Richard Dysart (1929): cast.
Er zijn 41 films gevonden.

Hard Rain

1998 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Japan​/​​Denemarken​/​​Nieuw-Zeeland 1998. Actiefilm van Mikael Salomon. Met o.a. Morgan Freeman, Christian Slater, Randy Quaid, Minnie Driver en Edward Asner.

Mikael Salomon heeft met Hard Rain een tientallen miljoenen opbrengende niche gevonden in het actiegenre. Hij laat een door dambreuk overstroomd stadje het podium zijn voor een roofoverval. Gat in dam = gat in markt. Met zijn ervaring als cameraman voor oa The Abyss legde hij in Hard Rain de nadruk op sfeer en uiterlijk, met als resultaat een opeenvolging van schitterende natte scènes, zowel op als onder water, van Slater als geldvervoerder die belaagd wordt door Freeman als wijze crimineel en van de regen in de drup geholpen wordt door Quaid als vaderlijke sheriff. De keerzijde is dat Hard Rain zo vol zit met donker water dat er weinig ruimte is voor acteren of een interessant verhaal.

Truman

1995 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1995. Biografie van Frank Pierson. Met o.a. Gary Sinise, Diana Scarwid, James Gammon, Tony Goldwyn en Colm Feore.

Deze ruim twee uur durende speciaal voor de kabel-tv geproduceerde film gaat over het leven van de 33ste president van de V.S., Harry S. Truman. Zijn complexe persoonlijkheid en de gebeurtenissen, die een stempel van historische betekenis op de wereld hebben gedrukt worden onder de loep genomen. Tom Rickman die het scenario schreef, heeft natuurlijk een keuze moeten maken uit het dikke boek van David McCullough, dat met de Pulitzerprijs bekroond werd. Het scenario wordt daardoor gekenmerkt door talloze omissies. Harry Truman stapte letterlijk de politiek binnen omdat hij als argrariër incompetent was en als kleine ondernemer mislukt was. Hij kon ook niet dansen of zingen. Eenmaal in de maalstroom van de politiek keek hij nooit meer terug en steeg tot de absolute top toen hij Franklin D. Roosevelt na diens dood moest opvolgen. Hij bewees zichzelf door een tweede ambtstermijn te winnen als president in 1948. Sinise, die veelvuldig voor zijn rol gelauwerd werd, geeft een schitterend portret van de man uit Missouri. In het spel wordt hij geëvenaard door Scarwid als Bess, Trumans vrouw. De bijrollen zijn ook voorbeeldig. De regie van Pierson is oprecht, maar wellicht valt er op te merken dat de film teveel is opgebroken in korte stukjes. Het camerawerk van Paul Elliott is schitterend.

Panther

1995 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Drama van Mario Van Peebles. Met o.a. Kadeem Hardison, Marcus Chong, Courtney B. Vance, Bokeem Woodbine en Joe Don Baker.

Docudrama, gebaseerd op een scenario van Melvin Van Peebles, de vader van regisseur Mario Van Peebles. Het gaat over de controversi[KA3]ele Black Panthers, de revolutionaire groep van zwarten, die in de jaren 1960 in Oakland (Californi[KA3]e) voor aardig wat deining zorgden. Het verhaal neemt, heel onverstandig, twee wendingen. E[KA1]en met betrekking tot een fictief personage, Judge (Hardison), een Vietnam-veteraan, die door de FBI gedwongen wordt zich bij de Panthers aan te sluiten als informant. De andere wending gaat over de meestal flatterende, twee-dimensionale portretten van Panther-leiders, Huey Newton (Chong), Eldridge Cleaver (Griffith) en Bobby Seale (Vance). Al dan niet historisch correct, het is allemaal te veel materiaal voor 124 minuten. De dramatische spanning wordt te groot, waardoor de film uit elkaar spat. De allerlaatste minuten gaan over de dood van een Franse poedel, een exploderend warenhuis en, net voor de eindaftiteling, een plechtige verklaring over de drugsproblematiek. De muziekscore is van Stanley Clarke.

