Freddie Young (1902-1998): regie en camera.
Er zijn 33 films gevonden.

Arthur's Hallowed Ground

1986 | Familiefilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1986. Familiefilm van Freddie Young en Freddy Young. Met o.a. Jimmy Jewel, John Flanagan, David Swift, Derek Benfield en Jean Boht.

Redelijk grappige film over de zure terreinbeheerder uit de titel (Jewel), die vlak voordat hij met pensioen gaat nog eventjes flink moet aanpakken. Arthur weigert de hulp van een zwarte jongen, die hem wordt toegewezen. Hoewel het verschrikkelijk voorspelbaar is, is de film met punch en charme gedaan en jonge kijkers kunnen er nog het nodige van opsteken.

Bloodline

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Terence Young. Met o.a. Audrey Hepburn, Ben Gazzara, James Mason, Michelle Phillips en Omar Sharif.

Hepburn ziet haar leven bedreigd nadat ze een farmaceutisch bedrijf in Zurich heeft geërfd. Onmogelijke bewerking van een boek van Sidney Sheldon, een best-seller die door blonde meisjes in Californië op het strand gelezen werd als niemand volleybal met ze wilde spelen.

The Asphyx

1972 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1972. Horror van Peter Newbrook. Met o.a. Robert Powell, Robert Stephens, Jane Lapotaire, Fiona Walker en Alex Scott.

De 19e eeuwse wetenschapsman Stephens ontdekt dat de dood alleen intreedt als een kleine geest - de asphyx - uit het lichaam kan ontsnappen. Hij vangt de geest om het eeuwige leven te cre[KA3]eren. Haast onnodig te vermelden dat dit vreselijke gevolgen heeft, die naar een climax leiden. Het camerawerk is van Freddie Young die drie keer een Oscar kreeg (LAWRENCE OF ARABIA, DOCTOR ZHIVAGO en RYAN'S DAUGHTER). Ook bekend als SPIRIT OF THE DEAD en THE HORROR OF DEATH.

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

Ryan's Daughter

1970 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van David Lean. Met o.a. Robert Mitchum, Trevor Howard, Sarah Miles, Christopher Jones en John Mills.

Een eenvoudig liefdesverhaal werd opgeblazen tot overdadige afmetingen. Het jonge meisje Rosy Ryan (Miles) in Noord-Ierland trouwt met de aardige, voortmodderende onderwijzer Charles Shaughnessy (Mitchum) en heeft een affaire met een Britse soldaat Randolph Dorian (Jones) die daar gestationeerd is. De omvang van de productie overschaduwt het dunne gegeven; de prachtige landschappen verduisteren wat er nog van de plot over is. Toch blijft het de aandacht vasthouden, al werd het niet de klassieker die het moest worden. Mills kreeg een Oscar voor zijn bijrol, als gebochelde. Oorspronkelijk was de film uitgebracht met een lengte van 206m. Scenario van Robert Bolt en het camerawerk is van Freddie Young.

Battle of Britain

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Kenneth More en Laurence Olivier.

Eind 1940 vlogen Engelsen en Duitsers elkaar massaal in de haren boven Het Kanaal. Of beter gezegd: Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Zuidelijk Rhodesiërs, Ieren, Amerikanen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen en één 'Israëli' - samen onder de vlag van de Royal Air Force - schoten ruim 3000 Duitsers uit de lucht tegen 400 doden in eigen gelederen. Ondanks de aanwezigheid van Laurence Olivier, Michael Caine en Christopher Plummer komen de personages nauwelijks tot leven, omdat de vliegtuigen meer aandacht krijgen.

You Only Live Twice

1967 | Actiefilm, Thriller, Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Actiefilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Sean Connery, Donald Pleasence, Mie Hama, Akiko Wakabayashi en Tetsurô Tamba.

Als Amerikaanse en Russische ruimteschepen spoorloos verdwijnen en de grootmachten al aansturen op een kernoorlog houden de Britten het hoofd koel en sturen hun beste man naar Japan, waar iets duidelijk niet pluis is. Voordat hij op onderzoek kan gaan moet James Bond zich, met behulp van een lokale schone en een peloton regerings-ninja's, onderdompelen in de Japanse cultuur. Deze vijfde Bondfilm is weliswaar wat ouderwets, maar toch bijzonder geslaagd, met een sfeervol, fantasierijk en grappig script, passend bombastische muziek en Connery in ironische topvorm.

