Rossano Brazzi (1916-1994): regie en cast.
Er zijn 81 films gevonden.

Sangue blu

1993 | Mysterie

Italië​/​​Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1993. Mysterie van Robert Young. Met o.a. Albert Fortelli, Lauren Hutton, Capucine, Rossano Brazzi en Anna Galiena.

Miniserie waarvan het eerste deel, `Seandolo`, negentig minuten duurt, en de overige acht afleveringen vijftig minuten elk. Hoofdpersoon is de dertig-jarige adellijke Henry Altern (Fortell), die van zijn vader alleen maar schulden heeft geërfd, zodat hij als detective aan de kost moet zien te komen. Hij krijgt rijkeluisopdrachten, waarvoor hij Parijs, Monaco en andere mondaine oorden moet bezoeken. Voor de rest gaat het over jaloezie, verraad, hebzucht, moord en wat er zich in de hogere kringen zoal nog meer afspeelt. Capucine is nog te zien in een klein rolletje, haar laatste optreden voor haar dood.

Ruth Rendell Mysteries: Put On By Cunning

1990 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1990. Mysterie van Sandy Johnson. Met o.a. George Baker, Christpher Ravenscroft, Rossano Brazzi, Janet Maw en Diane Keen.

Inspecteur Wexford onderzoekt de identiteit van een vermeende erfgename nadat haar vader onder verdachte omstandigheden overleden is. Vakkundige en van begin tot eind spannende bewerking van Ruth Rendells roman.

Le retour

1990 | Romantiek

Frankrijk 1990. Romantiek van Michel Boisrond. Met o.a. Michèle Morgan, Marie-France Pisier, Daniel Gélin, Michael Lonsdale en Heinz Bennent.

Een bewerking van de roman van Danièle Thompson, een soort Barbara Cartland. Daarmee is alles wel gezegd over deze suikerzoete feuilleton, waarin de hoofdpersonen zich van Italië via Parijs naar Brazilië spoeden, want daar komt het allemaal zo'n beetje op neer. Het is spijtig om zulke grote filmacteurs in de huid van zulke stereotiepe en al even weinig consequente personages te zien kruipen, maar het is waar dat enkele bijrollen toendertijd debuutrolletjes waren, die voor de acteurs de doorbraak in het televisiewereldje betekende. Vervelend.

Russicum - I giorni del Diavolo

1988 | Thriller, Drama

Italië 1988. Thriller van Pasquale Squitieri. Met o.a. Treat Williams, Danny Aiello, Rossano Brazzi, Leopoldo Mastelloni en Robert Balchus.

Een Amerikaanse toeriste wordt vermoord aangetroffen in Rome en een jonge ambtenaar van de ambassade moet de zaak gaan onderzoeken, die in eerste instantie van weinig belang lijkt. Al spoedig zit hij in een web van verwikkelingen: het slachtoffer was eigenlijk een non, Italiaanse geheime agenten staan perplex en hun baas is waarschijnlijk bij de moord betrokken. De film probeert het bezoek van de paus aan Kiev hiermee in verband te brengen. De sleutel van het mysterie ligt in het Russicum, het Pauselijke Oosterse Institut. Niet erg spannend.

La rencontre

1987 |

Frankrijk 1987. Edouard Molinaro. Met o.a. Michèle Morgan, Marie-France Pisier, Jeanne Moreau, Daniel Gélin en Michael Lonsdale.

Deze film maakt deel uit van de cyclus LE TIROIR SECRET, een serie films waarin dezelfde hoofdpersonen verschillende avonturen beleven. Deze keer is het plot opgebouwd rond een reis naar Rome en een autentieke Stradivarius. Het fantasieloze scenario, dat van Danièle Thompson zelf is, doet weinig degelijk aan en is over het geheel genomen tamelijk wee. Deze onderneming, waaraan Molinario met zijn vakkennis een duidelijke bijdrage levert door nog maar net te voorkomen dat er te veel toeristische plaatjes in zitten, bevat dan ook weinig belangwekkends. Afgezien van dit alles is deze onbeduidenende familiegeschiedenis ook een film waarin wij weer zes leden van de familie Morgan tegenkomen.

Cristoforo Colombo

1985 | Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1985. Historische film van Alberto Lattuada en Alberto Luttuada. Met o.a. Gabriel Byrne, Faye Dunaway, Rossano Brazzi, Massimo Girotti en Max von Sydow.

Een luxueuze televisiefilm met een groot budget over het leven van de man die per ongeluk Amerika ontdekte (Columbus dacht dat het India was). Het perfecte camerawerk van Franco di Giacomo en de mooie locaties leiden de aandacht af van het zeer geringe tempo van de film, dat nog lager ligt dan bij een doorsnee-epos. De acteerprestaties zijn gebrekkig onder de leiding van Lattuada's pietluttig trage regie, maar het door Placido Domingo gezongen thema en de door Riz Ortolani gecomponeerde en gedirigeerde muziek zijn goed.

7 Hyden Park

1985 | Romantiek, Thriller

Italië 1985. Romantiek van Martin Herbert. Met o.a. Rossano Brazzi, Christina Nagy en David Warbeck.

Rijke jonge vrouw is aan een rolstoel gekluisterd sinds ze als tiener is verkracht en vervolgens van de trap gegooid door iemand die zich voordeed als priester. Ze wordt geholpen door twee vrienden, van wie er een om haar hand vraagt. Maar de angst, geheimen en achterdocht die haar leven beheersen gaan een steeds grotere rol spelen. Mooi opgebouwde spanning.

The Far Pavilions

1984 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Duffell. Met o.a. Ben Cross, Amy Irving, John Gielgud, Rupert Everett en Christopher Lee.

Mini-serie in drie delen. Romantiek, actie, intriges in het koloniale India waar een liefdesrelatie ontluikt tussen Cross en Irving en niet iedereen is het daarmee eens. Kleurige serie met zorg gemaakt naar de roman van M.M. Kaye en met goed camerawerk van Jack Cardiff. In verkorte vorm werd de serie ook als normale bioscoopfilm in enkele landen uitgebracht.

Final Justice

1984 |

1984. Greydon Clark. Met o.a. Helena Abella, Patrizia Pellegrino, Venantino Venantini, Bill McKinney en Rossano Brazzi.

Mini-serie in drie delen. Romantiek, actie, intriges in het koloniale India waar een liefdesrelatie ontluikt tussen Cross en Irving en niet iedereen is het daarmee eens. Kleurige serie met zorg gemaakt naar de roman van M.M. Kaye en met goed camerawerk van Jack Cardiff. In verkorte vorm werd de serie ook als normale bioscoopfilm in enkele landen uitgebracht.

Fear City

1984 | Thriller, Actiefilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1984. Thriller van Abel Ferrara. Met o.a. Tom Berenger, Billy Dee Williams, Rae Dawn Chong, Jack Scalia en Melanie Griffith.

