Paul Westermeier: cast.
Er zijn 40 films gevonden.

Drillinge an Bord

1959 | Komedie

Duitsland 1959. Komedie van Hans Müller. Met o.a. Heinz Erhardt, Peter Carsten, Ann Smyrner, Trude Herr en Paul Dahlke.

Heinz Bollmann, een van de drie van een drieling (alle drie gespeeld door Erhardt) heeft bij de tv een zeereis gewonnen voor de schlager 'Charming Boy', die hij voor een wedstrijd had ingestuurd. Zijn broer Otto heeft echter de tekst geschreven en Eduard de muziek gecomponeerd en de vraag rijst wie mag er nu mee? Ze besluiten alle drie te gaan, twee als verstekelingen, en beurtelings van plaats te wisselen. Aan boord wordt een van hen aangezien voor een detective door gangsters. Het verdere verloop van deze onderhoudende klucht is zeer clichématig, maar het komische talent van Erhardt draagt de film. Het scenario is van Gustav Kampendonk naar een idee van Lothar Koch. Het camerawerk is van Erich Claunigk.

Eine Reise ins Glück

1958 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1958. Komedie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Rudolf Prack, Waltraud Haas, Theo Lingen, Teddy Reno en Oskar Sima.

Een vrolijke en onderhoudende komedie over het bezit van een verlopen wijngaard en de voorraad chianti in Italië die geërfd worden door een Duitse caféhoudster zonder centen. Een corrupte zaakvoerder en een uitgekookte wijnhandelaar menen de naïeve dirndl uit het Noorden gemakkelijk in het ootje te kunnen nemen, maar de dochter van de zaakvoerder gooit roet in het eten. Mooie landsschapsfotografie. Het scenario is van J.A. Hübler-Kahla en Franz Gribitz. Het camerawerk is van Willi Sohm.

Kleiner Mann - ganz groß

1957 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1957. Familiefilm van Hans Grimm. Met o.a. Oliver Grimm, Joachim Fuchsberger, Karin Dor, Margarete Haagen en Hans Leibelt.

Een zevenjarige jongen die zijn ouders verloren heeft door een ongeluk, krijgt van zijn grootvader een veulen, waarvan de moeder een beroemd renpaard is. Als zijn grootvader sterft, bepaalt zijn voogd dat het paard verkocht moet worden.

Almenrausch und Edelweiß

1957 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1957. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Theo Lingen, Karin Dor, Paul Westermeier, Maria Andergast en Elma Karlowa.

Na jarenlang alleen door haar moeder te zijn opgevoed wil een meisje nu wel eens haar vader zien. Ondanks Theo Lingen en Karin Dor heeft Harald Reinl er niet meer dan een banale klucht van gemaakt.

I A in Oberbayern

1956 | Drama, Komedie

Duitsland 1956. Drama van Hans Albin. Met o.a. Joe Stöckl, Paul Westermeier, Renate Ewert, Gunther Philipp en Harald Juhnke.

Pruisen met veel praats en onvervalste Beieren als vijanden in de strijd om de gunst van een keurige Berlijnse. Lompe heimatfilm-klucht, die meer speculeert op vooroordelen dan op echte volksaard.

Hotel Allotria

1956 | Komedie, Romantiek, Muziek

Duitsland 1956. Komedie van Ludwig Bender. Met o.a. Topsy Küppers, Suzy Miller, Ariane Stopp, Sabine Hahn en Paul Westermeier.

In in een Beiers hotel, dat op punt staat failliet te gaan blazen een viertal jonge meisjes en een dito stel jongens tijdens een achteloze achternamiddag weer leven in de brouwerij zodat het etablissement gered wordt van de ondergang. Vrolijke, z.g. toevallige liefdesverwikkelingen en schlagers in een film van het soort dertien-in-een-dozijn. Ook bekend als SAISON IN OBERBAYERN.

