Tero Kaukomaa

Producer

Tero Kaukomaa is producer.
Er zijn 7 films gevonden.

Iron Sky: The Coming Race

2019 | Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Finland/Duitsland/België 2019. Actiefilm van Timo Vuorensola. Met o.a. Julia Dietze, Stephanie Paul, Udo Kier, Lara Rossi en Tom Green.

Nadat een nucleaire oorlog de wereld heeft verwoest weet een kleine groep helden te ontkomen naar de verlaten nazi-basis op de achterkant van de maan.

Iron Sky

2012 | Sciencefiction, Komedie, Actiefilm

Finland/Duitsland/Australië 2012. Sciencefiction van Timo Vuorensola. Met o.a. Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier en Peta Sergeant.

Nazi’s op de donkere kant van de maan, wie had dat gedacht. Finse crowdfund-regisseur Tim Vuorensola haalde met het idee bakken klein- en grootgeld binnen en kwam op de proppen met een sf-komedie waarin twee Amerikaanse astronauten op de maan een basis ontdekken waar gevluchte nazi’s al sinds 1945 werken aan plannen voor wereldheerschappij. Klinkt fantastisch, en de film heeft absoluut curiositeitswaarde, maar Vuorensola wist het amusante idee niet te verwerken tot een samenhangend geheel met een zekere spanningsboog. Sterker nog, Iron Sky is oersaai.

Sauna

2008 | Horror

Finland/Tsjechië 2008. Horror van Antti-Jussi Annila. Met o.a. Ville Virtanen, Tommi Eronen en Viktor Klimenko.

Twee broers moeten als legercartograaf aan het eind van de Russisch-Zweedse oorlog in 1595 de nieuwe grenzen vaststellen. Als de jongste broer Knut getuige is van enkele wel erg exorbitante staaltjes van moordlust bij Eerik krijgt hij zijn twijfels over diens geestelijke gezondheid. Gelukkig stuiten de broers midden in een moeras op een sauna, die alle zonden weg zou kunnen wassen. Sfeervol werkje van Annila, die eerder de opmerkelijke Finse vechtfilm Jade Warrior maakte. Weinig platte horror, des te meer fraaie, sombere beelden, stemmige muziek en diepe overpeinzingen over schuld en boete.

Everlasting Moments

2008 | Drama

Denemarken/Finland/Noorwegen/Zweden/Duitsland 2008. Drama van Jan Troell. Met o.a. Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Ghita Nørby en Hans Henrik Clemensen.

Zweden, begin twintigste eeuw. Het huwelijk van Maria (Heiskanen) met dokwerker Sigrid (Persbrandt) is bepaald niet goed te noemen; hij zuipt, gaat vreemd en slaat haar in elkaar. Maria vindt troost door te experimenteren met een in een loterij gewonnen fotocamera. Ze blijkt talent te hebben. De oude Zweedse meester Troell, een Europese filmauteur die al ruim veertig jaar rustig bouwt aan zijn oeuvre, baseerde het scenario op een waargebeurd familieverhaal. Over zijn kostuumdrama Everlasting Moments valt weinig snibbigs te zeggen, behalve dat het weliswaar mooi gefotografeerd en goed gespeeld is, maar ook nogal saai.

Jade Warrior

2006 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Finland/Nederland/China/Estland 2006. Actiefilm van Antti-Jussi Annila. Met o.a. Tommi Eronen, Markku Peltola en Zhang Jingchu.

Een jonge Finse smid (Eronen) met hevig liefdesverdriet ontdekt dat zijn leven verontrustende parallellen vertoont met het leven van een mythische smid uit het China van 2000 voor Christus. Intrigerende romantische kungfu-fantasy, gebaseerd op opmerkelijke dwarsverbanden tussen oude Chinese mythen en het klassieke Finse epische gedicht Kalevala, komt wat langzaam op gang. Voor vechtfilmfans wordt in Jade Warrior wat weinig geknokt (er zijn slechts een paar - wonderschoon gechoreografeerde - gevechten), maar dat wordt gecompenseerd met de mooie Chinese actrice Zhang en met de fraaie landschappen.

Cyclomania

2001 | Romantiek, Sportfilm

Finland 2001. Romantiek van Simo Halinen. Met o.a. Lauri Nurkse, Tommi Mujunen, Elena Leeve, Seppo Pääkkönen en Tarja Heinula.

Finse fietskoeriers K (Nurkse) en Eetu (Mujunen) zijn gezworen kameraden, die samen trainen voor de nationale wielerkampioenschappen. Als K beter presteert, voelt Eetu zich verraden door hun coach en ziet zijn hoop op een sportieve fietscarri[KA2]ere in rook opgaan. Hij richt zijn aandacht op het nieuwe, bevallige collegaatje Oona (Leeve), meer om de romantiek dan om het fietsen. K voelt zich in de steek gelaten door Eetu, maar gaat stug door met trainen en is verheugd als Oona gaat meedoen. Zo bloeit er iets moois tussen hen op, maar dat krijgt K last van zijn hart en moet onder ogen zien dat hij zijn kansen op het kampioenschap moet laten varen. Alles komt tot een dramatisch hoogtepunt bij de race om de landelijke titel. Voor liefhebbers van wielersport met een romantische instelling is een onderhoudende film, maar hij haalt toch niet helemaal als eerste de eindstreep in de laatste spurt. Wie de gelegenheid krijgt de film op de tv zien, kan er gerust voor thuisblijven. Het scenario is van debuterend regisseur Halinen, die adviezen kreeg van Petri Jokiranta, Kirtsen Base, Michael Baran, Leena Kemppi, Tove Idström, Jukka Asikainen en Esko Sohlberg. Het camerawerk is van Pentti Keskimaki en Kari Sohlberg.

Pelon maantiede

2000 | Thriller

Finland 2000. Thriller van Auli Mantila. Met o.a. Tanjalotta Räikkä, Leea Klemola, Pertti Sveholm, Kari Sorvali en Anna-Elina Lyytikäinen.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Anja Kauranen. Forensisch tandarts Oilo Lyyra (Räikkä) ontdekt tijdens haar werk in Helsinki een lugubere samenzwering van gefrustreerde vrouwen die het recht in eigen handen hebben genomen. Tweede film van Auli Mantila (1964) is academisch en afstandelijk waarbij de agressieve ondertoon wordt versterkt door de hectische montage. 'Mijn film laat zien wat er gebeurt als mensen geen respect voor elkaar hebben', aldus Mantila. (VM/VPRO Gids)

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tero Kaukomaa op televisie komt.

Reageer