My Secret Summer

1995 | Familiefilm, Sciencefiction, Avonturenfilm

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Familiefilm van Joe Coppoletta. Met o.a. Richard Dysart, Peter Mark Richman, Joachim Hansen, Tim Matthews en Camilla Power.

Eeuwen geleden kwamen twee planeten in botsing met elkaar. In zes meteoren zwierven de brokstukken door het heelal. Na een lange tocht door tijd en ruimte kwamen ze terecht op aarde. Een internationale wetenschappelijke commissie, o.l.v. de Kapitein (Dysart), onderzoekt de stenen. Als ze allen samen zijn geven ze de eigenaar onbeperkte macht. De internationale misdadiger Madros (Rickman) heeft hier weet van. Hij heeft reeds twee stenen in zijn bezit en is tot alles in staat om de vier andere ook te bemachtigen. Zes jongeren, de Amerikaan Nick (Matthews), de Duitse Alex (Power), de Joegoslaaf Marko (Sharron), de Russische Jelena (Acri), de Finse Sanna (Valtonen) en de Portugese Henrique (De Silva), zijn op de hoogte van de plannen van Madros en zullen met de Kapitein samenwerken om de wereld van diens heerschappij te redden. Politie-kolonel Martin (Hansen) weet niet van deze geheime samenwerking en gooit meermaals roet in het eten. De jongeren beleven in elk geval een onvergetelijke zomer. Vlotgemaakte jeugdfilm van internationale makelij. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om aan te tonen dat onder jongeren geen politieke tweedracht bestaat. Niet al te jonge kijkers zullen best genieten van de flitsende avonturen van het zestal, maar de kleinsten zullen de intrige niet helemaal kunnen volgen. Voor hun ouders zal het wel allemaal te doorzichtig in elkaar steken. Het scenario werd geschreven door John P. Hunter en achter de camera stond David Lewis. Oorspronkelijk uitgezonden in vijf delen.

A Child Is Missing

1995 | Thriller, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1995. Thriller van John Power. Met o.a. Henry Winkler, Roma Downey, Dale Midkiff, Keegan MacIntosh en Alberta Watson.

Als het achtjarige zoontje Buddy van Samantha Hallahan (Downey) wordt ontvoerd organiseren politie en FBI een grote zoektocht. De eenzame, verbitterde kluizenaar Steven Moore vindt de jongen, maar terugbrengen kan niet omdat er een sneeuwstorm woedt, en hij heeft ook geen telefoon om de ongeruste ouders te bellen. Tussen Buddy en Moore groeit een vertrouwensband, maar de kidnapper ligt op de loer. Routineuze thriller die boven de middelmaat getrokken wordt door de knappe prestaties van Winkler als de kluizenaar en MacIntosh als Buddy.

Marilyn & Bobby: Her Final Affair

1993 | Drama, Biografie

Italië​/​​Verenigde Staten 1993. Drama van Bradford May. Met o.a. Melody Anderson, James F. Kelly, Jonathan Banks, Kristoffer Tabori en Tomas Milian.

Nadat ze gedumpt werd door John F. begint Marilyn (Anderson) een liefdesrelatie met diens broer Robert Kennedy (Kelly). Deze is net in een hevige machtsstrijd verwikkeld met vakbondsleider Hoffa (Wagner), terwijl FBI-baas Hoover (Dysart) in staat is zijn minister van justitie af te schieten. Beiden willen gebruik maken van Marilyn om hem onderuit te halen. Zwak scenario van Gerard Macdonald tracht olie op het vuur te gieten i.v.m. het complot rond de dood van Marilyn Monroe waarom je hooguit even meewarig glimlacht. De film begint al met de waarschuwing dat het hier om een fictief verhaal gaat, wat de hele onderneming al niet erg geloofwaardig maakt. Het spel van beide hoofdrollen staat niet bepaald op een hoog peil. Buchanan is een bespottelijke Peter Lawford. Een onverkwikkelijk stukje politiek gebracht als een super soap. Regisseur May is tevens verantwoordelijk voor de fotografie.

