George Sidney (1916-2002): regie, cast en productie.
Er zijn 36 films gevonden.

The Republic Pictures Story

1991 | Documentaire

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Len Morris. Met o.a. Gene Autry, Roy Rogers, Dale Evans, George Sidney en William Witney.

Een gedetailleerd overzicht van wat de Amerikaanse studio Republic Pictures draaide vanaf de oprichting in 1935 tot de voorlopige sluiting in 1959. Onder leiding van Herbert J. Yates, die in 1935 de oude Mack Sennett-studio`s opkocht, groeide Republic van kleine onafhankelijke studio uit tot een van de belangrijkste leveranciers van familiefilms, gemaakt voor een laag tot medium budget. De film is opgevat in verschillende hoofdstukken: de serials, de zingende cowboys (met Gene Autry en Roy Rogers), achter de schermen, een portret van Vera Ralston (vrouw van Yates), de grote componisten, Republic tijdens de oorlog, John Wayne (die 22 films maakte onder hun banier) en het verval van de studio. Er wordt geen gewag gemaakt van de legendarische ruzies tussen Wayne en Ralston of John Ford en Yates, die er beiden op uitdraaiden dat de acteur en de regisseur weigerden om nog langer films te maken bij Republic. Enkele nog overlevende acteurs, regisseurs en componisten van de studio leveren randcommentaar. In 1989 werd de adelaar van Republic nieuw leven ingeblazen voor de productie van films en tv-reeksen. Research is van Jack Mathis en Len Morris en Petra Lent monteerden het geheel. Georgia Morris schreef het scenario. Commentaar wordt ingesproken door Ed Herlihy en Alicia Weber tekende voor de fotografie.

Half A Sixpence

1967 | Musical

Verenigde Staten 1967. Musical van George Sidney. Met o.a. Tommy Steele, Julia Foster, Cyril Richard, Penelope Horner en Grover Dale.

Met geld kun je geen liefde kopen, is de boodschap van deze musical met voormalig tieneridool Tommy Steele. Ook geen goede musical, blijkt al snel. Steele speelt de arme wees met Julia Foster als zijn verloren kinderliefde. Een erfenis en talloze tamme liedjes later krijgt het stel opnieuw een kans. Een sentimentele inslag is vereist want anders is de genoeglijk ouderwets bedoelde maar vooral ongeïnspireerde en veel te lange zit moeilijk vol te houden. Maar, zoals Steele het zelf playbackt, een halve romance is beter dan niks

The Swinger

1966 | Komedie

Verenigde Staten 1966. Komedie van George Sidney. Met o.a. Ann-Margret, Tony Franciosa, Robert Coote, Horace McMahon en Nydia Westman.

Een kitscherig verhaal over het lieve meisje Ann-Margret dat zich voordoet als een vlotterikje om indruk te maken op de uitgever van een tienerblaadje Franciosa.

Viva Las Vegas

1964 | Muziek, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1964. Muziek van George Sidney. Met o.a. Elvis Presley, Ann-Margret, Cesare Danova, William Demarest en Nicky Blair.

Autocoureur Lucky Jackson (Presley) wil meedoen aan een autorace, maar de motor van zijn auto is stuk, dus heeft hij geld nodig. Gelukkig organiseert het hotel waar hij een baantje als ober heeft een zangwedstrijd, waarmee een flinke geldprijs te winnen valt. Kan Lucky meteen aanpappen met de mooie danseres/zweminstructrice Rusty Martin (Ann-Margret). Opvallend veel chemie tussen de toen nog slanke Elvis en Ann-Margret maken deze aardige musical prettig om naar te kijken, behalve voor Elvis' vriendin Priscilla, de latere mevrouw Presley, die - terecht - vermoedde dat de twee een verhouding hadden.

Bye Bye Birdie

1963 | Musical

Verenigde Staten 1963. Musical van George Sidney. Met o.a. Janet Leigh, Dick Van Dyke, Ann-Margret, Maureen Stapleton en Paul Lynde.

Onderhoudende filmversie van de Broadwaymusical over een rock 'n' rollster die in dienst moet. Lynde is goed in de rol van Ann- Margrets vader. Liedjes o.a.: 'Put on a Happy Face', 'We Love You, Conrad' en 'Kids'.

A Ticklish Affair

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van George Sidney. Met o.a. Shirley Jones, Gig Young, Red Buttons, Carolyn Jones en Edgar Buchanan.

