Dieter Diependaele: montage.
Er zijn 12 films gevonden.

Here

2023 | Drama

België 2023. Drama van Bas Devos. Met o.a. Stefan Gota, Liyo Gong en Teodor Corban.

Here speelt zich af in Brussel en gaat over een mogelijk liefdesverhaal tussen een Roemeense bouwvakker en een Belgisch-Chinese doctoraatsstudent in mos, wiens wegen elkaar kruisen net voordat de Roemeen op het punt staat om terug naar zijn thuisland te verhuizen.

Desert Paradise

2021 | Documentaire

Nederland 2021. Documentaire van Ike Bertels.

De inwoners van Oranjemund in, een klein dorp in de woestijn van Namibië, staan sinds kort voor een groot probleem. Al jarenlang worden er diamanten uit de mijn gehaald, maar de laatste tijd neemt dit steeds meer af. De inwoners van het dorpje zullen dringend op zoek moeten gaan naar ander werk, of ze zullen hun geliefde thuis moeten verlaten.

Ghost Tropic

2019 | Drama

België​/​​Nederland 2019. Drama van Bas Devos. Met o.a. Saadia Bentaïeb, Maaike Neuville, Stefan Gota, Cédric Luvuezo en Willy Thomas.

Na een lange werkdag valt de 58-jarige Khadija in slaap in de laatste metro. Wanneer ze wakker wordt aan de eindhalte, ziet ze geen andere optie dan te voet naar huis terug te keren. Op haar nachtelijke dwaaltocht door Brussel wordt Khadija gedwongen om hulp te vragen, en hulp te bieden, aan de andere bewoners van de nacht.

Hellhole

2019 | Drama

België​/​​Nederland 2019. Drama van Bas Devos. Met o.a. Alba Rohrwacher, Willy Thomas, Hamza Belarbi en Lubna Azabal.

In mozaïekvorm gegoten grotestadsportret waarin drie inwoners van Brussel worden gevolgd: scholier Mehdi, arts Wannes en vertaalster Alba. Hoewel Hellhole niets minder dan de nasleep van de aanslagen op de Brusselse metro en vliegveld Zaventhem van 22 maart 2016 als onderwerp heeft, blijft Devos (Violet) ver weg van het drama. Tegenover Trump, die Brussel tot ‘hellhole’ reduceerde, en het mediaspektakel, richten Devos en cameraman Karakatsanis (Rundskop) zich op de subtiliteit en anti-actie van het dagelijks leven in een naar binnen gekeerde wereldstad.

Shadow World

2016 | Documentaire

België​/​​Denemarken 2016. Documentaire van Johan Grimonprez.

Onverbiddelijke, maar glasheldere documentaire over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Rode draad in deze even journalistieke als kunstzinnige documentaire zijn de schimmige deals tussen de Britse wapenfabrikant BAE en de Saoedische prins Bandar bin Sultan, met extra aandacht voor de laakbare rol van de Britse oud-premier Tony Blair. Veelzeggend citaat van een in de film aanwezige wapenhandelaar: 'Politici zijn net prostituees, maar dan veel duurder.' Gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein.

Broer

2016 |

België​/​​Ierland 2016. Geoffrey Enthoven. Met o.a. Koen De Bouw, Titus De Voogdt, Koen De Graeve en Udo Kier.

Gelikte thriller uit de koker van topscenarist Pierre de Clercq, de man die het Nederlands/Vlaams taalgebied verrijkte met onder meer de tv-series Windkracht 10 en Flikken, en films als Man zkt Vrouw en Hasta la Vista. Deze film Broer is van hetzelfde glanzende laken een massapak, met Koen De Bouw als een lamzak die zich voordoet als z’n broer om zo in het gevlei – en de portemonnee – te komen van diens steenrijke ex in Ierland (Alison Doody). Uiteraard heeft mevrouw haar eigen snode plannen. Solide binnen z’n klasse.

Onder het hart

2014 | Drama, Romantiek

Nederland 2014. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Kim van Kooten, Koen De Graeve, Lies Visschedijk, Frank Lammers en Hanna Obbeek.

