King Vidor: regie, cast en scenario.
Er zijn 35 films gevonden.

Love and Money

1982 | Misdaad

Verenigde Staten 1982. Misdaad van James Toback. Met o.a. Ray Sharkey, Ornella Muti, Klaus Kinski, Armand Assante en King Vidor.

Kronkelig drama over Sharkey die verwikkeld is in een internationaal plan, bedacht door multimiljonair-zakenman Kinski; het heeft zijn leuke ogenblikken, maar stelt niettemin teleur omdat regisseur Toback zich te veel van zijn materiaal distantieert. De seksscènes met Sharkey en Muti waren al afgezwakt voordat de film werd uitgebracht. Wat voornamelijk interessant is, is de aanwezigheid van de legendarische regisseur King Vidor als Sharkeys seniele oude grootvader. Afgefilmd in 1980.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

War and Peace

1956 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1956. Drama van King Vidor. Met o.a. Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman en John Mills.

Niet op alle fronten even geslaagde verfilming van Leo Tolstoi's wijdlopige roman, waarin een jonge vrouw ervaart hoe oorlog haar leven radicaal verandert. Ondanks de leemtes in het scenario maken de sterrencast en de spectaculaire oorlogsscènes rond de opmars van Napoleon de film tot een boeiend kijkspel. Vidors director’s cut werd door de producenten grondig ingekort: van zijn vier uur bleven er een kleine drie over. Het fameuze duel tussen Bezukhov (Fonda) en Kuragin (Gassman) passeerde de censuur maar net. Hepburn excelleert als Natasja Rostov.

Man Without a Star

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van King Vidor. Met o.a. Kirk Douglas, Jeanne Crain, Claire Trevor, William Campbell en Richard Boone.

Kirk Douglas ontfermt zich als nonchalante cowboy over een jonge collega (Campbell). Beiden gaan werken bij een rancheigenaresse (Crain), tot er een belangenstrijd dreigt tussen voorstanders van vrije graasruimte enerzijds en prikkeldraadliefhebbers anderzijds. Man without a Star is niet de allerbeste western uit de creatieve jaren vijftig, maar de acteerprestaties onder Hollywood-icoon King Vidor (The Big Parade, Duel in the Sun) zijn prima en de fotografie van Russell Metty (Touch of Evil) is beeldschoon.

Ruby Gentry

1952 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Charlton Heston, Karl Malden en Josephine Hutchinson.

Jones is een verleidelijk dorpsmeisje, als een jongen grootgebracht in de moerassen van de Amerikaanse staat Carolina, dat met locale aristocraat Heston een haat-liefde verhouding heeft. Zij revancheert zich op iedereen die haar gedrag afkeurt, verliest haar minnaar tijdens een schietpartij in de swamps en wordt zeekapitein. Vrij absurd seks-melodrama en niet erg onderhoudend. Jones acteert in haar vertrouwde primitieve kind- vrouw stijl.

Japanese War Bride

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van King Vidor. Met o.a. Don Taylor, Cameron Mitchell, Marie Windsor, Philip Ahn en Shirley Yamaguchi.

Een indringend portret over WO II veteranen die met hun oosterse bruiden terugkeren in de Amerikaanse burgermaatschappij.

Lightning Strikes Twice

1951 | Misdaad

Verenigde Staten 1951. Misdaad van King Vidor. Met o.a. Richard Todd, Ruth Roman, Mercedes McCambridge en Zachary Scott.

Een onduidelijk, maar toch boeiend verslag over een ex- veroordeelde die huiswaarts keert en een nieuw leven moet beginnen. Bovendien vindt hij de echte moordenaar van zijn vrouw.

The Fountainhead

1949 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van King Vidor. Met o.a. Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey, Kent Smith en Robert Douglas.

Ambitieuze, maar verwarde versie van Ayn Rand`s gelijknamige, filosofische bestseller, die zelf het scenario schreef. Het middelpunt is de idealistische architect Howard Roark (Cooper), die met zichzelf in botsing komt door de compromissen die hij moet doen voor het grote zakenleven. De acteurs doen hun best. Desondanks nog altijd een behoorlijk portret van 'Corporated America'. Camerawerk van Robert Burks.

Beyond the Forest

1949 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1949. Film noir van King Vidor. Met o.a. Bette Davis, Joseph Cotten, David Brian, Ruth Roman en Minor Watson.

