Cyril Cusack: cast.
Er zijn 71 films gevonden.

Young Indiana Jones: The winds of change

1993 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1993. Avonturenfilm van David Hare. Met o.a. Sean Patrick Flanery, Josef Sommer, Anna Massey, Jeroen Krabbé en Cyril Cusack.

Memento Mori

1992 | Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1992. Thriller van Jack Clayton. Met o.a. Maggie Smith, Michael Hordan, Zoe Wanamaker, Renee Asherson en Thora Hird.

Een geheimzinnige stem aan de telefoon zegt dat degene die hem opneemt binnenkort zal sterven. Er gebeuren duistere dingen, waarbij de angst en de twijfel over een misplaatste grap steeds groter worden. Een thriller-achtige zwarte komedie, gesitueerd in Londen rond 1950 naar de gelijknamige roman van Muriel Spark.

The Fool

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Christine Edzard. Met o.a. Derek Jacobi, Cyril Cusack, Ruth Mitchell, Paul Brooke en Corin Redgrave.

Drie jaar na LITTLE DORRIT zet Edzard opnieuw Jacobi aan het werk als een obscure, Victoriaanse klerk, maar dit keer niet geïnspireerd op Dickens. Realistische weergave van straatfiguren uit de 19e eeuw maar het komt allemaal nogal leeg over en de film wordt overeind gehouden door Jacobi's schitterende vertolking.

My Left Foot

1989 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1989. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Ruth McCabe en Fiona Shaw.

Een zwaar gehandicapt kind, vanwege een hersenbeschadiging tijdens de geboorte, strijdt tegen zijn aandoening en wordt een beroemd schrijver en schilder. Deze filmbewerking van Christy Brown`s autobiografie wordt gedragen door het nauwgezette, buitengewone spel van Day-Lewis, dat hem terecht een Oscar heeft opgeleverd. Hij weet de houterige regie en de slechte constructie van de film te overspelen. Goede ondersteunende rollen: McAnnally als Christy`s vader kreeg een British Academy Award en Fricker als zijn moeder kreeg een Oscar. Sheridan schreef het scenario (samen met Shane Connaughton) op basis van Browns autobiografie. De heerlijke filmmuziek werd gecomponeerd door Elmer Bernstein. Debuut van regisseur Sheridan. Het camerawerk is van Jack Conroy.

Danny the Champion of the World

1989 | Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Jeugdfilm van Gavin Millar en Roald Dahl. Met o.a. Jeremy Irons, Samuel Irons, Robbie Coltrane, Cyril Cusack en Michael Hordern.

Danny woont met zijn vader, die een benzinepomp en garage runt, op het Engelse platteland. Hun idyllische bestaan wordt verstoord als een landeigenaar hun stukje grond wil kopen. Sfeervolle verfilming van het boek van Roald Dahl, die deze versie zelf een van de beste vond. De vader-zoonrelatie waar het allemaal om draait, wordt mooi ingevuld door de familie Irons. De verfilming van Dahls verhaal, waarvoor John Goldsmith het scenario schreef, was bedoeld voor de kabeltv, maar werd in sommige Europese landen eerst uitgebracht in de bioscoop. Meervoudig bekroond.

The Tenth Man

1988 | Film noir, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Film noir van Jack Gold. Met o.a. Anthony Hopkins, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Cyril Cusack en Paul Rogers.

Een advocaat die een andere identiteit heeft aangenomen wordt verliefd op de zuster van de man, die hij in de oorlog betaald had om zijn plaats in te nemen voor het Duitse vuurpeloton. Een bewerking-op-klompen van Graham Greene's beroemde verhaal. In de V.S. op tv uitgebracht en 10m langer.

Little Dorrit

1988 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Christine Edzard. Met o.a. Derek Jacobi, Alec Guinness, Joan Greenwood, Patricia Hayes en Cyril Cusack.

DEEL EEN: NOBODY`S FAULT. Een ambitieuze bewerking van de satirische roman van Charles Dickens over een eerlijke maar incapabele man (Jacobi) en de jonge naaister Little Dorrit (Pickering) die met haar vader (Guinness) in gevangenschap van de schuldenaar leeft. Een low-budget-film die vermoeiend traag verloopt: kijkers zullen hem bewonderen of verachten. DEEL TWEE: DORRIT`S STORY (183m). In de tweede helft gaat men helaas bijna scene voor scene uit de eerste helft herhalen voordat het verhaal verder gaat. Net als in de eerste helft wordt hierin ook weer goed gespeeld (vooral door Guinness), maar het scenario is ontoereikend.

Dr. Fischer of Geneva

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Michael Lindsay-Hogg. Met o.a. Alan Bates, James Mason, Greta Scacchi en Cyril Cusack.

Mason is prachtig in een van zijn laatste rollen als cynische rijkaard die iedereen manipuleert om zo de corruptheid van de mens aan te tonen. Op een 'bomfuif', waar gasten de kans lopen letterlijk opgeblazen te worden bij het openen van hun cadeautjes van miljoenenwaarden geeft Bates, zijn schoonzoon hem partij. Uitstekende bijrol van Kaye, in het dagelijkse leven Mason's weduwe, als de hebberige douarière. Naar een novelle van Graham Greene.

Nineteen Eighty-Four

1984 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Sciencefiction van Michael Radford. Met o.a. John Hurt, Suzanna Hamilton, Richard Burton, Cyril Cusack en Gregor Fisher.

