Jack Perkins

Acteur

Jack Perkins is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

O.J. Simpson

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins en Carole Simpson.

Indertijd een keurig getimede biografie over American football-ster en acteur O.J. Simpson, die op het moment van de eerste uitzending achter de tralies zat in afwachting van de rechtszaak wegens de gruwelijke dubbelmoord op zijn tweede vrouw Nicole Brown Simpson en Roland Goldman in april 1994. Dit profiel van Simpson concentreert zich op zijn tijd als football-speler bij de Buffalo Bills, zijn carri[KA2]ere als reclameboegbeeld voor Hertz en als acteur in films als TOWERING INFERNO (1974), CAPRICORN ONE (1978) en de NAKED GUN-reeks, waarin hij Det. Norberg speelde. THE NAKED GUN 33 1/3: THE FINAL INSULT (1994) van Peter Segal zette voorlopig een punt achter zijn carri[KA2]ere als filmacteur. Hij werd in 1947 geboren als een arm gettokind in San Francisco, werd desondanks een ster, maar viel enigszins van zijn voetstuk door de moordzaak, waarin het temperament achter zijn glimlach duidelijk werd en details over zijn gewelddadige huwelijksleven naar buiten kwamen. De moordzaak wordt pas aan het einde aangestipt en de documentaire is er ook geen voorbode van. Overigens: O.J. werd vrijgesproken en er gingen onmiddellijk stemmen op over klassejustitie. De tegen hem aangespannen civiele procedures zullen door de jaren heen een ridder te voet van hem hebben gemaakt. Presentator is Jack Perkins en het droge commentaar is van Carole Simpson (geen familie).

General George S. Patton

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Don Horan.

VV.

Steve McQueen: Man on the Edge

1994 | Biografie, Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1994. Biografie van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins, Neile McQueen Toffel, Hilly Elkins, Karl Malden en Norman Jewison.

Beknopte biografie van Steve McQueen, in zijn tijd de best betaalde en meest populaire filmster. Zijn vader was een rondtrekkende stuntvlieger die zijn moeder in de steek liet. Moeder McQueen stalde de baby tot zijn twaalfde bij haar broer, waarna ze hem weer zelf onder haar hoede nam. Steve haatte zijn stiefvader en raakte regelmatig in moeilijkheden, kwam in een opvoedingsgesticht terecht en begon op zijn zestiende te zwerven. Zijn eerste filmrol dateert uit 1956, een kort optreden in SOMEBODY UP HERE LIKES ME. Hij wordt vervolgens wegens opstandig gedrag weggestuurd uit een toneelstuk, raakt bekend dank zij het tv-programma Wanted Dead Or Alive en is sinds THE MAGNIFICENT SEVEN en THE GREAT ESCAPE definitief een ster. In 1956 trouwt hij met zijn eerste vrouw Neile, bij wie hij in 1968 weggaat, hetgeen uiteindelijk tot een officiële scheiding leidt. Hij heeft bij haar twee kinderen, Terry en Chad, die zich hem herinneren als een liefhebbende vader. Zijn andere vrouwen waren actrice Ali MacGraw en fotomodel Barbara Minty. McQueen was gek op motorfietsen en snelle auto's en nam deel aan races. Hij is zijn hele leven een rebel gebleven, tot hij in 1980, op vijftigjarige leeftijd aan kanker overleed. De vertelstem is van James Coburn, presentator is Jack Perkins en de film laat beelden zien uit CINCINNATI KID, THE SAND PEBBLES, waarvoor hij een Oscar-nominatie als beste acteur kreeg, THE GETAWAY, BULLITT, AN ENEMY OF THE PEOPLE, TOWERING INFERNO en zijn laatste film THE HUNTER. Tevens commentaren van regisseurs en acteurs, van Robert Wise tot Karl Malden. Hij zei ooit dat als hij geen filmacteur was geworden, hij waarschijnlijk misdadiger was geweest. Steve McQueen, rebel en superstar. Weinig opzienbarende regie van Feldman.

Houdini

1994 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins, Dorothy Young, Marie Blood, John Bohannon en Harry Blackstone Jr..

Beknopte biografie van Harry Houdini, de grote goochelaar en ontsnappingskunstenaar, gepresenteerd door Jack Perkins. De in 1874 als Erich Weiss ter wereld gekomen Houdini, zoon van een joods ouders uit Hongarije, ging als jonge man bij het circus en leerde daar van collega's trucs als het vastbinden van een veter met je tenen. De naam Houdini ontleende hij aan een Franse goochelaar uit het eind van de 18e eeuw, Robert Houdin. Hij was een goede goochelaar, maar zijn grote obsessie was het ontsnappen uit bijna onmogelijke situaties. Een ontmoeting met Martin Beck veranderde zijn leven en carrière compleet. Beck bleek de ideale promotor voor hem. Houdini ging zich steeds meer toeleggen op spectaculaire en moeilijke stunts, vaak met gevaar voor eigen leven. Hij stierf in 1926 aan een blindedarmontsteking. Op het hoogtepunt van zijn carrière had hij zijn eigen filmmaatschappij. Commentaren van Houdini's vroegere assistente Dorothy Young, zijn nicht Marie Blood en John Bohannon van de Amerikaanse Goochelaarsbond werpen een interessant licht op de mens Houdini. Interviews met de goochelaars Blackstone Jr., Penn en Teller, de Amazing Randi en archiefbeelden completeren deze interessante documentaire.