Onderhoudende thriller van de maker van DRILLER KILLER en MS. 45. Berenger en Williams zijn de eigenaars van een uitzendbureau voor striptease-danseressen. Als een maniak het op hun meisjes gemunt heeft, en de politie de zaak laat slabakken, mobiliseren ze hun onderwereldrelaties en gaan zelf op zoek naar de moordenaar. Afgezien van de opvallend sympathiserende kijk op het toch ietwat gore wereldje van de seks-industrie, een conventionele vigilante-film met goede vertolkingen van Williams en Berenger. Scenario van Nicholas St. John.

La Voce

1982 | Biografie

Italië 1982. Biografie van Brunello Rondi. Met o.a. Liliana Tari, Marisa Belli, Margaret Mazzantini, Bekim Gehmiu en Georgi Todorovski.

Een ontroerende film over de jeugdjaren van Gongia Bojaxhiu (Nobelprijswinnares Moeder Theresa). Aangegrepen door de ellende die ze om zich heen ziet en enkele diep ingrijpende persoonlijke ervaringen besluit ze op 18-jarige leeftijd haar leven te wijden aan de allerarmsten.

The final conflict: Omen III

1981 | Horror

Verenigde Staten 1981. Horror van Graham Baker. Met o.a. Lisa Harrow, Don Gorden, Rossano Brazzi, Sam Neill en Barnaby Holm.

In dit derde deel van de serie, die in 1976 met de huiveringwekkende Omen (met ondermeer Gregory Peck en Lee Remick) begon, is Damien, het duivelskind dat destijds werd geboren, inmiddels een volwassen man. Hij is uit op wereldheerschappij maar wordt achterna gezeten door zeven priesters die hem met hun heilige dolken om zeep willen helpen. In de hoofdrol een jonge Neill die even later internationaal zou opvallen met zijn titelrol in de Britse serie Reilly: The ace of spies. Hoewel dit deel door fans als het laatste wordt beschouwd, verscheen er nog één voor televisie gemaakte vierde aflevering, Omen IV: The awakening. (RdL/VPRO Gids)

The Final Conflict

1981 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1981. Horror van Graham Baker. Met o.a. Sam Neill, Rossano Brazzi, Don Gordon, Lisa Harrow en Mason Adams.

Het derde en, gelukkig, laatste deel van de OMEN-trilogie, waarin de anti-Christ Damien Thorn (Neill) begin dertig is, (32 om precies te zijn) en ambassadeur der V.S. in Engeland. Behoorlijk vervelend, dus alleen geschikt voor genreverslaafden. Ook bekend als OMEN 3.

Io e Caterina

1980 | Komedie, Sciencefiction

Frankrijk​/​​Italië 1980. Komedie van Alberto Sordi. Met o.a. Alberto Sordi, Edwige Fenech, Catherine Spaak, Valeria Valeri en Rossano Brazzi.

Een Italiaanse wijnhandelaar - in de steek gelaten door vrouw, vriendin en huishoudster - schaft zich in de VS een op gehoorzaamheid en huishoudelijke taken geprogrammeerde robot aan. Deze wordt echter volledig en uiterst jaloers verliefd op de eigenaar. Ze schakelt al haar concurrentes uit en maakt de held tot een gevangene in zijn eigen huis. Sordi geeft zijn plot een inventieve wending door een robot te laten revolteren tegen haar object-rol. Hij blijft echter óók trouw aan zijn eigen traditie door niet met een bevredigend einde te komen voor zijn verder geslaagde komedie.

Caribia

1978 | Drama, Actiefilm, Erotiek

Duitsland 1978. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Rossano Brazzi, Gaby Herbst, Judy Cheeks, Ronnie L. Williams en Ticorn.

De film is gebaseerd op een theaterstuk van de Fransman Marivaux, en draait om een ongewoon experiment. Drie meisjes en drie jongens worden, nadat ze ver van de beschaving zijn opgevoed, teruggebracht in de geregelde maatschappij. Een film vol muziek en ballet, waarin vooral de opnamen van het exotische Haïti opvallen.

Il Tempo degli assassini

1976 | Actiefilm

Italië 1976. Actiefilm van Marcello Andrei. Met o.a. Joe Dallesandro, Martin Balsam, Magali Noël en Rossano Brazzi.

Actiefilm waarin alles draait om een jeugdbende die de omgeving terroriseert. Geweld en sex zijn de voornaamste ingrediënten.

Mr. Kingstreet's War

1973 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1973. Avonturenfilm van Percival Rubens. Met o.a. John Saxon, Tippi Hedren, Rossano Brazzi en Brian O'Shaughnessy.

Een eenzelvige man en zijn vrouw zien hun idyllisch bestaan in een Afrikaans natuurpark verstoord door het uitbreken van WO II en besluiten zich niet afzijdig te houden. Boeiend en ongebruikelijk.

Il Castello delle donne maldette

1973 | Horror, Erotiek

Italië 1973. Horror van Robert H. Oliver. Met o.a. Rossano Brazzi, Michael Dunn, Christiane Royce, Simone Blondell en Boris Lugosi.

Er zijn films genoeg die voortborduren op andermans succes, maar zelden op zo`n smerige manier. Graaf Frankenstein experimenteert met gestolen lijken en plaatselijke Neanderthalers(!) waarvan er een gespeeld wordt door een acteur met de veelzeggende naam Boris Lugosi. Nee, het is geen klucht. Het is een goedkoop, droevig stemmend mengsel van barbaarse horror en sex. Ook bekend als DR. FRANKENSTEIN'S CASTLE OF FREAKS, THE HOUSE OF FREAKS, THE MONSTER OF DR. FRANKENSTEIN en IL CASTELLO DELLA PAURA.

The Great Waltz

1972 | Biografie

Verenigde Staten 1972. Biografie van Andrew L. Stone. Met o.a. Horst Buchholz, Mary Costa, Rossano Brazzi, Nigel Patrick en Yvonne Mitchell.

Deze verfilmde biografie van Johann Strauss is oppervlakkig en onbedoeld grappig. Typisch Hollywood-werk, mooie kleuren, prachtige locatie-opnames, maar ongelooflijk onecht, inclusief de bewerkte muziek van meesters Strauss sr & jr, alsmede Jacques Offenbach. Ruim twee uur is behoorlijk lang. Camerawerk van David Boulton. Scenario van regisseur Stone. Gedraaid op locatie in Oostenrijk en in Panavision-formaat.

Doomsday

1972 | Western

Italië 1972. Western van Mario Gariazzo. Met o.a. Ty Hardin, Gordon Mitchell, Rossano Brazzi, Edda di Benedetto en Graig Hill.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog keert een officier huiswaarts en treft zijn vrouw en kind vermoord aan. Dat betekent wraak en daarover gaat deze weliswaar geroutineerde, maar niet erg boeiende of oorspronkelijke spaghetti-western.

Il Paramedico

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Sergio Nasca. Met o.a. Enrico Montesano, Edwige Fenech, Rossano Brazzi, Enzo Cannavale en Daniela Coggi.

