Don Siegel (1912-1991): regie, cast en productie.
Er zijn 42 films gevonden.

Invasion of the Body Snatchers

1956 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1956. Sciencefiction van Don Siegel. Met o.a. Dana Wynter, Kevin McCarthy, Larry Gates, King Donovan en Carolyn Jones.

Na een korte afwezigheid keert plattelandsdokter Miles Bennell McCarthy) terug naar zijn praktijk. Daar treft hij zijn oude vlam Becky (Wynter) aan, én twee patiënten die ervan overtuigd zijn dat hun familieleden zijn vervangen door bedriegers. Volgens een bevriende psychiater is het 'waarschijnlijk een neurose, van mensen die zich zorgen maken over ontwikkelingen in de wereld'. Don Siegels versie van het vaker verfilmde Body Snatcher-verhaal levert subtiel commentaar op de paranoia van het McCarthyisme, maar is ook gewoon een mooie sfeervolle sf-thriller met noir-trekjes. Piepklein bijrolletje van Sam Peckinpah.

Jinxed

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Don Siegel. Met o.a. Bette Midler, Ken Wahl, Rip Torn, Val Avery en Jack Elam.

Rommelige zwarte humor over een nachtclubzangeres in Las Vegas, de zak met wie ze leeft, en een jonge croupier die de vent aan zijn eigen tafel heeft weten te saboteren. Hoewel qua rol ietwat verscheurd, zorgt Rip voor enig amusement, maar het veel beschreven gebrek aan harmonie tussen Midler en Wahl en Midler en Siegel is op het doek te merken. Scenarioschrijver 'Brian Blessed' is in werkelijkheid Frank D. Gilroy. Camerawerk van Vilmos Zsigmond. David Newman schreef mee aan het scenario.

Rough Cut

1980 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Burt Reynolds, Lesley-Anne Down, David Niven, Timothy West en Patrick Magee.

Een knappe, maar ongelijke, romantische misdaadfilm die de sterren en hun charme en samenspel gebruikt om de zwakke punten in het scenario weg te werken. Juwelendief Reynolds, acteur van wereldklasse, wordt verliefd op een mooie vrouw die aangezet wordt om hem voor Scotland Yard te strikken. Met veel ruzies in Engeland gefilmd (ook in Nederland met tweede-ploegwerk van Hal Needham). Peter Hunt regisseerde tijdens een twee weken durend ontslag van Siegel en Robert Ellis Miller regisseerde een nieuw einde wegens ziekte van Siegel, hetgeen de film niet ten goede is gekomen.

Don Siegel Last of the Independents

1980 | Documentaire

Nederland 1980. Documentaire van Thys Ockersen. Met o.a. Don Siegel, Sheree North, Clint Eastwood, Burt Reynolds en Lesley-Anne Down.

Met de stem van Bobby DiCicco als verteller, geeft Ockerson ons een indruk van het leven van een onafhankelijke Hollywood-regisseur wiens B-films in de jaren vijftig een voorbeeld waren voor de Franse Nouvelle Vague -filmers. Siegel is een vakman als maker van amusementsfilms, een oude veteraan, soms door de cameraman van Ockersen, Hans den Bezemer, in zijn Amerikaans buitenhuis gevangen in een bijna pathetisch eenzame bui, wat schijn is, want de man bruist nog van energie, ondanks zijn leeftijd. Voor Nederlandse begrippen een klein wonder, dat zo'n ingewikkelde produktie tot stand kon komen.

Escape from Alcatraz

1979 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Jack Thibeau en Fred Ward.

