Yan Geling

Scenarist, Auteur

Yan Geling is scenarist en auteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Earth: Een onvergetelijke dag

2017 | Documentaire

Verenigde Staten 2017. Documentaire van Richard Dale, Lixin Fan en Peter Webber. Met o.a. Robert Redford en Jackie Chan.

Natuurfilm waarin bijzondere dieren op een unieke manier in beeld worden gebracht met de nieuwste camera- en filmtechnieken. Het vervolg op de BBC-documentaire Earth uit 2007. Verteller van de Nederlandse versie is Thom Hoffman, het origineel werd ingesproken door Robert Redford.

Coming Home

2014 | Drama

China 2014. Drama van Zhang Yimou. Met o.a. Gong Li, Chen Daoming en Zhang Huiwen.

Klassiek melodrama dat zich gedeeltelijk afspeelt ten tijde van de Chinese Culturele Revolutie (1966-1976), de periode waarin regisseur Zhang (Raise the Red Lantern) zelf drie jaar als boer en zeven jaar als fabrieksarbeider werkte. De plot is even simpel als ontroerend: een professor keert terug na jarenlange gevangenschap in een 'heropvoedingskamp', maar zijn aan amnesie lijdende vrouw herkent hem niet meer. Wanhopig gaat hij op zoek naar manieren om haar geheugen terug te laten keren. Een prachtig monument voor de liefde.

The Flowers of War

2011 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama

China/Hongkong SAR van China 2011. Oorlogsfilm van Zhang Yimou. Met o.a. Christian Bale, Ni Ni, Zhang Xinyi en Huang Tianyuan.

Tijdens de gewelddadige inname door het Japanse leger van het Chinese Nanking, in 1937, blijkt een aan lager wal geraakte Amerikaanse begrafenisondernemer (Bale) de aangewezen persoon om, vermomd als priester, in een kathedraal zowel een groep schoolmeisjes als een aantal prostituees te verstoppen. Bale is prima als de man die zichzelf herontdekt, maar regisseur Zhang (Raise the Red Lantern, Hero) kiest liever voor visueel spektakel dan voor dramatische diepgang. Film kreeg een Golden Globe-nominatie in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Xiu Xiu: The Sent Down Girl

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Joan Chen. Met o.a. Jiangchi Min, Fang Huang, Qin Lao, Wenqiang Wang en Jie Gao.

Het verhaal van Wen Xiu, de tienerdochter van een kleermaker, die naar het platteland gedeporteerd wordt om daar het vak van paardetemmer te leren. Op het platteland trekt ze in bij haar leraar Lao Jin met wie ze een hechte band krijgt. Tegen de tijd dat ze weer terug zou moeten keren naar de stad om lid te worden van de cavalerie blijkt dat de autoriteiten haar helemaal vergeten zijn. Vanwege de explicite kritiek op China's culturele revolutie viel de film niet in goede aarde bij de Chinese autoriteiten.

Xiu Xiu

1997 | Drama

Taiwan/Hongkong SAR van China/China/Verenigde Staten 1997. Drama van Joan Chen. Met o.a. Lu Lu, Li Xiaolu, Lopsang, Gao Jie en Lu Yue.

Indrukwekkend regiedebuut van Chinese ster-actrice Chen, ook bij ons erg bekend (zij was de knappe keizerin in Bertolucci`s THE LAST EMPEROR), wonend in de V.S. (waar zij optrad in cult- serie TWIN PEAKS en Oliver Stone`s HEAVEN AND EARTH) maar voortdurend pendelend tussen Oost en West. Deze film gaat over de `kinderen van de Culturele Revolutie`, naar de roman [KL]Tian Yu[KLE] van Yan Geling. Gesitueerd in het China van 1975 wordt het meisje Xiu Xiu (Lu) - dat symbool staat voor 7,5 miljoen jonge stedelijke intellectuelen - naar het platteland gestuurd in het kader van een `heropvoedingsprogramma`, ver weg van familie, klasgenoten, alles wat vertrouwd was. Xiu wordt er opgeleid door een Tibetaanse paardenfokker om later hoofd te worden van een cavalerie-eenheid...maar die eenheden zijn in onbruik geraakt en men vergeet haar terug te halen uit godvergeten oord. Erger nog: het meisje wordt een seksspeeltuigje van plaatselijke KP-leiders. Zonder China`s toelating gedraaid in Tibetaanse steppen met zakgeld (1 miljoen dollar) van Chen zelf. Hoewel goed voor zeven Gouden Paard-onderscheidingen (China's Oscars) waaronder Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario en Beste regisseur mocht de film niet in China worden vertoond en kreeg Chen gedurende een jaar werkverbod in China. XIU XIU is een delicaat, aangrijpend miniatuur-epos. Lu is een schat van een meisje, ook Xiaolu zorgt voor verrukkelijk spel, net als de Tibetaanse acteur Lopsang als de paardenhoeder en haar latere beschermer-vriend.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Yan Geling op televisie komt.

Reageer