Deze film noir begint met een waarschuwing aan de kijker: dit is een verhaal over het kwaad in z'n lelijkste vorm, pas op! Het blijkt om een soapbewerking van Madame Bovary te gaan, met Davis als dodelijk verveelde huisvrouw Rosa, die haar burgerlijke bestaan ontvlucht met een affaire en ten slotte afglijdt tot zelfverminking en moord. Davis, die met zwarte pruik niet zou misstaan in The Addams Family, zet Rosa verbazend over the top neer, wat aansluit bij de bombastische regie van Vidor. Zelf was ze achteraf ook niet enthousiast. Desalniettemin een feestje voor campliefhebbers.

On Our Merry Way

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van King Vidor en Leslie Fenton. Met o.a. Burgess Meredith, Paulette Goddard, Fred MacMurray, Hugh Herbert en James Stewart.

Een film opgebouwd uit op zichzelf staande delen met als beste gedeelte Stewart-Fonda, terwijl de kudde sterren er niet in slaagt de middelmatige stukken waarin verslaggever Meredith verschillende mensen vraagt naar hun verstandhouding met kinderen, de baas te worden. Het Fonda-Stewart-deel werd geschreven door John O'Hara en geregisseerd door George Stevens.

Duel in the Sun

1946 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Western van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore en Lillian Gish.

Nadat haar blanke vader werd opgehangen wegens moord op haar Indiaanse moeder, staat een jonge vrouw alleen op de wereld. Ze wordt opgevangen door haar tante, de echtgenote van een grootgrondbezitter, die er geen geheim van maakt dat hij niets met het meisje te maken wil hebben. Ze hebben zelf twee zonen, een zachtmoedige, die gestudeerd heeft en een wildebras, die een bedrieger is. Ze wordt in haar liefde van de een naar de ander gesleurd, tot het tot een dramatische climax komt. Het grootste melodramatisch liefdesfresco sinds Gone with the Wind. Als Selznick het wat minder bombastisch had gemaakt, dan was het ongetwijfeld ook een meesterwerk geworden.

An American Romance

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van King Vidor. Met o.a. Brian Donlevy, Ann Richards, Walter Abel, John Qualen en Stephen McNally.

Lang en smakelijk verhaal over hoe een geïmmigreerd metaalbewerker geld en macht verwerft. Was misschien beter geweest wanneer een ander met meer aantrekkingskracht dan Donlevy de hoofdrol had gespeeld.

H.M. Pulham, Esq

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van King Vidor. Met o.a. Hedy Lamarr, Robert Young, Ruth Hussey, Charles Coburn en Van Heflin.

Het rijkeluiszoontje Young uit Boston leeft zich uit in New York, voordat hij zich weer moet wijden aan familieverplichtingen. Lamarr in een van haar beste rollen in een verhaal van John P. Marquand.

Esq. H.m. Pulham

1941 | Drama

1941. Drama van King Vidor. Met o.a. Bonita Granville, Fay Holden, Hedy Lamarr, Robert Young en Leif Erickson.

Het rijkeluiszoontje Young uit Boston leeft zich uit in New York, voordat hij zich weer moet wijden aan familieverplichtingen. Lamarr in een van haar beste rollen in een verhaal van John P. Marquand.

Comrade X

1940 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van King Vidor. Met o.a. Clark Gable, Hedy Lamarr, Felix Bressart, Oskar Homolka en Eve Arden.

Gegeven dat op NINOTCHKA lijkt met Amerikaan Gable die de ijzige Russin Lamarr opwarmt (zij is conductrice op een tram). Kunstmatig romanceverhaal overtuigt nergens.

'Northwest Passage' (Book I -- Rogers' Rangers)

1940 | Western, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1940. Western van King Vidor. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Young, Walter Brennan, Ruth Hussey en Nat Pendleton.

Major Robert Rogers (Tracy), die aan het hoofd staat van de legendarische Rogers' Rangers, zoekt naar nieuwe gebieden om het Westen te kolonialiseren. Het wordt een harde strijd tegen zowel de natuur als tegen de vijandige Indianen. Spannende western met actie van begin tot einde, sterk vertolkt door een cast van topacteurs. Destijds was de film een grandioos succes en niemand leek de opmerking te maken dat de weg naar de zee uit de titel nooit gevonden werd. De oorzaak hiervan was dat de film in productie ging toen de roman van Kenneth Roberts nog maar half af was en de producenten niet langer wensten te wachten, dus werd de ondertitel Book I -- Rogers' Rangers toegevoegd. Het vervolg werd nooit verfilmd. Scenaristen Lawrence Stallings en Talbot Jennings schreven er nog enkele nieuwe scènes bij om het geheel af te ronden. Knappe fotografie van Sidney Wagner en William V. Skall.

