Janus Billeskov Jansen (1951): scenario en montage.
Er zijn 19 films gevonden.

Flee

2021 | Documentaire, Animatie, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 2021. Documentaire van Jonas Poher Rasmussen. Met o.a. Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz en Elaha Faiz.

Volledig geanimeerde documentaire over de Afghaanse vluchteling Amin (pseudoniem), die met documentairemaker Jonas Poher Rasmussen praat over zijn traumatische tienerjaren. In verschillende tekenstijlen zien we hoe Amin vertelt over zijn destijds verzwegen homoseksualiteit, de verdwijning van zijn vader, en de gevaarlijke vlucht naar het westen. Regisseur Poher Rasmussen – een jeugdvriend van Amin – is alleen geïnteresseerd in het lot van Amin, laat dan ook niemand anders aan het woord en blijft ver weg van de politieke achtergronden. Indringend, aangrijpend en onvergetelijk. Genomineerd voor drie Oscars (Documentaire, Animatie en niet-Engelstalige Film).

Druk

2020 | Drama, Komedie

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland 2020. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe en Maria Bonnevie.

Komisch drama over kwartet uitgebluste leraren die beginnen aan gewaagd experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. Want een half promille alcohol in je bloed neemt – volgens de Noorse psycholoog Finn Skårderud – remmingen weg, waardoor we leuker en creatiever worden. De eerste resultaten zijn zonder meer bemoedigend, vooral voor leraar geschiedenis Martin (een voortreffelijke Mikkelsen). Maar het blijft niet bij één slok. Al snel worden het er twee, dan drie, en dreigt de film op een somber einde af te stevenen. Maar zover laat de Deense regisseur Vinterberg (van provocatieve meesterwerkjes als Festen en Jagten) het gelukkig niet komen.

The Day Will Come

2016 | Drama

Denemarken 2016. Drama van Jesper W. Nielsen. Met o.a. Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Lars Ranthe, Harald Kaiser Hermann en Albert Rudbeck Lindhardt.

Denemarken, 1967. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, zit er voor de broertjes Erik en Elmer niets anders op dan een enkeltje internaat. Meteen is duidelijk dat de jongens een helse tijd tegemoet gaan: de school wordt geleid door een sadistische directeur (Mikkelsen) en het personeel varieert van laf tot ronduit verknipt. Het scenario van Søren Sveistrup (van hitserie The Killing) is gebaseerd op ervaringen van oud-leerlingen van het Deense Godhavn-internaat. Regisseur Nielsen en zijn uitstekende cast maakten er een sfeervolle, geloofwaardige, maar soms haast ondraaglijk ellendige film van.

Kollektivet

2016 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland 2016. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Fares Fares en Helene Reingaard Neumann.

Denemarken, jaren zeventig. Anna (Dyrholm) wil haar ingedutte leven wakker schudden en krijgt eega Erik (Thomsen) zo ver dat ze in hun pas geërfde landhuis een commune beginnen. De nieuwe huisgenoten zorgen voor leven in de brouwerij, maar niet helemaal zoals Anne verwacht en gehoopt had. Vinterberg, die doorbrak met het confronterende familiedrama Festen, biedt in Kollektivet een verrassend warme en welwillende kijk op het leven in een commune. Maar uiteindelijk gaat de film vooral (en te veel) over de afbrokkelende relatie tussen Anna en Erik.

Silent Heart

2014 | Drama

Denemarken 2014. Drama van Bille August. Met o.a. Ghita Nørby, Morten Grunwald, Paprika Steen en Pilou Asbæk.

Denemarken, jaren zeventig. Anna (Dyrholm) wil haar ingedutte leven wakker schudden en krijgt eega Erik (Thomsen) zo ver dat ze in hun pas geërfde landhuis een commune beginnen. De nieuwe huisgenoten zorgen voor leven in de brouwerij, maar niet helemaal zoals Anne verwacht en gehoopt had. Vinterberg, die doorbrak met het confronterende familiedrama Festen, biedt in Kollektivet een verrassend warme en welwillende kijk op het leven in een commune. Maar uiteindelijk gaat de film vooral (en te veel) over de afbrokkelende relatie tussen Anna en Erik.

The Act of Killing

2012 | Documentaire

Denemarken​/​​Noorwegen​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zweden​/​​Finland 2012. Documentaire van Joshua Oppenheimer.

In Indonesië werden in 1965 en 1966 meer dan een miljoen 'communisten' vermoord door paramilitaire groeperingen. Een van de leiders van zo'n moordcommando was Anwar Congo. Hij is nooit berecht voor de moorden en kijkt er met een zekere trots op terug. Regisseur Oppenheimer vroeg Congo de moorden van toen na te spelen. De krasse zeventiger, groot liefhebber van Amerikaanse films, accepteerde en koos verschillende genres waarin hij zijn herinneringen verwerkte. Wat regelmatig surrealistische scènes oplevert. Onthutsend, hartverscheurend en absoluut onmisbaar. In 2014 maakte Oppenheimer de thematisch verwante documentaire The Look of Silence.

