Claude Barma

Regisseur, Acteur

Claude Barma is regisseur en acteur.
Er zijn 32 films gevonden.

Le microcrocus petroleum

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Pierre Michael, Mireille Audibert, Sady Rebbot en Bob Askloff.

Onder deze onmogelijke titel gaat een zeer klassieke detectivefilm schuil. 's Nachts proberen onbekenden de fabriek van de firma Sotax, gevestigd in een van de Parijse voorsteden, in brand te steken. Als ze betrapt worden, vluchten ze per auto en komen om het leven bij een afschuwelijk ongeluk. Dit laatste lijkt vreemd en er wordt dan ook een onderzoek naar ingesteld. Eersteklas werk voor Barma, een oude rot in het vak, die honderden zo niet meer produkten als deze heeft gemaakt. Hij weet ten minste hoe hij de spanning erin moet houden.

La victime choisie

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Pierre Michael, Mireille Audibert, Michel Vitold, Eva Swan en Bob Askloff.

Een geavanceerd elektronisch bedrijf heeft een revolutionaire vrachtwagen voor bijzondere transporten ontworpen, die is beveiligd tegen brand en explosieven, en onbreekbaar is. Een kind van zes jaar kan raden, dat tal van lieden uit diverse, en elkaar niet allemaal even welgezinde kringen, dit technische wonder zeer graag eens van dichtbij zouden willen zien. Een weinig origineel thema, dat begint bij een kampvuur van vrijmetselaarszonen en eindigt bij het leven van de lezer en de toeschouwer zelf. Als de aanpak nu op z'n minst oigineel was, maar het scenario is in elk geval veel te algemeen!

Dossiers Danger Immediat: L'affaire Martine Desclos

1991 | Thriller, Mysterie

Frankrijk 1991. Thriller van Claude Barma. Met o.a. Anna Karina, Jean-Pierre Darras, Robert Audran, Michel Beaune en Michel Bertay.

Pilot voor de serie [KL]Dossiers Danger Immediat[KLE]. Een soort van triest en verward spionageverhaal, dat speelt in industri[KA3]ele kringen. Het gaat om een nieuw techniek voor het bedrukken van stof door middel van calqueerplaatjes, en de zaak wordt aangekaart door een jonge talentvolle Deense styliste (Karina), die in Frankrijk woont. Uiteraard worden de boosdoeners opgespoord en bestraft. Dit scenario bevat weinig originaliteit en evenmin niets nieuws, waarin alle vakkennis van een oude routinier in het tv-vak voorbijkomt dat profiteert van een degelijke vertolking.

Vengeance

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Victor Lenoux, Catherine Alric, Catherine Rich, Jean-Jacques Moreau en Benoît Robert.

Een nieuw avontuur van commissaris Roger Goupil (Lanoux) van de afdeling moordzaken. Een duistere affaire ditmaal, waarbij rivaliteit speelt binnen de afdeling en waarbij wraak wordt genomen met behulp van trucfoto's. Meesterlijk geacteerd door Victor Lanoux en bekwaam geënsceneerd met een langzaam opgebouwde spanning door een ter zake kundige tv-regisseur. Uitstekend acteerwerk en goed uitgewerkte karakters.

Les habitudes de la victime

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Victor Lanoux, Françoise Fabian, Catherine Rich, Jean-Jacques Moreau en Stéphanie Lanoux.

Een Parijse advokaat is neergeschoten. Commissaris Roger Goupil leidt een ingewikkeld onderzoek want enerzijds is de voormalige echtgenote van de overleden jurist een nachtprinses en anderzijds stelde hij alles in het werk om een kind te kunnen adopteren waarvan hij de vader niet was en was dus op zoek naar een schijnverloofde. In feite heeft medescenario- en dialoogschrijver Lanoux zichzelf een rol toebedeeld die hem zeer goed tot zijn recht laat komen. Overtuigend acteerwerk inclusief dat van de kleine Robert. Gemaakt met het vakmanschap van een oude rot in het tv-vak.

