Roland Joffé: regie en productie.
Er zijn 13 films gevonden.

Captivity

2007 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Rusland 2007. Thriller van Roland Joffé. Met o.a. Elisha Cuthbert, Daniel Gillies, Pruitt Taylor Vince en Michael Harney.

De schrik zit er in Amerika goed in, ongeacht het onderwerp. In Captivity wordt de wijdverbreide kidnapangst uitgemolken. Iedere malloot kan immers iemand bedwelmen met wat feestdrugs en vervolgens opsluiten in een zelfgemaakte kerker. Topmodel Jennifer (Cuthbert) ontdekt dat het op zo'n moment een kwestie is van vallen en opstaan. Vooral de fysieke en mentale martelpraktijken vallen haar zwaar. Maar er is hoop, dankzij een collega-slachtoffer. Filmmaker Joffé's loopbaan is getekend door zijn bejubelde eerstelingen The Killing Fields en The Mission, maar met Captivity bewijst hij dat hij ook overweg kan met pulp.

Vatel

2000 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België 2000. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Gérard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Julian Glover en Julian Sands.

Engels gesproken Europudding met Hollywood-slagroom. April 1671: op zijn Château de Chantilly geeft de berooide Prince de Condé een driedaags feest met bacchanaal om bij Louis XIV naar een generaalspost te hengelen. In deze prerevolutionaire hogedrukpan leidt chefkok-meesterpatissier François Vatel de forse keukenbrigade. Helaas kan ook Depardieu als gedoemde perfectionist-cuisinier de stoofpot van 36 miljoen dollar niet laten smaken. Diverse muzikale anachronismen, een potsierlijke Julian Sands als Zonnekoning en schmierkeizer Roth wekken vooral de lachlust op. Toegegeven: de dis wordt oogverblindend mooi geserveerd. César voor Beste Decors.

Waterproof

1999 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Misdaad van Barry Berman. Met o.a. Whitman Mayo, April Grace, Burt Reynolds, Cordereau Dye en Brandon Crawford.

Engels gesproken Europudding met Hollywood-slagroom. April 1671: op zijn Château de Chantilly geeft de berooide Prince de Condé een driedaags feest met bacchanaal om bij Louis XIV naar een generaalspost te hengelen. In deze prerevolutionaire hogedrukpan leidt chefkok-meesterpatissier François Vatel de forse keukenbrigade. Helaas kan ook Depardieu als gedoemde perfectionist-cuisinier de stoofpot van 36 miljoen dollar niet laten smaken. Diverse muzikale anachronismen, een potsierlijke Julian Sands als Zonnekoning en schmierkeizer Roth wekken vooral de lachlust op. Toegegeven: de dis wordt oogverblindend mooi geserveerd. César voor Beste Decors.

Goodbye Lover

1998 | Misdaad, Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1998. Misdaad van Roland Joffé. Met o.a. Patricia Arquette, Dermot Mulroney, Mary-Louise Parker, Ellen DeGeneres en Don Johnson.

Na al het Oscargeweld van The Killing Fields en The Mission (samen veertien nominaties, waarvan vier Oscars binnengesleept) wilde regisseur Joffé het wel eens wat rustiger aan doen. Hij legde zich toe op kleinere producties met thema's als relaties en seks. In Goodbye Lover is Sandra (Arquette) getrouwd met Jake (Mulroney), terwijl ze een affaire heeft met diens broer Ben (Johnson). Ben klust op zijn beurt bij met Peggy (Parker). Afijn, iemand sterft, iemand erft en iedereen stort zich op het geld. Goodbye Lover is een misdaaddrama met erotische kantjes. En ook met onmiskenbaar ironische kantjes.

The Scarlet Letter

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Demi Moore, Gary Oldman, Robert Duvall, Robert Prosky en Edward Hardwicke.

Vereenvoudigde versie van Nathaniel Hawthorne's roman over het zondige leven in Boston rond 1650. Het is echter duidelijk dat THE KILLING FIELDS-regisseur Joffé en scenarist Douglas Day Stewart zich vergist moeten hebben in het boek èn de film, want Hawthorne's roman die in 1850 verschenen is, wekt door deze rolprent de indruk gebaseerd te zijn op de film THE PIANO uit 1993! Nee toch!

Super Mario Bros.

1993 | Familiefilm, Fantasy, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van Rocky Morton en Annabel Jankel. Met o.a. Bob Hoskins, John Leguizamo, Dennis Hopper, Samantha Mathis en Fisher Stevens.

Het scenario is gebaseerd op het populaire videospel Mario Bros. van Nintendo en dat leidt tot een avonturenfilm met Hopper, die als een schoft van een andere planeet naar moeder aarde wordt gestuurd waar de dinosaurussen van miljoenen jaren geleden op de vlucht sloegen toen een meteoor met beschaafde mensen in Brooklyn landde.

City of Joy

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Patrick Swayze, Pauline Collins, Om Puri, Art Malik en Shabana Azmi.

