Jürgen Brauer: regie, scenario en camera.
Er zijn 14 films gevonden.

Tatort: Blick in den Abgrund

1998 | Thriller

Duitsland 1998. Thriller van Jürgen Brauer. Met o.a. Claudia Messner, Robinson Reichel en Winfried Glatzeder.

Tatort - Blick in den Abgrund

1998 | Mysterie

Duitsland 1998. Mysterie van Jürgen Brauer. Met o.a. Winfried Glatzeder, Claudia Messner, Robinson Reichel, Frank Siebenschuh en Oliver Stern.

Tatort - Mordgeschäfte

1997 | Mysterie

Duitsland 1997. Mysterie van Jürgen Brauer. Met o.a. Winfried Glatzeder, Robinson Reichel, Leslie Malton, Felix von Manteuffel en Nikolaus Paryla.

Tanz auf dem Vulkan

1996 | Musical

Duitsland 1996. Musical van Jürgen Brauer. Met o.a. Klausjürgen Wussow, Daniela Ziegler, Götz Schubert, Michael Degen en Sonja Kirchberger.

Na vele jaren werkzaam te zijn geweest als manager van een dansgezelschap besluit Victor Bolscho de leiding over te dragen aan Stefan Neuhauser, een gewiekst zakenmannetje. Tijdens een korte vakantie in Londen maakt hij echter kennis met de danser en choreograaf Gary en deze geeft hem het script van zijn nieuwste musical. Het is Victors grote droom om ooit nog eens een keer zijn eigen musical te produceren en enthousiast keert hij terug naar Hamburg om de plannen te bespreken met zijn opvolger. Daar wacht hem echter een koude douche...

Lorenz im Land der Lügner

1996 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Luxemburg​/​​Duitsland 1996. Familiefilm van Jürgen Brauer. Met o.a. Marianne Sägebrecht, Rolf Hoppe, Jochen Busse, Holger Kunkel en Volker Prechtel.

Na vele jaren werkzaam te zijn geweest als manager van een dansgezelschap besluit Victor Bolscho de leiding over te dragen aan Stefan Neuhauser, een gewiekst zakenmannetje. Tijdens een korte vakantie in Londen maakt hij echter kennis met de danser en choreograaf Gary en deze geeft hem het script van zijn nieuwste musical. Het is Victors grote droom om ooit nog eens een keer zijn eigen musical te produceren en enthousiast keert hij terug naar Hamburg om de plannen te bespreken met zijn opvolger. Daar wacht hem echter een koude douche...

Guten Morgen, Mallorca: Gefangen im Paradies

1995 | Drama

Duitsland 1995. Drama van Jürgen Brauer. Met o.a. Werner Schulze-Erdel, Ute Willing, Vanessa Schober, Holger Kunkel en David Steffen.

Rondom de bij de Duitsers zo buitengewoon populaire vakantiebestemming Mallorca besloot de zender RTL Television een tv-serie te maken van acht delen. Centraal staat een Duitse reclamejongen uit Frankfurt Peter Ostermann (Schulze-Erdel) die toch niet niet geheel vrij is, want zijn ambitieuze vriendin Iris (Jensen) waakt op afstand (vanuit het vaderland dus) erover dat hij zich met geen enkele dame te diep in het avontuur stort. Peter doet op de lokale radio voor de vakantiegangers de rubriek uit de hoofdtitel (die doet denken aan GOOD MORNING, VIETNAM maar daar houdt de vergelijking toch echt op) en is de trotse bezitter van een onroerendgoed dat Son Feliz heet. In de pilot begint het eerste avontuur dat zowat twee uur duurt. Peter ontmoet in zijn stamkroeg Bar Marlene (h[KA1]et mondaine trefpunt!) de bevallige Alexandra Starck (Willing), die twee bloedjes van kinderen van resp. vijftien en vijf jaar heeft. Zij is door duistere praktijken van haar man aan de grond geraakt en moet zich met het bedienen in voornoemde bar zich erdoor slaan. Tussen zijn eigen probleempjes door, zorgt Peter ervoor dat het allemaal dik voor elkaar komt met Alexandra. Typisch, oppervlakkig kijkbuisvermaak dat uitgezonden wordt in de vakantieperiode voor thuisblijvers en terugkomers (van Mallorca). In tegenstelling tot Amerikaanse pilots moet de kijker de zeven vervolgen slikken (of wegzappen), want ze worden uitgezonden onafhankelijk van de kijkdichtheid; erna worden ze nog eens herhaald en als de cijfers tegenvielen komt er geen tweede serie. Voornamelijk geschikt voor Germaanse kijkers. Overigens de Bar Marlene bestaat sedert de opnames echt en wordt uitgebaat door J[KA3]urgen Schliemann en zijn levensgezel Gabriel Weyer. (Gaat eens kijken!).