Le voyage en calèche

1990 | Historische film, Romantiek

Frankrijk 1990. Historische film van Claude Barma. Met o.a. Benoît Brione, Danielle Lebrun, José Maria Flotats en José Rebbot.

Naar de historische roman van Jean Giono over een fraaie Milanese schone (Lebrun) die het hof wordt gemaakt door een kolonel (Brione) van het Franse bezettingsleger in Piedmont in 1797 tot grote ergenis van een Italiaanse graaf (Flotats), die in het verzet is tegen de Franse overheerser en zelf een oogje op haar heeft. Fraaie opnamen veraangenamen het kijken.

Il ne manque que vous

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Bob Askloff, Myriam Boyer, Jacques Buron, Evelyne Dress en Raymond Jourdan.

Een ingenieur kent de geheimen van de lijnmotor. Concurrenten weten dit en zouden deze willen bemachtigen. Ze nemen een werkeloze komediespeler in dienst en laten hem door een plastisch chirurg operen zodat hij als twee druppels water op de ingenieur gaat lijken. Maar door de zeer intensieve training om zijn personage geloofwaardig te maken, gaat hij zich echt met de ingenieur identificeren, hetgeen hem en zijn bazen veel onheil brengt. Nogal onwaarschijnlijk, maar deze tv-maker is een oude rot in 't vak: hij verstaat zijn vak, beheerst de kunst om de soep te kruiden zoals het hoort en weet er de spanning in te houden.

Le clan

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Victor Lanoux, Marie-José Nat, Jeane Manson, Jean Sorel en Daniel Duval.

Het speelt omstreeks 1955. Inspecteur Farina (Lanoux) heeft zo zijn twijfels over de zogenaamde achtenswaardigheid van de meest invloedrijke man van Marseille: César Manotte. Na een roerig verleden bezit hij nu de meest luxe zaal van de stad, waar zowel zwervers als belangrijke personen komen en zowel sociëteiten van projectontwikkelaars als transportbedrijven en spelerskringen elkaar ontmoeten. Onderling tekent zich meer en meer een achterbakse strijd af, die de nodige verwikkelingen met zich meebrengt. André G. Brunelin werkte mee aan het scenario. Redelijke regie.

Le chien jaune

1988 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 1988. Thriller van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Verfilming van één van de bekendste en meest succesvolle romans van Simenon, waarin commissaris Maigret een onverklaarbare misdaad onderzoekt die gepleegd is in Boulogne- sur-Mer. Een met grote zorg vervaardigde film, die nummer zoveel is in deze reeks zonder einde. De oceaan wordt er gratis bijgeleverd en dat is alvast meegenomen!

Maigret et son mort

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Pierre Richard en Annick Tanguy.

Eén van de ontelbare avonturen van de beroemde commissaris, die hier op zoek gaat naar iemand die verdwenen is, terwijl hij zelf door de stad wordt nagezeten door een stelletje moordenaars. Af en toe een beetje langdradig, maar goed verzorgd door een televisieregisseur die een oude rot is in het vak. Richard als vanouds in deze onderhoudende film zonder pretenties.

Maigret : L'Ecluse

1986 | Misdaad

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard, Alfred Adam, François Darbon en Hélèna Bossis.

Een man, duidelijk dronken, probeert op een schip te klauteren, dat bij een sluisdeur aangemeerd is, maar valt in het water. Hij wordt op het nippertje gered door de schippers in de buurt. Hiermee zijn de moeilijkheden nog niet voorbij, want commissaris Maigret is nog niet in beeld geweest. Een van Simenons meesterwerken door het duistere en mysterieuze sfeertje. Richard bleef tot Bruno Cremer de beste belichaming van de beroemde commissaris (op tv).

La tête d'un homme

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

E[KA1]en van de ongeveer honderd tv-films waarin Richard de rol vertolkt van het door Simenon bedachte personage van commissaris Maigret. Het betreft hier een nauwgezette bewerking van de roman, die is opgebouwd rond een misdaad zonder motief. De film loopt zoals gebruikelijk lekker soepel. De regie is correct maar routinematig en kan lang niet tippen aan THE ROPE (1948) van Alfred Hitchcock, die uitgaat van hetzelfde thema. De film ademt echter een psychopathisch sfeertje en dat maakt dit verhaal, dat inspeelt op de fascinatiebehoefte van de kijker, zo interessant. Men kan trouwens niet ontkennen dat Richard de meest overtuigende Maigret neerzet die er momenteel op tv te zien is.