Back to the Future Part III

1990 | Komedie, Sciencefiction, Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1990. Komedie van Robert Zemeckis. Met o.a. Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen, Thomas F. Wilson en Lea Thompson.

Prima laatste deel van een leuke trilogie, kan zonder kennis van voorgaande delen gezien worden, al wordt er kwistig met verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen gestrooid. Marty McFly (Michael J. Fox) reist naar het verleden en belandt daar in het Wilde Westen. Hij ontmoet er een voorvader van zijn aartsvijand. Ondertussen heeft gekke professor Doc Brown zich er helemaal ingeburgerd. Fraaie beelden van het landschap in Californië en Utah, aardige speciale effecten en een fijne soundtrack maken het derde deel tot een geslaagde avonturenfilm voor (niet al te) jong en oud.

Day One

1989 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1989. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Brian Dennehy, Michael Tucker, Hume Cronyn, Hal Holbrook en Barnard Hughes.

Een sterk maar enigszins hortend drama (wat te wijten is aan het uit tijdsoverwegingen ingekorte verhaal) over de mannen die de eerste atoombom maakten. Dennehey speelt de belangrijkste rol in deze film als generaal Leslie Groves, de man die de leiding had over het project en die de verzamelde wetenschappers bijeenhield met zoete praat terwijl ze in grote onenigheid aan de voltooiing van de bom werkten. Het ontbreekt hier noch aan stof noch aan fascinerende hoofdpersonen; uit het intelligente scenario van David Rintels (op basis van Peter Wydens boek) had men dan ook gerust nog een uur film kunnen putten. Camerawerk van Kees van Oostrum.

Moving Target

1988 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Thriller van Chris Thomson, Chris Thompson en David Giancola. Met o.a. Jason Bateman, John Glover, Jack Wagner, Chynna Phillips en Richard Dysart.

Na een verblijf in een muzikaal zomerkamp treft een jongen (Bateman) het huis van zijn ouders leeg en verlaten aan, zonder de minste aanwijzing over verblijfplaats of reden van vertrek. De politie biedt aan op hem te letten en hem eventueel te beschermen. Hij trekt hij in bij een vriend, die iets later wordt vermoord. Samen met zijn vriendin (Phillips) probeert hij uit te zoeken waarom zijn ouders zijn verdwenen en waar ze zich nu bevinden. Het actiescenario van Andy Tennant is redelijk goed, maar gaat echter te langzaam naar de ontknoping toe. Het acteerpeil van de hoofdrollen is te laag om de tekortkomingen in het scenario op te vangen. Het camerawerk is van Neil Roach en Michel Rubini componeerde een passende score. Phillips is de dochter van John en Michelle Phillips van de 'Mamas and the Papas'.

Six Against the Rock

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. David Carradine, Howard Hesseman, David Morse, Charles Haid en Jan-Michael Vincent.

Een doorsnee verhaal over een ontsnapping uit de gevangenis, naar de ware uitbraakpoging uit Alcatraz in 1946. Een rauwe mannelijke rolbezetting van tv-acteurs, redelijk scenario van John Gay en een voorspelbaar resultaat.

The Last Days of Patton

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Delbert Mann. Met o.a. George C. Scott, Eva Maria Saint, Richard Dysart, Murray Hamilton en Ed Lauter.

Na zesien jaar speelt Scott weer de rol van George S. Patton in dit hopeloos langdradige drama over het controversiële leven van de generaal in de dagen na WO II. De sterfscène is waarschijnlijk de langste uit de geschiedenis van de film.

L.A. Law

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Gregory Hoblit. Met o.a. Harry Hamlin, Corbin Bernsen, Jill Eikenberry, Richard Dysart en Michael Tucker.