Grimmige, goedbezette verfilming van de klassieke roman van George Orwell, waarin ambtenaar Winston Smith (sterke rol van Hurt) geheel tegen de wet van de totalitaire staat in verliefd wordt op dissidente Julia (Hamilton). Als Smith zijn twijfel kenbaar maakt aan een lid van de partij, wordt hij beloond met een hersenspoeling. Burton is briljant in zijn laatste hoofdrol als de partijman en inquisiteur O'Brien die zelfs iets menselijks behoudt als hij zijn slachtoffer martelt. Stukken beter dan de versie uit 1956, even deprimerend dystopisch als het boek. Vormgegeven als stijlboek voor stalinistische architectuur.

The Outcasts

1983 | Familiefilm, Fantasy

Ierland 1983. Familiefilm van Robert Wynne-Simmons. Met o.a. Mary Ryan, Mick Lally, Cyril Cusack, Don Foley en Brenda Scallon.

Een uitermate sfeervol, poëtisch verhaal over een jong meisje dat door praktisch iedereen in haar omgeving wordt verstoten en daarom haar heil zoekt bij een rondreizende violist die als tovenaar bekend staat. De film speelt in Ierland, voor de grote hongersnood van 1845-1850. Medegefinancierd door tv-station Channel Four.

The Kingfisher

1983 | Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1983. Romantiek van James Cellan Jones. Met o.a. Rex Harrison, Wendy Hiller, Cyril Cusack en Gary Owen.

Een luchtige, tedere romantische geschiedenis uit het verleden die opnieuw wordt beleefd tot het ongenoegen van de trouwe, jaloerse butler (Cusack). Harrison speelt zijn toneelrol in deze tv-produktie opnieuw als de gevierde schrijver, die ter elfder ure het meisje, waarop hij vijftig jaar geleden verliefd was, wil trouwen.

Don Camillo

1983 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1983. Komedie van Terence Hill. Met o.a. Terence Hill, Colin Blakely, Mimsy Farmer, Andy Luotto en Lew Ayres.

Geïnspireerd op de roman van Guareschi over de voortdurende meningsverschillen tussen de priester Don Camillo en een communistische burgemeester. Behalve in de kerk en in kroegen wordt hun ruzie vooral op het voetbalveld uitgevochten. Onderhoudende film met leuke personages en grappige scènes, maar niet te vergelijken met de klassiekers met Fernandel. Het scenario is van Lori Hill. Het camerawerk is van Franco di Giacomo.

True Confessions

1981 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1981. Misdaad van Ulu Grosbard. Met o.a. Robert De Niro, Robert Duvall, Charles Durning, Ed Flanders en Burgess Meredith.

Intrigrerende 'studie' over de relatie tussen twee broers: de ambitieuze priester Desmond Spellacy (De Niro), die zijn invloed gretig gebruikt om de H. Moederkerk aan de nodige fondsen te helpen, en zijn broer Tom Spellacy (Duvall), detective van beroep, en belast met het onderzoek naar een geruchtmakende moordzaak. Als Tom erachter komt dat een van Desmonds genereuze diocesanen hoogstwaarschijnlijk een moord heeft gepleegd, kan de monseigneur z'n kerkelijke carrière verder wel vergeten. 'He may be the most authentic priest ever seen on the screen,' oordeelde de geestelijke die De Niro wegwijs maakte in het rijke roomse leven.

Cry of the Innocent

1980 | Thriller

Verenigde Staten 1980. Thriller van Michael O'Herlihy. Met o.a. Rod Taylor, Joanna Pettet, Nigel Davenport, Cyril Cusack en Walter Gottell.

Een Amerikaanse zakenman (een voormalige commando) geniet van een welverdiende vakantie in Ierland. Terwijl hij uitkijkt over de baai, ziet hij dat er een vliegtuigje op zijn vakantiehuis neerstort, waarbij zijn vrouw en twee kindertjes omkomen. Als hij ontdekt dat er een onheilspellend geheim achter deze tragedie schuilt, en dat het ongeluk geen toeval is, rust hij niet eerder totdat hij de zaak geklaard heeft, ondanks de weerwil van de overheid. Bestsellerauteur Frederick Forsyth schreef dit spannende verhaal speciaal voor de tv, dat bewerkt werd door Sidney Michaels.

Lovespell

1979 | Romantiek

Verenigde Staten 1979. Romantiek van Tom Donovan. Met o.a. Richard Burton, Kate Mulgrew, Nicholas Clay, Cyril Cusack en Geraldine Fitzgerald.

Een potsierlijke verfilming van het romantische Tristan en Isolde-verhaal. Gefilmd op locatie in Ierland onder het motto: het moet er in één keer opstaan. Een statische regie en dorre figuren als uit een stripverhaal Mulgrew is te oud voor de rol van Isolde en haar Amerikaanse accent klinkt belachelijk naast het Engels van de anderen. Ook bekend als TRISTAN AND ISOLDE.

Les Misérables

1978 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van Glenn Jordan. Met o.a. Richard Jordan, Anthony Perkins, Cyril Cusack, Claude Dauphin en John Gielgud.

Een fraaie nieuwe versie van het klassieke verhaal van Victor Hugo over Jean Valjean die een brood stal omdat hij honger had en vervolgens werd gearresteerd en veroordeeld tot dwangarbeid. Na zijn ontsnapping laat het verleden hem niet meer los als de terrierachtige inspecteur Javert achter hem aan zit. Jordan als Valjean en Perkins als Javert houden de aandacht vast en het vlotte tempo van de film houdt je ongemerkt aan je stoel gekluisterd. Sprankelende bijrollen van Gielgud en Dauphin (zijn laatste rol) en een paar bekende Britse gezichten in cameo's.

