Terry Southern (1924-1995): cast en scenario.
Er zijn 7 films gevonden.

The Magic Christian

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Komedie van Joseph McGrath. Met o.a. Christopher Lee, Peter Sellers, Ringo Starr, Richard Attenborough en Raquel Welch.

Een gekke zwarte komedie: de rijkste man ter wereld en zijn protégé voeren wraakoefeningen uit op de maatschappij door aan te tonen met een serie dwaze plannen hoe inhalig de mensen in werkelijkheid zijn. Gebaseerd op het boek van Terry Southern die samen met McGrath voor het scenario tekende waaraan ook Sellers, Cleese en Chapman een bijdrage leverden.

Easy Rider

1969 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Drama van Dennis Hopper. Met o.a. Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black en Luana Anders.

Legendarische lowbudget cultfilm was de vertolking van de geest van de jaren zestig. Inmiddels komen het verhaal en de geroemde dialogen ietwat langdradig, vaag en naïef over. Fonda en Hopper zijn twee stevig blowende motorrijders op zoek naar vrijheid die ze niet kunnen vinden. Rijdend van LA naar New Orleans komen ze lieve hippies tegen, vriendelijke hoeren, alsmede integere ranchers, fascistische plattelanders en - gedenkwaardig hoogtepunt - Jack Nicholson. Zijn rol als maffe advocaat die een tijdje met de helden optrekt is onvergetelijk en maakte van de B-acteur terecht een filmster.

The Queen

1968 | Documentaire

Verenigde Staten 1968. Documentaire van Frank Simon. Met o.a. Terry Southern, Andy Warhol, Harlow en Jack Doroshow.

Smaakvolle, opmerkelijke documentaire over een aspekt van een nevencultuur van de Amerikaanse homoseksualiteit. De titel refereert aan de winnaar van een schoonheidswedstrijd voor travestieten. De film behandelt het onderwerp niet denigrerend.

Barbarella

1968 | Sciencefiction, Fantasy

Frankrijk​/​​Italië 1968. Sciencefiction van Roger Vadim. Met o.a. Jane Fonda, John Phillip Law, David Hemmings, Marcel Marceau en Milo O'Shea.

In de 41ste eeuw dreigt de jonge geleerde Duran Duran (inderdaad, de bekende Britse popgroep haalde hier haar naam vandaan) de wereld te vernietigen. De sexy Barbarella (Fonda) moet dit verhinderen en krijgt hulp van een blinde engel. Volkomen zotte verfilming van Jean-Claude Forests futuristische strip, die mede dankzij Fonda's sensuele en hoogst komische vertolking terecht een cultstatus kreeg. In maart 2004 ging in Wenen een op de film gebaseerde musical in première met Nina Proll in de hoofdrol.

The Loved One

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Tony Richardson. Met o.a. Robert Morse, Jonathan Winters, Anjanette Comer, Rod Steiger en Dana Andrews.

De jonge Britse dichter Morse gaat zijn oom bezoeken in Hollywood. Deze pleegt zelfmoord uit wanhoop omdat hij ontslagen werd. Morley en de Britse kolonie in de filmstad, willen hem een waardige begrafenis geven. Ze nemen Steiger in de arm, die specialist is in het begeleiden van overledenen naar de eeuwigheid. Dolle satire op de begrafenisrituelen in Amerika, waarin de humor echter zo sterk benadrukt wordt, dat de gags vaak effect missen. De hele cast schmiert erop los, maar vooral Steiger is in zijn nopjes. Terry Southern en Christopher Isherwood baseerden hun allesbehalve respectvolle scenario op de roman van Evelyn Waugh, wiens typisch Britse flegma ver te zoeken is. Toch blijft het een vermakelijke film voor mensen die tegen een stootje kunnen. Knap in beeld gebracht door Haskell Wexler.

The Cincinnati Kid

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Edward G. Robinson, Karl Malden, Ann-Margret en Tuesday Weld.

Vroeger speelden mensen nog poker zonder zonnebril, cowboyhoed en/of koptelefoon. In The Cincinnati Kid, een van de beste pokerfilms aller tijden, is het non-verbale spel nog in optima forma te bezichtigen, met McQueen als de jonge hemelbestormer - net na zijn succes in The Great Escape - en Robinson als de onverslaanbaar geachte pokergod The Man. Regisseur Jewison belichtte wellicht wat al te veel zijlijntjes maar de karakteropbouw en de slotronde staan als een huis. Deels opgenomen op locatie in New Orleans, het broeierige oord waar het spelletje zich anno jaren dertig afspeelt.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

1964 | Sciencefiction, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Sciencefiction van Stanley Kubrick. Met o.a. George C. Scott, Peter Sellers, Sterling Hayden, Jack Creley en Keenan Wynn.

In deze vlijmscherpe politieke satire, alom beschouwd als een van de beste filmkomedies aller tijden, besluit een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie. Peter Sellers steelt de show in maar liefst drie rollen: die van de Amerikaanse president, een Britse kapitein en natuurlijk de dubieuze Duitse wetenschapper Dr. Strangelove. Dat Sellers meerdere rollen zou spelen was een eis van producent Columbia Pictures, die zeer gecharmeerd was van zijn veelzijdige optreden in Stanley Kubricks eerdere film Lolita.