Een verpleger wint een luxe-auto in een loterij, maar houdt dit geheim voor zijn vrouw die hem tot verkoop ter aanvulling van het huishoudgeld zal dwingen. De wagen brengt hem in een reeks van bureaucratische misverstanden, waarbij hij zowel voor een rijke chirurg als voor een gevaarlijke terrorist wordt aangezien. De regisseur, die met eerdere films problemen kreeg met de censuur, maakte een standaardkomedie vol afgetrapte grappen, humor in dialect en uiterst voorzichtige satire. De acteurs spelen met animo, maar Edwige Fenech maakt niets van de image- verandering van seks-ster tot huissloof. De cameraman had het gebruik van de zoomlens verboden moeten worden.

Il Giorno del giudizio

1971 | Western

Italië 1971. Western van Mario Gariazzo. Met o.a. Ty Hardin, Edda Di Benedetto, Craig Hill, Rossano Brazzi en Guido Lollobrigida.

Een uitstekende spaghetti-western, spannend en vol actie. Hardin, de wreker, hoort na zijn terugkeer hoe zijn vrouw verkracht werd en daarna vermoord. De schuldigen moeten boeten. Hardin verkleedt zich als doodgraver en steeds als hij wraak neemt, laat hij een klein tamboertje spelen. Brazzi, de sheriff, is zijn grote tegenspeler. Op video uitgebracht als DOOMSDAY.

The Adventurers

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Bekim Fehmiu, Candice Bergen, Ernest Borgnine, Leigh Taylor-Young en Thommy Berggren.

De film die drie uur een beroep op het geduld doet, is gebaseerd op de best-seller van Harold Robbins en gaat over een verzonnen Zuidamerikaanse republiek waar iedere twee minuten een nieuwe revolutie uitbreekt. De ongelooflijke miskleun laat de boeiende rolverdeling en de goede fotografie (Claude Renoir) nutteloos verloren gaan. Gefilmd in Panavision.

The Survivors

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Walter Doniger, Harvey Hart, Curtis Harrington en John Newland. Met o.a. Lana Turner, George Hamilton, Kevin McCarthy, Ralph Bellamy en Diana Muldaur.

Mini-serie in vijftien delen. Een peperdure produktie die in Amerika zelf flopte en daarom een voortijdige dood vond. Bellamy is Baylor Carlyle, een rijk bankbezitter. Zijn zoon, Hamilton, is een playboy die hij niet als opvolger ziet. Zijn dochter, Turner, is getrouwd met McCarthy, een man waar hij niets in ziet. Zijn hoop is gevestigd op zijn kleinzoon, Vincent. Het was een goed drama. In Nederland zat het publiek er in 1970 voor aan de buis gekluisterd. In Duitsland werd de serie zelfs herhaald. Vincent werd er zo populair door dat hij zich vanaf dat moment van zijn volle voornaam bediende. Hij was ongetwijfeld de man die de show stal ondanks de vele grote namen die hem omgaven. In de zevende aflevering was in een gastrol David Cassidy te zien in één van zijn eerste rollen. Jaren later bracht men een tv-film uit, THE LAST OF THE POWERSEEKERS waarin het verhaal van Harold Robbins was teruggesneden naar 101m en hoe goed dat ook was gedaan, de serie was beter!

Krakatoa: East of Java

1969 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Avonturenfilm van Bernard L. Kowalski. Met o.a. Maximilian Schell, Brian Keith, Diane Baker, Barbara Werle en John Leyton.

In 1883 vaart Kapitein Schell met zijn oude zeilschip uit van Java naar de vulkaan Krakatoa. In de buurt hiervan ligt het wrak van een schip, dat een fortuin aan parels vervoerde. Schell wil samen met een groep specialisten het vaartuig bergen. Het gevaar is echter groot dat de vulkaan tot uitbarsting komt. Avonturenfilm zonder veel sensatie of spanning, met uitzondering van het grandiose slot: de vulkaanuitbarsting en de daaropvolgende vloedgolf, die angstaanjagend goed in beeld gebracht werd. Scenario van Clifford Gould en Bernard Gordon. Gefilmd in Cinerama door Manuel Berenguer en dus totaal ongeschikt om op het tv-scherm te bekijken. In Europa uitgebracht met een speelduur van 130 m, terwijl de Amerikaanse versie 101 m duurt. Ook bekend als Volcano.

Honeymoon with a Stranger

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van John Preyser en John Peyser. Met o.a. Janet Leigh, Rossano Brazzi, Joseph Lenzi, Cesare Danova en Barbara Steele.

Na een gelukzalige huwelijksnacht ontdekt de pasgetrouwde Amerikaanse dat haar man weg is en dat een vreemde man doet alsof hij haar echtgenoot is. Dit routineverhaal is leuker geworden door opnamen in Spanje.

Salvare la faccia

1968 | Drama

Italië​/​​Argentinië 1968. Drama van Oscar Brazzi. Met o.a. Adrienne La Russa, Rossano Brazzi, Paola Pitagora, Nino Castelnuovo en Alberto de Mendoza.

De verliefde dochter van een zakenman raakt betrokken in een chantageschandaal. Dit wordt door haar vader in de doofpot gestopt door haar in een psychiatrische inrichting te laten opnemen. Als ze daaruit ontslagen is organiseert ze een gecombineerde wraakactie op de chanteur en haar familie, en blijft tenslotte over met haar totaal afhankelijk gemaakte vader. De film gaat burgelijke hypocrisie te melodramatisch te lijf en de uiterst aantrekkelijke La Russa is als actrice onvoldoende om de haatgevoelens overtuigend te maken. Enkele goede bijrollen, ondanks de weinig subtiele regie.

Woman Times Seven

1967 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Italië 1967. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Shirley MacLaine, Peter Sellers, Rossano Brazzi, Vittorio Gassman en Lex Barker.

Een zevenluik met MacLaine in de hoofdrollen. 1: een jonge weduwe laat zich troosten door een vriend, met wie zij een verhouding begint; 2: een nette huisvrouw wordt bedrogen door haar echtgenoot en zij betrapt hem. 3: een ijskoude tolk blijkt toch een warm hart te hebben. 4: de vrouw van een succesvol auteur gaat zich gedragen als een van de hoofdpersonages uit zijn romans om zijn aandacht te trekken. 5: een society-lady ziet haar rivale in hetzelfde toilet bij een galavoorstelling. 6: een 'Julia' ziet in dat zelfmoord zinloos is en slaat op de vlucht voor haar 'Romeo'. 7: een overspelige huisvrouw blijkt de door haar jaloerse man ingehuurde privédetective aan de haak geslagen te hebben. Sommige episodes zijn erg grappig, andere scherp en satirisch, maar met zo'n rolbezetting en met deze regisseur had alles nog veel beter gekund. Scenario van Cesare Zavattini.

The Bobo

1967 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Komedie van Robert Parrish. Met o.a. Peter Sellers, Britt Ekland, Rossano Brazzi, Adolfo Celi en Ferdy Mayne.

Mislukte komedie met Sellers als aspirant- en ook nog zingende matador die werk kan krijgen als hij Ekland kan verleiden. Zij is de meestbegeerde vrouw in Barcelona en hij krijgt er drie dagen voor. Opgenomen in Spanje en Rome.