Een zeer goede piloot-film van de gelijknamige tv-serie over de persoonlijke en profesionele beproevingen van advocaten in een Californisch advocatenkantoor. Veel passeert de revue: de dood van een oudere collega, ontluikende liefde en de vernedering van een kankerpati[KA3]ente (een Emmy Award voor Woodard) tijdens een verkrachtingsproces.

Blood & Orchids

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Jerry Thorpe. Met o.a. Kris Kristofferson, Jane Alexander, Sean Young, José Ferrer en Susan Blakely.

Het gedramatiseerse verslag van een verkrachtingsproces op Hawaii in 1937, waarbij aandacht wordt besteed aan de rassendiscriminatie en het kastenstelsel op het eiland. Het scenario van Katkov was beter geweest als hij zich meer aan het boek had gehouden, dat op waar gebeurde feiten is gebaseerd. Kris is misplaatst als de laconieke detective, zoals Jane ongeloofwaardig is in de rol van grande dame. Niettemin aardig om naar te kijken. Oorspronkelijk in twee delen vertoond.

Warning Sign

1985 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1985. Sciencefiction van Hal Barwood. Met o.a. Sam Waterston, Kathleen Quinlan, Yaphet Kotto, Jeffrey De Munn en Richard Dysart.

Een dikdoenerige nep-CHINA SYNDROME over de rampzalige gevolgen van chemisch afval voor een laboratorium waar in het geheim bacteriologische wapens worden ontwikkeld voor de overheid. Onaangenaam en krachteloos. Het regiedebuut van scenarioschrijver Barwood. Ook bekend als BIOHAZARD.

The Falcon and the Snowman

1985 | Thriller, Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Thriller van John Schlesinger. Met o.a. Timothy Hutton, Sean Penn, Pat Hingle, Joyce Van Patten en Richard Dysart.

Op feiten gebaseerd spionagedrama met Hutton en Penn als twee jonge, onervaren amateurspionnen die niet zozeer uit politieke overtuiging, als wel uit winstbejag geheime Amerikaanse documenten doorspelen aan de Russen. Schlesinger neemt veel tijd om in kaart te brengen hoe de jongens reageren als ze met echte spionnen in aanraking komen. Dat is niet altijd even boeiend, ondanks het goede spel van het tweetal. De titelmuziek van David Bowie (This is not America) is klasse. Steven Zaillian baseerde zijn scenario op de roman van Robert Lindsey.

Pale Rider

1985 | Western

Verenigde Staten 1985. Western van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Michael Moriarty, Carrie Snodgress, Chris Penn en Richard Dysart.

Eerste western van Eastwood na het uitstekende The Outlaw Josey Wales uit 1976. Pale Rider is een remake van het beroemde Shane uit 1953. In beide films komt een vreemdeling een dorpje binnenwandelen, wordt de vreemdeling opgenomen door een familie en beschermt hij de familie uiteindelijk tegen een huurling. In Pale Rider krijgt de vreemdeling (Eastwood) een portie mythische rimram mee: de Komst van de vreemdeling wordt met bijbelse citaten voorspeld. Net te veel van het goede. Zeven jaar later kreeg Eastwood, de enige die in Hollywood nog brood zag in westerns, twee Oscars voor zijn (veel betere) Unforgiven.

Mask

1985 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Drama van Peter Bogdanovich. Met o.a. Cher, Eric Stoltz, Sam Elliott, Estelle Getty en Richard Dysart.

Rusty (Cher) heeft een zoontje (Stoltz) die aan een zeldzame ziekte lijdt waardoor zijn hoofd misvormd is. Hij wordt geaccepteerd door haar en haar ruige vrienden, maar niet door school en de rest van de buitenwereld. Deze klassiek tragische opzet had makkelijk vervelend melodramatisch kunnen worden, maar met deze acteurs en onder leiding van Bogdanovich (The Last Picture Show) ontstond een emotioneel, oprecht wondertje. Het scenario van Anna Hamilton Phelan is gebaseerd op de ware geschiedenis van Rusty en Rocky Dennis. Muziek van oa Bruce Springsteen.

