien maar een brand vernielde de studio en het materiaal zodat een geruïneerde Frijters ontgoocheld uit de filmwereld verdween.

Leentje van de zee

1928 | Drama

België 1928. Drama van François Frijters. Met o.a. Yvonne Breemans, Freddy Winkeleer, Henri Roeland, Joe Franky en José Hermina.

Een door Vlaamse filmarcheologen Paul Geens en Jo Vincent in 1986 teruggevonden pareltje van epoquegetrouwe melodramatiek. Na een schipbreuk spoelt het meisje Leentje aan. Ze wordt geadopteerd door een vissersgezin en groeit op tot een mooie maagd. Een vissersjongen maakt haar het hof maar een trouweloze stadsjonker verleidt haar. Laatsgenoemde wordt vermoord en de vissersjongen wordt verdacht. Ondanks de eenzijdige personages, houterige gebaren, overjaarse mimiek en haperende technische situaties een waardevol voorbeeld van naïeve filmkunst. Het scenario van Anna Frijters, in het Engels geschreven en getiteld Peggy of the Sea werd in 1925 bekroond met de tweede prijs in een concours dat georganiseerd werd door de Amerikaanse uitgeverij Brewster Publications.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer François Frijters op televisie komt.

Reageer