William Steinkamp (1953): montage.
Er zijn 22 films gevonden.

Breakout

2013 | Thriller

Canada 2013. Thriller van Damian Lee. Met o.a. Brendan Fraser, Dominic Purcell, Ethan Suplee en Holly Deveaux.

Kampeerthriller rond een broer en zus op de vlucht in het bos, opgejaagd door een man die onder hun toeziende ogen iemand heeft vermoord. Hun vader, jaren negentig Hollywood-meubilair Brendan Fraser, wil de kinderen graag helpen. Maar dan moet hij eerst uit de gevangenis ontsnappen. Hij zit namelijk vast vanwege doodslag na een uit de hand gelopen boomknuffelactie. Een hoop franje in een film waarin verder alles is wat het lijkt, en de personages netjes hun voorspelbare dingetjes doen en zeggen. Tot in de puntjes nietszeggend.

A Dark Truth

2012 | Thriller

Canada 2012. Thriller van Damian Lee. Met o.a. Andy Garcia, Eva Longoria, Forest Whitaker, Kevin Durand en Kim Coates.

Voormalig CIA-agent Jack Begosian (Garcia) heeft nu een radioprogramma, waarin hij enigszins cynisch de wereld in blikt. Dan wordt hij ineens zijn vorige bestaan weer ingetrokken. In Ecuador wordt een plattelandsgemeenschap onder druk gezet door een multinational: waterrechten, grondbezit en vervuiling, dat soort kwesties. Deze zogeheten 'ecothriller' van scenarist-regisseur Lee heeft goede bedoelingen, maar raakt verstrikt in een onnodig ingewikkeld scenario. Wel leuk om naar prima acteurs als Garcia en Whitaker te kijken, die in de jungle van Zuid-Amerika hun best doen.

August Rush

2007 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 2007. Drama van Kirsten Sheridan. Met o.a. Freddie Highmore, Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers, Robin Williams en Terrence Howard.

Evan woont al zijn hele leven in een kindertehuis, maar toch is hij ervan overtuigd dat hij zijn ouders ooit zal ontmoeten. Ze spreken tot hem, beweert hij, via de muziek die hij elke dag hoort. Hij vlucht naar New York en wordt al snel ontdekt als muzikaal genie. August Rush hangt van de toevalligheden aan elkaar en is mier- en mierzoet, maar daar is het dan ook een sprookje voor. Zeer fraai: de wijze waarop klassiek en pop in de montage door elkaar worden geweven.

The Interpreter

2005 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2005. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Jesper Christensen en Yvan Attal.

VN-tolk Silvia Broome (Kidman) hoort op een avond in de vergaderzaal mannen smoezen over een aanslag op de president van Matobo, die van genocide wordt verdacht. Ze waarschuwt de autoriteiten. Politieman Tobin Keller (Penn) moet uitzoeken of de mooie tolk de waarheid spreekt, en als er sprake is van een reële dreiging ook nog een aanslag zien te voorkomen. Regisseur Pollack kreeg als eerste toestemming om in het gebouw van de VN in New York te filmen, maar veel voegt het niet toe. Na een veelbelovend begin verdwijnen de politieke complicaties en wordt The Interpreter een clichématige actiefilm.

Runaway Jury

2003 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2003. Thriller van Gary Fleder. Met o.a. John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz en Bruce Davison.

Het feit dat de centrale rechtszaak in Runaway Jury in het concept-script handelde over tabak en in de eindversie over een vuurwapen, bewijst maar weer dat de inhoud niet van belang is voor verfilmingen van John Grisham-boeken. De kijker kiest voor acteurs van naam, en voor vuile intriges en dubbele agenda's in en buiten de rechtszaal. Runaway Jury is er mee gevuld, op een aantrekkelijke, vlotte, oppervlakkige manier. Een jury moet beslissen over een zaak tegen een wapenproducent. De machtige verdediging, onder leiding van de genadeloze Fitch (Hackman), zet alles op alles om de jury, onder wie Nick Easter (Cusack), aan de 'juiste' zijde te krijgen.

Heartbreakers

2001 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2001. Komedie van David Mirkin. Met o.a. Sigourney Weaver, Jennifer Love Hewitt, Gene Hackman, Ray Liotta en Jason Lee.