Jagten

2012 | Drama

Denemarken 2012. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Mads Mikkelsen, Susse Wold, Alexandra Rapaport en Thomas Bo Larsen.

Engelachtige peuter Klara voelt zich afgewezen door crècheleider Lucas, de beste vriend van haar vader, en claimt dat hij haar misbruikt heeft. Waarna de wereld van Lucas (opvallend kwetsbaar gespeeld door Mikkelsen) instort. Festen-regisseur Vinterberg – weer helemaal terug na Submarino van twee jaar eerder – blijft dicht bij Lucas en laat in volledig geloofwaardige (en daarmee uiterst ongemakkelijke) stappen zien hoe zijn vrienden hem langzaam maar zeker wegduwen. Mikkelsen werd dankzij zijn aangrijpende vertolking in 2012 in Cannes uitgeroepen tot beste acteur.

A Family

2010 | Drama

Denemarken 2010. Drama van Pernille Fischer Christensen. Met o.a. Jesper Christensen, Lene Maria Christensen en Pilou Asbæk.

Deense bakkerslogica van patriarch Rikard (Jesper Christensen): de bakkerij heeft betaald voor je studie kunstgeschiedenis, dus nu moet je de bakkerij overnemen. Maar dochter Ditte (Lene Maria Christensen) aast op een betrekking in de kunstscene van New York. Kanker verandert de zaak. En familie verleidt als een knusse soap, en grijpt vervolgens naar de keel met hardvochtig drama. De beste film van het jaar, volgens het verzamelde filmjournaille op het filmfestival van Berlijn in 2010. Maker en hoofdrolspelers Christensen hebben overigens geen bloedband.

Heaven's Heart

2008 | Drama

Zweden​/​​Denemarken 2008. Drama van Simon Staho. Met o.a. Ingemar Carlehed, Jakob Eklund, Lena Endre, Maria Lundqvist en Mikael Persbrandt.

Verschrikkelijk irritant relatiedrama in de ergste Bergman-traditie. Twee ogenschijnlijk gelukkige echtparen van goede komaf raken tijdens een gezellig bedoeld etentje aan het discussiëren over vreemdgaan; vrijwel direct wordt dat in de praktijk gebracht, met ellenlange ruzies en monologen in toneelmatige decors als gevolg. Dankzij Staho’s ontstellend matte regie blijft er nauwelijks iets anders over dan te kijken naar de vermoeide gezichten van de acteurs, of het spuuglelijke behang achter hen.

Det som ingen ved

2008 | Thriller

Denemarken​/​​Zweden 2008. Thriller van Søren Kragh-Jacobsen. Met o.a. Anders W. Berthelsen, Maria Bonnevie, Ghita Nørby en Lars Mikkelsen.

Voordat de Deense ex-muzikant Kragh-Jacobsen als filmmaker het Dogme-virus opliep, draaide hij mooi vakwerk zoals de jeugdfilm Gummi Tarzan (1981) en het WO II-verzetsdrama Drengene fra Sankt Petri (1991). In de warrige complotthriller Det som ingen ved ('Wat niemand weet') tracht hij Dogme-drama en genrecinema te mengen. Een gedoemde onderneming: tijdens de 90 minuten waarin poppenspeler Thomas (Berthelsen) de raadselachtige dood van zijn zus wil ophelderen, blijven de stijlelementen in hardnekkige disharmonie. Zelfs het unheimische Orwell-tintje en prachtactrice Bonnevie kunnen de boel niet redden. Sfeer herinnert aan de sombere politieserie Ørnen/The Eagle, waarvan Kragh-Jacobsen twee episodes regisseerde.

Burma VJ

2008 | Documentaire

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen 2008. Documentaire van Anders Østergaard.

Documentaire van Anders Østergaard. Tijdens een door Boeddhistische monniken geïnspireerde volksopstand in dictatuur Birma sturen amateurjournalisten clandestien met krakkemikkige camcorders gemaakte beelden de wereld in.

Ulvepigen Tinke

2002 | Familiefilm, Jeugdfilm

Denemarken​/​​Zweden 2002. Familiefilm van Morten Køhlert. Met o.a. Sarah Juel Werner, Peter Jeppe Hansen, Lisbeth Dahl, Erik Wedersøe en Birthe Neumann.

Denemarken, midden negentiende eeuw. De jonge herder Larus (Hansen) vindt het negenjarige, verweesde en verwilderde meisje Tinke (Werner). Larus neemt haar mee naar de boerderij en raakt met haar bevriend, maar Tinke is niet bepaald een gezeglijk type. Dat blijkt ook als Tinke op zoek gaat naar haar grootouders. Regisseur Køhlert verfilmde het boek 'Hungerbarnet' van Cecil Bødker naar het schijnt getrouw, met behoud van verhaallijn, humor en sfeer en maakte een fijne film voor jong en oud. Prima spel van Werner als het 'wolfsmeisje'.

