Axel Ganz: cast.
Er zijn 4 films gevonden.

Les Alsaciens ou les deux Mathilde

1995 | Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland 1995. Historische film van Michel Favart. Met o.a. Cécile Bois, Aurore Clément, Jean-Pierre Miquel, Sebastian Koch en Julien Lambroschini.

Vierdelige Frans-Duitse familiekroniek over de geschiedenis van een geslacht in de Elzas. In het eerste deel (1870-1894) huwt Mathilde (Bois), de enige dochter van baron Eug[KA2]ene-Victor Kempf (Miquel), graaf Charles du Tour (Coltelloni). Hun geluk is van korte duur want de Frans-Duitse oorlog breekt uit en de graaf sneuvelt op `het veld van eer`. De Elzas maakt voortaan deel uit van het Duitse keizerrijk, maar Mathilde houdt koppig vast aan haar Franse nationaliteit. Tot haar grote ergernis worden Straatsburg en de rest van de Elzas daarop steeds meer in de Duitse invloedssfeer getrokken. Twintig jaar later wordt de zoon van Mathilde, Louis de La Tour (Lambroschini), die rechten studeert in `klein Berlijn` (Straatsburg) verliefd op Frederike (Wanka), de dochter van een Pruisische generaal. Mathilde is de wanhoop nabij. In het tweede deel (1904-1919) trouwt Louis toch met de Duitse Frederike en gaat over naar het Duitse kamp. Zijn twee kinderen worden echter een schoolvoorbeeld van de gemengde gevoelens in de regio: de ene, Edouard (Tavel), studeert technische wetenschappen en kiest resoluut voor de Franse nationaliteit; de andere, Karl (Paul), studeert rechten in Heidelberg en wordt Duitser. Dan breekt WO I uit en staan Frankrijk en Duitsland tegenover elkaar. In 1918 triomfeert Mathilde want Frankrijk heeft gewonnen. Karl is gesneuveld en Mathilde verzoent zich met de vader van Frederike. In het derde deel (1927-1940) huwt Edouard met de mooie Alexandra Rheinhardt (Aymerie) en neemt de leiding van de zaak over. De Elzassers zijn niet te spreken over de tegen Duitsland gerichte maatregelen die Frankrijk neemt. Een beschermeling van Mathilde, Albert Laugel (Rossigneux) geeft de aanzet tot de oprichting van de Heimatbund, maar spoedig infiltreren pro-Duitse elementen in de organisatie, die spoedig daarop wordt opgeheven. Onderwijl bereidt het nazisme de machtsovername in Duitsland voor. In de vierde en slotaflevering (1943-1953) woedt WO II in alle hevigheid. Laugel is commandant in het verzet geworden. Zijn ex-vrouw Katel (Resca) blijkt een gezante van De Gaulle te zijn. De oorlog verdeelt de Elzas weer in twee kampen en de tragische gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Families en familieleden staan weer tegenover elkaar. Gigantische miniserie, geschreven door Henri de Turenne en Michel Deutsch (met 124 acteurs en 2.500 figuranten, gedraaid in 107 dagen) schetst, soms wat te snel, een eeuw van de geschiedenis van de Elzas, een gebied waarvan de inwoners voor dilemma's kwamen te staan omdat het vier keer van nationaliteit veranderde. Passies, liefde, vaderlandsliefde, politiek en familiale drama's wisselen elkaar af. Gefotografeerd door Michaël Epp. Formaat 16/9.

Rosen für Afrika

1991 | Drama

Duitsland 1991. Drama van Sohrab S. Saless. Met o.a. Silvan-Pierre Leirich, Ursula Rosenberger, Jan Biczycki, Enzi Fuchs en Ingeborg Schöner.

Als Leirich, een dertig-jaar oude nietsnut, afkomstig uit de arbeidersklasse, bourgeoisie-meisje Rosenberger ontmoet, worden ze hevig verliefd en snellen ze hals over kop naar de burgelijke stand om te trouwen. Het huwelijk loopt algauw op de klippen en Rosenberger smijt Leirich uit hun door haar pa betaalde flatwoning. Met Leirich gaat het snel bergafwaarts en zijn geestelijke verval leidt tot een misdaad, die hij plegen moet om naar zijn broer in Afrika te gaan, die daar als technisch arbeider een dikke boterham verdient. Een overlange, deprimerende film naar de roman van Ludwig Fels over het verlangen naar genegenheid en zelfvernietiging. Regisseur Saless bewerkte het tot scenario. Camerawerk van Eberhard Scheu.

Das Serbische Mädchen

1990 | Romantiek, Drama

Duitsland 1990. Romantiek van Peter Sehr. Met o.a. Mirjana Jokovic, Ben Becker, Pascal Breuer, Vladimir Torbica en Joachim Regelin.

Tijdens een vakantie leert Becker, een jonge Joegoslaaf die met zijn ouders in Hamburg woont, in Servië de aantrekkelijke Jokovic kennen. Nadat hij is teruggekeerd, bemerkt zij dat ze van haar vakantie-idylle zwanger is geraakt. Ze besluit zonder papieren - een groot risico - naar Duitsland te reizen. Eenmaal aangekomen bij Becker thuis, wordt zij koel ontvangen en Becker weet niet hoe hij moet reageren. En zij eigenlijk ook niet. Uiteindelijk keert zij - een illusie armer - naar haar inmiddels levensgevaarlijk geworden geboortestreek terug. Sterke debuutfilm van Sehr, die o.a. bekroond werd met de Bundesfilmpreis en vrijelijk gebaseerd is op een kort verhaal van Siegried Lenz, waarvoor regisseur Sehr zelf een kundig scenario schreef. De sfeervolle fotografie is van Dietrich Lohmann.

Le Roi de la Chine

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Fabrice Cazeneuve. Met o.a. Jean-François Balmer, Roger Jendly, Marylin Even, Axel Ganz en Denise Peron.

De titel is de bijnaam van ene Grégor Vartarian, een clochard die alle vlooienmarkten afspeurt en waar je letterlijk alles van kunt kopen. De film is een sfeerrijk portret van een clochard-milieu in Parijs, zij het misschien ietwat geromantiseerd. Cazaneuve regisseert functioneel en geeft zijn talentrijke acteurs de nodige speling. Vooral Balmer is schitterend in de hoofdrol.