The Wizard of Oz

1939 | Musical, Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1939. Musical van Victor Fleming, King Vidor en Mervyn LeRoy. Met o.a. Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr en Jack Haley.

Dé Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht. Victor Fleming kon The Wizard of Oz niet afmaken, omdat hij de regie van Gone with the Wind kreeg aangeboden. King Vidor voltooide de film en draaide onder andere het befaamde 'Over the rainbow'-nummer.

The Citadel

1938 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Drama van King Vidor. Met o.a. Robert Donat, Rosalind Russell, Ralph Richardson, Rex Harrison en Emlyn Williams.

Eersteklas bewerking van het boek van A.J. Cronin over een hardwerkende, arme dokter uit een mijnwerkersdorpje in Wales die machteloos moet toezien dat hij de door kolengruis aangetaste longen van zijn mijnwerkerspatiënten niet kan genezen. De troosteloze familieleden nemen hem de dood van hun dierbare bloedverwanten kwalijk, waardoor zijn praktijk wegkwijnt. Dan probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen in Londen en wordt 'society-arts'. Hij verschaft zich een zorgeloos bestaan door welgestelde ingebeelde zieken te behandelen, wat hij diep in zijn hart verafschuwt, terwijl hij zijn vrouw en vrienden verwaarloost. Een tragisch voorval opent zijn ogen. Hoewel de film een beetje als een nachtkaars uitgaat, maakt het goede spel zeer veel goed. Hoofdrolspeler Donat was een zwaar astmalijder en volbracht zijn rol met rusteloze pauzes aan een zuurstofcylinder, waardoor hij noodgedwongen in zijn rol was ingeleefd en daardoor nog steeds heel waarachtig overkomt. Scenario van Ian Dalrymple, Frank Wead en Elisabeth Hill. Camerawerk van Harry Stradling.

Stella Dallas

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van King Vidor. Met o.a. Barbara Stanwyck, John Boles, Anne Shirley, Barbara O'Neil en Alan Hale.

Het schoolvoorbeeld van een soap-opera, een vierentwintig karaats damesdrama over een vrouw die alles opoffert voor haar dochter. Een van de beste rollen van Stanwyck. Al eerder in 1925 verfilmd.

The Texas Rangers

1936 | Western

Verenigde Staten 1936. Western van King Vidor. Met o.a. Fred MacMurray, Jack Oakie, Jean Parker, Lloyd Nolan en Edward Ellis.

MacMurray, Oakie en Nolan zijn de drie vrienden, bandieten, die centraal staan in het verhaal van Louis Stevens, deels gebaseerd op het boek van Walter Prescott Webb. De eerste twee besluiten hun leven te beteren en gaan bij de Texas Rangers; Nolan wordt een befaamde bandiet. Als MacMurray en Oakie de opdracht krijgen Nolan te grazen te nemen weigert MacMurray; hij belandt daarop in de gevangenis. Oakie gaat erop af en wordt door Nolan doodgeschoten. Die zendt zijn lijk naar de Rangers. Dan komt MacMurray in actie om zijn vriend te wreken. Edward Cronjager zorgde voor de plaatjes. De film werd in 1949 opnieuw verfilmd als THE STREETS OF LAREDO. Hart speelt een klein rolletje.

The Wedding Night

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van King Vidor. Met o.a. Gary Cooper, Anna Sten, Ralph Bellamy, Walter Brennan en Helen Vinson.

Een verslag van romantiek en idealisme, een ongelooflijk liefdesverhaal maar meeslepend. Een nieuwe poging om van Sten een tweede Garbo te maken.

So Red the Rose

1935 | Drama, Western

Verenigde Staten 1935. Drama van King Vidor. Met o.a. Margaret Sullavan, Walter Connolly, Randolph Scott, Janet Beecher en Harry Ellerbe.

Deze film naar de gelijknamige roman van Stark Young, is soms fascinerend, soms heel teleurstellend. Men had er meer van verwacht, van dit drama uit de Burgeroorlog. De film kiest duidelijk de partij van de Zuidelijken, de verliezers dus, en dit was waarschijnlijk de reden dat de film geen kassucces werd. Sullavan is uitstekend op dreef, en het camerawerk van Victor Milner is perfect.