Aanstekelijke misdaadkomedie over een beeldschone moeder en dochter die op listige wijze nietsvermoedende rijkaards beroven. Moeder (Weaver) lokt ze in een huwelijk, dochter (Love Hewitt) verleidt ze incognito, mams betrapt ze op heterdaad en ziedaar: het speelveld ligt open voor een riante echtscheidingregeling. Na jaren kruimelwerk besluiten ze hun laatste slag te slaan met een rochelende miljardair, de heerlijk schmierende Gene Hackman. De dames krijgen het simpele scenario aan de praat dankzij wulps spel, koddige avonturen en de kolderieke ondersteuning van onder meer Gene Hackman en Ray Liotta.

Don't Say a Word

2001 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië​/​​Zwitserland​/​​Canada 2001. Thriller van Gary Fleder. Met o.a. Michael Douglas, Sean Bean, Brittany Murphy, Skye McCole Bartusiak en Jennifer Esposito.

De prijswinnende spannende roman van Andrew Klavan werd geroemd om het inzicht in de criminele geest. De verfilming ervan begint gepast intrigerend en opwindend, zodat de hoop gewekt wordt op de nuances die in het boek te vinden zijn. Uiteindelijk trapt Don't Say a Word in de kennelijk moeilijk te omzeilen val die Hollywoodformule heet en zijn de slechteriken gewoon slecht en de helden gewoon geweldig. Toch maken de acteerprestaties Fleders film de moeite waard. Douglas' personage psychiater Conrad moet, om zijn dochter te redden uit de handen van een gestoorde kidnapper (Bean), in korte tijd een mysterieus cijfer weten te ontfutselen aan patiënte Elisabeth (Murphy).

Random Hearts

1999 | Romantisch drama, Mysterie

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Harrison Ford, Kristin Scott Thomas, Charles S. Dutton, Bonnie Hunt en Dennis Haysbert.

De echtgenote van de bonkige politieman Dutch Van Den Broeck (Ford) is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen, net als de man van politica Chandler (Thomas). Alsof dat niet droevig genoeg is, ontdekt Dutch ook nog dat de twee betreurde overledenen waarschijnlijk een relatie hadden. Hij besluit, aanvankelijk tegen de wil van Chandler, om de zaak te onderzoeken. Cineast Pollack (Havana, Out of Africa) geeft zijn acteurs flink wat ruimte. Dat maakt vooral de eerste helft van Random Hearts heel aardig, maar daarna zakt de film in.

Mumford

1999 | Komedie

Verenigde Staten 1999. Komedie van Lawrence Kasdan. Met o.a. Loren Dean, Hope Davis, Jason Lee, Alfre Woodard en Zooey Deschanel.

Genoeglijke Frank Capra-achtige fabel rond een pseudo-psychotherapeut, Mumford (Dean), die neerstrijkt in een slaperig stadje en met zijn naturelle sessies allerlei eenlingen samensmeedt tot kleurrijke paren. Regisseur en scenarist Kasdan, bekend van regie- en schrijfwerk als The Big Chill en The Bodyguard, excelleert met een parade van prettig gestoorde karikaturen, zoals actrice Davis als een vermoeide neuroot, Zooey Deschanel als een sarcastische tiener en acteur Jason Lee als een steenrijk mankind. Alom ondergewaardeerde acteur Loren Dean overtuigt als de neptherapeut die met zijn werk onderstreept dat therapie werkt én dat je er niet voor naar school hoeft.

Goodbye Lover

1998 | Misdaad, Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1998. Misdaad van Roland Joffé. Met o.a. Patricia Arquette, Dermot Mulroney, Mary-Louise Parker, Ellen DeGeneres en Don Johnson.

Na al het Oscargeweld van The Killing Fields en The Mission (samen veertien nominaties, waarvan vier Oscars binnengesleept) wilde regisseur Joffé het wel eens wat rustiger aan doen. Hij legde zich toe op kleinere producties met thema's als relaties en seks. In Goodbye Lover is Sandra (Arquette) getrouwd met Jake (Mulroney), terwijl ze een affaire heeft met diens broer Ben (Johnson). Ben klust op zijn beurt bij met Peggy (Parker). Afijn, iemand sterft, iemand erft en iedereen stort zich op het geld. Goodbye Lover is een misdaaddrama met erotische kantjes. En ook met onmiskenbaar ironische kantjes.

Kiss the Girls

1997 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1997. Thriller van Gary Fleder. Met o.a. Morgan Freeman, Ashley Judd, Cary Elwes, Tony Goldwyn en Jay O. Sanders.