Family

2001 | Documentaire, Drama

Denemarken 2001. Documentaire van Sami Saif en Phie Ambo. Met o.a. Sami Saif, Phie Ambo en Walid Khalil Kaid Saif.

Stijlvol gemaakt egodocument over de 28-jarige filmstudent Sami Saif die op zoek gaat naar zijn lang uit het oog verloren vader. Saif voerde zelf de regie, samen met zijn toenmalige partner Phie Ambo.

En sång för Martin

2001 |

Zweden​/​​Denemarken 2001. Bille August. Met o.a. Sven Wollter, Viveka Seldahl, Lisa Werlinder, Linda Källgren en Reine Brynolfsson.

Stijlvol gemaakt egodocument over de 28-jarige filmstudent Sami Saif die op zoek gaat naar zijn lang uit het oog verloren vader. Saif voerde zelf de regie, samen met zijn toenmalige partner Phie Ambo.

Les Misérables

1998 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Bille August. Met o.a. Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman, Claire Danes en Hans Matheson.

Scriptschrijver Rafael Yglesias (Fearless) en regisseur August (The House of the Spirits) volgen Victor Hugo's klassieker plichtsgetrouw, met dramatische verwikkelingen en een overtuigend 19de-eeuws Parijs en al. Maar er is een gillend gebrek aan passie. Dat begint al bij Neeson, toch al niet bekend om sappig spel, als Valjean. De ex-dief probeert in tumultueuze tijden van zijn verleden af te komen en het kind van Fantine (Thurman) op te voeden. Agent Javert (Rush, ook al saaitjes spelend) wil Valjean ontmaskeren.

Smilla's Sense of Snow

1997 | Thriller, Actiefilm

Zweden​/​​Denemarken​/​​Duitsland 1997. Thriller van Bille August. Met o.a. Julia Ormond, Gabriel Byrne, Richard Harris, Vanessa Redgrave en Robert Loggia.

Jammer dat deze thriller - die zo sfeervol en raadselachtig begint met beelden van een komeetinslag - niet tot het einde toe weet te boeien. Het verhaal draait om een Kopenhaagse wetenschapper (Ormond), die ervan overtuigd is dat haar buurjongetje niet door een ongeluk om het leven kwam maar werd vermoord. Met haar onderzoek lijkt ze niet alleen het moordmysterie maar meteen ook het kosmische wereldraadsel te willen oplossen. Regisseur Bille August die oa een Oscar won met z'n Pelle de veroveraar (1987), baseerde zijn film op de roman van Peter Høeg.

The House of the Spirits

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Portugal​/​​Duitsland​/​​Denemarken 1993. Drama van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder, Antonio Banderas en Glenn Close.

Het boek is meestal beter dan de film, maar ook degenen die The House of the Spirits van Isabel Allende niet gelezen hebben vinden de verfilming wonderlijk mislukt. De beelden van exotische landschappen en huizen zijn magnifiek, het verhaal - selfmade man Esteban (Irons) raakt verbitterd en komt lijnrecht tegenover de geliefde van zijn dochter (Ryder) te staan - is interessant en episch, en de acteurs geven zich volledig. En toch. De Zuid-Amerikaanse passie ontbreekt. De schuld daarvan wordt meestal gelegd bij de Deense scriptschrijver en regisseur August, die te koudbloedig zou zijn om Allende te doorgronden.

Pelle Erobreren

1987 | Drama

Denemarken​/​​Zweden 1987. Drama van Bille August. Met o.a. Max von Sydow, Pelle Hvenegaard, Erik Paaske, Björn Granath en Axel Strøbye.

Pelle de Veroveraar was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August (The House of the Spirits). De film won zowel de Gouden Palm als de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De prijzenregen is een bevestiging van het talent van August en van de uitstekende acteerprestaties, maar het zegt ook iets over het in kwalitatief opzicht matige filmklimaat in de jaren tachtig. Want hoe pakkend ook, Pelle Erobreren is gewoon de Zweedse Ciske de Rat, een arme jongen die veel onrecht moet ondergaan en droomt van een vrij leven. Negentiende-eeuwse Pelle emigreert met zijn vader van Zweden naar Denemarken in de hoop betere omstandigheden aan te treffen.

Oviri

1987 | Biografie

Denemarken​/​​Frankrijk 1987. Biografie van Henning Carlsen. Met o.a. Donald Sutherland, Max von Sydow, Jean Yanne, Luis Rego en Fanny Bastien.

In 1893 keert Gaugin terug uit Tahiti om een tentoonstelling in Parijs te houden. Helaas boekt hij daarbij geen succes. Ook in zijn privé-leven heeft hij geen geluk. Hij woont niet meer bij zijn vrouw en kinderen, en zijn geliefde laat hem in de steek. Hij besluit zich met zijn nieuwe minnares en een aantal vrienden terug te trekken op het Bretonse platteland. Gedesillusioneerd keert hij echter weer terug naar de stad. Daar staat hem niets dan armoede te wachten, en hij ziet zich gedwongen de kunstwerken van zijn geliefde vriend Vincent van Gogh te verkopen om terug te kunnen keren naar Tahiti