Op feiten gebaseerde moderne klassieker behoort tot het beste werk dat Eastwood en regisseur Siegel samen maakten (het duo was o.m. verantwoordelijk voor de Dirty Harry-films). Niet zozeer indrukwekkend vanwege de spectaculaire ontsnapping van een gevangeniseiland (waarvandaan ontsnappen onmogelijk zou zijn), als wel door het minutieus in beeld brengen van het eentonige gevangenisleven. Eastwood is geknipt voor de rol van mysterieuze gevangene die zich met een nagelschaartje een weg naar de vrijheid werkt en de hele film niet veel meer dan 50 woorden spreekt. Let op het filmdebuut van Danny Glover.

Invasion of the Body Snatchers

1978 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Philip Kaufman. Met o.a. Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy en Veronica Cartwright.

Intrigrerende remake van Don Siegels sf-klassieker (1956). Buitenaardse plantaardige levensvorm neemt bezit van lijf en persoonlijkheid van aardse stervelingen. Hoe dat precies in z'n werk gaat blijft tot op het eind van de film onduidelijk, maar intussen weet regisseur Kaufman zo’n beetje elk stukje groen - van kappertje tot hangplant - verdacht te maken. Dat doet-ie met glijdende camerabewegingen en onverwachte close-ups. Zelfs het aan mootjes hakken van een onschuldig stronkje bleekselderij lijkt zo op een afrekening. Kevin McCarthy, de ster uit Don Siegels origineel, speelt kort tragisch rolletje. Ook Siegel zelf speelt even mee als taxichauffeur.

Telefon

1977 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Charles Bronson, Lee Remick, Donald Pleasence, Tyne Daly en Patrick Magee.

Als een automonteur een wapendepot van het Amerikaanse leger opblaast, een piloot van een charter een centrale van de marineluchtvaartdienst kapot vliegt met een kamikaze-vlucht en een kapster een brandstofdepot van het leger in brand steekt, breekt er niet alleen bij de Amerikaanse autoriteiten paniek uit, maar ook bij de Russen, want een stel `slapende`, gehypnotiseerde agenten, die de telefoon opnemen en een dichtregel van Robert Frost horen, `ontwaken` en gaan aan de sabotage-slag. De KGB stuurt hun mannetjesputter Bronson om de rest van het netwerk uit te schakelen. Goed gedaan, naar het boek van van Walter Wager. Scenario en draaiboek van Stirling Silliphant en Peter Hyams (van 2010). Siegels 32ste film; het werd (ook) een cultfilm. Camerawerk van Michael Butler.

The Shootist

1976 | Western, Drama

Verenigde Staten 1976. Western van Don Siegel. Met o.a. John Wayne, Lauren Bacall, James Stewart, Ron Howard en Richard Boone.

Prima western waarin John Wayne zijn laatste rol vertolkt, en wat een toepasselijke: hij speelt een oude premiejager die door kanker nog maar enkele weken te leven heeft (Wayne zelf overleed drie jaar later aan dezelfde ziekte). De acteur kan trots zijn op zijn afscheid van het witte doek: hij vertolkt de bejaarde scherpschutter met veel liefde en inzicht. Nadat de gangster van zijn lijfarts (Stewart) te horen krijgt dat hij dood gaat wil hij nog maar een ding: op een waardige manier sterven, maar de hardvochtige dorpelingen voelen daar weinig voor.

The Black Windmill

1974 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Michael Caine, Donald Pleasence, John Vernon, Joseph O'Conor en Delphine Seyrig.

Een Britse geheim agent komt in een hopeloos parket wanneer zijn zoontje wordt ontvoerd en hij uit zijn omgeving weinig hulp krijgt. Dan maar in zijn eentje achter de kidnappers aan. Met Siegel, regisseur van Clint Eastwood-films als Dirty Harry, aan het roer zijn we verzekerd van fijne actiescènes, maar Caine in de rol van de vader is iets te onderkoeld om ons op het puntje van de stoel te krijgen. De negentiende-eeuwse windmolens Jack & Jill, die in beeld komen, zijn geliefd Engels cultureel erfgoed.

Charley Varrrick

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Andrew Robinson, Felicia Farr, Joe Don Baker en Walter Matthau.

