Per Holst

1939 Regisseur, Producer

Per Holst (1939) is regisseur en producer.
Er zijn 10 films gevonden.

Simon & the Oaks

2011 | Drama, Oorlogsfilm

Zweden/Denemarken/Duitsland/Noorwegen 2011. Drama van Lisa Ohlin. Met o.a. Bill Skarsgård, Karl Linnertorp, Helen Sjöholm, Jan Josef Liefers en Stefan Gödicke.

Zweden, aan het begin van WO II. Op school raakt de dromerige Simon bevriend met de Joodse Isak. Wegens omstandigheden smelten ook hun, heel verschillende, gezinnen samen. Het verhaal, dat decennia omspant, is in beeld gebracht met statige camerabewegingen die weidse decors vangen, en ondersteund met bombastische klassieke muziek. Een emotioneel aangrijpend en soms wat pompeus drama, dat inzakt naarmate de finale ellende op ellende stapelt. Tevens een fraaie schets van de situatie van de Joden in Zweden tijdens WO II.

Brotherhood

2009 | Drama

Denemarken 2009. Drama van Nicolo Donato. Met o.a. Nicolas Bro, David Dencik, Claus Flygare, Jon Lange en Thure Lindhardt.

Drama van Nicolo Donato over nieuw lid van neo-nazi beweging die valt voor stoere kale collega. Begin van geheime en gevaarlijke liefde.

Max Pinlig

2008 | Jeugdfilm, Komedie, Familiefilm

Denemarken 2008. Jeugdfilm van Lotte Svendsen en Per Holst. Met o.a. Samuel Heller-Seiffert, Mette Agnete Horn, Lars Bom en Ophelia Eriksen.

Max schaamt zich kapot voor zijn moeder: ze is zo iemand die voortdurend maffe dingen zegt en raar doet - waar zijn vrienden bij zijn. Dat Max juist goed wil overkomen bij Ofelia, een meisje dat hij leuk vindt, maakt zijn situatie alleen nog maar erger. Binnen het circuit van jeugdfilmfestivals goed ontvangen, lichtvoetige kinderfilm verplaatst zich in een jongen die worstelt met opgroeien. De jonge Heller-Seiffert was ook te zien in de serie waarop de film is gebaseerd, en in het vervolg dat in 2011 verscheen.

Jungledyret 2 - den store filmhelt

1996 | Animatie, Familiefilm

Noorwegen/Finland/Denemarken/Zweden 1996. Animatie van Flemming Quist Møller, Jørgen Lerdam en Stefan Fjeldmark.

De rijke Conrad wil graag een film maken: Belle en het knuffelbeest. Voor de laatste rol wil hij graag het aapje Jack gebruiken. Hij gebruikt drastische maatregelen om Jack te ontvoeren. Aanvankelijk bevalt het nieuwe luxe leven Jack wel, maar al snel begint hij zijn vriendin Rita de Vos te missen

Lust och färging stor

1995 | Romantiek

Zweden 1995. Romantiek van Bo Widerberg. Met o.a. Johan Widerberg, Marika Lagercrantz, Thomas von Brömssen, Karin Huldt en Björn Kjellman.

WO II woedt in alle hevigheid. Ook in Malm[KA3]o, dat in het neutrale Zweden ligt, is het merkbaar: zo heerst er schaarste aan van alles en nog wat, maar Stig (Widerberg) die 15 is, is veel meer ge[KA3]interesseerd in zaken, waarmee de meeste pubers zich bezighouden: hij voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken door zijn lerares Viola (Lagercrantz). Ze beginnen een verboden verhouding, die ze angstvallig geheimhouden.

Lust och fagring stor

1995 | Drama, Erotiek

Denemarken/Zweden 1995. Drama van Bo Widerberg. Met o.a. Nini Gunke, Karin Huldt, Tomas von Brömssen, Marika Lagercrantz en Johan Widerberg.