Die verschwundene Miniatur

1954 | Misdaad, Komedie

Duitsland 1954. Misdaad van Carl-Heinz Schroth. Met o.a. Paola Loew, Paul Westermeier, Ralph Lothar, Bruno Hübner en Paul Bildt.

Meesterslager Westermeier uit Hannover heeft z`n hele leven gezwoegd voor vrouw en kinderen. Nu is hij het zat en wil wel eens iets anders. Hij vliegt er op uit naar Kopenhagen waar hij bevallige secretaresse Loew leert kennnen. Haar baas heeft op een veiling een miniatuurtje gekocht dat naar Hannover moet - of Westermeier Loew begeleiden wil. Nou, klaar dat wil hij wel! In de trein blijkt dat ook anderen zich voor het kunstvoorwerp interesseren. Slager Westermeier springt op de bres voor snoesje Loew, maar beseft pas later dat hij het gewillige slachtoffer is, die moeiteloos in een van te voren opgezette val tuint. Maar... Onderhoudende, tamme en toch wel heel belegen caper-comedy met charmant spelende hoofdrollen. Naar het bekende, gelijknamige verhaal van Erich K[KA3]astner (dat in ons land door menige middelbare scholier op zijn Duitse literatuurlijst werd gezet omdat het zo kort en simpel was), die het zelf tot scenario bewerkte. Ekkehard Kyrath stond achter de camera.

Kaiserwalzer

1953 | Romantiek

Oostenrijk 1953. Romantiek van Franz Antel. Met o.a. Maria Holst, Rudolf Prack, Angelika Hauff, Winnie Markus en Gunther Philipp.

Een aartshertog, die incognito op reis is, ontmoet een onderwijzeres. In tegenstelling tot wat meestal in dit genre romantische films in het oude Wenen gebeurt, worden ze ondanks het standsverschil een gelukkig paar. Veel méér opmerkelijks valt er niet te melden. Het scenario is van Antel, Jutta Bornemann, Gunther Philipp en Friedrich Schreyvogel. Het camerawerk is van Hans Theyer.

Hurra ein Junge!

1953 |

Duitsland 1953. Ernst Marischka. Met o.a. Ingrid Lutz, Grethe Weiser en Paul Westermeier.

Een aartshertog, die incognito op reis is, ontmoet een onderwijzeres. In tegenstelling tot wat meestal in dit genre romantische films in het oude Wenen gebeurt, worden ze ondanks het standsverschil een gelukkig paar. Veel méér opmerkelijks valt er niet te melden. Het scenario is van Antel, Jutta Bornemann, Gunther Philipp en Friedrich Schreyvogel. Het camerawerk is van Hans Theyer.

Hurra - ein Junge!

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Paul Westermeier, Grethe Weiser, Ingrid Lutz, Theo Lingen en Adrian Hoven.

Een onverteerbare dijenkletser over de huwelijksontrouw, buitenechtelijke kinderen, die absoluut niet meer door de beugel kan naar de boulevardklucht van het duo Arnold en Bach, door regisseur Marischka hoogstpersoonlijk tot scenario verheven. Theo Lingen is Professor Waldemar Weber, die uit medelijden de onechte zoon van zijn inmiddels overleden hospita geadopteerd had toen hij nog student was en nu met `zijn verleden` geconfronteerd wordt. Het `kind` is volwassen, heet Fritz Pappenstiel (Müller) en is cabaretier. Zijn grootouders die voor het eerst van zijn bestaan horen, verwachten een baby en geen potsenmaker. Luide, zo niet oververdovende teksten, die leuk zouden moeten zijn. Kurt Schulz stond achter de camera. Een film om te vermijden.

Die vertagte Hochzeitsnacht

1953 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1953. Komedie van Karl Georg Külb. Met o.a. Margot Hielscher, Theo Lingen, Viktor Staal, Hans Leibelt en Paul Westermeier.