Een Britse geheim agent komt in een hopeloos parket wanneer zijn zoontje wordt ontvoerd en hij uit zijn omgeving weinig hulp krijgt. Dan maar in zijn eentje achter de kidnappers aan. Met Siegel, regisseur van Clint Eastwood-films als Dirty Harry, aan het roer zijn we verzekerd van fijne actiescènes, maar Caine in de rol van de vader is iets te onderkoeld om ons op het puntje van de stoel te krijgen. De negentiende-eeuwse windmolens Jack & Jill, die in beeld komen, zijn geliefd Engels cultureel erfgoed.

Charley Varrick

1973 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1973. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Walter Matthau, John Vernon, Joe Don Baker, Andy Robinson en Jacqueline Scott.

Bankrover Charley Varrick (Matthau) ontdekt, nadat hij een bank in New Mexico heeft beroofd, dat de buit bestond uit witgewassen geld van de maffia. Van de maffia steel je niet, daarom probeert hij het geld terug te geven. Maar er is al een formidabel onaangename huurmoordenaar (Baker) op zijn spoor gezet. Grimmige achtervolgingsfilm van regisseur Siegel met fraaie opnames op mooie locaties. Matthau twijfelde toen hij het script las of het publiek zijn personage wel zou begrijpen. Ironisch genoeg maakt juist die twijfel, net onder de oppervlakte, zijn rol zo memorabel.

The Beguiled

1971 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1971. Drama van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Geraldine Page, Elizabeth Hartman, Jo Ann Harris en Darleen Carr.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog raakt yankee-korporaal John McBurney (Eastwood) gewond. Hij wordt opgelapt in een afgelegen kostschool voor meisjes, waarna hij als krijgsgevangene overgedragen zal moeten worden aan het zuidelijke leger. Maar McBurney hoopt dat hij de bewoonsters kan charmeren, zodat ze hem niet uit zullen leveren. Atypische western, met meer aandacht voor psychologie dan voor vuurwapens. Zo nu en dan wordt het wel erg barok en freudiaans, toch is dit een van de interessantste films die Siegel en Eastwood maakten.

Play Misty for Me

1971 | Thriller

Verenigde Staten 1971. Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Jessica Walter, Donna Mills, John Larch en Don Siegel.

Uitstekend geregisseerde film (regiedebuut van Eastwood), die het pad effende voor onder meer Fatal Attraction en Basic Instinct. Deejay Dave Garver (Eastwood) gaat naar bed met fan Evelyn (Walter). Zij is de mysterieuze dame die tijdens het radioprogramma van Dave vaak de telefonische opdracht gaf om het nummer 'Misty' te draaien. Wanneer Dave toch weer zijn stoplichtrelatie met Tobie (Mills) oppikt, slaan de stoppen door bij Evelyn. Het acteerwerk van Walter in de film maakt haar personage zowel aandoenlijk als angstaanjagend; 'I did it because I love you!'.

Dirty Harry

1971 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Harry Guardino, Andrew Robinson, Reni Santoni en John Vernon.

Eerste in een reeks van vijf, over ‘Dirty’ Harry Callahan (Eastwood), die boeven met alle geoorloofde en ongeoorloofde middelen bestrijdt. Psychopaat Scorpio (­Robinson) dreigt dagelijks een moord te plegen als de gemeente hem geen honderdduizend dollar betaalt. Grof geschut Callahan wordt ingezet om de snode plannen van Scorpio te verijdelen. Deze Dirty Harry is beroemd om de woorden die de gewapende Eastwood uitspreekt tegen een bankrover die naar zijn revolver grijpt: ‘You’ve got to ask yourself one question: do I feel lucky?’ De titelrol was overigens oorspronkelijk bedoeld voor Frank Sinatra. Gelukkig bedankte die voor de eer en deed Clint het his way.