La nuit du carrefour

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma en Alain Tasma. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy, Sunnyi Melles, Bruno Cremer en Johan Leysen.

Verfilming van een roman van Simenon waarin Maigret zich op een kruispunt in de stromende regen bevindt. Aan dit kruispunt liggen een garage, een villa en een huisje met twee lijken. Absoluut gezien is deze tv-film correct gemaakt en er wordt ook oprecht geacteerd, maar het geheel vormt jammer genoeg slechts een zwakke vertoning vergeleken met de originele LA NUIT DU CARREFOUR van Jean Renoir (1932).

Signé Picpus

1985 | Misdaad

Frankrijk 1985. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Eén van de ontelbare rollen van Richard als commissaris Maigret, die deze keer aan de slag moet nadat er in een café een inscriptie is gevonden die luidt: 'Morgen om drie uur zal ik degene die het gezien heeft, doden'. Ingenieus, vlot verpakt, zonder veel geld maar toch zeer doeltreffend in elkaar gezet door een oude rot uit het tv-wereldje. Onderhoudend en zonder diepere bedoelingen.

Maigret : L'inspecteur cadavre

1985 | Misdaad

Frankrijk 1985. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Houdt u van Simenon? Op tv is commissaris Maigret al ontelbare keren uitgebeeld, maar niemand vertolkt hem beter dan Richard met zijn brede schouders, zijn ronde postuur, zijn (geveinsde) gemoedelijkheid en vooral zijn ontnuchterende filosofie over het menselijke gedrag. Het feit dat hij hier in een dorp de zogenaamde zelfmoord van een jongeman onderzoekt, is uiteindelijk maar bijzaak. Altijd goed doortimmerd en met een gegarandeerde sfeer, hoewel er toch een paar langdradige scènes in voorkomen.

Maigret

1984 | Misdaad

Frankrijk 1984. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy en Rogers Andrex.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

Le Chien Jaune

1976 | Thriller

Frankrijk 1976. Thriller van Claude Barma.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

Maigret A L'ecole

1975 | Thriller

Frankrijk 1975. Thriller van Claude Barma.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

Maigret

1975 | Thriller

Frankrijk 1975. Thriller van Claude Barma.

Als Maigrets vrouw tijdens een korte vakantie in België met een blindedarmontsteking in het ziekenhuis opgenomen wordt, is dat voor Maigret onverwacht het begin van een nieuwe zaak

La veuve lubrique

1975 | Erotiek

Frankrijk 1975. Erotiek van José Bénazéraf. Met o.a. Claudine Cochet, Claude Barma, Nanette Corey, Frédérique Barralle en Magda Mondari.

Een man dwingt zijn vrouw 'wellustige' dingen te doen. Zij weigert, maar hij drijft haar tot het uiterste. Zij zint op wraak en drijft hem tot zelfmoord, wat hij uitvoert door zich op te hangen. Soft seksgezeik à la Bénazéraf. Ook bekend als LA VEUVE.

L' Ecluse Nr 1

1975 | Thriller

Frankrijk 1975. Thriller van Claude Barma.

Een man dwingt zijn vrouw 'wellustige' dingen te doen. Zij weigert, maar hij drijft haar tot het uiterste. Zij zint op wraak en drijft hem tot zelfmoord, wat hij uitvoert door zich op te hangen. Soft seksgezeik à la Bénazéraf. Ook bekend als LA VEUVE.

Felicie Est La

1975 | Thriller

Frankrijk 1975. Thriller van Claude Barma.

Een man dwingt zijn vrouw 'wellustige' dingen te doen. Zij weigert, maar hij drijft haar tot het uiterste. Zij zint op wraak en drijft hem tot zelfmoord, wat hij uitvoert door zich op te hangen. Soft seksgezeik à la Bénazéraf. Ook bekend als LA VEUVE.