Dr Kate McTiernan (Ashley Judd) weet te ontsnappen uit de kerker van een psychopaat en helpt forensisch psycholoog Alex Cross (Morgan Freeman) de verknipte vrouwenverzamelaar op te sporen. Na de kaskrakers The Silence of the Lambs en Se7en was de psychothriller in de jaren 90 populairder dan ooit, maar worstelden filmmakers ook om er hun eigen draai aan mee te geven. Dat is in dit geval niet gelukt, maar dankzij het prachtige spel van de immer stoïcijnse Morgan Freeman blijf je toch kijken. Voor de liefhebber: in Along Came a Spider deed Freeman het als Dr Cross nog eens dunnetjes over.

A Time to Kill

1996 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1996. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey, Kevin Spacey, Sandra Bullock en Oliver Platt.

A Time to Kill is ondanks de prima cast niet zo goed als die andere Grishamverfilming van Schumacher, The Client. De plot draait om de zwarte Hailey (Jackson) die in Mississippi de racistische verkrachters van zijn dochtertje vermoordt. De onervaren Brigance (McConaughey) neemt de verdediging van Hailey op zich, maar vindt de Ku Klux Clan en de briljante aanklager Bickley (Spacey) op zijn weg. Hoewel genomineerd voor de Razzie Prijs als Worst written film grossing over $100 million, is dit rechtbankdrama zeer geschikt om, nou ja, om de tijd mee te doden dus.

The Firm

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Hal Holbrook, Gene Hackman en Holly Hunter.

Cruise speelt in deze uitstekende John Grisham-verfilming de net aan Harvard afgestudeerde rechtenstudent Mitch McDeere. Mitch kan het ruimhartige aanbod van advocatenkantoor Bendini, Lambert en Locke niet afslaan. Zijn vrouw Abby (Tripplehorn) ruikt al rap rottigheid, maar Mitch ontwaart pas onraad wanneer hij met belastende foto's wordt gedwongen bij 'De Firma' te blijven. Het erin luizen van Mitch is spannend weergegeven. De kijker moet genoegen nemen met vaag vreemd gedrag van collega-advocaten en de intuïtie van Abby. Maar dat blijkt onder muziek van David Grusin (The Graduate) en voor de stijlvolle camera van John Seale (The English Patient) meer dan voldoende. Prima bijrollen van vooral Hackman en Holbrook.

Scent of a Woman

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Martin Brest. Met o.a. Al Pacino, Chris O'Donnell, Gabrielle Anwar, James Rebhorn en Philip Seymour Hoffman.

Uiterst geslaagde remake van Risi's Parfumo di donna met Pacino als de verbitterde blinde ex-kolonel die met het ongelukkige studentje Charlie (O'Donnell) de geneugten des levens (vrouwen) najaagt in New York. De moraal van deze in wijze levenslessen gedompelde film mag dan belegen wezen, de weg er naartoe wordt door het psychologische script, door regisseur Brest (Midnight Run) en door de acteurs intelligent gewezen. De beweegruimte die Pacino kreeg pakte hij met beide handen aan, om met zijn trademark-donderspeeches eindelijk een Oscar voor beste acteur op te eisen.

Man Trouble

1992 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Romantische komedie van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Ellen Barkin, Harry Dean Stanton, Beverly D'Angelo en Michael McKean.

Een operazangeres (Barkin) wordt bedreigd en huurt een aan lager wal geraakte hondentrainer (Nicholson) in om haar te beschermen. Na aanvankelijke wederzijdse afkeer bloeit er iets moois tussen de twee. Nicholson, die onder de regie van Rafelson met een script van Carole Eastman aan de slag gaat, dat kan iets prachtigs opleveren, weten we sinds het meesterwerk Five Easy Pieces. Maar wat viel dat tegen bij deze film. Distributeur 20th Century Fox durfde zelfs geen persvoorstellingen voor de film te organiseren en Man Trouble flopte vreselijk.

The Fabulous Baker Boys

1989 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1989. Drama van Steve Kloves. Met o.a. Jeff Bridges, Beau Bridges, Michelle Pfeiffer, Ellie Raab en Jennifer Tilly.

Stijlvol regiedebuut van Kloves die tevens verantwoordelijk was voor het script met de snedige dialogen. Jack en Frank (Jeff en Beau Bridges) spelen piano in een nachtclub. Om hun populariteit en inkomen een impuls te geven besluiten ze een zangeres aan hun act toe te voegen. De gelukkige is Susie Diamond (Pfeiffer), die de broers inderdaad het verlangde succes brengt, maar ook voor de nodige wrijving zorgt, als charmeur Jack een affaire met haar begint. Inmiddels een klassieker is Susie's zwoele vertolking van het nummer 'Making Whoopee' terwijl ze sensueel kronkelt op de piano.