Malice in Wonderland

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Gus Trikonis. Met o.a. Elizabeth Taylor, Jane Alexander, Richard Dysart, Joyce Van Patten en Jon Cypher.

Taylor en Alexander als Louella Parsons en Hedda Hopper als de legendarische roddeljournalistes uit Hollywood, die elkaars grootste rivalen waren. Goed gespeeld door de hoofdrollen en een rake sfeer, maar de waarheid wordt nogal wat geweld aangedaan. Het script is van Jacqueline Feather en David Seidler en is gebaseerd op het boek van George Eels boek Hedda and Louella. Ook bekend als THE RUMOR MILL.

The Thing

1982 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1982. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter, David Clennon en Keith David.

In deze sterke horrorfilm van John 'Halloween' Carpenter proberen wetenschappers op Antarctica korte metten te maken met een vers ontdooid ruimtewezen, een Ding dat voortdurend van gedaante verandert. Als blijkt dat het wezen ook de gedaante van de collega's aan kan nemen, groeit, niet onbegrijpelijk, het onderlinge wantrouwen. Kurt Russell (Breakdown) speelt een van zijn betere rollen in deze duistere remake van het door Carpenter zeer bewonderde The Thing from Another World (1951) van Howard Hawks. Fraaie, nauwelijks gedateerde special effects. Ennio Morricone componeerde de angstaanjagende score.

Missing Children: A Mother's Story

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Dick Lowry. Met o.a. Mare Winningham, Polly Holliday, John Anderson, Jane Wyatt en Kate Capshaw.

Een misbruikte en tot bittere armoede vervallen jonge moeder verliest haar kinderen aan een adoptiebureau dat zich voordoet als een centrum voor kinderverzorging; een voorspelbaar drama, al blinkt Winningham zonder meer uit.

The Seal

1981 |

Verenigde Staten 1981. William Wiard. Met o.a. Ron Ely, Jenny Sullivan, Lee DeBroux, Karen Machon en Richard Dysart.

Ely is The Seal, alleen onder die naam is hij bekend. Hij is een harde actieman die bereid is voor goed geld levensgevaarlijke karweitjes op te knappen. Hier moet hij Sullivan bevrijden uit de handen van een stel spionnen, en dat alles in opdracht van de CIA. De pilotfilm werd niet gevolgd door een serie. Er zijn twee Tarzans van de partij: Ely was Tarzan in de succesvolle tv-serie uit de jaren zestig, en Miller speelde Tarzan in een bioscoopfilm uit 1959.

The People vs. Jean Harris

1981 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1981. Misdaad van George Schaefer. Met o.a. Priscilla Morrill, Martin Balsam, Sarah Marshall, Richard Dysart en Millie Slavin(verteller).

Het moordproces rondom Jean Harris, directrice van een kostschool, die schuldig werd bevonden aan het afslachten van haar minnaar dr. Herman Tarnower, de schrijver van het 'Scarsdale Diet', móest wel worden gebruikt voor een film, voor de tv of de bioscoop, en dat was dan ook binnen vijf weken rond. Burstyn behaalde een nominatie voor een Emmy Award als Beste Actrice.

Bitter Harvest

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Roger Young. Met o.a. Ron Howard, Art Carney, Tarah Nutter, David Knell en Barry Corbin.

Regisseur Young en schrijver Richard Friedenberg ontvingen beiden een Emmy-nominatie voor dit schittterende drama over de wanhopige pogingen van een jonge zuivelboer om een dodelijke chemische stof te identificeren, die zijn vee doodt en een merkwaardige ziekte bij zijn kind veroorzaakt.