Een vader doet alle moeite om zijn dochters te overtuigen van de onschuld van hun aanstaande echtgenoten, die allebei in onmiskenbaar overspelige situaties worden betrapt. Vader raakt daarbij verstrikt in zijn eigen verzinsels. Domme klucht-der- vergissingen, waarbij weinig te lachen valt.

Der Vetter aus Dingsda

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Vera Molnar, Gerhard Riedmann, Grethe Weiser, Joachim Brennecke en Gunther Philipp.

Strijd in een famile om een erfenis, die bestaat uit een voorvaderlijk landgoed. Molnar speelt de adellijke dochter die in weerwil van haar tante uit Berlijn haar aandeel niet wenst te verkopen, omdat zij nog een achterneef heeft in India. Als een vrolijke vreemde flierefluiter (Riedmann) opduikt, wil het gerucht dat hij het verre familielid is. Een brave film naar de operette van Künneke in een voor die tijd nieuw jasje, die nu wel zijn glans verloren heeft.

Das singende Hotel

1953 | Komedie, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Hans Söhnker, Ursula Justin, Fita Benkhoff, Paul Westermeier en Rudolf Platte.

Een als jongen verklede muzikante gaat inplaats van haar gewonde broer naar een wintersporthotel als skileraar. Prompt wordt ze verliefd op de eigenaar van het hotel. Pas na heel wat gedoe kan ze haar ware identiteit bekendmaken. Oppervlakkig doch niet onaardig blijspelletje met veel liedjes, waarin je bekende schlager-zangers van toen zoals Zacharias, Buhlan en Paul de mist in ziet gaan als acteur.

Im Weißen Rößl

1952 | Muziek

Duitsland 1952. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Johanna Matz, Johannes Heesters, Walter Müller, Rudolf Forster en Paul Westermeier.

Een vrolijke Eric Charell-productie van de beroemde operette over een kelner die verliefd is op de waardin van 'Im Weißen Rößl'. Het scenario is van Horst Budjahn, Henry Halm en Charell. Het camerawerk is van Günther Anders.

Königin einer Nacht

1951 | Muziek

Duitsland 1951. Muziek van Kurt Hoffmann. Met o.a. Ilse Werner, Hans Holt, Georg Thomalla, Jeanette Schultze en Ethel Reschke.

Een hertog wordt geacht een hem onbekende prinses te trouwen maar voelt daar niet veel voor, totdat blijkt dat hij het goed met haar kan vinden. Een nauwelijks boeiende verfilming van de gelijknamige operette van Will Meisel. Het scenario is van Just Scheu, Ernst Nebuth en Hanns Helmut Fischer. Het camerawerk is van Bruno Stephan.

Herzen im Sturm

1951 | Romantiek, Drama, Mysterie

Duitsland 1951. Romantiek van Jürgen von Alten. Met o.a. Paul Westermeier, Barbro Kollberg, Kurt Kreuger, Fritz Wagner en Karl Martell.

Twee mannen zijn al van kinds af aan met een jonge vrouw bevriend. Wanneer zij haar liefde aan een van de twee verklaart, stelt de ander alles in het werk, om ze uit elkaar te drijven. Daarbij schrikt hij zelfs niet terug voor een moord... Het verder voor een in de bergen spelende folklorefilm gebruikelijke verhaal is ten behoeve van deze rolprent naar de ruige Noordzeekust verplaatst. Verder verloopt de film volgens het geijkte patroon. Alleen de acteurs zijn nog wat slechter dan anders.

Die rote Mühle

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Ida Wüst, Grethe Weiser, Theo Lingen, Edith Oss en Fritz Genschow.

In het geheim leidt wasvrouw Mahnke (W[KA3]ust) een dubbelleven. Zelfs haar kinderen (Oss en Genschow) weten daar niets van. Overdag leidt ze de wasserij, 's nachts staat aan het hoofd ze een nachtclub. Deze lokaal heeft zij van haar gescheiden en inmiddels overleden echtgenoot geërft. In het testament was bepaald dat ze de nachtclub voor een bepaalde tijd moest leiden, anders zou ze de erfenis niet krijgen. De buren vinden het gedrag van mevrouw Mahnke steeds vreemder. Na menigerlei verdachtmakingen komt alles aan het eind toch op zijn pootjes terecht. Deze film leunt zwaar op komisch actrice Ida Wüst, die alle registers van haar kunnen opentrekt. Zeker geen artistiek hoogtepunt, maar wel goed amusement.