Scrooged

1988 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Bill Murray, Karen Allen, Robert Mitchum, Alfre Woodard en John Glover.

Voor wie niet onwelwillend tegenover het kerstgevoel staat, maar moe wordt van de jaarlijks opgedrongen overzoete kerstgedachtes, is Scrooged ideaal. Vooral door Bill Murray, perfect gecast als een moderne versie van Scrooge, de televisiebaas Frank Cross, die wordt geconfronteerd met 'het hogere'. Murray is buisbindend op dreef met zijn minimalistische gelaatstrekken en vlekkeloze timing. Natuurlijk is het onderschatte Scrooged gericht op de uiteindelijke 'verlichting' van Frank, maar de weg er naartoe is sarcastisch, zwart, verrassend en komisch; passend bij de tijdgeest. In de rijkelijk geproduceerde film zijn allerlei knipogen verwerkt, zoals Miles Davis als straatmuzikant en twee broers van Murray als familieleden.

Burglar

1987 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1987. Misdaad van Hugh Wilson. Met o.a. Whoopi Goldberg, Bob Goldthwait, G.W. Bailey, Lesley Ann Warren en James Handy.

Goldberg is een eerlijke boekverkoopster en niemand zou vermoeden dat ze er `s nachts op uittrekt om in de villawijken in te breken volgens haar eigen erecode: het komt er niet op aan wat je steelt, maar van wie je steelt. Een schurkachtige politieman (Bailey) die haar dubbelleven kent, dwingt haar hem te helpen om de juwelen te terug te vinden van Warren, gestolen door haar ex- man. Een regisseur die Goldberg teveel vrijheid laat, devalueert zelf zijn film. Ze is onuitstaanbaar in dit domme onding waarin ze voorgesteld wordt als een sympathieke dievegge. Enkele bijrolspelers zorgen voor goede maar meestal overbodige momenten. Wilson, Joseph Loeb III en Matthew Weisman bewerkten fragmenten uit verschillende romans van Lawrence Block. William A. Fraker stond achter de camera.

Adventures in Babysitting

1987 | Komedie, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van Chris Columbus. Met o.a. Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan, Anthony Rapp en Calvin Levels.

Omdat haar vriend haar heeft laten zitten gaat Chris (Shue) niet romantisch dineren maar babysitten bij de veertienjarige Brad (Coogan) en zijn zusje (Brewton). Daar wordt ze gebeld door haar beste vriendin, die zonder een cent op zak is gestrand in een busstation. Ze leent de ouderlijke wagen, en samen met haar twee pupillen gaat ze in nachtelijk Chicago op pad om haar vriendin te helpen. Het wordt een interessante avond. Niet bijster origineel, maar de film bevat voldoende humor, actie en onverwachte ontwikkelingen om de moeite waard te zijn. John Davis Chandler is leuk als dreigende gangsterbaas.

White Nights

1985 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1985. Drama van Taylor Hackford. Met o.a. Mikhail Baryshnikov, Gregory Hines, Isabella Rossellini, Helen Mirren en Jerzy Skolimowski.

Met een aantal fraai gefilmde en gechoreografeerde dansscènes verkoop je nog geen bioscoopkaartjes, dus verlopen dansfilms steevast volgens de meest obligate Hollywoodformules. In dit geval is er wel erg veel uit de kast getrokken om het publiek te verleiden: actie, romantiek, melodrama, spionage, politiek, racisme. Het verhaal over een Russische en een Amerikaanse danser die het opnemen tegen de communisten is lachwekkend, maar de dansscènes zijn enerverend. De soundtrack staat vol Sky Radio-toppers – Lionel Richie won een Oscar, Phil Collins werd genomineerd.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Tootsie

1982 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman en Bill Murray.

Dustin Hoffman is Michael Dorsey die zich als acteur van oost tot west ongeliefd heeft gemaakt. Zelfs een tomaat spelen in een reclame ging mis omdat Michael het als tomaat onlogisch vond dat hij moest gaan zitten. Maar acteren zal hij en dus verkleedt Michael zich als vrouw, noemt zich Dorothy Michaels, en krijgt gelijk een rol in een soapdrama. De lol van Tootsie zit hem vervolgens in de vele romantische gevolgen van de sekseverwisseling. Ingenieus of origineel is het niet (dat was het ook niet in 1982), maar op de een of andere manier is het zeer aangenaam kijken naar deze farce.