Rey de Africa

1967 | Avonturenfilm

Spanje​/​​Italië 1967. Avonturenfilm van Sandy Howard. Met o.a. Ty Hardin, Pier Angeli, George Sanders, Rossano Brazzi en Helga Liné.

Midden in Afrika zijn enige avonturiers op zoek naar het goud. Een niet erg origineel gemaakte film en bovendien nog slecht geregisseerd ook.

One Step to Hell

1967 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Sandy Howard. Met o.a. Ty Hardin, Pier Angeli, George Sanders, Rossano Brazzi en Helga Liné.

Een grof historisch melodrama, gesitueerd rond de eeuwwisseling in de Afrikaanse rimboe. Wetsdienaar Hardin achtervolgt een bende venijnige moordenaars.

La ragazza del bersagliere

1967 | Komedie

Italië 1967. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Graziella Granata, Antonio Casagrande, Vittorio Caprioli, Tony Renis en Leopoldo Trieste.

Waarschijnlijk vertegenwoordigt deze film Blasetti's zwakste regiepoging. Technisch doet hij zeker onder voor zijn eerdere werk. Het verhaal is tamelijk banaal. Het Italiaanse leger op een gemeenschappelijke NAVO-oefening en de bezigheden van de Italiaanse soldaten met hun vriendinnen staan centraal. Een van de meisjes is Graziella Granata, wier vader gedurende een militaire oefening is omgekomen. Hij keert echter als geest bij haar terug. Een niet zo grappige situatiekomedie.

Bill il taciturno

1967 | Western

Italië 1967. Western van Massimo Pupillo. Met o.a. Rossano Brazzi, George Eastman en Liana Orfei.

Bill is onderweg naar een goede vriend als hij ziet hoe een familie door een bende schorem wordt vermoord. Hij zweert wraak en weet de bandieten uiteindelijk het graf in te schieten. Brazzi gebruikt hier zijn western-pseudoniem Edwin G. Ross.

The Christmas That Almost Wasn't

1966 | Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Canada 1966. Familiefilm van Rossano Brazzi. Met o.a. Rossano Brazzi, Paul Tripp, Lidia Brazzi, Sonny Fox en Mischa Auer.

Zwak kinderverhaaltje over de ontvoering van de kerstman; ook voor volwassenen niet te spannend.

The Battle of the Villa Fiorita

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Maureen O'Hara, Rossano Brazzi, Richard Todd, Phyllis Calvert en Martin Stephens.

Weinig overtuigende soap-opera waarin O'Hara de wijk neemt naar Italië om verder door het leven te gaan met weduwnaar Brazzi. De tussenkomst van beider kinderen is voorspelbaar.

La Ragazza in prestito

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Alfredo Giannetti. Met o.a. Rossano Brazzi, Annie Girardot, Tony Anthony, Marisa Merlini en Giuditta Rissone.

Een vrouw laat zich al jaren aan lijntje houden door een overjarige luie playboy die op geld van zijn moeder teert. Tot hij haar in bijzijn van zijn vrienden slaat en ze met hem breekt en ook de vrienden zich van hem gaan afkeren. De wellustige rol van Brazzi in de keerzijde van zijn Latin lover imago bepaalt de film. Typisch Italiaanse milieutekening.

L'intrigo

1963 | Thriller

Italië 1963. Thriller van Vittorio Sala. Met o.a. Rossano Brazzi, Shirley Jones, George Sanders, Michele Presle en Giorgia Moll.

Een effectieve kleine suspense over een duivelse graaf die een jonge, aantrekkelijke kunstexpert inpalmt, omdat zij hem zo doet denken aan zijn dochter Cora (Moll), die tengevolge van een ski-ongeluk vijftien jaar geleden haar verstand verloren is. Verblind door het prachtige buiten en de welstand van de graaf loopt de nog groene jonge meid erin. Voorspelbaar. Scenario van Massimo d'Avack. Camerawerk van Gabor Pogany.

The light in the piazza

1962 | Drama

1962. Drama van Guy Green. Met o.a. Yvette Mimieux, Rossano Brazzi, George Hamilton en Olivia de Havilland.

Een effectieve kleine suspense over een duivelse graaf die een jonge, aantrekkelijke kunstexpert inpalmt, omdat zij hem zo doet denken aan zijn dochter Cora (Moll), die tengevolge van een ski-ongeluk vijftien jaar geleden haar verstand verloren is. Verblind door het prachtige buiten en de welstand van de graaf loopt de nog groene jonge meid erin. Voorspelbaar. Scenario van Massimo d'Avack. Camerawerk van Gabor Pogany.

Siege Of Syracuse

1962 |

1962. Pietro Francisci. Met o.a. Enrico Maria Salerno, Rossano Brazzi en Tina Louise.

Een effectieve kleine suspense over een duivelse graaf die een jonge, aantrekkelijke kunstexpert inpalmt, omdat zij hem zo doet denken aan zijn dochter Cora (Moll), die tengevolge van een ski-ongeluk vijftien jaar geleden haar verstand verloren is. Verblind door het prachtige buiten en de welstand van de graaf loopt de nog groene jonge meid erin. Voorspelbaar. Scenario van Massimo d'Avack. Camerawerk van Gabor Pogany.

Rome Adventure

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Troy Donahue, Angie Dickinson, Rossano Brazzi, Suzanne Pleshette en Constance Ford.

Luxe damesdrama met Pleshette als onderwijzeres op avontuur in Rome, heen en weer geslingerd tussen de door de wol geverfde Brazzi en de architect Donahue. Als maîtresse van Donahue heeft Dickinson enkele opmerkelijke opkomsten. Overdadige muziek.

Light in the Piazza

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Guy Green. Met o.a. Olivia de Havilland, Rossano Brazzi, Yvette Mimieux, George Hamilton en Barry Sullivan.

Een prachtig melodrama dat voorspoedig voortrolt. De moeder wil zo snel mogelijk haar niet al te snuggere dochter uithuwelijken, maar ze is er niet zeker van of ze wel eerlijk is tegenover de gegadigde. Mooi gefilmd op locatie in Italië.

Les Quatres vérités

1962 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1962. Komedie van Hervé Bromberger, Luís Garcia Berlanga, Alessandro Blasetti en René Clair. Met o.a. Anna Karina, Jean Poiret, Michel Serrault, Hardy Krüger en Ana Casarès.

Een episodefilm naar fabels van La Fontaine. Een jaloerse ambtenaar vergeet door vleierij de waakzaamheid voor zijn mooie vrouw. De orgelman overweegt na tegenslagen zelfmoord, maar krijgt levensmoed ingepraat door een begrafenisondernemer. Een bedachtzame vrouw wint van een uitdagende rivale de competitie om man. Een man en een vrouw raken toevallig samen in een flat opgesloten en komen tot een verstandhouding, maar niet tot een affaire. Drie van de vier sketches zijn met onderlinge niveauverschillen best aardig, maar de bijdrage van Clair is een klein juweeltje door de genuanceerde ironie en het intelligente spel van Caron en Aznavour.