De jonge Amerikaanse chirurg Swayze ziet in Calcutta een zwoele poel van misère en armoede. Hij maakt er kennis met de naar werk zoekende Puri en diens gezin, en met Collins de Engelse vrouw van een legerofficier, die met rudimentaire middelen in een kliniekje de nood tracht te lenigen. Zoals het een echte Amerikaan past zet hij de Habenichts ertoe aan, hun fatalisme van zich af te schudden en in opstand te komen tegen de plaatselijke peetvader. Een soort melodramatische Indiase western met simpele emoties. Swayze weegt te licht voor zijn rol en Joffé slaagt er niet in het niveau van zijn THE KILLING FIELDS te halen. Gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van Dominique Lapierre. Het kleine rolletje van de vader van dokter Swayze wordt gespeeld door Sam Wanamaker, maar die staat niet op de credits vermeld.

Shadow Makers

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Paul Newman, Dwight Schultz, Bonnie Bedelia, John Crusack en Laura Dern.

Schultz als de legendarische `vader` van de atoombom, de geleerde Robert Oppenheimer, en Newman als de Amerikaanse Pentagon-generaal Groves, een gevreesd veteraan voor wie het maken van de uraniumbom niet snel genoeg kon gebeuren. Er wordt veel gepraat over het werk en de spanningen rond de voltooiingsdatum, maar als kijker merk je weinig van de complexiteit van Oppenheimer in een film die een metafoor moest worden over de keuze tussen goed en kwaad. Oorspronkelijk FAT MAN AND LITTLE BOY genoemd (Fat Man was het koosnaampje voor de uraniumbom met bestemming Hiroshima en Little Boy voor de plutoniumbom richting Nagasaki). Eén punt van kritiek: in de dialogen worden een aantal uitdrukkingen gebruikt die beslist niet uit de jaren 1940-50 zijn. Het scenario is van Bruce Robinson.

Fatman and Little Boy

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Paul Newman, Bonnie Bedelia, John Cusack en Laura Dern.

Fat Man and Little Boy is de oorspronkelijke titel van deze dilemmafilm, naar de bijnamen van de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki. Het verhaal draait om het bekende Manhattan Project. Generaal Groves (Newman) formeert een getalenteerd wetenschappersteam met Oppenheimer (Schultz) aan de leiding. Het doel is om binnen kort tijdsbestek de eerste kernbom te ontwikkelen, zodat de geallieerden WO II kunnen winnen. De ethische kwesties van de onderneming komen pas werkelijk aan bod als de nazi´s capituleren en een van de natuurkundigen (Cusack) sterft aan een overdosis straling. Deze film is meer documentair dan dramatisch. (IdH/VPRO Gids)

The Mission

1986 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Roland Joffé. Met o.a. Jeremy Irons, Ray McAnally, Cherie Lunghi, Aidan Quinn en Ronald Pickup.

Overweldigend historisch drama met religieuze en politieke accenten, over de in de achttiende eeuw welig tierende mensenhandel in de Zuid-Amerikaanse jungle. De plaatselijke Orde der Jezuïeten, onder leiding van Irons, probeert de lokale bevolking te bekeren om hen zo te behoeden voor de dreigende slavernij. De Niro verandert van slavenhandelaar in Jezuïet en wordt tenslotte zelfs vrijheidsstrijder. De inheemse bevolking komt er in het script helaas nauwelijks aan te pas. The mission kreeg een Oscar voor de visuele hoogstandjes en een Gouden Palm in Cannes.

The Killing Fields

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Oorlogsfilm van Roland Joffé. Met o.a. Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands en Craig T. Nelson.

Vanaf 1975 joeg het 'communistische bevrijdingsleger' de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, gedurende vier jaar zeker anderhalf miljoen Cambodjanen de dood in. The Killing Fields gaat over de ervaringen van New York Times verslaggever Sidney Schanberg en zijn Cambodjaanse vriend en vertaler Dith Pran. Pran valt in handen van de Rode Khmer en ondergaat onzegbare gruwelen terwijl Schanberg, terug in de VS en gelauwerd met de Pulitzer Prijs, vecht voor Prans vrijheid. Amateur-acteur en Rode Khmer overlevende Haing S. Ngor (1940) ontving een Oscar voor zijn verbluffende acteerprestatie.

United Kingdom

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Colin Welland, Ricky Tomlinson, Peter Kerrigan, Val McLane en Bill Peterson.

De politie moet tussenbeide komen als een plaatselijke Labour-overheid in het noorden van het land de Britse regering negeert door niet te besnoeien op de uitkeringen. Jim Allens profetische en belangrijke aanval op het Thatcheriaanse denken blijft een belangrijk document en behoudt zijn status als mooie film ondanks de politieke oogmerken. Het soort tv waar de BBC trots op zou moeten zijn.

The Spongers

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Christine Hargreaves, Bernard Hill, Peter Kerrigan, Paula McDonagh en Gary Todd.

Een moeder van vier kinderen die door haar man is verlaten, probeert wanhopig de de eindjes aan elkaar te knopen, maar moet opboksen tegen de bureaucratie in het Engeland van 1977. Aangrijpend en ontroerend naar een perfect scenario van Jim Allen.