Jamie Uys

Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Jamie Uys is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 8 films gevonden.

The Gods Must Be Crazy II

1989 | Komedie

Botswana 1989. Komedie van Jamie Uys. Met o.a. N'Xau, Lena Farugia, Hans Strydom, Eiros en Nadies.

Geheel nutteloos, maar toch nog zeer geestig vervolg op een van de meest verrassende succesfilms van de jaren 1980-90. Ditmaal wordt N'Xau geconfronteerd met een Amerikaanse advocate en een jachtopziener, die met hun vliegtuigje op de boomtoppen terecht zijn gekomen. N'Xau die hiervan getuige is, kan niet te hulp schieten, want hij heeft andere zorgen. Hij moet zijn kinderen zien terug te vinden, die al spelend in de tankwagen terechtkwamen van een snode ivoorsmokkelaar en zo in de 'beschaafde' wereld terecht komen. Ontwapenende humor vol situatiegrappen en knipoogjes naar de slapstick-films van weleer. De grappen zijn niet altijd even geslaagd, maar het geheel blijft toch heel vermakelijk. Buster Reynolds was fotograaf van dienst en Uys schreef zelf het scenario. De opnamen werden gestart in 1985, maar de film bereikte eerst in 1989 de zalen.

The Gods Must Be Crazy 2

1989 | Komedie

Botswana/Verenigde Staten 1989. Komedie van Jamie Uys. Met o.a. Erick Bowen, Adies, N!Xau, Hans Strydom en Lena Farugia.

We maken opnieuw kennis met Xi, de bosjesman uit de Kalahari-woestijn uit The gods must be crazy (uitgezonden op 27 januari jl.). Hij volgt bandensporen om zijn kinderen terug te vinden. Op zijn zoektocht kruist hij het pad van een Amerikaanse wetenschapster en twee gekke militairen

The Gods Must Be Crazy

1981 | Komedie, Actiefilm

Botswana/Botswana/Verenigde Staten 1981. Komedie van Jamie Uys. Met o.a. Marius Weyers, Sandra Prinsloo, N!Xau, Louw Verwey en Michael Thys.

Ontwapenende komedie over een Bosjesman die een colaflesje, achteloos weggeworpen door een piloot, naar de rand van de wereld moet brengen. Zijn stam beschouwt het als een boos teken van God. Verschillende verhalen vermengen zich vervolgens met elkaar. Over gekke, krankzinnige blanken, huurlingen die een buurland ontvluchten en de onmogelijke love-story tussen een onhandige veearts en een mooie, jonge onderwijzeres. Een van de plezierigste films ooit gemaakt over het onderwerp beschaving. De zuivere onschuld van de Bosjesman staat in schril contrast met bezitsdrang, corruptie en egotripperij van de 'beschaafde' mens. Producent Uys schreef zelf het vlotte scenario en Paul Ballinger legde het vast op film. Grote Prijs op het Festival van de Humoristische Film van Chamrousse in 1983. Kreeg ook een vervolg.

Beautiful People

1974 | Familiefilm, Documentaire

Zuid-Afrika 1974. Familiefilm van Jamie Uys.

De Kalahari-woestijn in Zuid-Afrika omvat een gigantische, barre, verzengend hete woestenij. Hier is deze documentaire opgenomen en toont het dagelijks doen en laten van hier levende dieren en de merkwaardige rituelen, waaraan zij zich soms overgeven. De film wordt helaas verkreupeld door commentaar dat menselijke gedragspatronen op de dieren projecteert (zie de titel).

Lost in the Desert

1970 | Avonturenfilm, Drama

Zuid-Afrika 1970. Avonturenfilm van Jamie Uys en Jamie Hayes. Met o.a. Dirkie Uys, Jamie Uys, Wilhelm Ester, Sue Burman en Jan Bruijns.

Een ziek jongetje wordt in een klein vliegtuigje overgevlogen naar een sanatorium. Het toestel verongelukt boven de Kalahari Woestijn. De jongen overleeft de ramp en moet het hoofd bieden aan vijandige Bosjesmannen, een troep agressieve bavianen, honger, dorst en vooral de verstikkende hitte. Een schitterend, volledig op locatie gedraaid overlevingsavontuur van auteur/regisseur/producent Uys, wiens naam vaak wordt verbasterd tot James Hayes. Een spannende, fascinerende film, ook bekend als DIRKIE - LOST IN THE DESERT.

After you, Comrade

1966 | Komedie

Zuid-Afrika 1966. Komedie van Jamie Uys. Met o.a. Jamie Uys en Bob Courtney.

WO III wordt bedwongen door hardloopwedstrijd tussen Rusland en Amerika in Athene. Het idee is leuk, maar de ontwikkeling van het verhaal is gering.

Dingaka

1965 | Drama

Zuid-Afrika 1965. Drama van Jamie Uys. Met o.a. Stanley Baker, Juliet Prowse, Ken Gampu, Siegfried Mynhardt en Bob Courtney.

Film over de verschillen van levenswijzen tussen blank en zwart en hoe beide culturen met elkaar in botsing komen. De produktie verzandt in stereotypen.

The Hellions

1962 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1962. Avonturenfilm van Ken Annakin. Met o.a. Richard Todd, Anne Aubrey, Lionel Jeffries, Zena Walker en Jamie Uys.

Een verhaal over wraak, zoals vaak gezien in westerns, maar hier spelend in Zuid-Afrika in de 19e eeuw; de onvermijdelijke schietpartij aan het eind ontbreekt niet.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jamie Uys op televisie komt.

Reageer