Two Mules for Sister Sara

1970 | Western, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Mexico 1970. Western van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Shirley MacLaine, Manuel Fábregas, Alberto Morin en Armando Silvestre.

Eigenlijk wilde Eastwood (die de film co-financierde) Elizabeth Taylor als reisgenoot voor deze queeste door het Mexico van midden negentiende eeuw, maar MacLaine bleek een uitstekende tweede keus. Ze speelt de rol van Sara, een vrouw die zich voordoet als non en die de niet al te slimme Hogan (Eastwood) om haar vingers windt nadat hij haar bevrijd heeft van een stel boeven. Ze vraagt zijn hulp om haar tegen de Fransen te beschermen. Hij stemt schoorvoetend toe. De vonken springen natuurlijk over. Bij vlagen tamelijk geestig, tot verbazing van critici en fans van 'The Man with No Name'.

The Pathfinders

1969 |

1969. Don Siegel.

Eigenlijk wilde Eastwood (die de film co-financierde) Elizabeth Taylor als reisgenoot voor deze queeste door het Mexico van midden negentiende eeuw, maar MacLaine bleek een uitstekende tweede keus. Ze speelt de rol van Sara, een vrouw die zich voordoet als non en die de niet al te slimme Hogan (Eastwood) om haar vingers windt nadat hij haar bevrijd heeft van een stel boeven. Ze vraagt zijn hulp om haar tegen de Fransen te beschermen. Hij stemt schoorvoetend toe. De vonken springen natuurlijk over. Bij vlagen tamelijk geestig, tot verbazing van critici en fans van 'The Man with No Name'.

Death of a Gunfighter

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van Robert Totten, Don Siegel en Alan Smithee. Met o.a. Richard Widmark, Lena Horne, John Saxon, Michael McGreevey en Darleen Carr.

Neerslachtige, maar interessante western over een sheriff die men niet meer wil, maar die weigert om ontslagen te worden. Horne is overbodig als Widmarks liefje dat nauwelijks aan bod komt. Eerst door scenarioschrijver Robert Totten geregisseerd, maar daarna werd Don Siegel erbij gehaald door Widmark. Het vaker gebruikte pseudoniem Smithee kwam op de titelrol te staan.

Madigan

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Richard Widmark, Henry Fonda, Harry Guardino, Inger Stevens en James Whitmore.

Politiedetective Dan Madigan (Widmark) valt met een collega een hotelkamer binnen waar een gangster in bed ligt met een hoertje. De gangster gebruikt het meisje als schild en weet te ontsnappen. Hoofdcommissaris Fonda geeft het onfortuinlijke duo 72 uur de tijd om hem te arresteren. Spannende en vlot gemaakte politiefilm, die de toeschouwer de hele tijd door in spanning houdt. Knap spel van Widmark, Fonda en al hun tegenspelers. Zoals steeds houdt Siegel het tempo hoog en zorgt hij geregeld voor verrassingen. Het scenario werd geschreven door Abraham Polonsky, Harry Kleiner en Henri Simoun, naar de roman The Commissioner van Richard Dougherty. Russell Metty filmde het grootste deel van de actie in de straten van New York. Tussen 1972 en 1974 speelde Widmark in een aantal tv-sequels in de reeks NBC MYSTERY MOVIE. Gedraaid in Techniscope.

Coogan's Bluff

1968 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Lee J. Cobb, Susan Clark, Tisha Sterling en Don Stroud.

Hulpsheriff Walt Coogan uit Arizona (grote witte cowboyhoed op z'n hoofd, bruinleren puntlaarzen aan) moet een gevaarlijke misdadiger ophalen in New York. Zijn ruwe en onbeholpen optreden is een bron van hilariteit voor de politie uit de 'beschaafde' stad. Maar al gauw blijkt dat hij effectiever is dan de brave stadsagenten, en zich bijvoorbeeld prima weet te redden in een nachtclub vol LSD-trippende hippies. Goed gelukte eerste samenwerking tussen Eastwood en zijn mentor Siegel. Inspiratiebron voor de in de jaren zeventig populaire tv-serie McCloud.

