Ravi Shankar

Acteur, Componist

Ravi Shankar is acteur en componist.
Er zijn 11 films gevonden.

Classic Albums: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Band Club

1997 | Documentaire, Muziek

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1997. Documentaire van Alan Benson. Met o.a. Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison, George Martin en David Mason.

Midden jaren 1960 stond de populariteit van The Beatles op haar hoogtepunt. Een bezoek aan India en een ontmoeting met Ravi Shankar zou veel invloed uitoefenen op hun verdere muziekproductie. Op 24 november 1966 komen de Fab Four samen in de Abbey Road Studio's voor een nieuw album. Bijna zes maanden zouden ze werken aan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Band Club, een album dat de geschiedenis van de popmuziek grondig zou wijzigen. Niet enkel haalden ze een resem weinig bekende instrumenten in de studio, maar voor de eerste keer verscheen er een pop-album dat geen verzameling was van een reeks mogelijke single-successen, maar dat opgebouwd werd rond een bepaald thema. Tevens was het de eerste psychedelische L.P.. De drie nog levende Beatles halen herinneringen op aan deze periode en hun producer en 'mentor' George Martin toont hoe sommige van de songs evolueerden. Zelfs het verhaaltje van de schitterende hoes wordt uit de doeken gedaan door ontwerper Peter Blake. Een boeiend document voor Beatles-fans. Tony Webb stond in voor de montage. Fotografie is van Les Young, Steve Haskett en Gary Watson. Stereo.

Woodstock: The 25th Anniversary TV Series

1994 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Michael Lang. Met o.a. Richie Havens, Country Joe, Sebastian, Incredible String Band en Bert Sommer.

25 jaar later praatte Michael Lang d.m.v. interviews en als commentaarstem bij de fragmenten van historische opnames een documentaire aan elkaar over het Grootste Popgebeuren Aller Tijden. Heel keurig in chronologische volgorde. Onbekend gebleven opnames tussen en achter de coulissen maken het voor liefhebbers en vorsers een interessante toevoeging aan hun muziekcollectie. Artie Kornfield was medeproducent. Bij de dertigste viering in 1999 stak de uitgebuite en teleurgestelde jeugd (dure plaatsen, woekerprijzen voor versnaperingen, onsympathieke ordediensten die bestonden uit schnabbelende smerissen, etc. etc.) de boel in de fik en maakte (hopelijk) een eind aan dit gebeuren, want het moet een mooie herinnering blijven en geen verachtelijke commerciële exploitatie van naïeve suckers door uitgekookte handige Harry's. Weg, Woodstock!

Genesis

1986 | Drama

België/India/Frankrijk/Zwitserland 1986. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Shabana Azmi, Naseeruddin Shah, Om Puri en M.K. Raina.

Hoewel deze film in India is opgenomen onder leiding van de bekende Indiase regisseur Sen, zou hij overal kunnen spelen. Sen geeft ons een heuse les in de marxistische ideologie, die echter goed te volgen is. Twee mannen leiden een primitief, harmonieus bestaan in een zo goed als onontgonnen gebied. Maar als er een vrouw in het spel komt en die zwanger raakt, zijn zij niet meer tevreden met wat ze hebben. Er zijn prachtige beelden van Carlo Varini, mooie muziek van Ravi Shankar, goed spel en...laat die ideologie verder maar voor wat-ie is!

Gandhi

1982 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk/India 1982. Biografie van Richard Attenborough. Met o.a. Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud en Trevor Howard.

Filmische hagiografie van Mahatma Gandhi (1869-1948). Een zwaar geschminkte Kingsley doet z'n best om de Grote Ziel (Mahatma) van Brits-Indië wat menselijke trekjes te geven. Geen sinecure want Gandhi is in de gelijknamige film meer een heilige, met een fraaie aantekening op z'n historische conduitestaat: hij was het die de Britten het land uitjoeg en het volk vervolgens richting onafhankelijkheid loodste. De fraai gechoreografeerde massascènes zijn overigens spectaculair. Gandhi werd bekroond met acht Oscars, waaronder voor beste film, regie, hoofdrol en scenario (van John Briley, naar het boek van Louis Fischer).

