Nicolas Klotz

Regisseur, Scenarist

Nicolas Klotz is regisseur en scenarist.
Er zijn 5 films gevonden.

Ausgestoßen

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Nicolas Klotz. Met o.a. Adama Doumbia, Noëlla Mossaba en Ousman Diallo.

Jazz Collection: James Carter

1999 | Documentaire, Biografie, Muziek

Canada/Frankrijk 1999. Documentaire van Nicolas Klotz. Met o.a. James Carter en Donald Washington.

Portret van de in 1969 te Detroit geboren jazzsaxofonist James Carter. Reeds op jonge leeftijd was hij een fan van Sidney Bechet, waardoor ook hij voor de sax koos. Zijn grote voorbeelden zijn verder Charlie Parker, John Coltrane, Ornette Coleman, Lester Young en Coleman Hawkins. Aanvankelijk imiteerde hij zijn 'helden', maar door zijn leraar en latere manager Donald Washington begon hij nieuwe paden te betreden. Hij ging terug naar de bron van een muziekstuk en paste het aan zijn eigen individuele stijl aan. Voor hem kunnen leven en muziek niet van elkaar gescheiden worden. Hij staat nu nog aan het begin van wat een grandioze carrière belooft te worden en wordt reeds gerekend bij de grootsten van de Amerikaanse zwarte jazz. Carter en Washington lichten de muziekimpressies toe. Regisseur Klotz schreef het scenario samen met Gérald Arnaud. Montage is van Rose-Marie Lausson. Jean-Philippe Bouyer stond achter de camera.

Jazz Collection : Brad Mehldau

1999 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1999. Documentaire van Nicolas Klotz. Met o.a. Brad Mehldau, Larry Grenadier en Jorge Rossy.

De jonge, blanke Amerikaanse pianist/componist Brad Mehldau (1970) brengt een mengeling van rock en pop in de jazz muziek. Zijn muzikale voorbeelden gaan van Bach en Mozart over Duke Ellington en John Coltrane tot The Beatles en Led Zeppelin. We volgen hem tijdens een verblijf in Berlijn waar hij enkele solo- optredens ten beste geeft. Tussen de muziekfragmenten in mediteert hij over het leven, de mensen en de muziek. Daarna zien we hem aan het werk in New York, waar hij met zijn trio een optreden verzorgt. Dit trio bestaat uit hemzelf (piano), Larry Grenadier (bas) en Jorge Rossy (percussie). Over Mehldau zelf kom je niet veel te weten, maar in de plaats krijg je wel een uitstekende demonstratie van zijn talent. Regisseur Klotz schreef ook het scenario. Commentaar is van Christian Bouillette. Voor de montage werd beroep gedaan op Rose-Marie Lausson en voor de fotografie tekende Jean-Philippe Bouyer.

La nuit sacrée

1993 | Drama

Frankrijk 1993. Drama van Nicolas Klotz. Met o.a. Amina, Miguel Boss, Maité Nahyr, François Chattot en Carole Andronico.

Een rijke Marokkaan die tot de betere kringen behoort heeft zeven dochters. Wat er ook gebeurt, de achtste nakomeling moet een zoon zijn. Het is weer een meisje, maar zij krijgt de naam van Ahmed en groeit op als een jongen (als volwassene gespeeld door popzangeresje Amina). Als Ahmed 21 is, bevindt hij zich in een identiteitscrisis: hij wil zich gaan scheren, een snor laten staan en zijn nichtje tot vrouw nemen. Ondertussen ligt Ahmeds vader op sterven en wil gelouterd ten hemel varen. Hij roept Ahmed tot zich. Hij noemt haar Zahra en schenkt haar de vrijheid zodat ze erop uit kan trekken. Ze is nu een jonge vrouw zonder verleden en identiteit. Zahra komt in dienst van een blinde jongeman, genaamd de Consul (Bose), die door zijn zuster, bijgenaamd Assise (Nahyr) gedomineerd wordt. Als er een toenadering komt tussen Consul en Zahra, blijkt Assise jaloers (en wordt er voor de kijker een incestueuze verhouding gesuggereerd). Als Assise achter het ware verleden van Zahra komt, ontslaat zij haar op staande voet en Zahra is voor een tweede maal zonder identiteit... Bizar drama dat grotendeels speelt in de jaren 1940-1950, vol overgave gedaan door de hoofdrollen naar de roman van Tahar Ben Jelloun, die door Elisabeth Perceval tot scenario werd bewerkt. Beslist niet naar ieders smaak en je kunt je afvragen of men het geld niet beter aan iets anders had kunnen besteden dan de verfilming van een dergelijk literair werk. Het camerawerk is van Carlo Varini.

La nuit bengali

1988 | Drama

Zwitserland/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Nicolas Klotz. Met o.a. Hugh Grant, Shabana Azmi, Supriya Pathak, John Hurt en Soumitra Chatterjee.

De regisseur bewerkte samen met Jean-Claude Carri[KA2]ere de roman [KL]La nuit bengali[KLE] van Mirc[KA1]ea Eliade. Over de avonturen en teleurstellingen in de liefde van een verdwaalde Brit in de high society-kringen van Bengalen. De vele personages, de prachtige beelden en het schitterende straatdecor van Alexandre Trauner bieden tegenwicht aan een onge[KA3]inspireerd tempo en een zeer oppervlakkige karakterbeschrijving. Wel getuigt deze eerste (te?) ambitieuze film van een veelbelovend talent. Er is ook een Engelse versie. Er is ook een Engelse versie: BENGALI NIGHT.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nicolas Klotz op televisie komt.

Reageer