The Ordeal of Dr. Mudd

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Dennis Weaver, Susan Sullivan, Richard Dysart, Michael McGuire en Nigel Davenport.

Een nogal lang drama rondom dr. Samuel Mudd, die zonder het te weten John Wilkes Booth hielp na de moord op Lincoln en werd veroordeeld tot gevangenisstraf wegens samenzwering. Het verhaal werd eerder verfilmd als PRISONER OF SHARK ISLAND en HELLGATE. Weavers oprechte, zorgvuldig ingevulde weergave van Mudds persoon maakt de film het bekijken waard.

Bogie

1980 | Biografie

Verenigde Staten 1980. Biografie van Vincent Sherman. Met o.a. Kevin O'Connor, Kathryn Harrold, Ann Wedgeworth, Patricia Barry en Alfred Ryder.

Onappetijtelijke film over het leven van Humphrey Bogart, slaapverwekkend geacteerd door spelers die zijn ingehuurd vanwege hun gelijkenis met Bogart, Bacall en Mayo Methot, en slapjes geregisseerd door Sherman die jaren geleden enkele Bogart-films heeft gemaakt. Het scenario is van Daniel Taradash.

Prophecy

1979 | Horror

Verenigde Staten 1979. Horror van John Frankenheimer. Met o.a. Talia Shire, Robert Foxworth, Armand Assante, Victoria Racimo en Richard Dysart.

Klassieke musicienne en haar echtgenoot/arts voeren strijd met een reusachtige salamiworst in de staat Maine nadat een loodvergiftiging dieren verandert in grote mutanten of erger. Belachelijke horrorfilm die goed is voor een sporadische lach.

Meteor

1979 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Ronald Neame. Met o.a. Sean Connery, Natalie Wood, Karl Malden, Brian Keith en Henry Fonda.

Indrukwekkende cast gaat een beetje verloren in een rampenfilm in de traditie van Towering inferno (1974) of The Poseidon adventure (1972), een eerdere hit van voormalig cameraman Neame. Een immense meteoriet nadert de aarde. Dit thema kwam, toen het rampen-genre eind jaren negentig weer opleefde, terug in films als Armageddon en Deep Impact.

Churchill and the Generals

1979 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1979. Drama van Alan Gibson. Met o.a. Timothy West, Joseph Cotten, Arthur Hill, Richard Dysart en Eric Porter.

Reconstructie van de verhoudingen tussen Churchill en zijn generaals die het vaak niet met hem eens waren. Perfecte semi-documentaire met fantastisch spel van alle betrokkenen. West speelt de titelrol, Hill is Roosevelt, Dysart is Eisenhower. Richardson is Montgomery en Brook is George VI. Charles de Gaulle komt ook nog even in de film voor, hij wordt gespeeld door Jacques Boudet.

Being There

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Japan​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1979. Drama van Hal Ashby. Met o.a. Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden en Richard Dysart.

Sellers als kinderlijke figuur die de kans krijgt belangrijke en machtige personen te ontmoeten doordat zij zijn verwarde stilzwijgen uitleggen als blijk van zijn briljante persoonlijkheid. Ruwe, zwartgallige humor, met veel woest-geestig commentaar op het Amerika van het tv-tijdperk. De film is echter veel en veel te lang. Jerzy Kosinski schreef het script naar zijn eigen verhaal. Douglas kreeg een Oscar voor de beste bijrol in de vertolking van zijn rol als PR-man voor politieke figuren.

Columbo: Murder Under Glass

1978 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1978. Mysterie van Jonathan Demme. Met o.a. Peter Falk, Shera Danese, Mako, Larry D. Mann en France Nuyen.