Johan Widerberg, zoon van de regisseur, speelt de Zweedse schoolknaap Stig die verliefd wordt op de knappe nieuwe juf Viola (Lagercrantz). Onwaarschijnlijk genoeg gaat Viola, twintig jaar ouder, in op de knullige avances van Stig. Overal hebben ze seks: in de studieruimte, in de bezemkast, in de bioscoop en bij de juf thuis. Twee uur lang vliegen de hormonen je om de oren. Gelukkig zijn er mooi camerawerk en enkele subplots ter afleiding. Bo Widerberg ontving veel lof en de Berlijnse Zilveren Beer voor dit semi-autobiografische, modieuze werkje over ontluikende seksualiteit. Ongewijfeld omdat hij na een aantal goede films tien jaar lang, tot All things fair, niets meer van zich had laten horen. (IdH/VPRO Gids)

Jungledyret

1994 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Zweden/Denemarken/Noorwegen 1994. Animatie van Søren Fjelmark.

Een Gremlin-achtig knuffeldiertje speelt altijd vrolijk met zijn apenvriendjes in de jungle. Het zorgeloze leven wordt verstoord door een filmdiva die het diertje voor haar nieuwe film wil. Het vlucht in een bananenboot en komt in de stad terecht, waar het in een dierentuin wordt opgesloten. Met de hulp van een slimme wolvin kan het beestje ontsnappen, maar dan beginnen de avonturen pas.

Pelle Erobreren

1987 | Drama

Denemarken/Zweden 1987. Drama van Bille August. Met o.a. Max von Sydow, Pelle Hvenegaard, Erik Paaske, Björn Granath en Axel Strøbye.

Pelle de Veroveraar was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August (The House of the Spirits). De film won zowel de Gouden Palm als de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De prijzenregen is een bevestiging van het talent van August en van de uitstekende acteerprestaties, maar het zegt ook iets over het in kwalitatief opzicht matige filmklimaat in de jaren tachtig. Want hoe pakkend ook, Pelle Erobreren is gewoon de Zweedse Ciske de Rat, een arme jongen die veel onrecht moet ondergaan en droomt van een vrij leven. Negentiende-eeuwse Pelle emigreert met zijn vader van Zweden naar Denemarken in de hoop betere omstandigheden aan te treffen.

Forbrydelsens element

1984 | Thriller, Mysterie

Denemarken 1984. Thriller van Lars von Trier. Met o.a. Michael Elphick, Esmond Knight, Me Me Lai en Jerold Wells.

Een voormalig politieagent (Elphick) raakt na een lang verblijf in Caïro betrokken bij de zaak van een aantal moorden op meisjes die loterijlootjes verkopen. Hij past daarbij een onorthodoxe methode toe. Regisseur Von Trier, die zich later zou onderscheiden met de sobere filmstijl van de Dogma-beweging, leeft zich in zijn speelfilmdebuut uit in film noir-sfeer en visuele effecten met veel oranje en zwart. Eerste deel van het Europa-drieluik (dat ook Epidemic en Europa omvat) van het Deense enfant terrible, werd genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes.

Afskedens time

1973 | Thriller, Drama

Denemarken 1973. Thriller van Per Holst. Met o.a. Bibi Andersson, Ove Sprøgoe, Martin Sne en Michael Petersen.

Een kantooremployé heeft zijn komende ontslag voor zijn gezin verzwegen, tengevolge van een fusie van zijn bedrijf. Na zijn laatste werkdag krijgt hij moorddadige fantasieën, die hij mogelijk in daden kan omzetten. Verwarrende film waarbij de held eerst zijn gezin ombrengt, dat vervolgens nog in leven blijkt te zijn, en daarna weer wél wordt vermoord. Een onbestemd eind laat dit open. De echtgenote Andersson studeert psychologie, en haar professor geeft een college over het gewelddadig afreageren van de geest, en de mogelijkheid om de daad bij de gedachte te voegen. De film is daar een veel te theoretische en spanningsloze illustratie van, ondanks de bekwame regie in alle omringende aspecten. Holst's debuut.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Per Holst op televisie komt.

Reageer