Cécile Est Morte

1975 | Thriller

Frankrijk 1975. Thriller van Claude Barma.

Een man dwingt zijn vrouw 'wellustige' dingen te doen. Zij weigert, maar hij drijft haar tot het uiterste. Zij zint op wraak en drijft hem tot zelfmoord, wat hij uitvoert door zich op te hangen. Soft seksgezeik à la Bénazéraf. Ook bekend als LA VEUVE.

Les rois maudits: Le lis et le lion

1972 | Biografie, Historische film

Frankrijk 1972. Biografie van Claude Barma. Met o.a. Georges Ser, Claude Brosset, Geneviève Casile, Jean Piat en Gilles Béhat.

Zesde en laatste deel van het epos Les rois maudits van Maurice Druon. Een symbolische titel, want het verhaal eindigt aan het begin van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, die uitbreekt danzij de onwetendheid, hebberigheid en ambities van genoemde koningen en de konkelaars in hun directe omgeving. Deze laatste film heeft, hoewel hij heel kleurrijk is, een sombere en tragische ondertoon, alsof het noodlot elk moment kan toeslaan. Schitterende regie, net als bij de vijf voorgaande delen.

Les rois maudits: La reine étranglée

1972 | Mysterie, Historische film

Frankrijk 1972. Mysterie van Claude Barma. Met o.a. Georges Ser, Muriel Baptiste, Gilles Behat, Jean Piat en André Luguet.

Een verfilming van een van de zes boeken, waaruit het historische epos [KL]Les rois maudits[KLE] van Maurice Druon bestaat. Het gaat hier om de even korte als onbeduidende regeerperiode van Lodewijk X, ofwel le Hutin (1314-1316). Een nauwkeurige regie en een kleurrijk geheel, met al even kleurrijke decors en kostuums. En dan is er nog niet eens iets gezegd over de kwaliteit van de psychologische persoonsbeschrijvingen.

Les rois maudits: La reine blanche

1972 | Biografie, Oorlogsfilm

Frankrijk 1972. Biografie van Claude Barma. Met o.a. Jean Amos, Gilles Behat, Hélène Duc, Jean Piat en Claude Brosset.

De vierde titel van het epos [KL]Les rois maudits[KLE] van Maurice Druon. Hierin wordt de korte regeerperiode van Philip V, ook wel de Lange (1316-1322) beschreven, die zich vooral heeft beziggehouden met het ophelderen van de intriges van Karel de Valois. Een zeer kleurrijk en bloemrijk geheel, een prima tijdsreconstructie en naast epische scènes ook een karakterstudie bevattend.

Les rois maudits: La louve de France

1972 | Biografie, Historische film

Frankrijk 1972. Biografie van Claude Barma. Met o.a. Geneviève Casile, Gilles Behat, Michel Beaune, Benoist Brionne en Claude Giraud.

Een, zoals steeds, goed verzorgde bewerking van het vijfde deel van het epos [KL]Les rois maudits[KLE] van Maurice Druon. Er is dit keer sprake van de immers zo korte regeringsperiode (1322- 1328) van de jongste zoon van Philip de Schone ofwel Karel IV (of de Schone) die, net als zijn vader en zijn twee broers, al jong het dodelijke slachtoffer werd van 'de vloek van de Tempelheren'. Een even bloemrijke als angstaanjagende schets van een duister tijdperk, dat uitmondt in de Honderdjarige Oorlog. Goed spel en met veel sfeergevoel gemaakt. Opmerkelijk is een Edward II van Engeland te zien, omringd door minnaars, hoewel dit met de historische waarheid overeenstemt. Beaune is onvergetelijk in deze rol!

Maigret En Vacances

1971 | Thriller

Frankrijk 1971. Thriller van Claude Barma.