Paul Greard (Jourdan) is een invloedrijke, machtige en onsysmpathieke columnist die met zijn kritieken via de ether en in de pers beslist over het welzijn van restaurants. Hij maakt misbruik van zijn invloed, een goede kritiek kan bij hem `gekocht` worden. Een beknelde restaurateur is de voortdurende chantage zat, en tijdens een besloten dinertje deelt hij de gevreesde gourmet mede, dat hij aan zijn kwalijke praktijken een einde gaat maken door ze in de openbaarheid te brengen. Dan raakt de fijnproever in de knel en maakt een stomme fout; hij vergiftigt zijn belager, maar het is een kwestie van tijd voordat hij ontmaskerd wordt door de irritante Columbo (Falk). Gemaakt door SILENCE OF THE LAMB- regisseur Demme; Danese trouwde met Falk in 1977.

An Enemy of the People

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van George Schaefer. Met o.a. Steve McQueen, Charles Durning, Bibi Andersson, Richard Bradford en Robin Pearson Rose.

Bebaarde geleerde McQueen trotseert gemeente door stelling te nemen tegen watervervuiling in Arthur Millers bewerking van het toneelstuk van Ibsen. Integere, moeizame poging was voor McQueen een daad uit liefde, maar het is te begrijpen dat dit jarenlang op de plank bleef liggen en slechts beperkt werd uitgebracht. Toch nog altijd beter dan de overige films uit McQueens laatste periode.

The Court Martial of George Armstrong Custer

1977 | Western

Verenigde Staten 1977. Western van Glen Jordan. Met o.a. Ken Howard, Brian Keith, James Olson, Blythe Danner en Stephen Elliott.

Een interessante film, waarin gedaan wordt alsof Custer het bloedbad bij Little Big Horn heeft overleefd. Hij moet voor de krijgsraad komen om zich te verantwoorden over de vele misdaden die hij heeft begaan in naam van Amerika. In de totale discussie over de positie van de indianen - die in westerns sinds BROKEN ARROW uit 1950 niet meer puur de moordenaars waren - kan deze film belangstelling wekken. Olson in de titelrol is goed.

Gemini Man

1976 |

Verenigde Staten 1976. Alan J. Levi. Met o.a. Ben Murphy, Katherine Crawford, Richard Dysart, Dana Elcar en Paul Shenar.

Het verhaal van The Invisible Man van H. G. Wells met Murphy als doldrieste geheimagent, die zich vanwege een ongeluk bij een wetenschappelijk experiment voor korte perioden onzichtbaar kan maken en daardoor de schrik is van menig saboteur. Voorspelbaar spionageverhaal met een beetje fantasie erin. Later een tv-serie, maar die was geen lang leven beschoren. CODE NAME: MINUS ONE.

The Hindenburg

1975 | Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Robert Wise. Met o.a. George C. Scott, Anne Bancroft, William Atherton, Roy Thinnes en Gig Young.

Het intrigerende gegeven dat de ramp in 1937 met de zeppelin een daad van sabotage was, wordt geheel ondermijnd door de rare personages en de weinig opwindende ontknoping: een combinatie van echte journaalopnamen en nieuw geschoten film. Voor dat laatste werden twee Oscars verleend: beste visuele effecten en beste geluidseffecten. Later werden vijf minuten voor een tv-serie toegevoegd. Het scenario is van Nelson Gidding, Richard Levison en William Link. Het camerawerk is van Robert Surtees.

The Day of the Locust

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Donald Sutherland, Karen Black, Burgess Meredith, William Atherton en Geraldine Page.

Na zijn studie aan Yale krijgt Atherton een baantje als graficus in een grote studio in Hollywood. Hij voelt zich aangetrokken tot Black, die in hetzelfde complex woont als hij, maar zij heeft meer belangstelling voor rijkere heren. Fascinerende aanpassing van de klassieker van Nathaniel West, die een satirische maar negatieve schets geeft van het Hollywood der mislukkelingen van rond 1935. Hier geen glitter en glamour maar deprimerende toestanden. Een schitterende film, die helaas flopte. De acteurs, met aan de kop Atherton, door wiens ogen we de hele film zien, zijn fantastisch. Waldo Salt kreeg de zware (en ondankbare) taak de roman te adapteren. Prachtige fotografie van Conrad Hall.