Die Rote

1962 | Drama

Italië​/​​Duitsland 1962. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Rossano Brazzi, Gert Fröbe, Richard Münch en Girogio Albertazzi.

Filmische poëzie die op de kijker afkomt als schokbeton want natuurlijk loopt het slecht af met Leuwerik als ze wat anders wil dan haar luxueuze sleurleventje.

L' Assedio di Siracusa

1960 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1960. Avonturenfilm van Pietro Francisci. Met o.a. Rossano Brazzi, Tina Louise, Sylva Koscina, Gino Cervi en Enrico Maria Salerno.

Geleerde Archimedes kan niet voorkomen dat zijn land Syracuse ten onder gaat in de strijd tussen Rome en Carthago. Zijn zwangere geliefde wordt de bruid van de Romeinse consul, terwijl hij zichzelf door zijn huwelijk met prinses Syracuse bondgenoot van Carthago maakt. Zijn inmiddels volwassen zoon wordt als Romeins spion naar Carthago gestuurd en ter dood veroordeeld, als Archimedes achter zijn identiteit komt en berust dat hij altijd Romein zal blijven. Curieuze omschakeling van melodrama-traditie naar inhoud van historisch spektakel heeft een zorgvuldig uitgewerkt scenario, maar de acteurs slagen er steeds niet in heftige emoties van belachelijkheid te redden. Ook bekend als THE SIEGE OF SYRACUSE.

Austerlitz

1960 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Biografie

Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Abel Gance. Met o.a. Pierre Mondy, Martine Carol, Rossano Brazzi, Claudia Cardinale en Leslie Caron.

Engeland verbreekt verdrag met Frankrijk en laat lord Nelson Franse vloot blokkeren. Napoleon keert zich tegen Oostenrijk en Rusland en trotseert hun verenigde legers bij Austerlitz. Ruim dertig jaar na klassieker NAPOLEON maakte Gance onevenwichtige film over andere wapenfeiten van de Franse keizer. De eerste helft wordt besteed aan oppervlakkige anekdotes in luxueuze decors die reeks van internationale sterren kans moeten geven, waarna veldslag verdere film in beslag neemt met imponerende en meeslepende momenten. Mondy is verrassende maar geen bevredigende keus voor Napoleon-rol.

Count Your Blessings

1959 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Deborah Kerr, Rossano Brazzi, Maurice Chevalier, Martin Stephens en Tom Helmore.

Niet zo'n leuke komedie en de glimlach van Chevalier helpt ook al niet. Kerr trouwt met Franse playboy Brazzi tijdens WO II; hij gaat er vandoor en blijft flirten. Hun kind spant samen om ze weer bij elkaar te brengen. Naar een roman van Nancy Mitford door Karl Tunberg in scenario gebracht. Camerawerk van Milton Krasner en George J. Folsey.

South Pacific

1958 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Musical van Joshua Logan. Met o.a. Rossano Brazzi, Mitzi Gaynor, John Kerr, Ray Walston en Juanita Hall.

Gevierde musical van het legendarische duo Rodgers en Hammerstein, gebaseerd op hun succesvolle Broadwayshow (1949-1954) en geregisseerd door hun toneelregisseur en coscenarist Joshua Logan. Het verhaal speelt op een afgelegen eiland in de Stille Zuidzee tijdens WO II en draait om twee romances: tussen een gedistingeerde Fransman (Brazzi) en een provinciale Amerikaanse verpleegster (Gaynor), en tussen een Amerikaanse soldaat en een lokaal tienermeisje (een toentertijd gedurfde interraciale relatie). De film blinkt uit vanwege het scheutige gebruik van kleurenfilters, de zonnige locaties (Hawaii) en de opgewekte liedjes, met tikihut-evergreen 'Bali H'ai' als uitschieter. Winnaar van een Oscar voor het geluid.

A Certain Smile

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Rossano Brazzi, Joan Fontaine, Bradford Dillman en Christine Carere.

Het romannetje van Françoise Sagan wordt in deze film opgeblazen tot een gigantische soap-opera, die zich te buiten gaat aan nog meer trivialiteit dan het oorspronkelijke verhaal over twee studenten uit Parijs, Carere en Dillman, wier romantische relatie verstoord wordt door losbol Brazzi. De dure Fontaine is verspilde moeite.

The Story of Esther Costello

1957 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van David Miller. Met o.a. Joan Crawford, Rossano Brazzi, Heather Sears, Lee Patterson en Fay Compton.

Een dame uit de betere kringen bemoeit zich met een blind, doofstom meisje en organiseert acties om geld voor haar in te zamelen. Een interessante blik achter de schermen van de liefdadigheidsmisdaad, maar het melodrama is ver gezocht en vaak onbedoeld grappig.

Legend of the Lost

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western

Verenigde Staten​/​​Italië 1957. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Sophia Loren, Rossano Brazzi, Kurt Kasznar en Sonia Moser.

Een man gaat in de Sahara op zoek naar een schat die ooit ook werd gezocht door zijn verdwenen vader. Zijn gids is een door de wol geverfde loner (Wayne). De twee krijgen gezelschap van een prostituee (Loren in charmante, voor het landschap ongeschikte outfits). De kundige studioregisseur Henry Hathaway, bedreven in westerns, maakte later met Wayne ook nog True Grit, en regisseerde afleveringen van de serie How the West was Won. Hij had een voorliefde voor mooie locaties: voor deze film trok hij naar de Libische woestijn.

Interlude

1957 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. June Allyson, Rossano Brazzi, Marianne Koch, Jane Wyatt en Keith Andes.

Een goed gemaakte zakdoekenfilm over Allyson die verliefd wordt op de componist van het Continent, Brazzi, wiens vrouw weigert de situatie te accepteren. Herverfilming van WHEN TOMORROW COMES, en in 1968 opnieuw gemaakt met dezelfde titel. Het scenario is van Daniel Fuchs, Franklin Coen en Inez Cocke naar de roman Serenadevan James M. Cain. Het camerawerk is van William Daniels. Gefilmd in CinemaScope.

Loser Takes All

1956 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1956. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Rossano Brazzi, Glynis Johns, Robert Morley, Tony Britton en Geoffrey Keen.

Brazzi en Johns vieren hun wittebroodsdagen in Monte Carlo; ze proberen hun 'perfecte systeem' aan de roulettetafel uit en dat heeft consequenties voor hun huwelijk. Het helpt dat er op locatie werd gefilmd. Scenario van Graham Greene. Camerawerk van Georges Perinal. Opnieuw gefilmd in 1990 als STRIKE IT RICH.

Viva Italia!

1955 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1955. Documentaire van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Rossano Brazzi en Anna Gruber.