Even lijkt Onder het hart een luchtig drama dat puur op de charmante personages, gevatte dialogen en levensechte situatietjes durft te leunen. Best uniek: een intelligente Nederlandse romcom die niet doorslaat in lolligheid. Van Kooten speelt een biologe die valt voor een gescheiden vader van twee dochters (De Graeve); Lammers is haar broer, Visschedijk zijn ex. Vier goede acteurs, wat misverstandjes, een lach en een traan: fijn recept. Helaas eindigt de sprankelende film na een bloedserieuze wending echter alsnog als schaamteloze tranentrekker. Zonde.

Galloping Mind

2015 | Drama

België 2015. Drama van Wim Vandekeybus. Met o.a. Jerry Killick, Natali Broods, Rebeka Rea, Matt Devere en Izabella Rea.

In het speelfilmdebuut van choreograaf Vandekeybus wordt een tweeling snel na de geboorte gescheiden. Terwijl het meisje opgroeit in een middenklassengezin, leeft haar broer tussen straatjochies en zwerfhonden. Engels-Hongaars gesproken drama over lotsbestemming en bloedbanden heeft prima acteurs: Broods en Killick zijn goed als de ouders. De indrukwekkende groep kinderen vond de maker voor een deel in weeshuizen. De regisseur ging naar onder meer Hongarije voor de locaties, die cameraman Gábor Szabó fraai vastlegde, en waar de jonge acteurs te paard energiek doorheen galopperen.

82 dagen in april

2013 | Drama

België​/​​Nederland​/​​Turkije 2013. Drama van Bart Van den Bempt. Met o.a. Marc Peeters, Karen Van Parijs en Stijn Steyaert.

Wat moet je met jezelf wanneer je zoon op Turkije-reis het leven heeft gelaten? Vijftiger Herman weet het niet, en toch wel: hij zal in de voetsporen van de voor altijd zwijgende Maarten treden. Iets zal hem, onderweg, duidelijk worden. Toch? In deze ongewone bijdrage aan de Vlaamse cinema voegt de rouwende echtgenote zich à contrecoeur bij haar zoekende man, en een odyssee zonder einde vangt aan. Fraai is Rik Zangs 'Scope-fotografie van afgelegen Turkse streken, ijl resoneren de trompetklanken van Arve Henriksen. Even zwaarmoedig als zonderling fascinerend, dit regiedebuut.

L’amour des moules

2012 | Documentaire

Nederland​/​​België 2012. Documentaire van Willemiek Kluijfhout.

Achter de Franse titel - die zowel ‘Liefde tussen mosselen’ als ‘Liefde voor mosselen’ betekent - schuilt een poëtische Hollands-Belgische auteursdocumentaire. De in het koningsformaat 2.35:1 CinemaScope opgenomen film vertelt in een aangenaam bedaard tempo het verhaal van dat even wonderlijke als smakelijke schelpdiertje. Daarbij worden zowel de ecologische aspecten van natuurvangst als de gastronomische genoegens belicht. Van Zeeuwse visser en Waddenzeebeschermer tot jonge mosselkweekster en topchef Sergio Herman blijft het beeld steeds in genuanceerde balans. Opnamen van parende mosselen zijn een oogopener, de dromerige muziek van Tuur Florizoone is een oorstreling.

Grande Hotel

2010 | Documentaire

België​/​​Mozambique 2010. Documentaire van Lotte Stoops.

Ooit was het een megalomaan pronkstuk van het kolonialisme, tegenwoordig is het Grande Hotel in Beira, aan de kust van Mozambique, een ruïne. Tussen de kale betonnen muren – alles van waarde is eruit gesloopt en verkocht – wonen zo’n 3.500 mensen, die het zonder water en elektriciteit moeten redden. Een even schrijnende als beeldschone documentaire.

Double Take

2009 | Documentaire

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 2009. Documentaire van Johan Grimonprez.

Filmische meditatie over de cultivering van angst in onze beeldcultuur adhv beeldfragmenten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.