Olli in der Unterwelt

1994 | Familiefilm, Actiefilm

Duitsland 1994. Familiefilm van Jürgen Brauer. Met o.a. Arno Wyzniewski, Winfried Glatzeder, Marion Wolf, Hannes Wegener en Natascha Hockwin.

Op weg voor een vakantie bij zijn moeder wordt de dertienjarige Oliver Kunze (Wyzniewski) aangevallen door enkele leeftijdsgenoten. Hij vlucht en ontwaakt wat later in een oud metrostel onder de grond. Hij werd bewusteloos gevonden door de oude bewaker van het stel, Robinson (Wegener), die al dertig jaar onder de grond woont. In het labyrint van gangen ontmoet Olli twee jongerenbendes, vooral bestaande uit kinderen uit gescheiden huwelijken. Terug in open lucht vragen twee ongure types hem uit over de oude gangen waar iets waardevols verborgen moet zijn. Wat later snuffelen de twee rond in de onderaardse gangen en ontdekken wat ze zoeken: het prachtig onderhouden metrostel, maar Robinson is niet bereid om dit zomaar af te geven. Hij wordt gekneveld en wat later wordt ook Olli gevangen genomen. Naïeve, maar spannend gemaakte kinderfilm, die jonge kijkertjes zeker aan het scherm gekluisterd zal houden. Wegener zet een goede rol neer, maar de andere volwassenen schmieren ergerlijk, terwijl niet alle kinderen op aanvaardbaar niveau acteren. Klaus-Dieter Remus schreef het scenario dat de aandacht vooral vestigt op het trieste lot van kinderen van gescheiden ouders. Achter de camera nam regisseur Brauer zelf plaats.

Der Bruch

1994 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Duitsland 1994. Familiefilm van Jürgen Brauer. Met o.a. Christian Nähte, Stefanie Stappenbeck, Barbara Dittus, Madeleine Lierck en Bang Pham Viet.

Na lange afwezigheid keert de vrijgevochten Harald (N[KA3]athe) terug naar zijn geboortedorp in gezelschap van zijn vriendin Sofie (Stappenbeck). Ze breken in in wat hij noemt het huis van een vriend waar het bulkt van de luxe. Als echter blijkt dat Harald het huis maar al te goed kent en ze een T-shirt vindt met zijn foto op, verlaat Sofie ziedend van woede het huis. In werkelijkheid is het het huis van zijn grootmoeder en Harald neemt zijn oude fiets mee. De enige getuige van het gebeurde is Duan (Viet), een Vi[KA3]ietnamees kind wiens moeder onlangs zelfmoord pleegde en die nu in huis genomen werd door Haralds grootmoeder (Dittus). De jongen zwijgt echter halsstarrig, zelfs wanneer Harald de volgende dag zijn oma komt begroeten. In zijn vertwijfeling loopt Duan weg van huis. Harald roept de hulp in van de bende jongeren waarmee hij vroeger optrok om de jongen te zoeken. Een zwakke sequel op OLLI IN DER UNTERWELT die zo weinig aantrekkelijks te bieden heeft dat de meeste kinderen vlug zullen afhaken. Hij mist het spontane, avontuurlijke van zijn voorganger en Harald is teveel 'halbstarke' om sympathiek te zijn. De volwassenen zetten ditmaal echter geen karikaturen neer. Manfred Freitag en Jochen Nestler schreven het scenario. Fotografie is van regisseur Brauer.

Anna Anna

1992 | Fantasy, Familiefilm

Luxemburg​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1992. Fantasy van Greti Kläy, Jürgen Brauer en Lukas Hartmann. Met o.a. Lea Hürlimann, Wanda Hürlimann, Ilona Schulz, Eva Ebner en Günter Rüger.

Een ontwapenende film, gemaakt met een rijke fantasie en een gezond gevoel voor humor over Anna, een meisje van negen, dat een fantasiewereld voor zich gecreëerd heeft, waarin haar boek een grote rol speelt. Al gauw heeft ze een tweede exemplaar nodig. Ze sluipt op school de lerarenkamer binnen om het boek te fotokopiëren. Ze wordt daarbij gestoord en verstopt zich in het fotokopieer-apparaat. Zo maakt ze per ongeluk een kopie van zichzelf. Nu beginnen de problemen voor Anna en Anna. Het scenario, geschreven door de regisseurs, zit vol onverwachte wendingen en de confrontatie van Anna met zichzelf is plezierig weergegeven, op een manier die voor jonge kinderen zeer bevattelijk is. Brauer fungeerde tevens als cameraman en de tweeling Hürlimann zal heel wat kinderhartjes stelen.

Tanz auf der Kippe

1991 | Drama, Romantiek

Duitsland 1991. Drama van Jürgen Brauer. Met o.a. Dagmar Manzel, Frank Stieren, Winfried Glatzeder, Eberhard Kirchberg en Christa Pasemann.