Doctor Zhivago

1965 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger en Alec Guinness.

Hoewel de film volle bioscoopzalen trok waren critici bij het uitkomen zeer kritisch over Doctor Zhivago. Regisseur Lean was hierover zo gebelgd dat hij zwoer nooit meer een film te maken. Gelukkig bedacht hij zich later en maakte onder andere nog A Passage to India. Doctor Zhivago was overigens zeker geen slechte film. Sharif speelt de getrouwde dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een affaire met Lara (Christie). Drie uur lang weidse Russische landschappen (gefilmd in het Spanje van Franco, waar het zingen van ‘De internationale’ in een van de scènes veel opzien baarde), prachtige ­art-direction en gepast bombastische muziek leverden vijf Oscars op.

The 7th Dawn

1964 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Oorlogsfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. William Holden, Susannah York, Capucine, Tetsurô Tamba en Michael Goodliffe.

Acht jaar na het einde van WO II raakt Maleisië verwikkeld in een onafhankelijkheidsstrijd. Holden, die als oorlogsheld beschouwd wordt door de plaatselijke bevolking, leeft er nu, samen met Capucine, op een plantage. De militaire overheid doet een beroep op hem om te gaan praten met rebellenleider Tamba, die destijds een goede vriend was van Holden. Maar hun belangen staan nu loodrecht tegenover elkaar. Vergezocht oorlogsmelodrama, dat je als toeschouwer niet raakt. De hoofdrollen worden uitstekend ingevuld, maar het scenario van Karl Tunberg, naar de roman The Durian Tree van Michael Keon is schematisch en op bepaalde punten ontdaan van alle logica. Mooi camerawerk van Frederick Young.

Lawrence of Arabia

1962 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Biografie van David Lean. Met o.a. Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins en Omar Sharif.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

The Inn of the Sixth Happiness

1958 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Mark Robson. Met o.a. Ingrid Bergman, Robert Donat, Ronald Squire, Athene Seyler en Richard Wattis.

Rond 1937 tijdens de Chinees-Japanse oorlog, geeft Bergman haar baan als dienstmeisje op om als zendelinge naar China trekken. Haar missiepost wordt bedreigd door een Japanse aanval. Ze leidt de honderd kinderen die ze onder haar hoede heeft door gevaarlijk vijandig gebied naar de veiligheid. Geromantiseerde geschiedenis van Gladys Aylward, die deze heldendaad in werkelijkheid volbracht, al dan niet op de tonen van de Nick Nack Paddy Wack Song. Het is allemaal dik in de verf gezet, maar je laat je toch meeslepen door de bewonderenswaardige Bergman en door Donat, die als mandarijn zijn laatste filmrol speelde. Isobel Lennart adapteerde de roman The Small Woman van Alan Burgess. Voor het camerawerk zorgde Frederick A. Young. Gedraaid in CinemaScope.

The Little Hut

1957 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Mark Robson. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, David Niven, Finlay Currie en Walter Chiari.

Het bijtende toneelstuk van André Roussin over een driehoeksverhouding dat nogal wat grove taal bevat, is in deze film een statige komedie geworden vol z.g. 'gedurfde' toespelingen, wanneer Gardner op een onbewoond eiland strandt met haar echtgenoot en een vriend. Scenario van F. Hugh Herbert. Camerawerk van Freddie A. Young.

The Barretts of Wimpole Street

1957 | Romantiek, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Jennifer Jones, John Gielgud, Bill Travers, Virginia McKenna en Susan Stephen.

Slap aftreksel van de enerverende romance tussen de dichters Robert Browning en Elisabeth Barrett, met acteurs die hun rol niet kennen en dat verdoezelen met veel valse opsmuk. Regisseur Franklin heeft een betere film gemaakt in 1934. Scenario van John Dighton. Gedraaid in CinemaScope.

Lust for Life

1956 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald, Pamela Brown en Everett Sloane.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

Bhowani Junction

1956 | Romantisch drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1956. Romantisch drama van George Cukor. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, Bill Travers, Abraham Sofaer en Francis Matthews.

De Anglo-Indiase Victoria Jones (Gardner), dochter van een Hindoe vrouw en een Britse machinist twijfelt over haar eigen identiteit en nationaliteit in het naoorlogse Pakistan. Ze wordt verliefd op de Britse kolonel Rodney Savage (Granger), maar weigert uiteindelijk het land van haar moeder te verraden. Een semi-episch avontuur naar de roman van John Masters, oppervlakkig in beeld gebracht door Cukor die er niet in slaagt het typische Britse flegma dat uit de roman spreekt, filmisch te vertalen.