Een beminnelijke film over marine-officier Young die verliefd wordt op weduwe Jones. Jammer dat er de geest, de vonk en een goed scenario (van Ruth Brooks Flippen) aan ontbreken. Camerawerk van Milton Krasner. Naar het verhaal Moon Walk van Barbara Luther.

Who Was That Lady?

1960 | Komedie

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Sidney. Met o.a. Tony Curtis, Dean Martin, Janet Leigh, James Whitmore en John McIntire.

Vlotte verwikkelingen ontrollen zich in gekruide vaart over het doek als Curtis en Martin zich voordoen als geheimagenten om Tony's jaloerse vrouw Leigh om de tuin te leiden. Naar een toneelstuk van Norman Krasna.

Pepe

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van George Sidney. Met o.a. < Cantinflas, Dan Dailey, Shirley Jones, Janet Leigh en Jack Lemmon.

Deze ongelooflijk lange, waardeloze film verspilt het talent van Cantinflas en vele, vele anderen. Alleen gaan zien wanneer u wanhopig bent. Oorspronkelijke lengte 195m.

Pal Joey

1957 | Romantische komedie, Musical

Verenigde Staten 1957. Romantische komedie van George Sidney. Met o.a. Frank Sinatra, Rita Hayworth, Kim Novak, Barbara Nichols en Bobby Sherwood.

Sinatra beschouwde deze film zelf als één van zijn beste, niet in de laatste plaats door het aanstekelijke acteren van zijn twee leading ladies. Hij speelt Joey Evans, een charmante, knappe, geestige, talentvolle schurk en eigenaar van een nachtclub (een prima plek om nummers als 'The Lady Is a Tramp', 'My Funny Valentine' en 'Bewitched, Bothered and Bewildered' ten gehore te brengen). Als Joey het voormalige danseresje en nu rijke weduwe Vera Simpson (Hayworth) ontmoet, lijken de twee gelijkgestemde zielen voor elkaar geschapen. Dat wil zeggen tot Linda English (Novak) voorbijkomt.

Jeanne Eagles

1957 | Misdaad

Verenigde Staten 1957. Misdaad van George Sidney. Met o.a. Kim Novak, Jeff Chandler, Agnes Moorehead, Gene Lockhart en Virginia Grey.

Novak probeert het, maar kan de beroemde actrice uit de jaren twintig toch niet goed neerzetten. Chandler is haar viriele minnaar.

Jeanne Eagels

1957 |

1957. George Sidney. Met o.a. Jeff Chandler, Agnes Moorehead, Gene Lockhart en Kim Novak.

Novak probeert het, maar kan de beroemde actrice uit de jaren twintig toch niet goed neerzetten. Chandler is haar viriele minnaar.

The Eddy Duchin Story

1956 | Biografie

Verenigde Staten 1956. Biografie van George Sidney. Met o.a. Tyrone Power, Kim Novak, Victoria Shaw, James Whitmore en Larry Keating.

Blikken Hollywood-biografie van de pianist/bandleider uit de jaren dertig en veertig. Power doet zijn best (Carmen Cavallaro's klavierspel werd ingedubd). Het einde is smartlapperig, de telkens terugkerende melodie in de film is gedenkwaardig.

Jupiter's Darling

1955 | Musical, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Musical van George Sidney. Met o.a. Esther Williams, Howard Keel, George Sanders, Marge Champion en Gower Champion.

In het Romeinse keizerrijk wordt Williams gered van een gedwongen huwelijk met dictator Sanders doordat geruchten gaan dat de veroveraar Hannibal (Keel) Rome in zijn macht wil krijgen. Williams, die al veel heeft gehoord over de knappe krijger, wil hem ontmoeten en verlaat Rome. Ze heeft geluk, wordt gevangengenomen door zijn soldaten en bij hem gebracht. Zonder problemen windt ze hem om haar vinger. Een pseudo-historisch verhaal, dat net slaagt, maar dat Hermes Pan de gelegenheid geeft enkele kleurrijke, zwierige dansnummers te laten uitvoeren - op land of in het water - door Williams, Keel en de Champions. Het weinigzeggende scenario putte Dorothy Kingsley uit Robert E. Sherwoods Broadway-musical Road To Rome. Mooie fotografie van Paul C. Vogel en Charles Rosher en muziek van David Rose en Saul Chaplin. Gedraaid in CinemaScope.