La Vita di Gesù

1977 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1977. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Robert Powell, Anne Bancroft, Ian Bannen, Marina Berti en Ernest Borgnine.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

The Last Circus Show

1974 |

1974. Mario Garriazzo. Met o.a. Lee J. Cobb, James Whitmore en Cyril Cusack.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

The Abdication

1974 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1974. Drama van Anthony Harvey. Met o.a. Peter Finch, Liv Ullmann, Cyril Cusack, Paul Rogers en Michael Dunn.

Slepend historisch drama over koningin Christina van Zweden die afstand deed van de troon om zich tot het katholicisme te bekeren. Finch is de kardinaal die haar oprechtheid op de proef moet stellen; maar ze wordt op hem verliefd. Dunn overleed tijdens de opnamen.

Il venditore di palloncini

1974 | Familiefilm, Drama

Italië 1974. Familiefilm van Mario Gariazzo. Met o.a. Lee J. Cobb, James Whitmore, Renato Castiè, Marina Malfatti en Adolfo Celi.

Een prachtig gespeelde, ontroerende film over een grote clown en zijn vrouw, die hem een zoon schenkt. Ze werken bij een klein gezelschap in de provincie, maar gaandeweg hebben ze minder succes. De vrouw gaat er met een ander vandoor en laat haar man en zoon achter. Later probeert de zoon met zijn poppenkast geld bij elkaar te schrapen voor zichzelf en zijn ouders, die wantrouwende alcoholisten geworden zijn. Hij zou niets liever willen dan hen weer bij elkaar zien.

Arrivano Joe e Margherito

1974 | Komedie, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten 1974. Komedie van Guiseppe Colizzi en Giuseppe Colizzi. Met o.a. Keith Carradine, Tom Skerritt, Sybil Danning, Cyril Cusack en Marcello Mando.

Een professionele lijfwacht moet een Siciliaanse miljonair veilig naar de V.S. brengen. Hij roept de hulp in van een visser met wie hij het jacht van een excentrieke Brit kaapt. Hill & Spencer-regisseur Colizzi slaagde erin Hollywood-acteurs te krijgen voor deze achtervolgingskomedie, maar hij vergat een scenario voor ze te bedenken. De nasynchronisatie doet de ondanks alles uitstekende spelprestaties teniet. De bijzonderheid van een van de laatste in Cinerama opgenomen films om de mediterrane locaties recht te doen gaat op het tv-scherm óók nog verloren. Ook bekend als RUN, JOE, RUN.

The Homecoming

1973 | Komedie

Verenigde Staten 1973. Komedie van Peter Hall. Met o.a. Cyril Cusack, Ian Holm, Michael Jayston, Vivien Merchant en Terence Rigby.

Na een lang verblijf in Amerika, waar hij filosofie doceerde aan een universiteit, keert Jayston samen met zijn vrouw Merchant terug naar zijn ouderlijk huis in Londen. Gedurende zijn afwezigheid is de hele familie uit elkaar gegroeid. Het duurt niet lang of Jayston moet lijdzaam toezien hoe ook zijn vrouw het slachtoffer wordt van de eigenaardige gedragingen van de rest van de familie. Trouwe verfilming van het toneelstuk van Harold Pinter in het kader van Ely Landau's American Film Theater. Voor de liefhebbers van deze auteur is het een waar juweeltje, ongetwijfeld een van zijn beste filmadaptaties, met voelbare onderhuidse spanningen. Vertolkt door stuk voor stuk schitterende acteurs. Pinter bewerkte zelf zijn toneelstuk. Achter de camera stond David Watkin.

The Day of the Jackal

1973 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Edward Fox, Michael Lonsdale, Derek Jacobi, Alan Badel en Tony Britton.

Zinnemans verfilming van de bestseller van Frederick Forsyth heeft in de slotscènes veel weg van een spannend documentair verslag. Een waardige afsluiting van een strak geregisseerde film waarin Edward Fox de rol speelt van de Jackal, een huurmoordenaar die De Gaulle moet omleggen. Ook al is op voorhand bekend dat de aanslag zal mislukken, toch weet Zinnemann er de spanning tot in de laatste minuten goed in te houden. In een rumoerige remake uit 1997 van Michael Caton-Jones neemt Bruce Willis compleet met computergestuurd wapentuig de rol van Jackal voor zijn rekening.

Catholics

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Jack Gold. Met o.a. Trevor Howard, Cyril Cusack, Martin Sheen, Raf Vallone en Andrew Keir.

De leden van een Iers klooster raken in een gewetensconflict doordat de katholieke kerk zich steeds meer vrijheden gaat permitteren. Superieure rollen van de veteranen Howard en Cusack. Op lokatie in Ierland opgenomen.

The Hands Of Cormac Joyce

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Fielder Cook. Met o.a. Stephen Boyd, Colleen Dewhurst, Cyril Cusack, Dominic Guard en Deryck Barnes.

Op een klein eilandje voor de Ierse kust wonen drie families die zich voeden met wat de zee hen oplevert. Op een dag wordt hun bestaan bedreigd door een naderende wervelstorm. Joyce blijft met zijn vrouw en zoontje (Boyd/Dewhurst/Guard) achter op het eiland om de strijd met de natuur elementen aan te binden. Uitstekende verfilming van de roman van Leonard Wibberley.