De jonge Gerat haat liegen. Zijn ouders leven volgens de regels en dat is hem een gruwel. Maar zijn idealisme, dat van geen compromis wil weten, brengt hem in moeilijkheden en hij belandt na verloop van tijd dan ook letterlijk op de vuilnisbelt. Een film over de laatste dagen van de DDR, waarin het systeem kritisch geanalyseerd wordt. Deze van oorsprong DDR film werd net voor het vallen van de Muur gemaakt, maar uitgebracht in herenigd Duitsland.

Das Herz des Piraten

1988 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Oost Duitsland 1988. Fantasy van Jürgen Brauer. Met o.a. Franziska Alberg, Johanna Schall, Gojco Miti[KA1]c, Hermann Beyer en Wenke Kleine-Benne.

Voor kinderen die willen dromen en fantaseren. Op een mooie dag vindt de tien-jarige Jessika (Alberg) op het strand een zeldzame, rode steen, die telkens licht uitstraalt als zij hem opneemt. De steen zou het hart zijn van de geduchte piraat William Reds, die al drie honderd jaar dood is. Ze begint een dialoog met de steen en in haar fantasie beleeft zij allerlei avontuurlijke gebeurtenissen. De zomer brengt verder nog vele verrassingen, want er komt een circus en de ruiter op het witte paard zou haar vader zijn; hij toont bovendien een verrassende gelijkenis met 'haar' zeerover. De scènes op het piraten- zeilschip zijn mooi in beeld gebracht en de film bevat ook nog de ondertoon van romantiek. Toch zou het wel eens kunnen, dat kinderen het allemaal nogal overdreven vinden... Naar het gelijknamige kinderboek van Benno Pludra, dat door de regisseur tot scenario werd bewerkt. Het camerawerk is van Jürgen Brauer en Dieter Chill.

Gritta vom Rattenschloß

1985 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1985. Familiefilm van Jürgen Brauer. Met o.a. Nadja Klier, Hermann Beyer, Fred Delmare, Suheer Saleh en Mark Lubosch.

Gritta woont bij haar vader, de graaf Julius van Rattenbijonsthuis, in een oud, vervallen slot. Deze probeert een 'troonreddingsmachine' te bouwen, in de hoop daarmee veel geld van de koning te krijgen. Als haar vader hertrouwt, stuurt haar stiefmoeder haar naar een klooster. Dat is niets voor Gritta. Zij vlucht uit het klooster en weet vervolgens ook nog een samenzwering tegen de koning aan het licht te brengen, die haar daarvoor rijkelijk beloont. Een grappige sprookjesverfilming, met een meisje in de hoofdrol dat net zo brutaal en recalcitrant is als Pippi Langkous. Scenario van Christa Kozik.

Gritta vom Rattenschloss

1985 | Familiefilm

Oost Duitsland 1985. Familiefilm van Jürgen Brauer. Met o.a. Fred Delmare, Hermann Beyer en Nadja Klier.

Gritta woont bij haar vader, de graaf Julius van Rattenbijonsthuis, in een oud, vervallen slot. Deze probeert een 'troonreddingsmachine' te bouwen, in de hoop daarmee veel geld van de koning te krijgen. Als haar vader hertrouwt, stuurt haar stiefmoeder haar naar een klooster. Dat is niets voor Gritta. Zij vlucht uit het klooster en weet vervolgens ook nog een samenzwering tegen de koning aan het licht te brengen, die haar daarvoor rijkelijk beloont. Een grappige sprookjesverfilming, met een meisje in de hoofdrol dat net zo brutaal en recalcitrant is als Pippi Langkous. Scenario van Christa Kozik.

Die Legende von Paul und Paula

1973 | Romantisch drama

Oost Duitsland 1973. Romantisch drama van Heiner Carow. Met o.a. Winfried Glatzeder, Angelica Domröse, Heidemarie Wenzel, Fred Delmare en Rolf Ludwig.

Legendarische DDR-film over de romance en dilemma's van gehuwde ambtenaar Paul (Glatzeder) en alleenstaande moeder Paula (Domröse). Begonnen als semi-documentair tijdsbeeld over compromisloze liefde door scenarist Ulrich Plenzdorf en DEFA-cineaste Ingrid Reschke, werd het project na het dodelijke auto-ongeluk van laatstgenoemde door docu- en jeugdfilmer Carow (1929-1997) overgenomen. Deze voegde aan de oorspronkelijk observerende toon zijn eigen poëtische noot en Spielereien toe, wat een originele melange oplevert. Binnen luttele vertoningsweken groeide de aan Reschke opgedragen tragikomedie, met soundtrackbijdragen van het Oost-Duitse popinstituut Puhdys, uit tot kaskraker. Tegenwoordig geldt hij als Ostalgie-cultfilm.