Stranger on the Run

1967 | Western, Drama

Verenigde Staten 1967. Western van Don Siegel. Met o.a. Henry Fonda, Michael Parks, Anne Baxter, Dan Duryea en Sal Mineo.

Oude zwerver Ben Chamberlain (Fonda) arriveert in een stadje langs de spoorlijn in New Mexico, op zoek naar de zus van een medegevangene. Ze is net vermoord als hij haar vindt. Achtervolgd door de spoorwegpolitie, die eerder zijn dood dan zijn arrestatie op het oog heeft, wordt hij geholpen door weduwe Valverda Johnson (Baxter). Een vlotte psychologische western, met iets teveel dialogen en te weinig actie, gedragen door een uitstekende cast. Scenarist Dean Reisner demonstreert de vijandigheid tussen cowboys en spoorweg. Fonda domineert moeiteloos de rollen in deze zeldzame tv-film van Don Siegel. Naar een verhaal van Reginald Rose. Camerawerk van Bud Thackery.

The Killers

1964 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1964. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Lee Marvin, Angie Dickinson, Ronald Reagan, John Cassavetes en Claude Akins.

Gemaakt voor tv, maar indertijd vanwege de moord op president John Kennedy te gewelddadig bevonden en in de bioscopen uitgebracht. Nu weer terug op tv. Losjes gebaseerd op een kort verhaal van Ernest Hemingway over twee killers die de achtergronden van hun laatste opdracht gaan uitzoeken en o.a. stuiten op een leraar van een instituut voor gehoorgestoorden en de betrokkenheid bij de roofoverval op een geldtransportauto, die uit de hand loopt en eindigt in moord. Goed spel van de hoofdrollen en Reagan is geloofwaardig als gemene boef - zijn laatste rol op het witte doek. Scenario van Gene L. Coon. Camerawerk van Richard Rawlings.

The Hanged Man

1964 | Misdaad

Verenigde Staten 1964. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Edmond O'Brien, Vera Miles, Robert Culp, Gene Raymond en J. Carrol Naish.

Een man gaat de moord op een vriend wreken en komt in het carnaval van New Orleans terecht, waar hij een jong meisje ontmoet (Scott). Culp en Miles vallen op in overigens goede bezetting. Remake van RIDE THE PINK HORSE.

Hell Is for Heroes

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Portugal 1962. Oorlogsfilm van Don Siegel. Met o.a. Steve McQueen, Bobby Darin, Fess Parker, Harry Guardino en James Coburn.

Een harde, gespannen film over een klein eskadron dat tijdens WO II gedwongen wordt een Duitse aanval tegen te houden door zich talrijker en sterker voor te doen dan het is. Deze film neemt zijn tijd om op gang te komen, maar de intensiteit wordt gaandeweg opgevoerd om ten slotte een geweldige climax te bereiken. De enige valse noot betreft de aanwezigheid van de jonge Newhart, die zelfs een variant op één van zijn eigen telefoonmonologen in de dialoog weet in te lassen! Robert Priosh, een specialist op het gebied van WO II, schreef mee aan het scenario.

Flaming Star

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van Don Siegel. Met o.a. Elvis Presley, Barbara Eden, Steve Forrest, Dolores Del Rio en John McIntire.

Dit is de beste film van Elvis. Hij is de halfbloed Pacer: Indiaanse moeder Del Rio en blanke vader McIntire. Zijn halfbroer is Forrest, uit pa's eerste huwelijk. De Indianen onder Acosta roeren zich weer. Het feit dat Elvis een halfbloed is, zet de blanke gemeenschap tegen hem en zijn hele familie op. Hij staat in tweestrijd, zijn vader wordt door Indianen neergeschoten, nadat zijn moeder door een blanke is neergeschoten. De 'vlammende ster van de dood' is alles wat Elvis dan nog wacht. Clair Huffaker en Nunnally Johnson schreven het scenario naar Huffakers eigen roman. Richard Talmadge regisseerde de actiescènes en Charles Clarke deed het camerawerk. Gefilmd in CinemaScope.