Our Daily Bread

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van King Vidor. Met o.a. Karen Morley, Tom Keene, John Qualen, Barbara Pepper en Addison Richards.

Dit depressiedrama, geroemd als een klassieker, is intrigerend wat betreft zijn boodschap van met-zijn-allen-de-handen-uit-de-mouwen-steken, maar gaat de mist in door een afgrijselijke vertolking van hoofdrolspeler Keene. De 'Irrigatiescène' aan het eind is niettemin gedenkwaardig.

The Stranger's Return

1933 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Drama van King Vidor. Met o.a. Lionel Barrymore, Miriam Hopkins, Franchot Tone, Stuart Erwin en Irene Hervey.

Een jonge vrouw, pas gescheiden, laat de stad achter zich en gaat bij haar opa op de boerderij wonen. Hier vindt zij haar `roots` - haar `wortels` - en een verwante geest in de persoon van Guy Crane (Tone), een naburige boer met een universitaire titel. Waarom deze veelzijdige, rijpe en prachtig gemaakte film niet beroemd is geworden, is een raadsel. Phil Strong assisteerde bij het aanpassen van zijn eigen roman voor regisseur Vidor. Brown Holmes werkte mee aan het scenario. Het camerawerk is van William H. Daniels.

Cynara

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van King Vidor. Met o.a. Ronald Colman, Kay Francis, Henry Stephenson, Phyllis Barry en Paul Porcasi.

Vandaag de dag is deze typisch Duitse film verschrikkelijk gedateerd. Hij handelt over een advocaat die een relatie heeft met een meisje uit een arbeidsmilieu, als zijn vrouw van huis moet zijn; maar Colman is zoals we gewend zijn goed.

Bird of Paradise

1932 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1932. Romantiek van King Vidor. Met o.a. Joel McCrea, Dolores Del Rio, John Halliday, Skeets Callegher en Lon Chaney jr.

Exotisch, maar lege romantiek over een idylle in de Stille Oceaan met McCrea als avonturier die op een Polynesisch meisje, Del Rio, verliefd wordt. Knap, maar ongeëmotioneerd; opnieuw gemaakt in 1951.

The Champ

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van King Vidor. Met o.a. Wallace Beery, Jackie Cooper, Irene Rich, Roscoe Ates en Edward Brophy.

Een verlopen bokser reist met zijn zoontje en manager door het land. Hij hoopt op een comeback in Tijuana, waar hij zijn ex-vrouw ontmoet. Deze wil graag dat het zoontje bij haar en haar rijke man komt wonen. De bokser stuurt het knulletje weg naar zijn moeder. Maar hij blijft niet bij haar en keert terug naar Tijuana waar hij de laatste bokswedstrijd van zijn vader meemaakt. De bokser wint, maar stort zelf ook in. Als hij sterft verteld hij zijn zoon dat hij echt naar zijn moeder terug moet gaan. Walace Beery kreeg een oscar voor zijn rol als bokser Andy.

Street Scene

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van King Vidor. Met o.a. Sylvia Sidney, William Collier jr, David Landau, Estelle Taylor en Walter Miller.

De film is de kroniek over de verschrikkelijke achterbuurten van New York, waar de nieuwe emigranten in terechtkwamen rond 1900. Ontberingen, armoede en discriminatie waren niet van de lucht. Geen wonder dat de jongeren zich ten koste van alles poogden los te maken uit dit soort ghetto's. Naar het toneelstuk van Elmar Rice, die hiervoor de Pulitzer prijs ontving. Pijnlijk onderhoudend, mooi gefilmd en nog altijd de moeite waard. Alfred Newmans muziek ondersteunt de film op effectieve wijze. Opvallend goed camerawerk van George Barnes.

Billy the Kid

1930 | Western

Verenigde Staten 1930. Western van King Vidor. Met o.a. Johnny Mack Brown, Wallace Beery, Kay Johnson, Wyndham Standing en Karl Dane.