Young Bess

1953 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1953. Historische film van George Sidney. Met o.a. Jean Simmons, Charles Laughton, Deborah Kerr, Stewart Granger en Cecil Kellaway.

Historische interpretatie à la Hollywood over de jeugd van Elizabeth I, die we volgen vanaf haar jeugdjaren tot aan de troonsbestijging, via hofintriges en haar liefde voor de knappe Lord Admiraal Granger. Arthur Wimperis en Jan Lustig putten het scenario uit de roman van Margaret Irwin. Laughton is schitterend in zijn uitbeelding van Hendrik VIII, maar als geschiedenisles stelt het geheel niet veel voor. Luxueus in beeld gebracht door Charles Rosher, terwijl MGM-kostuumdramaspecialist Miklós Rózsa voor de symfonische muzikale omlijsting zorgde.

Kiss Me Kate

1953 | Komedie, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Howard Keel, Ann Miller, Keenan Wynn en Bobby Van.

De succesvolle regisseur Fred Graham (Keel) haalt zijn ex-vrouw Lilli Vanessi (Grayson) over de rol van opstandige echtgenote te spelen in een musicalversie van Shakespeares The Taming of the Shrew, waarin hij zelf ook meespeelt. In deze verfilming van Cole Porters Broadway-productie lopen de ontwikkelingen backstage parallel aan de gebeurtenissen op het toneel. Met mooie choreografieën van Hermes Pan, Bob Fosse danst even de sterren van de hemel en de liedjes, waaronder 'So in love', 'Wunderbar' en 'Too darn hot' zijn heel fijn. De muziek werd genomineerd voor een Oscar.

Scaramouche

1952 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Stewart Granger, Eleanor Parker, Janet Leigh, Mel Ferrer en Henry Wilcoxon.

Klassieke 'swashbuckler'-film met Stewart Granger als André Moreau, een cynische held die zich ten tijde van de Franse Revolutie als acteur vermomt om een moord te wreken. Met een 6 1/2 minuten durende degengevechtsscène recordhouder in het genre. Schermen leerden de acteurs van Europees kampioen Jean Heremans. Sidney's Scaramouche is een remake van de zwijgende versie uit 1923 met Ramon Novarro en Lewis Stone (die hier bijna 30 jaar ouder de rol speelt van Georges de Valmorin, vader van André's vriend).

Show Boat

1951 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Ava Gardner, Howard Keel, Joe E. Brown en Marge Champion.

Derde filmbewerking van de musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II, die vanaf 1927 anderhalf jaar op Broadway stond, is een kleurrijk visueel feest met uitstekende acteurs en fijne muziek. Denk aan liedjes als 'Ol' Man River' en 'Make Believe'. Op een Mississippi-boot raakt Magnolia (Grayson), de dochter van kapitein Hawks (Brown), verliefd op een gokker (Keel), die onweerstaanbaar is, maar misschien niet zo betrouwbaar. Serieuze thema's als interraciale liefde en slavernij komen langs in deze levendige musical die Oscarnominaties kreeg voor camera en muziek.

Key to the City

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van George Sidney. Met o.a. Clark Gable, Loretta Young, Frank Morgan, Marilyn Maxwell en Raymond Burr.

Een aardige romance tussen Gable en Young, twee burgemeesters die elkaar ontmoeten op een conventie.

Annie Get Your Gun

1950 | Musical

Verenigde Staten 1950. Musical van George Sidney. Met o.a. Betty Hutton, Howard Keel, Louis Calhern, Edward Arnold en Keenan Wynn.

Levendige verfilming van Irving Berlins musical over Annie Oakley die aan de man komt. Liedjes o.a.: 'Anything You Can Do', 'Doin' what Comes Naturally', 'There's No Business Like Show Business'.

The Red Danube

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van George Sidney. Met o.a. Walter Pidgeon, Ethel Barrymore, Peter Lawford, Angela Lansbury en Janet Leigh.

Een wisselvallig drama over ballerina Leigh die achtervolgd wordt door Russische agenten, aangevoerd door de verliefde Lawford. Soms erg zwaar op de hand.