Hound-Dog Man

1959 | Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1959. Romantiek van Don Siegel. Met o.a. Fabian, Carol Lynley, Stuart Whitman, Dodie Stevens en Betty Field.

Een aangenaam verhaal over de plattelandsjongens Fabian en Whitman, die Stevens en Lynley het hof maken. Fabian is verrassend goed; hij zingt natuurlijk ook.

Edge of Eternity

1959 | Misdaad, Thriller, Western

Verenigde Staten 1959. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Cornel Wilde, Victoria Shaw, Mickey Shaughnessy, Edgar Buchanan en Rian Garrick.

Deputy-sheriff Wilde volgt moordenaars naar de Grand Canyon. Dat eindigt in een schietpartij vanuit transportcontainers die aan kabels van een mijn boven het ravijn hangen. Scenario van Richard Collins en Knut Swenson. Gedraaid in CinemaScope.

The Lineup

1958 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Warner Anderson, Emile Meyer, Eli Wallach, Richard Jaeckel en Robert Keith.

De uitgebreide versie van een tv-serie die zich in San Francisco afspeelt met als middelpunt een schietgrage schurk die achter een verborgen voorraad drugs aanzit. Een cultusfilm voor de fans van Siegels werk, maar afgezien van een opwindende autostuntachtervolging aan het eind nogal gewoontjes.

The Gun Runners

1958 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Don Siegel. Met o.a. Audie Murphy, Eddie Albert, Patricia Owens, Everett Sloane en Jack Elam.

Sam Martin (Murphy) is betrokken bij wapensmokkel naar Cuba; weinig originele herverfilming van TO HAVE AND HAVE NOT naar de gelijknamige roman van Ernest Hemingway. Daniel Mainwaring en Paul Monash penden het scenario. Het camerawerk is van Hal Mohr.

Spanish Affair

1957 | Romantiek

Spanje 1957. Romantiek van Don Siegel. Met o.a. Richard Kiley, Carmen Sevilla, Jose Guardiola en Jesus Tordesillas.

De Amerikaanse architect Kiley heeft de supervisie over de bouw van een hotel in Madrid. Tot zijn verbazing krijgt hij te horen dat zijn plannen te ambitieus gevonden worden door zijn drie bazen. Hij wil zijn project echter verdedigen, waarop hij besluit persoonlijk naar Bilbao, Barcelona en Segovia te trekken. Omdat hij geen woord Spaans spreekt, laat hij zich vergezellen door de mooie Sevilla. Deze werd echter reeds als kind beloofd aan zigeuner Guardiola, die het niet neemt dat zijn verloofde met die Amerikaan het land rondtrekt. Siegel had duidelijk zin in een reisje door Spanje, dus nam hij maar gelijk een film op, ook al past deze op geen enkele manier in de rest van zijn œuvre. Richard Collins schreef het dunne draadje dat als scenario dienst moest doen. Sam Leavitt schoot er prachtige beelden bij. Gedraaid in Vista Vision.

Baby Face Nelson

1957 | Misdaad

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Mickey Rooney, Carolyn Jones, Jack Elam, Ted de Corsia en Leo Gordon.

Rooney geeft een smaakvolle vertolking in titelrol als de schietgrage gangster in de crisisjaren ten tijde van de drooglegging; film met klein budget maar vol actie.

Crime in the Streets

1956 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. James Whitmore, John Cassavetes, Sal Mineo, Mark Rydell en Virginia Gregg.

