Peter Watkins: regie, cast, scenario en montage.
Er zijn 11 films gevonden.

La Commune (Paris;1871)

2000 |

Frankrijk 2000. Peter Watkins.

Hellraiser: Bloodline

1996 | Horror

Verenigde Staten 1996. Horror van Joe Chappelle en Alan Smithee. Met o.a. Charlotte Chatton, Doug Bradley, Valentina Vargas en Bruce Ramsay.

Vierde deel in de horror-serie. In deze film lopen dire verhaallijnen parallel aan elkaar. Elk verhaal speelt zich af in een ander tijdperk en handelt over de ervaringen van drie mannen uit dezelfde familie met de gruwelijke kubus die de poort naar de hel kan openen. Het begint in de 19e eeuw wanneer een speelgoedmaker het doosje ontwikkelt. Het tweede verhaaltje speelt zich in het heden af met een afstammeling van de speelgoedmaker. Het derde luik tenslotte, speelt zich af in een ruimtestation in de verre toekomst, wanneer een verre afstammeling een einde wil maken aan de gruwelen.

The Journey

1987 | Documentaire

Zweden 1987. Documentaire van Peter Watkins.

Een tour de force (meer dan 14 uur) van producer-schrijver- regisseur Watkins die in 1967 voor enige opwinding zorgde met THE WAR GAME, een docudrama over een gesimuleerde nucleaire oorlog met Engeland. Dit is de natuurlijke, sterke, erg lange opvolger die de verdere wapenwedloop en nucleaire holocaust niets ontziend ontleedt. Een ongewone, moeilijke, maar lonende kijkervaring.

Edvard Munch

1976 | Biografie, Historische film

Zweden​/​​Noorwegen 1976. Biografie van Peter Watkins. Met o.a. Geir Westby, Gro Fraas, Kjersti Allum, John Hal Sbog en Rachel Pedersen.

De biografie van de Noorse kunstenaar Edvard Munch die beroemd werd om zijn schilderij `Schreeuw`. De film toont zijn jeugd in Oslo, zijn puberteit en het lijden aan tuberculose in Christiania, zijn ongelukkige liefde voor een getrouwde vrouw als jong volwassene, en ten slotte zijn vertrek naar Duitsland. In dit uit verschillende losse episodes (steeds door andere acteurs gespeeld) opgebouwd kunstenaarsportret worden artistieke en ideologische ontwikkelingen in verband gebracht met het maatschappelijk tijdperk in de tweede helft van de vorige eeuw. Dit geschiedt op een soms gekunstelde en al te nadrukkelijke manier, maar de gangbare clichés van een verfilmd artiestenleven worden vermeden. Het meest verdienstelijke is het onder de aandacht brengen van Munchs verdere, grote oeuvre buiten de paar werken die internationaal beroemd werden en de goeddeels gelukte poging om daar in de fotografische stijl van de film bij aan te sluiten. Watkins is de maker van de beroemde BBC-film CULLODEN; hij kon in Engeland niet meer werken en vluchtte naar Scandinavië.

Aftenlandet

1976 |

Denemarken 1976. Peter Watkins.

Opmerkelijke politieke reportagefilm van de maker van THE WAR GAME, PUNISHMENT PARK en CULLODEN. Gesitueerd in Denemarken in 1980 construeert Watkins door middel van nieuwsbeelden, straatinterviews, reportages en krantekoppen een semi-documentair verhaal over hoe de Deense regering na massale stakingen en terrorisme geleidelijk evolueert naar een neo-fascistische politiestaat. De verdienste van de film ligt in zijn nuchter realisme en de manier waarop een angstaanjagend toekomstbeeld treffend en geloofwaardig wordt geschetst. In de 'massascènes' is helaas het gebrek aan middelen duidelijk te zien en de muziek is bij vlagen storend nadrukkelijk.

The Forbidden

1975 |

Verenigd Koninkrijk 1975. Met o.a. Phil Rimmer, Doug Bradley, Clive Barker, Peter Watkins en Julia Blake.