The Three Musketeers

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Gene Kelly, Lana Turner, June Allyson, Van Heflin en Angela Lansbury.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

Scaramouch

1948 |

1948. George Sidney.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

Cass Timberlane

1947 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Drama van George Sidney. Met o.a. Spencer Tracy, Lana Turner, Zachary Scott, Tom Drake en Mary Astor.

Opgeblazen bewerking van het boek van Sinclair Lewis over een rechter, die hoog in aanzien staat en grote moeite heeft zijn dartele, jonge en nieuwe vrouw bij te benen. Niets voor Spencer Tracy. Scenario van Donald Oldgen Stewart en Sonja Levien. Camerawerk van Robert Planck.

Ziegfeld Follies

1946 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1946. Komedie van Lemuel Ayers, Robert Lewis, Vincente Minnelli, Merrill Pye en Roy Del Ruth. Met o.a. Fred Astaire, Lucille Ball, Judy Garland, Gene Kelly en Esther Williams.

Indachtig het credo 'Always a beautiful day' brengen zeven regisseurs elk een bruisende ode in Technicolor aan de legendarische Broadway-revueproducent Florenz Ziegfeld jr (1869-1932). Ziegfelds 'Follies' waren geïnspireerd op de risqué shows in de Parijse Folies Bergère, maar oer-Amerikaanse preutsheid dicteerde uiteraard decent bedekte filmboezems. Desalniettemin wervelt de crème de la crème uit Hollywoods Golden Age (Astaire, Kelly, Garland, Williams, Charisse en anderen) met aplomb door spetterende dans-extravaganza's. Deze MGM-klassieker wordt ingeluid door Ziegfeld zaliger (William Powell), die vanuit een regenboogkleurige Hollywood-hemel naar het ondermaanse kijkt. Geen wonder, trouwens: Ziegfeld Follies heeft vrouwelijk schoon zover het oog reikt.

The Harvey Girls

1946 | Komedie, Western, Musical

Verenigde Staten 1946. Komedie van George Sidney. Met o.a. Judy Garland, Ray Bolger, John Hodiak, Angela Lansbury en Preston Foster.

Een uitbreiding naar het Westen biedt Fred Harvey gelegenheid een aantal wegrestaurants te openen met keurige, jonge serveersters die een beschaafde invloed hebben op de rauwe binken van de nederzettingen. Dom scenario, toch plezierig door goede rolverdeling en een paar muzikale hoogtepunten, zoals het Oscarwinnende 'Atchison, Topeka and the Santa Fe'.

Holiday in Mexico

1946 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1946. Komedie van George Sidney. Met o.a. Walter Pidgeon, Ilona Massey, Roddy McDowall, José Iturbi en Xavier Cugat.

Een boeiende, goed gespeelde muzikale komedie over de dochter van de ambassadeur die valt op een bekende musicus.

Anchors Aweigh

1945 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1945. Musical van George Sidney. Met o.a. Frank Sinatra, Gene Kelly, Kathryn Grayson, José Iturbi en Dean Stockwell.

In de amusante MGM-musical van specialist Sidney (Showboat, Annie Get Your Gun) zijn Sinatra en Kelly twee montere matrozen op verlof in Hollywood. Aan de wal hebben ze voornamelijk meisjes, zingen en dansen in de kop. Het leukst is de klassieke scène waarin Kelly danst met Jerry, de muis uit de Tom and Jerry-animaties. Voor zijn partituur bij dit schoolvoorbeeld van escapisme ontving componist George Stoll (1902-1985) een Oscar. In 2001 belandde het beeldje op een veiling, waar acteur Kevin Spacey het voor 150.000 dollar kocht en retourneerde aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Bathing Beauty

1944 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1944. Musical van George Sidney. Met o.a. Esther Williams, Red Skelton, Basil Rathbone, Ethel Smith en Xavier Cugat.

De openingsscène van Bathing Beauty spreekt boekdelen: een gezellig Latin-orkest met een zangeres in bikini speelt een vrolijk liedje, iedereen danst en heeft plezier bij een zonovergoten zwembad in Californië. Bathing Beauty, de eerste Technicolor-musical, bestaat louter uit vrolijk gekleurde, opmonterende beelden. Die waren welkom in de VS anno 1944. Het verhaaltje: door een misverstand maakt Caroline (zwemgodin Williams) het uit met haar verloofde Steve (Skelton). Om haar terug te winnen meldt hij zich als eerste mannelijke student aan op de meisjesschool waar ze les geeft.