Casanova heiratet

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Viktor de Kowa. Met o.a. Karl Schönböck, Lizzi Waldmüller, Fita Benkhoff, Irene von Meyendorff en Hans Leibelt.

Een populaire toneelspeler (Sch[KA3]onb[KA3]ock), die op planken steeds een hartebreker moet spelen, houdt in werkelijkheid meer van een eenvoudig, degelijk leven. Om aan twee aanbidsters (Benkhoff en Waldm[KA3]uller) te ontkomen vlucht hij naar het platteland, waar hij de jonge Gertrud (Meyendorff) leert kennen en met haar trouwt. De beide fans zijn hem echter op het spoor en als zij hem vinden leidt dat tot allerlei misverstanden en ruzies. Uiteindelijk is er natuurlijk een happy end. Geen film waar men ondersteboven van raakt, want daarvoor is het veel te saai. De muziek is daarentegen de moeite waard.

Blutbrüderschaft

1940 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1940. Drama van Philipp Lothar Mayring. Met o.a. Hans Söhnker, Ernst von Klipstein, Anneliese Uhlig, Rudolf Platte en Paul Westermeier.

Twee bevriende officieren (S[KA3]ohnker en Klipstein) in WO I ervaren de wapenstilstand in november 1918 en het Verdrag van Versailles als een vernedering. Terwijl de een geen doel meer heeft in zijn leven en eraan onderdoor dreigt te gaan, sluit de ander zich aan bij de nazi`s. Beide mannen zijn op dezelfde vrouw (Uhlig) verliefd. Dit veroorzaakt rivaliteit tussen de voormalige kameraden. Vlak nadat Hitler de macht heeft overgenomen, komt de verzoening tot stand. De film eindigt met een sc[KA2]ene waarin de twee vrienden vrolijk de oorlog tegen Polen (1939) in marcheren. Een kwalijke propagandafilm, die nog steeds niet in Duitsland vertoond mag worden. Toch wordt er overtuigend ingespeeld en de vlotte handeling maakt hem boeiend.

Liebe streng verboten

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Heinz Helbig. Met o.a. Hans Moser, Carola Höhn, Wolf Albach-Retty, Karl Schönböck en Grethe Weiser.

Deze wervelende komedie verhaalt op amusante wijze over de tegenstelling tussen het vlotte Berlijn en het gezellige Wenen. Het zijn vooral Grethe Weiser, de goed van de tongriem gesneden Berlijnse die naar Wenen reist, en daar de Wener in hart en nieren Hans Moser als tegenspeler heeft, die het publiek aan het lachen maken. Een liefdesgeschiedenis tussen Edith (H[KA3]ohn) en Tommy (Albach-Retty) doet de rest om de film tot een succes te maken. Het is geen toeval dat de film een jaar na de annexatie van Oostenrijk gemaakt is.

Aufruhr in Damaskus

1939 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Duitsland 1939. Avonturenfilm van Gustav Ucicky. Met o.a. Brigitte Horney, Joachim Gottschalk, Hans Nielsen, Ernst von Klipstein en Paul Westermeier.

Deze film speelt tijdens WO I aan het Syrische front. Een Duitse luitenant (Gottschalk) verschaft een belegerd woestijnfort levensmiddelen en munitie. Hiervoor geeft hij de liefde voor zijn vrouw (Horney) op en tenslotte zelfs zijn leven. Helaas is de dramatiek teveel gericht op schietpartijen en woestijnritten te paard en kameel en te weinig op de dialogen van de, zonder uitzondering, goede acteurs. Daardoor verliest de film iets van zijn werking.

