Patrick Lindenmaier

Regisseur, Acteur, Cameraman

Patrick Lindenmaier is regisseur, acteur en cameraman.
Er zijn 6 films gevonden.

La vanité

2015 | Drama

Zwitserland/Frankrijk 2015. Drama van Lionel Baier. Met o.a. Patrick Lapp, Carmen Maura, Ivan Georgiev en Adrien Barazzone.

Een levensmoede Zwitserse architect wil met kerst sterven in zijn eigen jaren zestig-bouwsel, een inmiddels verlopen hotel even buiten Zwitsers Lausanne. Zijn stervensbegeleidster is een oudere, van origine Spaanse, verpleegster met weinig beters om handen tijdens de feestdagen. Zonder tweede getuige is euthanasie in Zwitserland verboden, dus wordt een hotelgast (een Russische prostitué) geronseld om het sterfgeval te aanschouwen. Drie onbekenden plus De Dood in een hotelkamer, summiere teksten, onsamenhangende terugblikken; La vanité is taaie kost met weinig verluchting. Subtiel decor, dito timing en knap geregisseerd non-verbaal acteerwerk verheffen de materie boven het maaiveld.

Les grandes ondes (à l'ouest)

2013 | Komedie, Muziek, Historische film

Zwitserland/Frankrijk/Portugal 2013. Komedie van Lionel Baier. Met o.a. Valérie Donzelli, Michel Vuillermoz en Patrick Lapp.

Een team Zwitserse radioreporters wordt in 1974 in een Volkswagenbusje naar Portugal gestuurd om daar op chauvinistische wijze verslag te doen van de Zwitserse ontwikkelingshulp. Maar terwijl de twee reporters - norse veteraan Joseph-Marie en jonge feministe Julie - ruziënd over straat gaan breekt even verderop de Anjerrevolutie uit. Veel van de humor in deze muzikale komedie schuilt in de Zwitserse arrogantie en Joseph-Marie's verkrachting van de Portugese taal. Dat laat zich lastig vertalen, maar als historische farce is Les grandes ondes best vermakelijk.

The Substance - Albert Hofmann's LSD

2011 | Documentaire

Zwitserland 2011. Documentaire van Martin Witz.

Fascinerende documentaire waarin het toevallige ontstaan en de turbulente geschiedenis van Lysergic Acid Diethylamide, kortweg acid, uit de doeken wordt gedaan. Ontdekker Albert Hofman (1906-2008), een keurige en consciëntieuze Zwitserse chemicus, kon niet vermoeden wat zijn verwondermiddel in de sixties teweeg zou brengen. Interviews en archiefopnamen van onder andere LSD-goeroe Timothy Leary vervloeien tot een rijke, essayachtige film. Daarin blijken wetenschap en tegencultuur vooral elkaars antipoden. Hofmann zelf geeft, in beelden gedraaid kort voor zijn dood, warmte en wijsheid mee.

A Thousand Years of Good Prayers

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van Wayne Wang. Met o.a. Henry O, Feihong Yu, Vida Ghahremani, Pasha D. Lychnikoff en Megan Albertus.

De gepensioneerde Mr. Chi gaat op bezoek bij zijn dochter Yilan in de VS. Ze blijkt ondertussen gescheiden te zijn van haar Chinese man. Mr. Chi is erg bezorgd om haar en probeert haar aan het praten te krijgen, maar Yilan is erg gesloten.

Asmara

1993 | Documentaire, Historische film

Duitsland/Zwitserland 1993. Documentaire van Paolo Poloni.

Paolo Poloni groeide op in een klein Zwitsers dorpje. Vanaf zijn prilste jeugd werd hij gefascineerd door een oude foto waarop zes gehangenen te zien zijn, met zijn vader als opzichter. Zijn vader, Aurelio, werd geboren in 1908. Begin jaren 1930 werd hij lid van de partij rond Mussolini, ook al was hij geen fascist. Hij trok mee naar Ethiopi[KA3]e met het Italiaanse leger om het land te veroveren. In 1935 vestigde hij zich in Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Hij bleef hier vijftien jaar en keerde toen naar Zwitserland terug. Aurelio heeft nooit gesproken over zijn tijd in Asmara. Paolo tracht uit te vissen wat er toen gebeurd is. Een uniek familieportret waarin een oude man (ondertussen 85) met zijn zoon praat over zijn verleden en zijn familie. Op bepaalde momenten vergeet hij duidelijk dat een camera getuige is van zijn bekentenissen. Als een voyeur wordt de toeschouwer meegesleurd in dit leven en komt geheimen te weten die de man voordien nooit prijs gaf. Scenario en tekst werden geschreven door Poloni en Flurin Spescha. Bruno Ganz sprak de commentaar in. De camera was in handen van Patrick Lindenmaier. Bekroond op verschillende in documentaire films gespecialiseerde festivals.

Andreas

1987 | Drama

Zwitserland 1987. Drama van Patrick Lindenmaier. Met o.a. Andreas Lindenmaier en Patrick Lindenmaier.

Even pijnlijk als ernstig verslag. Andreas, de broer van de regisseur, werd zeven jaar geleden het slachtoffer van een verschrikkelijk ongeluk. Sindsdien is hij zijn geheugen kwijt en bijna al zijn geestelijke vermogens. Men heeft geprobeerd hem uit de kliniek te halen en hem weer bij de familie te betrekken, maar dat is op een totale mislukking uitgelopen. Andreas woont daarom al zes jaar in een kliniek en de film laat ons een dag uit zijn leven zien: het samenwonen, de contacten met de verzorgers, de discussies in de familie en de onmacht van de psychiatrie. Het geheel vormt een sombere beschrijving van het dagelijkse leven in een psychiatrische inrichting in Zwitserland. De montage en het camerawerk van de drie makers van de film (waaronder de regisseur zelf) maken in deze kille produktie een zeer verzorgde indruk. Er wordt niet om medelijden gevraagd, maar om begrip en om een reactie op een treurige stand van zaken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Patrick Lindenmaier op televisie komt.

Reageer