Boris Stroegatski

1933 -2012 Scenarist, Auteur

Boris Stroegatski (1933-2012) is scenarist en auteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Hard to Be a God

2013 | Drama, Sciencefiction

Rusland 2013. Drama van Aleksej German jr.. Met o.a. Gali Abaydulov, Yuriy Ashikhmin, Remigijus Bilinskas, Valeriy Boltyshev en Aleksandr Chutko.

Laatste film en magnum opus van de in 2013 overleden Russische nonconformist Alexej German Sr.. Bronmateriaal is het gelijknamige scifi-boek van de gebroeders Stroegatski, een uit de jaren zestig stammende, in modder, stront en bloed gedrenkte maatschappijkritiek dat zich afspeelt op de planeet Arkanar. Daar heeft zich een parallelle beschaving gevormd die in de middeleeuwen is blijven steken, waar het recht van de sterkste geldt en wijsneuzen over de kling worden gejaagd. Duivels puike dronkemanstocht in zwart-wit, ogend als een schilderij van Hieronymus Bosch.

Dni satmenija

1988 | Experimenteel, Thriller

SU 1988. Experimenteel van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Eskender Oemarov, Irina Sokolova, Vladimir Zamanski, Irina Sokolava en Aleksei Ananishnov.

Een onsamenhangende film over een arts uit Europees Rusland die in de zuidelijke Sovjetunie (Turkmenistan) de stelling 'door een gezonde geest, een gezond lichaam' tracht te bewijzen aan de hand van de invloed van de plaatselijke religie op de inheemse bevolking. Hij stelt echter aan de hand van onverklaarbare gebeurtenissen het tegendeel vast. Sokoerov is een leerling van wijlen Tarkovski en dat zegt genoeg: langdradig en lang; uitsluitend voor kaviaar-eters.

Pis'ma mjotwogo tscheloweka

1986 | Sciencefiction, Drama

Rusland/SU 1986. Sciencefiction van Konstantin Lopuschansky. Met o.a. Victor Mikhailow, Iossif Ryklin en Rolan Bykov.

Een nucleaire catastrofe heeft het aardoppervlak onbewoonbaar gemaakt. Een wetenschapper verschanst zich samen met de andere overlevenden in de kelder van een museum. Het leger heeft de heerschappij overgenomen en selecteert gezonde mensen voor de centrale bunker. De wetenschapper weigert zich echter aan hun heerschappij te onderwerpen en blijft met een groep uitgestoten kinderen achter

Stalker

1979 | Sciencefiction, Fantasy, Drama

SU/Duitsland 1979. Sciencefiction van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Anatoliy Solonitsyn, Nikolay Grinko, Alexander Kaidanovski en Alisa Freindlich.

Een sublieme film over de geheimzinnige gids Stalker, die een wetenschapper en een schrijver een verboden zone binnenleidt, een door militairen hermetisch afgesloten gebied, waar de regels van logica en gezond verstand niet meer gelden. Het wonderlijk mooie kleurgebruik, het camerawerk en belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer, waarin de filosofische gesprekken van de drie personen, vol symboliek, een bijzondere dimensie krijgen. Een film om meer dan een keer te zien.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Boris Stroegatski op televisie komt.

Reageer