Skandal um den Hahn

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Else Elster, Jupp Hussels, Paul Henckels en Paul Westermeier.

Eeen haan, die door zijn gekraai de buurt irriteert, wordt op zekere morgen dood aangetroffen. Komieken van beiderlei kunne doen hun uiterste best om van dit gegeven iets te maken.

Rote Orchideen

1938 | Misdaad

Duitsland 1938. Misdaad van Nunzio Malasomma en Walter Janssen. Met o.a. Olga Tschechowa, Albrecht Schoenhals, Camilla Horn, Hans Nielsen en Herbert Hübner.

Twee ingenieurs (Schoenhals en D[KA3]oderlein) worden verdacht van bedrijfsspionage. Schoenhals weet naar het buitenland te vluchten en van daaruit bewijst hij, na vele avonturen, zijn onschuld en die van zijn collega. Hij verovert ook nog het hart van zangeres Maria (Tschechowa), die aan het begin van de film een duistere rol speelde. Een misdaadfilm waarvoor je niet op het puntje van je stoel gaat zitten. Noch de spelers, noch het onwaarschijnlijke verhaal weten te boeien, al maakt de muziek van Franz Grothes wel wat goed. Een film die je snel vergeet.

Fracht von Baltimore

1938 | Avonturenfilm

Duitsland 1938. Avonturenfilm van Hans Hinrich. Met o.a. Hilde Weissner, Atilla Hörbiger, Hans Zesch-Ballot en Paul Westermeier.

Een stuurman verslaat de concurrent voor zijn rederij en verovert het hart van de dochter van de baas. De film is wel boeiend maar iets meer tempo had geen kwaad gekund.

Die Umwege des schönen Karl

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Heinz Rühmann, Paul Westermeier, Ernst Legal, Leo Peukert en Albert Florath.

Een kelner uit een Duitse badplaats neemt een betrekking in Berlijn aan. Dankzij zijn winsten bij de paardenrennen kan hij in de beste kringen verkeren, totdat hij al zijn geld en zijn baan kwijt is. Een goede rol van Rühmann, minder uitbundig dan men tot dan toe van hem gewend was, zelfs met tragische accenten. Scenario van Philipp Lothar Mayring, Jacob Geis en Harald Braun naar een roman van Paul Enderling. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Asszony A Válaszúton

1938 | Drama

Duitsland​/​​Hongarije 1938. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Magda Scheider, Karin Hardt, Hans Söhnker, Ewald Balser en Ernst Waldow.

Heerlijk melodrama over jonge ambitieuze arts Schneider, wier huwelijk met kunstschilder Söhnker op de klippen dreigt te lopen. Haar echtgenoot voelt meer voor haar zuster Hardt, een vrolijke modetekenares, terwijl zij zich op haar werk stort en 'troost' zoekt bij een professor. Uit een tijdperk dat doktersfilms heel erg populair waren. Nu enigszins gedateerd, maar houdt nog steeds de aandacht vast. Overtuigend gespeeld. Zeker geen hoge filmkunst, maar reine soap is ook een kunst! Het script werd verzorgd door Thea von Herbou, die o.a. de scenario's voor klassiekers als DAS TESTAMENT DES DR. MABUSE en M schreef en voor deze film het boek van Alice Lyttkens Ich komme nicht zum Abendessen bewerkte. Stefan Eiben stond achter de camera.

Sein bester Freund

1937 | Misdaad, Avonturenfilm

Duitsland 1937. Misdaad van Harry Piel. Met o.a. Harry Piel, Edna Greyff, Henry Lorenzen, Ernst Legal en Trude Hesterberg.