The Devil's Widow

1972 |

1972. Roddy McDowall. Met o.a. David Whitman, Ian McShane, Richard Wattis, Ava Gardner en Cyril Cusack.

Op een klein eilandje voor de Ierse kust wonen drie families die zich voeden met wat de zee hen oplevert. Op een dag wordt hun bestaan bedreigd door een naderende wervelstorm. Joyce blijft met zijn vrouw en zoontje (Boyd/Dewhurst/Guard) achter op het eiland om de strijd met de natuur elementen aan te binden. Uitstekende verfilming van de roman van Leonard Wibberley.

La mala ordine

1972 | Misdaad, Actiefilm

Spanje​/​​Italië​/​​Duitsland 1972. Misdaad van Ferdiando Di Leo. Met o.a. Mario Adorf, Henry Silva, Woody Strode, Luciana Paluzzi en Sylva Koscina.

Een drugsleverantie voor Milaan komt niet aan op zijn bestemming, zodat een Newyorkse mafioso beroepsmoordenaars naar Itali[KA3]e stuurt om de rekening te vereffenen. Hun onterechte verdenking valt op een pooier (Adorf), die echter de gangsteroorlog overleeft en dan zelf de macht kan overnemen. Een vlot gemaakte B-film die aan het eind weinig acteurs in leven laat, maar het etaleren van bloedbaden en wreedheid vermijdt. De anatomie van de actrices wordt wel uitvoerig onthuld, maar zonder andere reden dan de kassa, en er is ook de onvermijdelijke plankgas-scène. Scenario van Ingo Hermes en regiesseur Di Leo.

La Polizia ringrazia

1972 | Drama, Misdaad

Duitsland​/​​Italië 1972. Drama van Steno. Met o.a. Enrico Maria Salerno, Mariangela Melato, Mario Adorf, Cyril Cusack en Franco Fabrizi.

Pers en pressie-groepen maken met hun voortdurende kritiek op de politie wetshandhaving nagenoeg onmogelijk. Een inspecteur merkt dat er een ondergrondse organisatie bestaat die eigenmachtig deze misdaad bestrijdt en tot excessen komt. Bij een poging hen te ontmaskeren wordt hij gedood, wat resulteert in de openbaarmaking. Deze verrassend genuanceerde politiefilm van deze in komedies gespecialiseerde regisseur heeft een overtuigende hoofdrol van Salerno. De romance met journaliste Melato blijft echter wezenloos en vertraagt de film onnodig.

Harold and Maude

1972 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1972. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Ruth Gordon, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner en Ellen Geer.

Een zwarte komedie die gericht is op de liefdesrelatie tussen de twintigjarige Cort, die bezeten is van de dood en een 79- jarige oude swingster, Gordon. Ten tijde van het uitbrengen over het hoofd gezien, maar nu een film met grote aanhang en de hoeksteen van schrijver Colin Higgins' reputatie. Corts valse zelfmoordpogingen zijn vreselijk leuk. Het camerawerk is van John A. Alonzo.

All the Way Boys

1972 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Italië 1972. Komedie van Giuseppe Colizzi. Met o.a. Terence Hill, Bud Spencer, Cyril Cusack, Reinhard Kolldehoff en Riccardo Pizzuti.

Voortbordurend op het succes van They Call Me Trinity en Trinity Is Still My Name wordt het komische duo Hill-Spencer verplaatst van het Wilde Westen naar het eigentijdse Zuid-Amerika. Daar raken ze na een vliegtuigcrash betrokken bij de strijd tussen bandieten onder leiding van de vileine Mr Big en goudeerlijke, hardwerkende maar zwaar onderbetaalde mijnarbeiders. Ook nu weer draait alles om uppercuts en linkse of rechtse directen, waarbij de lichamelijke gevolgen immer zijn te overzien. De poster vat de avonturen van het (bebaarde) tweetal ronkend samen: 'Those "Trinity boys" take to the air and still fly off the handle.' In Nederland luidde de titel De vier vuisten de lucht in.

Tam-Lin

1971 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Roddy McDowall. Met o.a. Ava Gardner, Ian McShane, Stephanie Beacham, Cyril Cusack en Richard Wattis.

De oudere maar aantrekkelijke, weduwe Gardner verleidt met sinistere kracht jongere mannen en verwikkelt ze in zaken waaruit ze moeilijk kunnen ontsnappen. Tenslotte valt haar wereldje in duigen, als ieder zijn eigen weg vervolgt, en het is met haar gedaan. Het nogal kunstzinnige regiedebuut van McDowall is een te vage geschiedenis om te kunnen boeien.

Sacco e Vanzetti

1971 | Drama, Historische film

Italië 1971. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Gian Maria Volonté, Riccardo Cucciola, Cyril Cusack, Rosanna Fratello en Geoffrey Keen.

Italiaanse emigranten Nicola Sacco (Cucciola) en Bartelomeo Vanzetti (Volontè) in Massachusetts die bij de politie bekend staan als anarchisten, worden gearresteerd wegens roofoverval met doodslag en ondanks getuigenverklaringen over hun onschuld en pressie van de publieke opinie, tot de elektrische stoel veroordeeld. Dit geruchtmakend proces uit 1920 blijft in de film actueel. De nog doorwerkende politieke pressie maakte opnamen in Amerika onmogelijk, zodat de affaire gereconstrueerd moest worden met behulp van Britse acteurs. Deze smet op de authenticiteit is overkomelijk, evenals de te veel herhaalde zang van Joan Baez op de geluidsband. Cucciola werd in Cannes geëerd met de prijs als Beste Acteur. Het scenario is van Ottavio Jemma, regisseur Montaldo en Fabrizio Onofri naar een verhaal van Montaldo en Mino Roli. Het camerawerk is van Silvano Ippoliti. Technicolor, Mono.