De leider van een jeugdbende vindt dat een rivaal van buiten de groep afgeslacht moet worden. Hij krijgt zijn bende mee en ze beginnen een zwerver doodsangst aan te jagen, daarna gaan ze hun mannetje omleggen, ondanks de protesten van hun sociale begeleider. Cassavetes en Mineo als jeudige delinquenten en Whitmore als de sociale werker zijn goed.

An Annapolis Story

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Don Siegel. Met o.a. John Derek, Diana Lynn, Kevin McCarthy, Pat Conway en Alvy Moore.

Ongeïnspireerd; opnieuw gebruikte formule van een militaire opleidingsschool met Derek en McCarthy die een harde training ondergaan en verliefd worden op Lynn.

Riot in Cell Block 11

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Don Siegel. Met o.a. Neville Brand, Emile Meyer, Frank Faylen, Leo Gordon en Robert Osterloh.

Onder leiding van de intelligente gedetineerde Dunn (Brand) en brute kracht Carnie (Gordon) breekt een opstand uit in cellenblok elf, waar gevangenen in eenzame opsluiting zitten. Zij eisen geen vrijlating, maar betere levensomstandigheden en minder sadistische cipiers. De directeur (Meyer) probeert het geheel zonder bloedvergieten op te lossen, zeker nu de pers door toedoen van de gevangenen de hele zaak op de voet volgt. Meesterlijke gevangenisfilm waarin Siegel zich van zijn beste kant toont: koel observerend zonder dat de camera in de actie betrokken wordt waardoor zijn film het beoogde realisme krijgt. De acteurs leveren schitterend werk. Sterk en goed opgebouwd scenario van Richard Collins. Het camerawerk is van Russell Harlan, die met de nuances van zwart-wit speelt alsof het kleuren zijn. De film werd in Finland na het uitkomen in 1955 verboden. Mono.

Private Hell 36

1954 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Ida Lupino, Steve Cochran, Howard Duff, Dean Jagger en Dorothy Malone.

Goed gedoseerd verslag over hebzucht die ogenschijnlijk eerlijke mensen corrumpeert.

Count the Hours

1953 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1953. Drama van Don Siegel. Met o.a. Teresa Wright, MacDonald Carey, Dolores Moran, Adele Mara en Macdonald Carey.

Na een moordpartij op een boerderij wordt de knecht Craven als verdachte aangehouden. Om zijn zwangere vrouw Wright niet bij de zaak te betrekken, bekent hij aanvankelijk. Later trekt hij de bekentenis weer in, maar niemand gelooft hem, behalve zijn advocaat Carey. Zonder bewijzen kan deze echter niets beginnen en zijn cliënt wordt ter dood veroordeeld. Carey probeert de veroordeelde op alle mogelijke manieren te redden, maar de dorpelingen geloven dat hij enkel in diens vrouw geïnteresseerd is. Vakkundig gemaakte thriller die aantoont hoe vlug iemand het slachtoffer kan worden van een gerechtelijke dwaling. Acteerprestaties zijn behoorlijk en het voorspelbare scenario van Doane R. Hoag en Karen De Wolf, naar een verhaal van Hoag, wordt gered door de onconventionele regie van Siegel. John Alton was verantwoordelijk voor de fotografie. Ook bekend als EVERY MINUTE COUNTS.

China Venture

1953 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Don Siegel. Met o.a. Edmond O'Brien, Barry Sullivan, Jocelyn Brando, Richard Loo en Philip Ahn.

Opwindende avonturenfilm tijdens WO II over een groep mariniers met de opdracht een Japanse marinecommandant die gezocht wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst, gevangen te nemen.

The Duel at Silver Creek

1952 | Drama, Western

Verenigde Staten 1952. Drama van Don Siegel. Met o.a. Audie Murphy, Faith Domergue, Stephen McNally, Susan Cabot en Gerald Mohr.

