Fatma Ceylan

Acteur

Fatma Ceylan is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Uzak

2002 | Drama, Komedie

Turkije 2002. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Muzaffer Özdemir, Emin Toprak, Zuhal Gencer, Nazan Kirilmis en Feridun Koc.

Werkloze provinciaal Yusuf (Toprak) laat zijn geboortedorp achter zich en vertrekt naar winters Istanbul. Oom Mahmut (Özdemir) geeft hem onderdak. Tien jaar eerder kwam Mahmut zelf berooid aan in de stad. Inmiddels kan hij zich als fotograaf bedruipen met opdrachten voor een tegelfabriek. In zijn vrije tijd hangt hij voor de buis of dwaalt wat over het internet. De eenvoudige Yusuf die nauwelijks zijn best doet om werk te vinden ­voelt niet dat de spanning oploopt. In Uzak ('ver weg') wordt het bestaan van beide mannen tot de laatste graat gefileerd, met droogkomische terzijdes als aflaat. Uzak kreeg in Cannes de Grote Juryprijs en beide acteurs werden uitgeroepen tot Beste Acteur.

Mayis sikintisi

1999 |

Turkije 1999. Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan, Cihat Bütün. M. Emin Ceylan en Emin Toprak.

Even komisch als aangrijpend is dit autobiografische portret van een jonge regisseur die terugkeert naar zijn geboortedorp om daar inspiratie op te doen voor een nieuwe film. Blind voor de rurale problemen van zijn familie cast hij zijn ouders en neven als acteurs in zijn productie, die langzaam op een fiasco uitloopt. De schitterende cinematografie van het Turkse platteland verraadt Ceylan’s achtergrond als fotograaf, maar het is Emin Ceylan (vader van) die de film maakt tot wat hij is. De film waar het allemaal om draait is Ceylan’s vorige werk Kasaba.

Kasaba

1997 | Drama

Turkije 1997. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Havva Saglam, Cihat Bütün, Fatma Ceylan, Emin Ceylan en Cihat Bütün. M. Emin Ceylan.

Poëtische debuutfilm van scenarioschrijver-producent- regisseur-cameraman Ceylan, waarin een portret van drie generaties van één familie in een Turks dorpje in Anatolië wordt geschetst, gezien door de ogen van de kinderen. Het eerste deel speelt tijdens de winter; op een basisschool krijgt een elf-jarig meisje les. Zij past zich moeilijk aan, kampt met schaamtegevoelens en met de onbarmhartigheid van het leven. Het tweede deel speelt zich af in de lente en gaat over haar vier jaar jongere broertje. Samen gaan ze naar het korenveld, waar hun familie hen opwacht. Onderweg maken ze kennis met de mysteries van de natuur en wilde dieren. In het derde deel ervaren broer en zus hoe complex en duister de wereld der volwassenen wel is. Scherpe en beheerste observaties in zwart-wit met weinig dialogen maar veel zeggingskracht.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Fatma Ceylan op televisie komt.

Reageer