Eleanor Roosevelt: A Restless Spirit

1994 | Documentaire, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Harry Rasky.

Eleanor Roosevelt, de vrouw van president Franklin D. Roosevelt (in Amerika beter bekend als FDR), was een van de meest bewonderde vrouwen ter wereld. Ze wordt ook gezien als de eerste actieve First Lady, met haar eigen staf en haar eigen persconferenties. Haar energieke opkomen voor de rechten van de vrouw, de burgerrechten en haar betrokkenheid bij sociale problemen verhulden echter dat ze een ongelukkig huwelijk had, met een ontrouwe echtgenoot. Het leven was niet gemakkelijk voor Eleanor, die moest opboksen tegen twee sterke karakters als FDR en Sarah, zijn moeder. Ze werd in 1884 geboren en op acht-jarige leeftijd werd zij een wees toen haar moeder stierf en haar vader Elliott zich uit verdriet dood dronk. Ze was verschrikkelijk verlegen, bracht als jonge vrouw twee jaar in Engeland door en ontmoette FDR toen ze was teruggekeerd in de V.S. FDR was een achterneef met wie ze zich in 1903 in het geheim verloofde, waarna ze in 1905 trouwden. Ze kregen vervolgens zes kinderen. Het noodlot sloeg toe toen FDR op 39-jarige leeftijd (in 1921) polio kreeg en vanaf zijn middel verlamd raakte. FDR wist samen met Eleanor zijn ziekte te overwinnen, maar moest wel op krukken blijven lopen. In 1928 werd hij gouverneur van de staat New York en in 1933, tijdens de Grote Depressie, werd hij president van de V.S. Eleanor werkte tijdens WO I voor het Rode Kruis en leerde toen ook haar verlegenheid overwinnen. Tijdens WO II reisde ze meer dan veertigduizend kilometer langs Amerikaanse legerbases in de Stille Oceaan. De Grote Depressie maakte haar tot grote voorvechtster van sociale problemen. Ze steunde de burgerrechtenbeweging en liet de zwarte sopraan Marian Anderson zingen bij het Lincoln Memorial lang voor Martin Luther King's beroemde mars naar Washington. Haar beste vriendinnen waren lesbiennes, artiesten en vrouwelijke activisten. De geruchten gingen dat ze zelf biseksueel was. Als advocaat van de vrede hielp ze mee met het opstellen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Ze overleed in 1962, zeventien jaar na de dood van FDR. Er werden talloze boeken over haar gepubliceerd. De presentatie van deze film is in de vertrouwde handen van Jack Perkins.

Orson Welles

1993 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1993. Documentaire van Robert Guenette.

Een boeiend profiel van een begenadigd schrijver, regisseur en acteur. George Orson Welles, in 1915 geboren in Kenosha, Wisconsin, was als kind al heel getalenteerd en speelde diverse rollen in stukken van William Shakespeare op Todd School in Woodstock. Samen met John Houseman richtte hij in 1937 het Mercury Theatre op. In 1939 ging hij naar Hollywood met een contract van RKO om een film te maken. Het resultaat was het meesterwerk CITIZEN KANE (1941), waarvoor hij meeschreef aan het scenario, de regie deed en de titelrol invulde. Hij kreeg daarvoor onder andere de nominatie voor de Oscar als Beste Regisseur, Beste Acteur en Beste Film. Helaas kreeg hij krantenmagnaat William Hearst (de man die er begin 1900 niet voor terugdeinsde om een oorlog op Cuba te ontketenen om kranten te verkopen) tegen zich, die beweerde dat de Kane-figuur was gemodelleerd naar hemzelf en probeerde, zij het zonder succes, de release van de film tegen te houden. De negatieve publiciteit van de machtige Hearst zorgde er echter wel voor dat Welles niet de hierboven vermelde, hem toekomende Oscars won. Overigens werden Welles en Herman J. Mankiewicz gehuldigd voor het Beste Scenario met het felbegeerde beeldje (dat zijn jongste dochter Beatrice in 2003 de Academy voor de symbolische prijs van [KA1]e[KA1]en dollar liet terugkopen hoewel ze in feite van plan was het te veilen). Welles maakte andere prachtige films als THE MAGNIFICENT ANDERSONS (1942), THE LADY FROM SHANGHAI (1946), MACBETH (1948), OTHELLO (1952), een film waar hij wegens geldgebrek diverse jaren aan heeft gewerkt, en TOUCH OF EVIL uit 1958. Hij bracht het grootste deel van zijn leven in Europa door en had ook meer contact met Europeanen dan met zijn eigen landgenoten. Fragmenten uit interviews met hem en uitspraken van zijn jongste dochter Beatrice Welles-Smith (de enige erfgenaam) getuigen van zijn enorme toewijding en van de pijn die hij leed door de bekrompen, keiharde opstelling van de Amerikaanse critici. Als een soort mosterd na de maaltijd ontving hij in 1970 een ere-Oscar en in 1975 een prijs voor zijn hele oeuvre van het American Film Institute. Hij stierf in 1985 aan een hartaanval, zeventig jaar oud.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jack Perkins op televisie komt.

Reageer