Murphy vecht als The Silver Kid aan de zijde van marshal McNally, die gehandicapt is. Een avontuurlijke western, een van de eerste films van Siegel (die in 1958 nogmaals met Audie zou samenwerken). Gerald Drayson Adams en Joseph Hoffman bewerkten een verhaal van G.D. Adams tot scenario. Camerawerk van Irving Glassberg.

No Time for Flowers

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Don Siegel. Met o.a. Viveca Lindfors, Paul Christian, Ludwig Stossel en Manfred Ingor.

Een inferieure variant op het NINOTCHKA-thema, spelend in Praag; slechts een schaduw van Lubitsch' grote voorbeeld.

The Big Steal

1949 | Avonturenfilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Avonturenfilm van Don Siegel. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Greer, William Bendix, Ramon Novarro en Don Alvarado.

Met het gaspedaal consequent ingedrukt en een kofferbaklading hardgekookte dialogen spurt deze RKO-film noir langs diverse verhaalhaarspeldbochten richting Mexico. Een dankbaar deel van de jalapeño-teksten is voor Mitchum en Greer, eerder noir-droompaar in Jacques Tourneurs duistere Out of the Past. Robert is de US Army-luitenant annex koerier die ervan wordt beschuldigd handlanger te zijn van de gangsters die 300.000 salarisdollars hebben geroofd. Jane is het ex-snoesje van de hoofddader, die haar nog wat pesos schuldig is. Siegel op z'n geïnspireerd-effectieve low budget-best, Mitchum met legendarische swagger.

Night unto Night

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Don Siegel. Met o.a. Ronald Reagan, Viveca Lindfors, Broderick Crawford, Osa Massen en Craig Stevens.

Deze somber-romantische geschiedenis vertelt hoe een wetenschapper, in de greep van een dodelijke ziekte, en een geesteszieke weduwe elkaar vinden.

The Verdict

1946 | Misdaad, Drama, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1946. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Peter Lorre, Joan Lorring, George Coulouris, Arthur Shields en Rosalind Ivan.

Greenstreet en Lorre doen wat zij kunnen in dit volmaakte misdaadverhaal waarin Greenstreet een gepensioneerde Scotland Yard-inspecteur is wiens methodes ouderwets werden geacht. Het is Siegels eerste hoofdfilm als regisseur. Het scenario is van Peter Milne naar de roman The Big Bow Mystery van Israel Zangwill. Het camerawerk is van Ernest Haller.

Star in The Night

1945 | Western, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1945. Western van Don Siegel. Met o.a. J.Carrol Naish, Donald Woods, Rosina Galli, Dick Erdman en Lynn Baggett.

Drie zware jongens rijden door de prairie met handen vol geschenken. Waarvoor of voor wie ze deze gekocht hebben weten ze zelf niet. Eensklaps zien ze in de verte een ster schitteren. Ze gaan die richting uit. De ster is een nieuwe aanwinst van `Nick`s Auto Center`. Nick (Naish) is een norse kerel die weinig boodschap heeft aan naastenliefde of de kerstboodschap. Veel vriendschap ontvangt hij al evenmin van zijn ontevreden klanten. Hij weigert dan ook een zwerver die bij hem aanklopt eten te geven. Dan komt er een jong koppeltje binnen, waarvan het meisje hoogzwanger is. Er is echter geen kamer meer vrij en mijlen in het rond is er geen ander hotel te vinden. Nicks vrouw biedt hen plaats aan in de schuur. Een western-versie van het kerstverhaal in de rauw-realistische stijl gebracht die het kenmerk zou worden van de latere Siegel. De personages zijn levensecht en je aanvaardt zelfs alle toevalligheden die het bekende verhaal kenschetsen. De acteurs zijn stuk voor stuk te genieten. Saul Elkins baseerde het scenario op een verhaal van Robert Finch. Sfeervolle zwart-wit fotografie van L.Robert Burks. In 1945 bekroond met de Oscar voor de beste korte film.