Ferenc Bessenyei

Acteur

Ferenc Bessenyei is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Ítélet

1969 | Historische film

Hongarije 1969. Historische film van Ferenc Kósa. Met o.a. Ferenc Bessenyei, János Koltai, Tamás Major, Gheorghe Motoi en István Török.

Gebaseerd op de grote en tragisch geëindigde boerenopstand van de Serven in Hongarije in 1514. Paus Leo X roept in dit jaar op tot een kruistocht tegen de Turken. Een Hongaarse kardinaal wordt de organisatie opgedragen. In plaats van een kruistocht tegen de Turken werd de tocht een klassenoorlog tegen de adel. Hoewel de Hongaarse critici de film als een mislukking beschouwen, vindt de eigenzinnige Kósa er hoogtepunten uit zijn oeuvre in terug. Hij hanteert de geschiedenis als een middel om universele maatschappelijke kenmerken bloot te leggen. Een interessante poging.

Egri Csillagok

1968 | Avonturenfilm, Historische film

Hongarije 1968. Avonturenfilm van Zoltàn Várkonyi. Met o.a. Imre Sinkovits, István Kovàcs, Vera Venczel, Ferenc Bessenyei en Tibor Bitskoy.

Een lang historisch drama vol avontuur, dat speelt in de zestiende eeuw tijdens de Turkse overheersing van Hongarije. Kovàcs en Venczel zijn twee jongeren, Gorgely en Éva die door een horde Turken worden ontvoerd. Tijdens hun gevangenschap komen ze in het bezit van een geluk-brengende ring, die toebehoort aan de vorst Ymurdsak. Het lukt hen bij gevolg terug te keren naar het koninklijke hof in Boeda. Gorgely ontwikkelt zich tot een heldhaftig krijgsman met menige overwinning op de Turken op zijn naam, maar de onfortuinlijke Turkse vorst wil -ook na twintig jaar nog- zijn ring ten koste van alles terug. Deze slaagt er in Éva's kind te ontvoeren en Grogery levert een eindgevecht, waarbij de Turkse vorst het onderspit delft. Een degelijke, wellicht een tikkeltje eenzijdige, maar toch onderhoudende familiefilm.

Hannibál tanár úr

1956 | Drama

Hongarije 1956. Drama van Zoltàn Fábri. Met o.a. Ern[KA11]o Szabó, Manyi Kiss, Zoltàn Maklàry, Noémi Apor en Mihály Selmeczi.

Als een leraar een theorie publiceert die de visie op de geschiedenis van de Romeinen wel eens zou kunnen wijzigen, wordt hij aanvankelijk bejubeld. Nadat het parlement het essay echter als geschiedvervalsing en verraad bestempelt, ontstaat er een hetze tegen hem. Desondanks houdt hij stand en moet hij dat met de dood bekopen. Zoals in meer films voert Fábri een doorsnee-burgerman op, die door omstandigheden uitgroeit tot een held. De sfeer in de film die vóór WO II speelt, kwam akelig dicht in de buurt van de actualiteit van Hongarije in 1956. Inmiddels een klassieker geworden. Scenario van de regisseur, Istvàn Gyenes en Peter Szasz naar de roman van Ferenc Mora, die in het Frans verscheen onder titel Hannibal ressuscité des morts. Camerawerk van Ferenc Szecsenyi.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ferenc Bessenyei op televisie komt.

Reageer