Een aflevering van de nooit afgewerkte serie Around The World With Orson Welles voor de Londense Associated Rediffusion Television. Een eigenzinnige kijk op het Italië van midden jaren 1950. Hij bekijkt de Italianen als een naïeve Amerikaan. Hun siësta, opmerkingen van vrouwen over mannen en omgekeerd. Ironie en sarcasme gaan hand in hand. Hij spreekt met Brazzi over het Italiaanse publiek, met De Sica over Lollobrigida. Hij gaat op zoek naar de wortels van Lollo, die uit het dorpje Subiaco wegvluchtte om zich in Rome te vestigen. Toen ze eenmaal succes had in de film, ontvluchtte ze de grote stad weer om zich opnieuw op het platteland te vestigen, ditmaal met adellijke buren. Welles brengt schitterende beeldcomposities en het verschil tussen werkelijkheid en geacteerde scènes is bijna niet te zien. Het interview met Lollo behoort ongetwijfeld tot de laatste categorie. Een magistraal kleinood dat het des te spijtiger maakt dat de reeks niet werd voortgezet.

Summertime

1955 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1955. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Katharine Hepburn, Rossano Brazzi, Isa Miranda, Darren McGavin en Mari Aldon.

Misschien niet Leans belangrijkste film, maar wel zijn persoonlijke favoriet. Hepburn speelt een mooie rol als oude vrijster die op vakantie valt voor een getrouwde charmeur, maar de werkelijke hoofdrol is weggelegd voor de stad die als locatie dient: Venetië, in blinkend Technicolor vastgelegd als romantisch paradijs. Het gegeven van de onmogelijke liefde werkte Lean eerder effectiever uit in zijn klassieker Brief Encounter, maar wie in de juiste stemming is zal de opgewekte sfeer en aantrekkelijke plaatjes moeilijk kunnen weerstaan. In Engeland uitgebracht als Summer Madness.

Flesh and desire

1955 |

1955. Jean Josipovici. Met o.a. Rossano Brazzi, Viviane Romance en Peter van Eyck.

Misschien niet Leans belangrijkste film, maar wel zijn persoonlijke favoriet. Hepburn speelt een mooie rol als oude vrijster die op vakantie valt voor een getrouwde charmeur, maar de werkelijke hoofdrol is weggelegd voor de stad die als locatie dient: Venetië, in blinkend Technicolor vastgelegd als romantisch paradijs. Het gegeven van de onmogelijke liefde werkte Lean eerder effectiever uit in zijn klassieker Brief Encounter, maar wie in de juiste stemming is zal de opgewekte sfeer en aantrekkelijke plaatjes moeilijk kunnen weerstaan. In Engeland uitgebracht als Summer Madness.

Three Coins in the Fountain

1954 | Romantiek, Muziek, Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1954. Romantiek van Jean Negulesco. Met o.a. Rossano Brazzi, Jean Peters, Clifton Webb, Louis Jourdan en Dorothy McGuire.

Een mooie muzikale romance met veel vaart en verve, en met als toegift schitterende buitenopnames te Rome. Drie vrouwen doen een romantische wens bij de Trevi-fontein en beleven vervolgens allerlei liefdesavonturen. Er is later een nieuwe versie gedraaid, getiteld THE PLEASURE SEEKERS. Vier Oscars voor o.a. de fotografie van Milton Krasner en de muziek; Frank Sinatra zingt de titelsong. Later werd hierop een tv-serie Coins In The Fountain gebaseerd. Gedraaid in CinemaScope.

The Barefoot Contessa

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1954. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Marius Goring en Rossano Brazzi.

Regisseur Bogart ontdekt in een Spaans cabaret Maria d'Amato Vargas (Gardner), die blootsvoets danst. Hij maakt van haar een grote Hollywoodster, maar haar roem brengt haar niets dan eenzaamheid, die nog wordt verhevigd door haar seksuele frustraties. Dit tragische verhaal wordt verteld in flashbacks, wat het beslist niet minder melodramatisch maakt. Bogart voelde zich duidelijk niet op zijn plaats in deze film, maar voor Gardner is het een koud kunstje alle aandacht op te eisen. Het scenario zit vol uitstekende dialogen en toont een deprimerende visie op de glamourstad Hollywood, maar het is zeker niet het beste dat Mankiewicz ooit schreef en verfilmde. Voor de prachtige fotografie tekende Jack Cardiff. O'Brien won een Oscar voor de beste mannelijke bijrol.

La Castiglione

1954 | Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1954. Historische film van Georges Combret. Met o.a. Yvonne De Carlo, Georges Marchal, Paul Meurisse, Rossano Brazzi en Lea Padovani.

Gravin di Castiglione is door jeugdliefde gemotiveerd geraakt door Italiaans verzet tegen Oostenrijkse bezetting. Aan het Franse hof wordt ze favoriete van Napoleon III en weet Frans-Italiaans verbond tegen Oostenrijk te bewerkstelligen. Internationale sterbezetting is vleugellam gemaakt door cliché-matig scenario en krakkemikkige regie.

Gli Ultimi cinque minuti

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Giuseppe Amato. Met o.a. Linda Darnell, Vittorio De Sica, Rossano Brazzi, Sophie Desmarets en Peppino De Filippo.

Woningnood drijft een man en een vrouw tot een verstandshuwelijk waardoor ze samen een flat kunnen betrekken. Na flirts en avontuurtjes over en weer winnen echtelijke trouw en liefde. Deze voorspelbare komedie steunt op de dialoog die door nasynchronisatie van de internationale rolbezetting ook niet erg sprankelt.

Angela

1954 | Drama, Misdaad

Italië​/​​Verenigde Staten 1954. Drama van Dennis O'Keefe. Met o.a. Dennis O'Keefe, Mara Lane, Rossano Brazzi, Arnoldo Foá en Yoka Berretty.

Amerikaan in Italië wordt verliefd op een meisje dat in een nachtclub werkt. De eigenaar met wie ze een verhouding heeft gehad, wordt vermoord, maar de minnaar blijft ondanks politieverdenking in haar onschuld geloven, totdat blijkt, dat ze het inderdaad gedaan heeft. Italiaans regiedebuut van Hollywood B-acteur is standaard-misdaaddrama met weinig overtuigende titelrol van Lane. Fraaie fotografie.

La Chair et le diable

1953 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1953. Drama van Jean Josipovici. Met o.a. Viviane Romance, Rossano Brazzi, Peter van Eyck, Héléna Bossis en Raoul Marco.

Een eigenzinnige boer verdenkt zijn al even trotse vrouw van ontrouw met een Italiaanse seizoenarbeider en weet die op valse beschuldiging van moord te laten terechtstellen. De conflicten tussen de echtelieden resulteren uiteindelijk ook in hun beider dood. Dit rechtlijnig noodlotsdrama kreeg een theatraal gestileerde vormgeving die merkwaardig boeiend is, zonder ooit echt te overtuigen.

La Leggenda di Genoveffa

1952 | Historische film

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1952. Historische film van Arthur Maria Rabenwalt. Met o.a. Rossano Brazzi, Anne Vernon, Gianni Santuccio, Edmea Lari en Enzo Fiermonti.

Een wat toneelmatige en kitscherige verfilming van de klassieke kuisheidslegende over vrouwe Genoveva van Brabant, die door haar gade, graaf Siegfried van Trier, ten onrechte van ontrouw wordt beschuldigd, als hij van zijn kruistocht terugkeert. Hij geeft opdracht haar te doden, maar ze wordt in het bos achtergelaten met haar kindje, dat ze voedt met de melk van een drachtig hert. Veteraan regisseur Rabenalt was uit op erotisch effectbejag dat een moderne kijker hooguit lachwekkend vindt. In 1965 net zo oninteressant herverfilmd door José Luis Monter als GENOVEVA DE BRABANTE.