Concert for Bangladesh

1971 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1971. Documentaire van Saul Swimmer. Met o.a. Bob Dylan, Ravi Shankar, George Harrison, Billy Preston en Leon Russell.

Verslag van een gigantisch benefiet-concert in Madison Square Garden, in het hartje van New York, om Bangladesh te steunen. Niet meer dan een verslag, met soms onvoldoende camerawerk, maar de inspirerende muziek van allen maakt het toch tot een memorabele film.

Chappaqua

1966 | Biografie, Drama, Horror

Verenigde Staten 1966. Biografie van Conrad Rooks en Conrad Brooks. Met o.a. Jean-Louis Barrault, Conrad Rooks, William S Burroughs, Allen Ginsburg en Ravi Shankar.

Rooks, een alcoholische heroïneverslaafde, reist naar Parijs voor een slaapkuur en hallucineert tijdens het afkicken. Autobiografisch en wazig, onwerkelijk, vals. Er bestaan ook kopieën van 82m en 75m.

Alice In Wonderland

1966 | Drama, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Jonathan Miller. Met o.a. Alan Bennett, John Bird, Wilfrid Brambell, Peter Cook en Finlay Currie.

Buitengewone bewerking van het meesterwerk van Lewis Carroll. Miller vermijdt kinderlijke nukken en schept een claustrofobisch en soms beangstigend beeld van de Victoriaanse maatschappij. Een televisiemeesterwerk, waar de jaren niets aan af hebben gedaan.

Apur Sansar

1959 | Drama

India 1959. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Soumitra Chatterjee, Sharmila Tagore, Alok Chakravarty en Swapan Mukherji.

Een droevig po[KA3]etisch relaas van de verlegen Apu (Chatterjee) die trouwt en vader wordt. Prachtig van acteren. De laatste van de trilogie APU. De regisseur bewerkte de roman van Bibhuti Bhushan Bandopadhaya tot scenario. De camera werd bediend door Subrata Mitra.

En Djungelsaga

1957 | Documentaire

India/Zweden 1957. Documentaire van Arne Sucksdorff.

In een afgelegen nederzetting in Noord-India hebben de Muria's hun cultuur en godsdienst intact weten te houden ondanks de Mongoolse invasies. Deze religie is gefundeerd in de hen omringende natuur: een God van hemel en aarde, goede geesten in de bloemen en demonen in de wilde dieren in de jungle. Hun geloof beweegt hen tot het offeren van een van de dorpelingen om een agressieve panter te verdrijven. Dit op zich fascinerend kijkje in een onbekende inheemse cultuur heeft een te prentenboekachtige benadering gekregen en onnodig veel commentaar, waardoor werkelijk inzicht onmogelijk wordt.

Aparajito

1956 | Drama, Experimenteel

India 1956. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Pinaki Sen Gupta, Smaran Ghosal, Karuna Banerjee, Ramani Sen Gupta en Kanu Banerjee.

De tweede van Ray`s Apu-trilogie is een ontroerend, prachtig gefilmd verhaal over leven en dood binnen een arm Indiaas gezin, waarvan de zoon Apu (Ghosal) naar Calcutta gaat om te studeren. Het scenario is van de regisseur naar de roman van Bibhuti Bhushan Bandopadhaya. Het camerawerk deed Subrata Mitra. Ook bekend als THE UNVANQUISHED.

Pather Panchali

1955 | Drama, Experimenteel

India 1955. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Karuna Banerjii, Uma Das Gupta, Chunibala Devi, Runki Banerjee en Subir Bannerjee.

Pather Panchali (1955) is het eerste deel van Rays drieluik over het tragische bestaan van een doodgewone, arme Indiase familie. Het jongetje Apu groeit op met een afwezige vader, een verbitterde moeder, een stokoude tante en zijn liefhebbende zus. Rampspoed is nooit ver weg in de sprankelende vertelling, die realisme combineert met lyrische lichtvoetigheid. Regisseur Ray liet zich sterk beïnvloeden door het neorealistische Ladri di biciclette (1948) van Vittorio De Sica, maar gaf een eigen draai aan de stroming. De filmmuziek van sitarspeler Ravi Shankar geldt inmiddels ook als klassiek.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ravi Shankar op televisie komt.

Reageer