The Terminal Man

1974 | Horror, Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1974. Horror van Mike Hodges. Met o.a. George Segal, Joan Hackett, Richard Dysart, Jill Clayburgh en Donald Moffat.

In deze kille, maar boeiende thriller raakt computergeleerde Segal onder invloed van computers in zijn hersenen die hem gewelddadige dingen laten doen. Goed acteerwerk. Naar het boek van Michael Crichton.

The Autobiography of Miss Jane Pittman

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van John Korty. Met o.a. Cicely Tyson, Barbara Chaney, Richard Dysart, Katherine Helmond en Michael Murphy.

Indrukwekkend epos van schrijver Ernest J. Gaines (A lesson before dying) die zijn gelijknamige roman uit 1972 hielp bewerken tot filmscenario. Miss Jane Pittman (Tyson) is een fictief Afro-Amerikaans personage dat door Gaines wordt gevolgd van haar 19de tot haar 110de levensjaar tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis. In 1962 reist een journalist naar Bayonne, Louisiana om de oude dame te interviewen. In flashbacks wordt haar levensverhaal belicht, van slavin tot voorvechtster van mensenrechten, met tussendoor beelden van de alledaagse werkelijkheid van zwarten in Louisiana. De film won negen Emmy Awards waaronder beste regie en beste actrice. Gefilmd op locatie.

The Sporting Club

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Larry Peerce. Met o.a. Robert Fields, Nicolas Coster, Maggie Blye, Jack Warden en Richard Dysart.

Een slecht geregisseerd gevalletje over geweld en overspel tussen mooie mensen in Noord-Michigan. Voldoende ongerijmdheden om aanstoot te geven; voor tv wordt het meeste wel weggeknipt.

The Hospital

1971 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1971. Drama van Arthur Hiller. Met o.a. George C. Scott, Diana Rigg, Barnard Hughes, Nancy Marchand en Richard Dysart.

Scott, de eerste chirurg van het Metropolitan Hospital in New York, maakt zware tijden door. Zijn vrouw heeft hem laten zitten, zijn dochter wordt gezocht door de politie, en drie patiënten van zijn afdeling zijn onder onverklaarbare omstandigheden om het leven gekomen. Tot overmaat van ramp komen de gekke Rigg en haar vader Hughes zijn leven helemaal overhoop gooien. Sarcastische kijk op het leven in een ziekenhuis, door dezelfde morbide en cynische bril die werd opgezet voor een film als M*A*S*H. De medische ethiek zal voor sommige kijkers niet gemakkelijk te slikken zijn, al is de waarheid meestal niet anders. Het genadeloze scenario van Paddy Chayevsky werd bekroond met een Oscar. Goede fotografie van Victor Kemper. Gefilmd in Panavision.

The Lost Man

1969 | Misdaad

Verenigde Staten 1969. Misdaad van Robert Alan Aurthur. Met o.a. Sidney Poitier, Joanna Shimkus, Al Freeman jr, Michael Tolan en Leon Bibb.

Een modernisering van ODD MAN OUT die niet goed loopt en waarin de Ierse achtergronden zijn overgebracht naar het hedendaagse zwarte probleemgebied. Er zit spanning in, maar het werkt eigenlijk niet. Poitier, Shimkus en Freeman zijn goed.

Petulia

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Drama van Richard Lester. Met o.a. Julie Christie, George C. Scott, Richard Chamberlain, Shirley Knight en Arthur Hill.

Briljante film, geplaatst tegen het decor van San Francisco in het midden van de jaren 1960-70, over een pas gescheiden arts en zijn verhouding met een ongelukkig getrouwde, excentrieke vrouw. Fantastisch acteerwerk, vooral van Scott en Knight, een topfilm van het decennium. Scenario van Lawrence B. Marcus. Naar de roman van Me and the Arch Kook Petulia.