King Lear

1971 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Peter Brook. Met o.a. Paul Scofield, Irene Worth, Jack MacGowran, Alan Webb en Cyril Cusack.

Shakespeares tragedie is voor niet-ingewijden zwaar, maar is sterk en de moeite waard.

David Copperfield

1970 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Robin Phillips, Susan Hampshire, Edith Evans, Michael Redgrave en Ralph Richardson.

Eerste klas acteurs in stemmige versie van klassiek verhaal. De giganten van het Engelse theater geven hun opperste steun aan een tamelijk zwak scenario en een levenloze hoofdrol.

Country Dance

1969 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Peter O'Toole, Susannah York, Michael Craig, Harry Andrews en Cyril Cusack.

Hilary en Douglas krijgen ruzie, waardoor Hilary een tijdje bij haar familie op bezoek gaat in Schotland. Het familiebedrijf wordt geleidt door haar broer Charles die door zijn mentale problemen het bedrijf naar de knoppen helpt. Daarbij heeft hij ook nog sexuele gevoelens voor zijn zus. Douglas komt zijn vrouw achterna, en merkt de gevoelens van Charles op. Hilary wil Charles helpen en stuurt hem naar een psychiater, maar hierdoor komt hij in een nog diepere depressie.

Galileo

1968 | Biografie, Historische film

USSR​/​​Italië 1968. Biografie van Liliana Cavani. Met o.a. Cyril Cusack, Lou Castel, Gheorghi Koloiansjew, Gigi Ballista en Paolo Graziosi.

Natuurkundige Galilei verzamelt bewijzen voor zijn theorie dat de aarde om de zon draait, wat de verontwaardiging wekt van wereldse en kerkelijke autoriteiten. Verdediging van dezelfde theorie doet Giordano Bruno op de brandstapel belanden, waarna Galilei voor de rechters zijn idee[KA3]en afzweert maar er wel (stiekem) aan blijft doorwerken. Wijdlopige en gezwollen dialoog en te uitdrukkelijk mooie beelden ontnemen historisch belangwekkende stof dramatische overtuigingskracht. Film haalt het niet bij-ook verfilmd-toneelstuk van Bertolt Brecht over zelfde onderwerp.

The Taming of the Shrew

1967 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Cyril Cusack, Michael Hordern en Alfred Lynch.

De Italiaanse regisseur Zeffirelli is beroemd om zijn onorthodoxe en luxueus aangeklede Shakespeareverfilmingen. Zijn The Taming of the Shrew geniet nog extra bekendheid vanwege de hoofdrolspelers Taylor en Burton, die in deze film (net als in Who's Afraid of Virginia Woolf) een strijdend liefdeskoppel spelen. 'Het temmen van de feeks' is nooit een feministisch stuk geweest, maar Taylor als de zestiende-eeuwse Katarina laat zich niet zomaar temmen door Burtons Petruchio. Zeffirelli maakte het toneelstuk prachtig toegankelijk voor bioscoopgangers; met fysieke komedie, luisterrijke kleuren en ijzersterke acteurs.

Oedipus the King

1967 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van Philip Saville. Met o.a. Christopher Plummer, Orson Welles, Lilli Palmer, Richard Johnson en Cyril Cusack.

Deze filmbewerking van Sophocles' tragedie is geschikt voor leerlingen die er de volgende dag een proefwerk over hebben, maar anderen zullen deze statische versie niet waarderen.

Fahrenheit 451

1966 | Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Australië 1966. Sciencefiction van François Truffaut. Met o.a. Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring en Jeremy Spenser.

In een onbekend land uit een niet nader bepaalde toekomst, is het lezen van boeken streng verboden. De brandweer krijgt de taak alle boeken te verbranden. Een plichtsbewuste brandweerman (Werner) kwijt zich van zijn taak, maar hij ontmoet een fervente lezeres (Christie) die liever de doodstraf trotseert dan het lezen op te geven. Een indrukwekkend beeld van een fascistische staat die onder het mom van gelijkheid voor iedereen, de individuele geestelijke ontplooiing verbiedt. De wereldliteratuur stimuleert immers de geest en de culturele bewustwording en is dus een gevaar voor de staat. Knappe vertolking van beide hoofdrolspelers. Regisseur Truffaut en Jean-Louis Richard bewerkten de roman van Ray Bradbury. Schitterende fotografie van Nicolas Roeg. Ondanks de gedateerde sfeer van de jaren 1960 nog steeds een zeer boeiende film.

Where the Spies Are

1965 | Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Thriller van Val Guest. Met o.a. David Niven, Françoise Dorléac, John Le Mesurier, Cyril Cusack en Eric Pohlmann.

Een geslaagde vermenging van droge komedie en thriller in een verhaal over een arts die tot spionage gedwongen wordt. Een goede rolbezetting versterkt het prima gegeven. Wolf Mankowitz, James Leasor en regisseur Guest bewerkten een roman van Leasor tot scenario. Camerawerk van Arthur Grant.