Assistent-rechercheur Harry (Piel) neemt een herdershond in huis die is komen aanlopen, en richt hem als politiehond af. De hond, die hij Greif noemt, voldoet uitstekend. Wanneer hij later zijn vroegere baasje, een inbreker, tegenkomt, laat hij het echter afweten - na heen en weer geslingerd te zijn tussen de liefde voor zijn oude en nieuwe baas. Harry is diep teleurgesteld en wil niets meer van Greif weten. Wanneer Harry de inbreker later weer tegenkomt, maakt Greif het helemaal goed. Hij valt de schurk (Westermeier) aan, wanneer deze op Harry schiet en wordt dodelijk getroffen. Hij heeft voor Harry zijn leven gegeven. Piel heeft deze film aan de Duitse herdershond opgedragen. Het is een ontroerende dierenfilm. De eigenlijke hoofdrolspeler in deze film is de uitmuntend afgerichte Greif, en niet de altijd wat houterig overkomende Harry Piel.

Heimweh

1937 | Avonturenfilm

Duitsland 1937. Avonturenfilm van Jürgen von Alten. Met o.a. Gustav Knuth, Carsta Löck, Bodo Kaatz, Hilde Seipp en Walter Franck.

De Oostpruisische visser Christof (Knuth) wordt door zijn zucht naar avontuur en reislust van zijn vrouw (L[KA3]ock) en kind (Kaatz) weggedreven. Met het schip van de ongure kapitein Holm (Westermeier), dat een verboden vracht vervoert, komt hij in de V.S. terecht. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, belandt hij in de gevangenis maar het lukt hem te ontvluchten. Als afwasser in een dancing slaat Christof zich er doorheen. Met zijn hulp lukt het de politie Holm en zijn smokkelaarsbende te arresteren. Christof gaat terug naar zijn vrouw en kind. Een goede film, waarin de in Amerika spelende scènes zeer treffend zijn. Bovendien zijn er overtuigende acteerprestaties en prachtige opnamen van het Koerische haf. Indrukwekkend zijn ook de chansons van zangeres Hilde Seipp.

Fremdenheim Filoda

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Hans Hinrich. Met o.a. Ida Wüst, Richard Romanowsky, Theo Lingen, Sabine Peters en Mady Rahl.

Een Amerikaanse miljonair van Duitse komaf (Florath), die anoniem wil blijven, stuurt mevrouw Filoda (W[KA3]ust) via een detectivebureau 5.000 mark. Mevrouw Filoda opent daarmee een pension, in het begin tegen de zin van haar familie. Na heel wat geharrewar en misverstanden denkt mevrouw Filoda ten onrechte dat haar buurman (Henckels) haar geldschieter is. Een tijdlang lijkt het, alsof het geld verkeerd bezorgd is. Pas wanneer de miljonair persoonlijk verschijnt, wordt alles duidelijk. Een vrolijk blijspel met goede dansmuziek, een schare uitstekende blijspel- acteurs en een onderhoudend draaiboek. Geen grootse filmkunst maar een leuke komedie, die boven het gemiddelde uitsteekt. Ook bekend als PENSION FILODA.

Alarm in Peking

1937 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Duitsland 1937. Avonturenfilm van Herbert Selpin. Met o.a. Gustav Fröhlich, Leny Marenbach, Bernhard Minetti, Peter Voß en Herbert Hübner.

China, 1900: de Bokseropstand. De Europeanen in Peking's ambassadewijk verdedigen zich net zolang tegen de Chinezen, tot er hulp van buiten komt. De film wil laten zien dat een vastberaden gemeenschap van zeer verschillende mensen, landen en volkeren het kan opnemen tegen iedere tegenstander, al is hij ook wat aantal betreft in de meerderheid. Jammer genoeg wordt er niet ingegaan op de oorzaak van de opstand tegen de koloniale heersers, voor de rest is de film bijzonder waarheidsgetrouw. De strekking is dat landen best kunnen samenwerken, als ze willen. Gek genoeg is de film in Duitsland tot op de dag van vandaag verboden. Het is een spannende avonturen- en oorlogsfilm uit de koloniale tijd, niets meer en niets minder.

Savoy-Hotel 217

1936 | Thriller

Duitsland 1936. Thriller van Gustav Ucicky. Met o.a. Hans Albers, Brigitte Horney, Käthe Dorsch, Gusti Huber en Alexander Engel.