Beyond Mombasa

1956 | Avonturenfilm, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van George Marshall. Met o.a. Christopher Lee, Cornel Wilde, Donna Reed, Leo Genn en Ron Randell.

Amerikaan Matt Campbell( Wilde) gaat in Afrika op zoek naar de mysterieuze moordenaars van zijn broer Roy (Purcell) en sporen die leiden naar een verborgen uraniummijn. Lijkt heel wat, maar is desondanks een tamme film. Het scenario is van Richard English en Gene Lewitt naar het verhaal The Mark of the Leopard van James Eastwood. Het camerawerk is van Freddie Young. Technicolor, Mono Western Electric Recording.

Betrayed

1954 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Victor Mature, Louis Calhern en O.E. Hasse.

Een weinig overtuigend melodrama over spionageactiviteiten van het Nederlandse verzet in WO II. Gable is Pieter Deventer, het hoofd van de Nederlandse Inlichtingen Dienst in Londen, die met hulp van Cachenez (Mature) naar Engeland is ontsnapt. Turner is Carla van Oven, een door Pieter opgeleide geheime agente, die in bezet Nederland gedropt wordt. Als danseres treedt ze op in casino's voor de moffen om zo aan haar inlichtigen te komen. Als verzetsmensen gepakt worden, valt de verdenking op Carla. Die laat dat niet op zich zitten. Veel werd op locatie opgenomen in Nederland. Het scenario is van George Froeschel en Ronald Millar. Het camerawerk is van Frederick A. Young. Ook bekend als The True and the Brave.

Mogambo

1953 | Actiefilm, Romantiek, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van John Ford. Met o.a. Clark Gable, Grace Kelly, Ava Gardner, Donald Sinden en Philip Stainton.

Victor Marswell (Gable) is een safarigids in Kenia die een romance beleeft met Eloise (Gardner), een wulpse dame die wacht op een schip naar Amerika. Tegelijkertijd krijgt hij bezoek van een man die onderzoek doet naar gorilla's en diens aantrekkelijke vrouw Linda (Kelly). Gable speelde 21 jaar eerder, iets energieker, in Red Dust dezelfde rol van een man die moet kiezen tussen twee vrouwen. Amusant melodrama, dat deels op locatie werd gedraaid. Beide actrices kregen een Oscarnominatie, en Gardner zingt het liedje 'Comin' through the rye'.

Knights of the Round Table

1953 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1953. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Ava Gardner, Mel Ferrer, Stanley Baker en Anne Crawford.

Een van de laatste succesvolle films die Taylor, beroemd om zijn knappe uiterlijk, maakte. In deze verfilming van de Arthur-legende speelt hij Lancelot, de favoriete ridder van koning Arthur (Ferrer), die echter amoureus verwikkeld raakt met koningin Guinevere (Gardner). Arthurs halfzus Morgan Le Fay (Crawford) en haar Sir Mordred (Baker) buiten de situatie uit om een wig te drijven tussen de koning en zijn rechterhand. Knights of the Round Table, grotendeels gebaseerd op Le Morte d'Arthur van Thomas Malory, is gemaakt in Engeland, maar de set en cast ogen naar goed Hollywoods gebruik maximaal luxueus.

Ivanhoe

1952 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine, George Sanders en Norman Wooland.

Gebaseerd op de roman van Sir Walter Scott. Terwijl koning Richard Leeuwenhart op kruistocht is grijpt zijn broer John de macht. Het Britse volk mag zich echter gelukkig prijzen dat niet alleen Robin Hood maar ook Sir Wilfred of Ivanhoe zich opwerpt als strijder voor gerechtigheid. De hoofdrol is hier natuurlijk voor Sir Wilfred of Ivanhoe (Robert Taylor), die tussen al het zwaardgekletter romantische onderonsjes heeft met de fraaie prinses Rowena (Joan Fontaine) én met de dochter van een bevriende joodse koopman, de zo mogelijk nog mooiere Rebecca (Elizabeth Taylor). Ivanhoe is een fijne ouderwetse ridderfilm. Dat het acteerwerk dan wat houterig is, ach.