De eerste van diverse verfilmingen van het leven van de befaamde outlaw William Bonney alias Billy the Kid. Brown speelt de sympathieke bandiet die door het noodlot wordt getroffen: Billy jaagt op de moordenaars van zijn beschermheer waardoor hij in de ogen van de wet zelf een moordenaar wordt. Voor de publiciteit liet men zelfs de grote William S. Hart opdraven om Brown schietles te geven. Door het succes van de film ontstonden er vele herverfilmingen. Brown zelf zou pas vanaf 1935 een westernster worden. Het verhaal is gebaseerd op The Saga of Billy the Kid van Walter Noble Burns.

Hallelujah

1929 | Film noir, Muziek, Drama, Musical

Verenigde Staten 1929. Film noir van King Vidor. Met o.a. Daniel L. Haynes, Nina Mae McKinney, William Fountaine, Everett McGarrity en Victoria Spivey.

King Vidors vroege sprekende filmtriomf, een gestileerd beeld van negerleven in Amerika, geconcentreerd op een Zuidelijke katoenplukker die predikant wordt, maar al te menselijke zwakheden behoudt. In sommige opzichten verouderd en onbeschaamd melodramatrisch, maar nog steeds tamelijk aandoenlijk. Prachtig gefilmd op locatie, met enkele voortreffelijke muzikale scènes. Het scenario is van Vidor, Wanda Tuchok en Richard Schayer. Het camerawerk is van Gordon Avil.

The Crowd

1928 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1928. Drama van King Vidor. Met o.a. Eleanor Boardman, James Murray, Bert Roach, Daniel G. Tomlinson en Dell Henderson.

Klassiek drama over een paar gelukkige en vele niet zo gelukkige dagen in het huwelijk van een echtpaar, pechvogels. Een van de grootste zwijgende films ooit gemaakt en nog steeds fraai om te zien. Scenario van de regisseur, John V. A. Weaver en Harry Behn naar een verhaal van Vidor. Camerawerk van Henry Sharp.

Show People

1928 | Komedie

Verenigde Staten 1928. Komedie van King Vidor. Met o.a. Marion Davies, William Haines, Del Henderson, Paul Ralli en Harry Gribbon.

Een heerlijke komedie uit de periode van de zwijgende film. Het gaat over een meisje dat uit de goot komt en vastbesloten is 'het te maken' in Hollywood... en ze slaagt erin, maar het verliep niet zoals gedacht had. Waarschijnlijk de beste film van Davies, die voor eens en altijd vastlegt dat ze over komisch talent beschikt en bovendien een fraaie blik achter de schermen van de filmerij. Van de vele piepkleine gastoptredens is die van Vidor vermeldenswaard, omdat hij een filmregisseur speelt, dus zichzelf. Het scenario is van Agnes Christine Johnston en Laurence Stallings. Het camerawerk is van John Arnold.

The Big Parade

1925 | Oorlogsfilm, Drama, Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1925. Oorlogsfilm van King Vidor. Met o.a. John Gilbert, Hobart Bosworth, Claire McDowell, Claire Adams en Karl Dane.

Een van de beste films over WO I ooit vervaardigd; goed geschoren Jim Apperson (Gilbert) is de prachtige held, M[KA1]elisande (Adorée) een onvergetelijke heldin. Gevuld met memorabele scènes en enige van de meest hartverscheurende veldslagscènes ooit gedaan. Een juweel. Scenario van Harry Behn naar een verhaal van Lawrence Stallings. Camerawerk van John Arnold.

The Sky Pilot

1921 | Western

Verenigde Staten 1921. Western van King Vidor. Met o.a. John Bowers, Colleen Moore, David Butler, Harry Todd en James Corrigan.

Één western van Vidor, die in 1919 zijn regiedebuut maakte. Bowers is een jonge dominee, die door de cowboys na enige strubbelingen geaccepteerd wordt en onder de naam 'De Hemelpiloot' zelfs populair wordt. Deze film speelt zich af in het noordwesten van Canada. Ralph Connor schreef de roman, die door John McDermoott bewerkt werd. Gus Peterson deed het camerawerk.

The other half

1919 | Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1919. Zwijgende film van King Vidor. Met o.a. Florence Vidor en Zasu Pitts.

Één western van Vidor, die in 1919 zijn regiedebuut maakte. Bowers is een jonge dominee, die door de cowboys na enige strubbelingen geaccepteerd wordt en onder de naam 'De Hemelpiloot' zelfs populair wordt. Deze film speelt zich af in het noordwesten van Canada. Ralph Connor schreef de roman, die door John McDermoott bewerkt werd. Gus Peterson deed het camerawerk.