De lichtzinnige Natasja (Horney) heeft haar zinnen gezet op de oberkelner van het hotel, Andrei Antonowitsch Wolodkin (Albers). Wanneer ze in haar kamer wordt vermoord behoort hij, m[KA1]et haar man (Engel) en haar neef (Deltgen), tot de verdachten. Ucicky heeft Albers alle gelegenheid geboden de rol te spelen die hem het beste ligt, d.w.z. niet de oberkelner maar... Albers! Gesitueerd in Moskou 1911. Scenario van Gerhard Menzel, camerawerk van Fritz Arno Wagner. Ook bekend als MORD IM SAVOY.

Warum lügt Fräulein Käthe?

1935 | Romantiek, Komedie

Duitsland 1935. Romantiek van Georg Jacoby. Met o.a. Dolly Haas, Albrecht Schoenhals, Ida Wüst, Genia Nikolajewa en Hugo Schrader.

Een Haas-vehikel, waarin zij een verkoopstertje speelt uit een fotowinkel, die een pleziertocht maakt op een oceaanschip en aldaar door een onwaarschijnlijk misverstand een rijke industrieel aan de haak slaat op wie zij heimelijk verliefd is. Het paar leefde nog lang en gelukkig. Voorlaatste Duitse film vol clichés van Haas, die het daarna wel bekeken had met de nazis en wijselijk afreisde naar Amerika.

Ein falscher Fuffziger

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Lucie Englisch, Georg Alexander, Theo Lingen, Käte Haack en Adele Sandrock.

De jonge Christa (Englisch), verkoopster in een grammofoonplatenzaak, laat zich door een gewiekste oplichtster (Hildebrand) een vals biljet van vijftig mark in de hand drukken. Al haar pogingen om dit in te ruilen voor een echt biljet van vijftig mark mislukken. Het biljet komt weer in omloop en brengt Christa in steeds grotere problemen. Tenslotte lukt het haar echter toch, de oplichtster samen met haar medeplichtige (Meyerinck) aan de politie uit te leveren, en zij ontmoet de man van haar leven (Alexander). Een briljante rol voor Lucie Englisch, met haar naïeve, komische stijl. Door haar is deze film - ook vandaag de dag nog - een succesvolle komedie.

April April

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Douglas Sirk. Met o.a. Carola Höhn, Albrecht Schoenhals, Lina Carstens, Charlotte Daudert en Paul Westermeier.

Siercks debuutfilm: een eerzuchtige bakker krijgt een prins op bezoek in zijn brood- en banketfabriek. Het prinselijk bezoek is echter een door zijn vrienden gebakken poets. Detlef Sierck die na zijn emigratie naar de VS Douglas Sirk heette, verfilmde hetzelfde verhaal een jaar later in Nederland onder de titel 'T WAS ÉÉN APRIL. Scenario van H.W. Litschke en Rudo Ritter.

Die beiden Seehunde

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Fred Sauer. Met o.a. Weiß-Ferdl, Fita Benckhoff, Baby Gray, Harry Gondi en Walter Steinbeck.

De Beierse komiek Weiß-Ferdl in een dubbelrol. Hij is en de bediende van de vorst en de vorst zelf van een klein staatje in het zuiden van Duitsland. Omdat ze erg op elkaar lijken wisselen ze een poosje van rol. Zo doen ze nieuwe ervaringen op, wat hun begrip en menselijk inzicht ten goede komt. Zoals alle films van Weiß-Ferdl is ook dit geen kunstzinnig hoogstandje. Maar het wordt, ondanks het simpele verhaal, duidelijk wat de Beierse komiek wil zeggen: pas op voor willekeur en autoritair denken.

Der Herr Senator

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Fred Sauer. Met o.a. Paul Henkels, Gina Falckenberg, Betty Bird, Rudolf Platte en Adele Sandrock.