The Spy Who Came in from the Cold

1965 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Actiefilm van Martin Ritt. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Sam Wanamaker en George Voskovec.

Geen onwaarschijnlijke stunts, decoratieve stoeipoezen en wodkamartini's in deze sombere John le Carré-verfilming, waarin een oudere Britse spion (Burton) die op het punt staat met pensioen te worden gestuurd nog één laatste klus wil klaren in Oost-Duitsland. Zoals in het genre gebruikelijk is niemand te vertrouwen, wat in deze prent behalve spanning vooral melancholie oplevert. De fraaie zwartwitfotografie draagt bij aan de morsige sfeer. Burton werd genomineerd voor een Oscar - een van de zeven uit zijn carrière die aan zijn neus voorbijgingen.

Passage to India

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Sybil Thorndike, Zia Mohyeddin, Cyril Cusack, Virginia McKenna en Michael Bates.

India in de tijd van de Engelse overheersing. Een jonge Engelse vrouw sluit vriendschap met een inlandse dokter. Een prima verfilming van de gelijknamige roman van E.M. Forster. Dit onderzoek naar culturele verschillen en de daaruit voortkomende spanningen en misverstanden doet in geen enkel opzicht onder voor de latere verfilming van David Lean.

Passage of Love

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Desmond Davis. Met o.a. Sarah Miles, Cyril Cusack, Julian Glover, Sean Caffrey en Marie Kean.

Een bedachtzame studie over het ongelukkige huwelijk van Miles met een oudere man, met de nadruk op een bezoek aan thuis waar andere waarden gelden. Ook bekend als I WAS HAPPY HERE.

80.000 Suspects

1963 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Val Guest. Met o.a. Claire Bloom, Richard Johnson, Yolande Donlan en Cyril Cusack.

Capabele cast opgezadeld met een verhaaltje over een dokter (Johnson) en zijn vrouw (Bloom) die samen opnieuw de liefde vinden, terwijl ze strijden tegen een pokkenepidemie die is uitgebroken in hun woonplaats.

Waltz Of The Toreadors

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van John Guillermin. Met o.a. Peter Sellers, Dany Robin en Cyril Cusack.

Capabele cast opgezadeld met een verhaaltje over een dokter (Johnson) en zijn vrouw (Bloom) die samen opnieuw de liefde vinden, terwijl ze strijden tegen een pokkenepidemie die is uitgebroken in hun woonplaats.

I Thank a Fool

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Robert Stevens. Met o.a. Susan Hayward, Peter Finch, Diane Cilento, Cyril Cusack en Kieron Moore.

Een druilerig, vergezocht verhaal over Hayward die anderhalf jaar in de gevangenis doorbrengt voor euthanasie en dan te maken krijgt met advocaat Finch die haar aanklaagde; met bizarre resultaten.

Johnny Nobody

1961 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1961. Misdaad van Nigel Patrick. Met o.a. Nigel Patrick, Yvonne Mitchell, Aldo Ray, William Bendix en Cyril Cusack.

Een Ierse priester verdenkt de moordenaar als een dronken schrijver is vermoord. Een ongewone inhoud waarin religieuze aspecten de boventoon voeren. Kleine aardige thriller.

A Terrible Beauty

1960 | Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1960. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Robert Mitchum, Anne Heywood, Dan O'Herlihy, Cyril Cusack en Richard Harris.

Een verhaal over de Ierse Revolutie met af en toe wat actie, waarin Dermot O`Neill (Mitchum) tegen zijn wil bij de zaak betrokken raakt. Scenario van Robert Wright Campbell naar een roman van Arthur Roth. Camerawerk van Stephen Dade.

Shake Hands with the Devil

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Anderson. Met o.a. James Cagney, Don Murray, Dana Wynter, Glynis Johns en Michael Redgrave.

Een aangrijpend drama in het door oorlog verscheurde Ierland rond 1920, waarin een Amerikaanse student buiten schot tracht te blijven, maar door omstandigheden bij een opstandelingenleger terechtkomt, dat geleid wordt door de wilskrachtige Cagney. Mooi op locatie verfilmd. Scenario van Ivan Goff, Ben Roberts en Marian Thompson naar een roman van Reardon Connor. Camerawerk van Erwin Hillier.

Floods of Fear

1959 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Avonturenfilm van Charles Crichton. Met o.a. Howard Keel, Anne Heywood, Cyril Cusack, Harry H. Corbett en John Crawford.

Adequaat drama over gevangene Keel die zich schuilhoudt en die heroïsche daden verricht tijdens een overstroming. Hij kan ook nog aantonen dat hij onschuldig is en verovert een meisje. Cusack is opmerkelijk venijnig als klein boefje.

Gideon's Day

1958 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1958. Misdaad van John Ford. Met o.a. Jack Hawkins, Dianne Foster, Cyril Cusack, Andrew Ray en James Hayter.

Een typische dag in het leven van een Scotland-Yard-inspecteur; Hawkins doet het aardig, maar de film is ongelooflijk saai. Een verrassende flop van regisseur Ford. In Amerika uitgebracht onder de titel GIDEON OF SCOTLAND YARD.

The Rising of the Moon

1957 | Drama

Ierland 1957. Drama van John Ford. Met o.a. Tyrone Power, Cyril Cusack, Maureen Connell, Noel Purcell en Frank Lawton.