Opmerkelijke politieke reportagefilm van de maker van THE WAR GAME, PUNISHMENT PARK en CULLODEN. Gesitueerd in Denemarken in 1980 construeert Watkins door middel van nieuwsbeelden, straatinterviews, reportages en krantekoppen een semi-documentair verhaal over hoe de Deense regering na massale stakingen en terrorisme geleidelijk evolueert naar een neo-fascistische politiestaat. De verdienste van de film ligt in zijn nuchter realisme en de manier waarop een angstaanjagend toekomstbeeld treffend en geloofwaardig wordt geschetst. In de 'massascènes' is helaas het gebrek aan middelen duidelijk te zien en de muziek is bij vlagen storend nadrukkelijk.

Punishment Park

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Peter Watkins. Met o.a. Jim Bohan, Van Daniels en Harlan Greene.

Pseudo-documentaire is soms huiveringwekkend, soms nogal over-the-top. Relaxte jongeren worden in een park opgesloten en opgejaagd wegens hun politieke activiteiten. Amerika met een neo-fascistische regering, geschreven en uitgevoerd door Peter Watkins, die na deze film in Engeland niet meer aan de bak kwam. Hij zocht zijn heil in Scandinavië. Het camerawerk is van Joan Churchill.

Culloden

1971 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Peter Watkins.

Prachtige reconstructie van de laatste veldslag die op Brits grondgebied werd gevochten en die laat zien hoe de overwinnaars, Engelsen en Laagland-Schotten, hun represailles namen tegen de Hoogland-Schotten. Dit alles als nasleep van de opstand van 1745. Zeer realistisch in beeld gebracht en gespeeld door amateurs. Een BBC-produktie met camerawerk van Dick Bush. Onderscheiden met de British Screen Writers Award (Watkins) en de Television Arts Merit Award.

Gladiatorerna

1969 | Sciencefiction

Zweden 1969. Sciencefiction van Peter Watkins. Met o.a. Arthur Pentelow, Kenneth Lo, Frederic Danner, Björn Franzen en Jeremy Child.

Een sterke, futuristische anti-oorlogsfilm: in 1994 zijn er geen oorlogen meer, maar worden er van tijd tot tijd gladiatorengevechten georganiseerd tussen de teams van elkaar vijandig gezinde staten. In een bijna documentaire stijl geeft Watkins, de maker van THE WAR GAME en CULLODEN, commentaar op de Vietnam-oorlog en tal van andere zaken. Ook bekend als THE GLADIATORS en THE PEACE GAME.

The War Game

1967 | Documentaire, Sciencefiction, Fake documentaire

Verenigd Koninkrijk 1967. Documentaire van Peter Watkins.

Oorspronkelijk bedoeld als een droge BBC-documentaire werd deze film over de gevolgen van een kernoorlog meer dan de Britse omroep zich had voorgesteld. De film is doelmatig als propaganda en niet slecht als film.

Privilege

1967 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Muziek van Peter Watkins. Met o.a. Paul Jones, Jean Shrimpton, Marc London, Max Bacon en Jeremy Child.

Engeland in de nabije toekomst. Het land wordt geregeerd door een coalitie van socialisten en conservatieven. De macht van de kerk is gereduceerd tot nul. Een religieuze leider besluit popster Jones in te schakelen om via zijn muziek de jongeren weer naar de kerk te krijgen. Het plan lukt, maar Jones wil niet langer voor het karretje van de kerk gespannen worden. Een eigenzinnige film met alle hete topics van eind jaren 1960: jeugd, muziek, religie, seks en politiek. Er gaat een fascinerende kracht van uit die de toeschouwer nu nog steeds in de ban houdt. Acteerdebuut van pop-idool Jones, die enkele grandioze songs ten gehore brengt, w.o. de nummer één hit 'I've Been A Bad, Bad Boy'. Onvergetelijk is de rock- uitvoering door George Bean van 'Onward Christian Soldiers' en 'Jerusalem'. Een film die lange tijd blijft nazinderen. Geschreven door Norman Bogner, naar een verhaal van Johnny Speight. Hallucinerendee beelden van Peter Suschitsky.