Karl Andersen (Henckels) is een uitgekookte sigaretten-baron uit Hamburg, die zich senator mag noemen. Hij wil zijn dochter Helene (Falckenberg) laten huwen met Wallner jr (Gross), de zoon van collega-fabrikant Wallner sr (Westermeier) om op die manier een concurrent minder te hebben en zijn bedrijf uit te breiden. Andersen heeft echter buiten de waard gerekend met zijn zuster Joanna (Sandrock), die aandelen in de familie-onderneming bezit en er andere idee[KA3]en op na houdt. Ze stuurt haar juridisch adviseur Dr. Fritz G[KA3]oricke (Kampers) om een stokje te steken voor de plannen van haar broer. Oubollige komedie der misverstanden, die bij het uitkomen als film al niet eens leuk was. Georg Hurdalek bewerkte de boulevardklucht van Franz von Schönthan voor het witte doek. Het camerawerk van deze weinig boeiende film is van Karl Puth.

Stern von Valencia

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Alfred Zeisler. Met o.a. Liane Haid, Ossi Oswalda, Paul Westermeier en Hans Deppe.

Een man vindt zijn verdwenen vrouw als danseres in een variététheater terug, maar ondekt tevens dat men op het punt staat haar en haar collega's als blanke slavinnen te ontvoeren. Hoewel er goed geacteerd wordt en ook de cameraman een aardig woordje meespreekt, wil de film maar niet tot leven komen.

Morgenrot

1933 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Duitsland 1933. Oorlogsfilm van Gustav Ucicky. Met o.a. Rudolf Forster, Adele Sandrock, Camilla Spira, Fritz Genschow en Paul Westermeier.

Frank Capra had in 1928 in SUBMARINE het thema al handig uitgebuit: een onderzeeër is gezonken en dan is er nog maar weinig tijd of alle zuurstof is op. In de U-21 heersen sentimentele toestanden als een van de bemanningsleden zijn leven moet offeren terwille van de anderen. De film beleefde zijn première drie dagen nadat Hitler de macht gegrepen had. De film was een voorbeeld voor het blinde patriottisme van veel latere nazifilms.

Ein ausgekochter Junge

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Erich Schönfelder. Met o.a. Siegfried Arno, Olly Gebauer, Paul Westermeier, Lotte Werkmeister en Julius Falkenstein.

Een ambtenaartje (Arno) komt tijdens een dienstopdracht terecht op een kermis. Toevallig wordt hij, samen met een jonge vrouw (Gebauer), gehypnotiseerd. Ze denken dat ze samen getrouwd zijn en ze nemen een kamer in een hotel. Daar duiken de chef van de ambtenaar (Falkenstein) op, de man van de gehypnotiseerde vrouw (Westermeier), een geflipte Russische anarchist (Huszar- Puffy) en een geile meid (Werkmeister). Dat geeft aanleiding tot heel wat verwikkelingen. Een stormachtige klucht, een van de laatse rollen van Arno, voordat hij Duitsland verliet. Indertijd een lachsucces, nu doet het wat ouderwetserig aan.

Berlin-Alexanderplatz

1931 | Drama, Misdaad

Duitsland 1931. Drama van Phil Jutzi. Met o.a. Heinrich Georg, Margarete Schlegel, Bernhard Minetti, Maria Bard en Gerhard Bienert.

Heinrich Georg als Biberkopf, de beroemde figuur uit Alfred Döblin's roman, staat dicht bij het literaire origineel en maakte boek zowel als film klassiek. Door de ingewikkelde structuur consequent melodramatisch naar zich toe te halen wist R. W. Fassbinder vijftig jaar later met de tv-serie 'Berlin-Alexanderplatz' het welhaast onmogelijke te bereiken: een nog betere versie. De schildering van de sociale onrust in Berlijn in de jaren dertig wordt wrang getekend als gangsters Biberkopf uit de auto gooien na een mislukte inbraak waarbij hij een arm kwijtraakt.