Een drietal gekruide verhalen over het Ierse leven: 'Majesty of the Law', 'A Minute's Wait' en '1921'

Miracle in Soho

1957 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Romantiek van Julian Amyes. Met o.a. John Gregson, Belinda Lee, Cyril Cusack, Peter Illing en Rosalie Crutchley.

Een wegwerker die achter de vrouwen aanzit gaat terug naar de straat in Soho waar de vrouw woont die van hem houdt (Italiaanse barmeid Lee, de mooie sexy Engelse star die later zou schitteren in Franse, Duitse en Italiaanse films), als een hoofd- waterleiding breekt. Het script van Emeric Pressburger mist de kundige hand van Michael Powell, de man die dikwijls met hem samenwerkte. Een rudimentair verhaaltje gedraaid in weinig overtuigende straatscènes met matte en/of praatzieke personages. Het verborgen religieuze thema is weinig overtuigend.

Ill Met by Moonlight

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1957. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Dirk Bogarde, Marius Goring, David Oxley, Cyril Cusack en Michael Gough.

Laatste productie van The Archers (door Powell & Pressburger opgerichte film'studio') is een bovenmodale, zij het voor hun doen teleurstellende oorlogsfilm over leden van de Kretenzische Force 133 - een verzetsorganisatie bestaande uit Britse officieren en plaatselijke guerrillero's - die er anno 1944 in slagen om een beruchte Duitse generaal te ontvoeren. De dialogen zijn hier en daar niet onaardig. 'I understand that your plan is to take me to Cairo.' 'Yes sir - field-marshall Rommel didn't make it, but you will.' Wat overigens nog staat te bezien. Muziek: Mikis Theodorakis.

The Spanish Gardener

1956 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1956. Romantiek van Philip Leacock. Met o.a. Dirk Bogarde, Maureen Swanson, Jon Whiteley, Cyril Cusack en Bernard Lee.

Als een tuinier bevriend raakt met de jonge zoon van zijn werkgever, een diplomaat, wordt de laatste jaloers op deze relatie. Een intelligente en prachtig gefilmde bewerking van A.J. Cronins roman.

Jacqueline

1956 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. John Gregson, Kathleen Ryan, Jacqueline Ryan, Noel Purcell en Cyril Cusack.

Een pakkend drama over een lief Iers meisje en hoe ze haar dronken vader helpt om werk te vinden. Heel erg warm.

Drama Classics: The Thoroughbred

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Harold Huth. Met o.a. Eunice Gayson, Cyril Cusack, Joseph Tomelty, Tony Quin en Michael Ripper.

Eens was Fairbanks de bekendste paardenkweker van Ierland, maar door een brand is hij alles verloren. Nu leeft hij van het raadgeven aan aspirant-gokkers en andere, niet steeds even eerlijke, zaakjes. Hij wordt door een kweker omgekocht om een Amerikaanse klant ervan te verzekeren dat het paard dat hij koopt een volbloed is. Tot zijn grote verbazing is deze klant een mooie vrouw, Gayson, die het paard wil opleiden voor races, ten einde de droom van haar vader te realiseren. Wanneer Gayson het bedrog ontdekt eist ze dat Fairbanks het paard traint. Ondertussen wordt deze gechanteerd door een bookmaker om de nationale race te saboteren. Een knap gespeeld drama over de corruptie in de wereld van de paardenwedrennen. Fairbanks is in goede vorm als de gladde nietsnut, die uiteindelijk zowel wint als verliest. Kent Donne schreef het scenario, met Cedric Williams aan de camera. Geproduceerd in Ierland door Lance Comfort.

Passage Home

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Peter Finch, Anthony Steel, Diane Cilento, Cyril Cusack en Geoffrey Keen.

Finch speelt een drankzuchtige, strenge kapitein van een koopvaardijschip, die zich verder stipt aan de regels houdt. Hij moet het hoofd bieden aan stormen en aan Cilento, een bekoorlijke Zuidamerikaanse passagiere. Gesitueerd rond 1935. Een te voor de handliggend melodrama naar de roman van Richard Armstrong en één van de belangrijkere films uit de Rankstudio's in de periode 1950-1960.

Saadia

1953 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Albert Lewin. Met o.a. Cornel Wilde, Mel Ferrer, Rita Gam, Cyril Cusack en Richard Johnson.

Deze film schiet naast de roos. Een intellectueel verhaal over een moderne Marokkaanse heerser en een arts die naar de hand dingt van een bijgelovig inheems dansmeisje. Scenario van Francis d'Autheville.

The Blue Veil

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Jane Wyman, Charles Laughton, Joan Blondell, Richard Carlson en Agnes Moorehead.

Wyman is een zichzelf opofferend kindermeisje wier levensverhaal te boek gesteld wordt met dooreen gevlochten episodes over haar werken bij verschillende families.

Soldiers Three

1951 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1951. Actiefilm van Tay Garnett. Met o.a. Stewart Granger, Walter Pidgeon, David Niven, Cyril Cusack en Greta Gynt.

Een overdadig avonturendrama met een lichte toets; een onofficiële nieuwe versie van GUNGA DIN met drie soldaten die afwisselend met elkaar bevriend zijn tijdens gevechten in India in de vorige eeuw.

The Wild Heart

1950 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1950. Drama van Emeric Pressburger en Michael Powell. Met o.a. Edward Chapman, Sybil Thorndike, David Farrar, Jennifer Jones en George Cole.

Een overdadig avonturendrama met een lichte toets; een onofficiële nieuwe versie van GUNGA DIN met drie soldaten die afwisselend met elkaar bevriend zijn tijdens gevechten in India in de vorige eeuw.