Thousands Cheer

1943 | Musical

Verenigde Staten 1943. Musical van George Sidney. Met o.a. Mickey Rooney, Judy Garland, Gene Kelly, Red Skelton en Eleanor Powell.

Grayson woont met haar vader, officier Boles, vlakbij de kazerne waar zij voor de soldaten een All-Star-show wil organiseren. Een gebruikelijk gegeven dat veel amusement biedt.

Pilot #5

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van George Sidney. Met o.a. Franchot Tone, Marsha Hunt, Gene Kelly, Van Johnson en Alan Baxter.

Treurige verkwisting van goede acteurs. Tone neemt zelfmoordmissie aan en anderen recapituleren zijn verwarde leven.

Free and easy

1941 | Drama

1941. Drama van George Sidney.

Treurige verkwisting van goede acteurs. Tone neemt zelfmoordmissie aan en anderen recapituleren zijn verwarde leven.

High Pressure

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Mervyn LeRoy. Met o.a. William Powell, Evelyn Brent, Frank McHugh, George Sidney en Evalyn Knapp.

Een onderhoudende satire over het Amerikaanse zakenleven: topverkoper Powells heeft een geheime formule van een Duitse geleerde om synthetisch rubber te maken uit rioolwater. Hij brengt de beurs in rep en roer en zorgt voor paniek in de rubber- industrie. Zelfs zijn aantrekkelijke vriendin Brent (een ster uit de zwijgende film), die eigenlijk niets van hem weten wil, trapt in zijn verhaal. Goed gespeeld en veel vaart. Scenario van Joseph Jackson. Camerawerk van Robert Kurrle.

The Stolen Jools

1931 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1931. Mysterie van William McGann. Met o.a. Wallace Beery, Buster Keaton, Jack Hill, Allen Jenkins en J. Farrell McDonald.

Tijdens het Screen Stars Annual Ball worden de juwelen gestolen van Norma Shearer. Dat is op zich niet zo erg, maar ze werden gestolen van de dieven (Robinson en Stone) die ze afhandig hadden gemaakt van Norma. De agent van dienst (Beery) roept de hulp in van inspecteur Eddie Kane. Deze loopt de studio`s af op zoek naar acteurs die het bal bijwoonden om uit te zoeken wie van hen de dief is. Het verhaal is natuurlijk ondergeschikt aan de vele gastrollen van bekende gezichten die meestal slechts enkele seconden in beeld zijn. Het verhaal is dan ook maar bijzaak (er werd trouwens geen scenario-credit gegeven). Het unieke is dat de verschillende studio's samenwerkten voor dit project dat opgezet werd door Chesterfield Cigarettes ten bate van het N.V.A. tuberculose sanatorium in Saranac Lake, New York, dat later het Will Rogers Memorial Hospital for Respiratory Diseases zou worden. Een zeldzaam juweeltje dat veel te weinig vertoond wordt. Hoskins staat op de credits als Farina, Beard als Stymie, Chaney als Chubby, DeBorba als Echo, Hutchins als Wheezer en Pete the Dog als Pete the Pup. Mono. In Engeland werd het uitgebracht als THE SLIPPERY PEARLS.

Private Lives

1931 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1931. Komedie van Sidney Franklin en George Sidney. Met o.a. Norma Shearer, Robert Montgomery, Una Merkel en Reginald Denny.

Stralende bewerking van Noel Cowards klucht over een kibbelend echtpaar. Honderd percent stijlvol uitgevoerd.

The King of Jazz

1930 | Musical

Verenigde Staten 1930. Musical van John Murray Anderson. Met o.a. Paul Whiteman, John Boles, Laura LaPlante, Jeanette Loff en Glenn Tryon.

Een groots opgezette musical, opgenomen in twee-kleuren Technicolor. Schitterende liedjes en prachtige dansnummers. Hoogtepunten zijn de cartoon van Walter Lantz, Joe Venuti met zijn swingviool, Crosby met de Rhythm Boys en uiteraard Gershwins Rhapsody in Blue. Er zijn versies in omloop met afwijkende lengte.

The Cohens and Kellys in Africa

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van Vin Moore. Met o.a. George Sidney, Charles Murray, Vera Gordon, Kate Price en Louis John Bartels.

De Cohens en de Kelly's gaan inderdaad naar Afrika om olifanteslagtanden te verzamelen. Om te lachen!