Een, zoals steeds, goed verzorgde bewerking van het vijfde deel van het epos [KL]Les rois maudits[KLE] van Maurice Druon. Er is dit keer sprake van de immers zo korte regeringsperiode (1322- 1328) van de jongste zoon van Philip de Schone ofwel Karel IV (of de Schone) die, net als zijn vader en zijn twee broers, al jong het dodelijke slachtoffer werd van 'de vloek van de Tempelheren'. Een even bloemrijke als angstaanjagende schets van een duister tijdperk, dat uitmondt in de Honderdjarige Oorlog. Goed spel en met veel sfeergevoel gemaakt. Opmerkelijk is een Edward II van Engeland te zien, omringd door minnaars, hoewel dit met de historische waarheid overeenstemt. Beaune is onvergetelijk in deze rol!

Belphégor

1964 | Drama

Frankrijk 1964. Drama van Claude Barma. Met o.a. Juliette Gréco, René Dary, Christine Delaroche en Francois Chaumette.

Het begin van de film-zwanezang van Gréco, de gewezen muze van Saint-Germain-des-Prés. Gedraaid na Darryl Z. Zanuck's pogingen een Hollywood-ster van haar te maken. In deze tv-serie in dertien korte afleveringen, speelt zij een mooie en geheimzinnige jonge vrouw die de aandacht opeist van een nachtwaker die in het Louvre geesten en spoken ontmoet. Een cult- serie van de Franse tv. Zo rond 1965 huiverde en griezelde men nog bij dit soort toestanden. Nu is het lachen en gieren geblazen en blijft het scenario van Jacques Armand nauwelijks meer overeind.

Le Chevalier de Maison-Rouge

1963 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Claude Barma. Met o.a. Michel Le Royer, Jean Desailly, Anne Doat, Annie Ducaux en Dominique Paturel.

Revolutionair wordt door de getrouwde vrouw op wie hij verliefd is, bedrogen om de ontsnapping van Marie-Antoinette te kunnen organiseren. Herhaalde mislukking van het complot doet haar op de guillotine eindigen, waarbij de held uit liefde zich naast haar voegt. Eerste door de Franse tv geproduceerde serie - naar Dumas - viel als bioscoopfilm in twee delen door de mand als weinig spectaculair en dynamisch, hoewel snellere montage ook voor come-back op de beeldbuis een voordeel is. Naast goed acteren van Comédie Française-spelers steekt Le Royer als de romantische held uitermate kleurloos af.

Les Parisiennes

1961 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1961. Komedie van Jacques Poitrenaud, Michel Boisrond, Claude Barma en Marc Allégret. Met o.a. Dany Saval, Darry Cowl, Henri Tisot, Dany Robin en Christian Marquand.

Een episode-film. Een nachtclubdanseres ziet een filmproducent aan voor een toerist uit de provincie. Een sjieke dame probeert de weinig enthousiaste verhalen van haar ex-minnaar te logenstraffen. Een modeontwerpster heeft een te groot vertrouwen in de loyaliteit van haar vriendin en haar verloofde. Een jong meisje stelt tegenover haar opschepperige vriendin een minnaar van haar moeder als haar eigen aanbidder voor, maar verzwijgt de nachtelijke bezoeker als ze alleen thuis is. Het vierluik varieert van flauw tot wel aardig, maar de charme en het esprit van Robin, Arnoul en Brion redden deel 2 en 3. De vierde sketch is een bijna historisch document door de piepjonge Deneuve en Halliday.

Cyrano de Bergerac

1960 | Komedie

Frankrijk 1960. Komedie van Claude Barma. Met o.a. Daniel Sorano, Françoise Christophe, Michel Le Royer, Jean Topart en Michel Galabru.

Een van de zeldzame tv-producties uit die tijd, die veertig jaar later nog 'kan'. Dit is te danken aan de knappe enscenering die de toneelmatige aard van het geheel wat verluchtigt. Eveneens dragen de decors van Paul Pelisson, die de tijd waarin het speelt opvallend goed weergeven, en het uitmuntende spel van met name Sorano in de rol van de ridderlijke Cyrano met de lange neus, die zo verlangt naar vrouwelijk schoon, daartoe bij. In ieder geval beter dan de films die van het stuk zijn gemaakt, met uitzondering van CYRANO ET D'ARTAGNAN van Abel Gance.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Claude Barma op televisie komt.

Reageer