The Elusive Pimpernel

1950 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1950. Komedie van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. David Niven, Margaret Leighton, Cyril Cusack, Jack Hawkins en Arlette Marchal.

Uitbundige avonturenfilm naar de legende van de Scarlet Pimpernel (opgepend door Barones Orczy), de Engelse snob die in het geheim Franse aristocraten redde van de guillotine tijdens de Terreur na de Franse Revolutie. David Niven blijkt een goede keus voor de dualistische Brit die met gevaar voor eigen leven de Fransozen het Kanaal overzet. Cyril Cusack is de man die hem probeert te ontmaskeren middels chantage van zijn verveelde echtgenote. Oorspronkelijk gefilmd als musical maar uitgebracht zonder de zangnummers.

The Small Back Room

1949 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1949. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Kathleen Byron, David Farrar, Jack Hawkins, Milton Rosmer en Anthony Bushell.

Sammy Rice is een uitstekende wetenschapper, in dienst van het leger die tijdens WO II hun steentje bijdragen in de strijd tegen de nazi’s. Maar Sammy mist een voet en heeft een prothese die hem veel pijn bezorgt, dat leidt nogal af. Pillen van de dokter helpen niet, whisky wel, maar ja... Zijn vriendin Susan probeert hem tegen zichzelf te beschermen. Dat valt niet mee. Fraaie film van het fameuze duo Powell en Pressburger, die na het prachtige The Red Shoes (1948) weer in zwart-wit werkten. Sterk drama met mooie film noir fotografie, een hallucinante sequentie met een enorme fles whisky en een spannende ontknoping.

The Blue Lagoon

1949 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1949. Romantiek van Frank Launder. Met o.a. Jean Simmons, Donald Houston, Noel Purcell, Cyril Cusack en Maurice Denham.

Idyllische romance tussen Simmons en Houston die na een scheepsramp op een tropisch eiland terecht zijn gekomen en als ze wat volwassener reageren verliefd op elkaar worden. Langzaam van tempo, maar verfrissend. Opnieuw gemaakt - en wat erotischer - in 1980 met Brooke Shields.

All Over the Town

1949 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Derek Twist. Met o.a. Norman Wooland, Sarah Churchill, Fabia Drake, Cyril Cusack en James Hayter.

Twee journalisten blazen nieuw leven in een plaatselijke Engelse krant door lokale corruptie aan de kaak te stellen. Een frisse, aangename romantische komedie met de schitterende Drake goed in vorm.

Once a Jolly Swagman

1948 | Sportfilm

Verenigd Koninkrijk 1948. Sportfilm van Jack Lee. Met o.a. Dirk Bogarde, Renée Asherson, Bonar Colleano, Bill Owen en Cyril Cusack.

Fabrieksarbeider Bogarde wordt autocoureur maar door zijn oorlogservaringen wordt hij wat minder verwaand. Behoorlijk sportdrama zonder veel bijbedoelingen. Gebaseerd op roman van Montagu Slater.

Gone to Earth

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Jennifer Jones, David Farrar, Cyril Cusack, Sybil Thorndike en Edward Chapman.

Een verward verhaal over een zeer bijgelovig, nogal vreemd meisje uit Wales dat rond 1900 trouwt met de stijve dominee, maar zich later tot de plaatselijke (en veel aantrekkelijkere) rechter voelt aangetrokken. Prachtige kleurenfotografie. De Amerikaanse versie heet: THE WILD HEART is opnieuw gemonteerd tot 82m en daardoor niet duidelijker! Naar de roman van Mary Webb.

Esther Waters

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Peter Proud. Met o.a. Dirk Bogarde, Fay Compton, Kathleen Ryan, Cyril Cusack en Mary Clare.

Goed geconstrueerd verhaal rondom de snaakse Bogarde en zijn betrekkingen met de lieve tantetjes die de renbaan frequenteren. Speelt in het 19e-eeuwse Engeland. De film verwordt tot een damesdrama over het sombere huwelijksleven, wat het goede begin duchtig naar beneden haalt.

Esther Waters

1948 |

1948. Ian Dalrymple. Met o.a. Cyril Cusack, Fay Compton, Ivor Barnard, Kathleen Ryan en Dirk Bogarde.

Goed geconstrueerd verhaal rondom de snaakse Bogarde en zijn betrekkingen met de lieve tantetjes die de renbaan frequenteren. Speelt in het 19e-eeuwse Engeland. De film verwordt tot een damesdrama over het sombere huwelijksleven, wat het goede begin duchtig naar beneden haalt.

Odd Man Out

1947 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Thriller van Carol Reed. Met o.a. James Mason, Kathleen Ryan, Robert Newton, F.J. McCormick en Dan O'Herlihy.

Gebaseerd op de roman van F.L. Green. Na een spectaculaire roofoverval wordt de zwaar verwonde Ierse rebellenleider Johnny McQueen (Mason) opgejaagd door vriend en vijand tegen het grimmige decor van nachtelijk Belfast. Regisseur Carol Reed (1906-1976), de maker van The Third Man (1949), was behept met een scherp oog voor detail, sfeer en spanningsopbouw. Zo ook zijn doorbraakfilm Odd Man Out, een Britse klassieker. Tergend spannend tot de één na laatste scène. Regisseur Robert Alan Arthur draaide een 'gemoderniseerde' versie die in de VS speelde tijdens de rassenrellen van de jaren '60.