La Donna che invento l'amore

1952 | Drama, Romantiek

Italië 1952. Drama van Ferruccio Cerio. Met o.a. Silvana Pampanini, Rossano Brazzi, Mariella Lo, Landa en Franco Fabrizi.

Een aristocratische rokkenjager moet met zijn zwangere geliefde trouwen, waarmee hij afbreuk doet aan zijn militaire carrière. Zijn nieuwe echtgenote gebruikt haar charmes om het statusherstel van haar man tot stand te brengen, maar uiteindelijk overwint de gelouterde echtelijke liefde. Een romantische smartlap in de Italiaanse traditie, die wel veel zonde suggereert maar die angstvallig buiten beeld houdt en daardoor onfris wordt.

Il boia di Lilla

1952 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1952. Drama van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Rossano Brazzi, Yvette Lebon, Armando Francioli, Maria Grazia Francia en Jean-Roger Caussimon.

De jonge en beeldschone Anne de Breuil (Lebon) zit op het meisjespensionaat van een klooster. Op een nacht verlaat ze heimelijk de slaapzaal. Ze ontmoet een jonge luitenant die ze verleidt en vraagt haar naar Picardi[KA3]e te begeleiden. Later beschuldigt zij hem valselijk van desertie. De ongelukkige officier krijgt de doodstraf en het vonnis moet voltrokken worden door zijn broer de Beul van Lille (Caussimon), die zweert hem te wreken. Ondertussen is het Anne gelukt om de Comte de La F[KA2]ere (Brazzi) te strikken en ze wordt zijn echtgenote. Ze gaat kardinaal de Richelieu helpen bij zijn intriges tegen de Franse koning onder de schuilnaam Milady. Ze hoopt een valstrik te zetten voor de beul, maar ze loopt er zelf in en betaalt met haar leven. Een getrouwe bewerking tot scenario door regisseur Cottafavi, Giorgio Capitani en Siro Angeli van de roman van Alexandre Dumas père. Het tempo is vlot, maar de film is getekend door de tijd waarin hij gemaakt werd, ondanks de uitstekende rol van Lebon als een door en door verrotte vrouw. Het camerawerk is van Vincento Seratrice.

Eran trecento...

1952 | Romantiek, Animatie

Italië 1952. Romantiek van Gian Paolo Callegari. Met o.a. Rossano Brazzi en Franca Marzi.

Heerlijke, romantische avonturenfilm met een flitsende Rossano Brazzi. 1857, Lucania. De leider van een groep die rebelleert tegen het regime van de Bourbons wordt verliefd op een jonge vrouw die zijn strijd deelt.

La vendetta di Aquila Nera

1951 | Romantiek, Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1951. Romantiek van Riccardo Fredo. Met o.a. Rossano Brazzi, Gianna Maria Canale en Peter Trent.

Een eenvoudig verhaal over liefde en wraak, nogal voorspelbaar maar toch onderhoudend. In het tsaristische Rusland wil een kozak wraak nemen op de moordenaars van zijn vrouw. Hij gijzelt de zuster van een van de moordenaars en wordt prompt verliefd op haar. Een goed geregisseerde en uitstekend gespeelde film met genoeg actie om de kijkers te behagen.

Romanzo d'amore

1950 | Romantiek

Italië 1950. Romantiek van Duilio Coletti. Met o.a. Danielle Darrieux, Rossano Brazzi, Charles Rutherford en Harry Hardt.

Na een moeizame start lijkt een romance tussen een concertpianist en de Saksische troonopvolgster zich probleemloos te ontwikkelen, totdat zij zich voor zijn bestwil tijdelijk terugtrekt. Het uitbreken van WOI zorgt voor een tragisch einde. Een wensvervullend melodrama, waarbij toch wel vragen gesteld mogen worden bij de vanzelfsprekendheid waarmee de situatie wordt geschetst.

La Corona negra

1950 | Drama, Horror

Spanje 1950. Drama van Luis Saslavsky. Met o.a. María Félix, Rossano Brazzi, Vittorio Gassman en José María Lado.

Een vrouw lijdt aan geheugenverlies nadat zij getuige van de moord op haar man is geweest. Iemand probeert haar haar geheugen terug te geven maar de moordenaar van de echtgenoot blijft op de loer liggen. Dit verhaal van Jean Cocteau wordt door drie uitstekende acteurs gespeeld. Echt een opmerkelijke film in de geschiedenis van de Spaanse cinema, geholpen door Italiaanse sterren Brazzi en Gassman.

Bullet For Stefano

1950 |

1950. Duilio Coletti. Met o.a. Carlo Campanini, Rossano Brazzi en Valentina Cortese.

Een vrouw lijdt aan geheugenverlies nadat zij getuige van de moord op haar man is geweest. Iemand probeert haar haar geheugen terug te geven maar de moordenaar van de echtgenoot blijft op de loer liggen. Dit verhaal van Jean Cocteau wordt door drie uitstekende acteurs gespeeld. Echt een opmerkelijke film in de geschiedenis van de Spaanse cinema, geholpen door Italiaanse sterren Brazzi en Gassman.

Vulcano

1949 | Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1949. Drama van William Dieterle. Met o.a. Anna Magnani, Rossano Brazzi, Geraldine Brooks, Eduardo Ciannelli en Enzo Stajola.

Magnani kreeg voor haar filmische wraak op STROMBOLI (Rosselini - Bergman) versterking uit Hollywood (Erksine Caldwell schreef de dialoog voor de exportversie), maar het resultaat is een halfslachtig en melodramatisch vluggertje. De vulkaanuitbarsting die plaatsvindt wanneer ook de liefdespassies hun veronderstelde hoogtepunt hebben bereikt, is in kleur gefilmd en wekt daardoor nog meer de indruk erbij gesleept te zijn.

Little Women

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. June Allyson, Margaret O'Brien, Elizabeth Taylor, Janet Leigh en Peter Lawford.

Teerhartige verfilming van het gelijknamige wereldbefaamde autobiografische werk van schrijfster Louisa May Alcott (1832-1888), in Nederland uitgebracht onder de titel Onder moeders vleugels. Actrice June Allyson speelt Jo, één van vier zussen die rond 1860 in New England een pover maar opgewekt bestaan leiden met hun moeder terwijl vader vecht in de burgeroorlog. De triomfen en tragedies van de opgroeiende meisjes spelen tegen de achtergrond van prachtige decors (goed voor een Oscar). Little Women is vele malen verfilmd met deze versie en die uit 1933 en 1994 (met respectievelijk Katharine Hepburn en Winona Ryder in de rol van Jo) als positieve uitschieters.

Ivano, il figlio del diavolo bianco

1947 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië 1947. Avonturenfilm van Nunzio Malasomma. Met o.a. Rossano Brazzi, Lea Padovani, Roldano Lupi, Nadia Gray en Mario Ferrari.