Calling Bulldog Drummond

1951 | Avonturenfilm, Komedie, Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Victor Saville. Met o.a. Walter Pidgeon, Margaret Leighton, Robert Beatty, David Tomlinson en Peggy Evans.

Dit is de laatste film in de zogeheten 'Bulldog Drummond'- serie met een beminnelijke Pidgeon als de goedaardige ex-officier uit het Britse leger, die na zijn pensionering wordt teruggehaald om Scotland Yard te helpen een geavanceerde dievenbende op te rollen die zich bedient van zwaar geschut. Deze gladde produktie begint goed, maar verzandt ten slotte in gezwets. Aantrekkelijk voor MGM in beeld gebracht door regisseur Saville. Verouderd maar nog vrij genietbaar. Zie ook: 'Bulldog Drummond'-serie.

Treasure Island

1950 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Avonturenfilm van Byron Haskin. Met o.a. Bobby Driscoll, Robert Newton, Walter Fitzgerald, Denis O'Dea en Basil Sydney.

Hopelijk niet de gekuiste versie van Treasure Island, want het verhaal drijft op de realistische gevaren die een jongen voor zijn kiezen krijgt. Haskin's Treasure Island was de eerste mensenfilm van Disney en gelijk de beste van de vele 'Treasure Island'-verfilmingen tot nu toe, inclusief animaties. Eeuwige kindacteur Driscoll (hij ging vroeg met pensioen) doet het goed als Jim Hawkins, die anno 1765 een schatkaart in handen krijgt en met zijn vrienden Squire (Fitzgerald) en dokter Livesey (O'Dea) op jacht gaat. Newton steelt de show in de rol van de gluiperige Long John Silver.

Edward my Son

1949 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van George Cukor. Met o.a. Ian Hunter, Deborah Kerr, Spencer Tracy en James Donald.

Hopelijk niet de gekuiste versie van Treasure Island, want het verhaal drijft op de realistische gevaren die een jongen voor zijn kiezen krijgt. Haskin's Treasure Island was de eerste mensenfilm van Disney en gelijk de beste van de vele 'Treasure Island'-verfilmingen tot nu toe, inclusief animaties. Eeuwige kindacteur Driscoll (hij ging vroeg met pensioen) doet het goed als Jim Hawkins, die anno 1765 een schatkaart in handen krijgt en met zijn vrienden Squire (Fitzgerald) en dokter Livesey (O'Dea) op jacht gaat. Newton steelt de show in de rol van de gluiperige Long John Silver.

Conspirator

1949 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Victor Saville. Met o.a. Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Honor Blackman, Wilfrid Hyde-White en Harold Warrender.

Een jonge Amerikaanse (Liz Taylor) is getrouwd met een Britse officier (Robert Taylor). Wanneer ze begint te vermoeden dat hij een communistische spion is, krijgt hij de opdracht haar te vermoorden. Niet bepaald boeiend melodrama dat voor geen van beide sterren een stap vooruit betekende in hun carrière. De regie is ongeïnspireerd en het spel is bijzonder mat. Het scenario van Sally Benson en Gerard Fairlie, gebaseerd op een roman van Humphrey Slater, kan ook niet bepaald overtuigen. Over de hele lijn een verkwisting van talent. Het enige pluspunt is de mooie fotografie van E.A. Young.

The Winslow Boy

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Robert Donat, Margaret Leighton, Cedric Hardwicke, Francis L. Sullivan en Marie Lohr.

Een uitnemend rechtbankdrama naar het toneelstuk van Terence Rattigan, met Donat in de hoofdrol als advocaat die een onschuldige jongen (Neil North) verdedigt die van diefstal wordt beschuldigd op school.

49th Parallel

1941 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1941. Oorlogsfilm van Michael Powell. Met o.a. Anton Walbrook, Eric Portman, Raymond Massey, Leslie Howard en Glynis Johns.

Spannend, opwindend WO II-verhaal over nazi-matrozen die Canada proberen te bereiken als hun onderzeeboot is gezonken. Eersteklas rolverdeling; geweldige spanning en karakterbeschrijvingen. Hertiteld: THE INVADERS en FORTY-NINTH PARALLEL.

Contraband

1940 | Thriller, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1940. Thriller van Michael Powell. Met o.a. Conrad Veidt, Valerie Hobson, Hay Petrie, Joss Ambler en Raymond Lovell.