Een Italiaanse provincie wordt uitgebuit door een corrupte gouverneur, maar een geheimzinnige wreker neemt het voor de bevolking op. Zijn geliefde wordt gevangen genomen en moet zijn identiteit prijsgeven, maar uiteindelijk wordt alle kwaad gestraft. Deze routineuze avonturenfilm houdt zich zonder verrassing aan alle wetmatigheden van het genre en is daardoor niet meer dan onderhoudend.

Il Passatore

1947 | Avonturenfilm

Italië 1947. Avonturenfilm van Duilio Coletti. Met o.a. Rossano Brazzi, Valentina Cortese en Vittorio Duse.

Stefano Pelloni (Brazzi) wordt leider van een roversbende. Zijn roem verspreidt zich vanuit Romagna door heel Italië. Hij wordt Passatore genoemd en de boeren en het gewone volk zien hem als een held, die het opneemt tegen de heersende klasse. Een soort Robin Hood dus. Niets bijzonders, deze gekostumeerde avonturenfilm.

Aquila nera

1946 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië 1946. Avonturenfilm van Riccardo Freda. Met o.a. Rossano Brazzi, Irasema Dilian, Gino Cervi, Paolo Stoppa en Luigi Pavese.

Een complot tegen het hoofd van de kozakken leidt tot de dood van zijn vrouw, de verbanning van zijn zoon en tot de onteigening van zijn bezit. Met dapperheid en vernuft slaagt hij erin zich te wreken en eerherstel te verkrijgen. Een sterke rolbezetting in deze levendig gemaakte avonturenfilm naar Doebrowski van Poesjkin. De film gaf de naoorlogse Italiaanse filmindustrie een nieuwe impuls, los van het neo-realisme. Het debuut van Lollobrigida, Sanson en Canale.

Damals

1943 | Drama, Thriller

Duitsland 1943. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Hans Stüwe, Rossano Brazzi, Zarah Leander, Karl Martell en Hilde Körber.

Om haar dochter te beschermen laadt Vera Meiners (Leander) de schijn op zich, een moord gepleegd te hebben. Hansen ontlokt aan Leander vakkundig de ene gevoelsuitbarsting na de andere, maar het wordt op den duur een beetje te veel van het goede. Dit was Leanders laatste film in nazi-Duitsland. Ze ging niet in op Goebbels' 'verzoek' de Duitse nationaliteit aan te nemen en keerde naar haar geboorteland, Zweden, terug. Het scenario is van Peter Groll en regisseur Hansen. Het camerawerk is van Franz Weihmayr.

Noi vivi

1942 | Romantiek

Italië​/​​Duitsland 1942. Romantiek van Goffredo Alessandrini en Goffredo Alessandrini. Met o.a. Alida Valli, Rossano Brazzi, Fosco Giachetti, Giovanni Grasso en Emilio Cigoli.

Een jonge studente aan de Universiteit van Petersburg is verliefd op een jonge aristocraat die op de vlucht is voor de Gepoe, de geheime staatspolitie. Als hij tbc krijgt, probeert zij aan geld te komen voor de behandeling door een relatie aan te gaan met een functionaris van de Gepoe. Gebaseerd op het boek We the Living van Ayn Rand. De film kreeg de Volpi-beker in Venetië in 1942. Ironisch genoeg werd de film, ondanks de anti-communistische strekking, verboden door de fascisten.

I due Foscari

1942 | Historische film

Italië 1942. Historische film van Enrico Fulchignani. Met o.a. Rossano Brazzi, Carlo Ninchi, Elli Parvo, Regina Bianchi en Memo Benassi.

Een historisch drama dat zich afspeelt in het Veneti[KA3]e van de 15e eeuw. Het gaat over Francesco Foscari (1373-1457), doge van Veneti[KA3]e en patriarch van de adellijke familie Foscari, en zijn zoon Giacomo (Brazzi), die opzettelijk vals beschuldigd wordt van de moord op de afgezant van Lombardije. Deze laatste was naar Venetië gekomen om met de doge te spreken over politieke eenwording van Lombardije en Venetië. De moord is beraamd door de stadsbestuurders, die daarmee kans zien de besprekingen te saboteren en tegelijkertijd de familie Foscari in diskrediet te brengen. Giacomo wordt gearresteerd, maar hij weet te ontsnappen. Een bekentenis van de echte moordenaar bewijst zijn onschuld. Fantastisch gespeeld. De assistent-regisseur is Michelangelo Antonioni.

Tosca

1941 | Drama

Italië 1941. Drama van Carlo Koch. Met o.a. Argentina Imperio, Michel Simon, Rossano Brazzi en Carla Candiani.

Rome rond 1800. De beroemde en veelgeprezen operazanger Tosca probeert te voorkomen dat zijn geliefde gevangenisstraf krijgt. Hij levert een verbeten strijd en laat geen mogelijkheid onbenut. Uiteindelijk faalt hij in zijn opzet en wacht beiden hetzelfde lot: de dood. Sentimenteel, romantisch, dramatisch en tragisch. Matig acteerwerk en dito regie.

Il bravo di Venezia

1941 | Drama, Historische film

Italië 1941. Drama van Carlo Campogalliani. Met o.a. Rossano Brazzi, Paola Barbara en Valentina Cortese.

Een man wordt gechanteerd door de Raad van Tien, in de vijftiende eeuw de bestuurders van Venetië, en moet de rol van scherprechter op zich nemen. De machtige mensen in de stad lossen nu in het geheim met hem die zaakjes op, die zij niet aan de openbaarheid willen prijsgeven. Hij krijgt te maken met samenzweringen, verraad en moord maar deze onsympathieke rol wordt pas echt ondraaglijk voor hem, wanneer hij zijn eigen zoon moet executeren. Een spannende film met een aardig tempo, en Brazzi geeft een geloofwaardige acteerprestatie ten beste als de geplaagde beul.

Processo e morte di Socrate

1940 | Historische film, Drama

Italië 1940. Historische film van Corrado D'Errico. Met o.a. Ermete Zacconi en Rossano Brazzi.

Stemmige, sombere film over het proces en de dood van de Griekse filosoof Socrates in 399 voor Christus. Door de strakke regievoering hebben de acteurs weinig mogelijkheden zich uit te leven. De dialoog is gericht op het effect in deze polemische film vol filosofische discussies.

Kean

1940 | Drama

Italië 1940. Drama van Guido Brignone. Met o.a. Rossano Brazzi, Germana Paolieri, Mariella Lotti en Filippo Scelzo.

Gebaseerd op een stuk van Alexandre Dumas over de grote Engelse toneelspeler Edmund Kean (Brazzi), vriend van de Prins van Wales (Scelzo). Ze houden beiden van Helen Koefeld (Paolieri), een getrouwde vrouw. Kean, die begrijpt dat de prins geen partij voor hem is, betaalt de prijs voor zijn passie en gaat in ballingschap. Bijzonder omzichtig geregisseerd, waardoor het allemaal wat bloedeloos geworden is. Ook de acteurs houden zich wel erg in.