Deense koopvaardij-kapitein Veidt en passagier Hobson raken in Londen aan het begin van WO II betrokken bij een spionagezaak. Met de hulp van een Deense restaurateur en zijn kellners lukt het hen een bende die een bioscoop als hoofdkwartier heeft, op te rollen. Een plezierig vertelde suspense film, waarbij Hitchock nooit ver weg lijkt. Vooral de sfeer van Londen tijdens de 'blackout' wordt uitstekend weergegeven. Veidt en Hobson die reeds een koppel vormden in Powells THE SPY IN BLACK, spelen hun rollen goed. Powell schreef samen met Emeric Pressburger en Brock Williams het scenario dat door F.A. Young in beeld gezet werd. In Amerika uitgebracht als BLACKOUT.

Busman's Honeymoon

1940 | Mysterie, Misdaad, Komedie, Thriller, Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1940. Mysterie van Arthur B. Woods en Arthur Woods. Met o.a. Robert Montgomery, Constance Cummings, Leslie Banks, Seymour Hicks en Robert Newton.

De beroemde amateur-criminoloog (Montgomery) trouwt met de schrijfster van mysterie-verhalen (Cummings). Ze gaan op huwelijksreis, maar algauw verstoort een brute moord hun wittebroodsweken. Montgomery past niet in zijn rol. Naar een verhaal van Dorothy L. Sayers, die de personage van Lord Peter Wimsey schiep.

Nurse Edith Cavell

1939 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Biografie van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Edna May Oliver, George Sanders, Zasu Pitts en May Robson.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog helpt de Brusselse hoofdverpleegster Edith Cavell (Neagle) oorlogsgevangenen ontsnappen naar veilig Nederland, en verzamelt ze informatie voor de Britse geheime dienst. Dan wordt ze door de Duitsers gearresteerd en berecht. Biografisch drama over Cavell, die zowel in België als in Engeland als een martelares wordt beschouwd, geëerd met gedenkplaten en standbeelden. De Duitsers spreken Engels met een dik Duits accent, Neagle heeft een mooie hoofdrol als de standvastige, gracieuze dame in moeilijke tijden, en de score van Anthony Collins werd genomineerd voor een Oscar.

Goodbye, Mr. Chips

1939 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1939. Drama van Sam Wood. Met o.a. Robert Donat, Greer Garson, Terry Kilburn, Paul Henreid en John Mills.

Mr Chipping maakte ooit een moeizame start als docent Latijn op een jongenskostschool, maar zal lang op zijn plek blijven. De waardering voor de ouderwetse leraar wordt onder zijn leerlingen alleen maar groter. Deze gevoelige raamvertelling waarin een classicus op zijn leven terugkijkt, heeft een mooie hoofdrol van dertiger Robert Donat, te zien in alle levensfases van de ambitieuze docent. Donat kreeg er een Oscar voor, tegenspeelster Greer Garson in een bescheiden rol als zijn geliefde, werd genomineerd. Destijds een succesvol melodrama, geregisseerd door Sam Wood, die later met danseres Ginger Rogers de hit Kitty Foyle zou maken.

Nell Gwyn

1934 | Historische film, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Jeanne de Casalis, Muriel George, Miles Malleson en Esme Percy.

Een actrice weet zich verzekerd van de blijvende liefde van Koning Charles II van Engeland, ondanks de tegenwerking van een jaloerse hertogin. Deze biografische film, zo'n beetje gebaseerd op historische feiten, werd een enorm succes voor Anna Neagle in de titelrol. Goed gespeeld, fraai verfilmd. Jammer van die wat logge regie.

Die Somme

1930 |

Duitsland 1930. Heinz Paul. Met o.a. Walter Edthofer, Oskar Marion, Hermine Sterler en Hans Tost.

'Ungeheuer war die Konzentration an Artillerie,' meldt een tussentitel in de eerste akte van Die Somme. En inderdaad: spookachtig weerlicht het dagen en nachten lang onafgebroken aan de desolate einder van het loopgravenabattoir. Tussen 1 juli en 18 november 1916 doven er in Picardië meer dan een miljoen soldatenlevens. Deze hallucinante krijgskroniek is een hybride van Duits/Frans/Brits archiefmateriaal en fictiescènes over een Duitse moeder die haar zonen in het inferno verliest. Regisseur Paul (1893-1983) draaide later meer oorlogsfilms, waaronder nazipropaganda.