Buck Henry: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 30 films gevonden.

Town & Country

2001 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2001. Romantische komedie van Peter Chelsom. Met o.a. Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn, Garry Shandling en Nastassja Kinski.

Het huwelijk van architect Porter (Beatty) en ontwerpster Ellie Stoddard (Keaton) zit na 25 jaar wat in het slop. Ze zijn bevriend met antiekhandelaar Griffin en diens vrouw Mona, maar ook in dat huwelijk loopt niet alles op rolletjes. De heren hebben wat moeite met monogamie, misschien omdat ze nog goed in de markt liggen, onder andere bij een fraaie celliste (Kinski) en een rijke erfgename (MacDowell). Grote namen genoeg in deze romcom, maar het wil maar niet leuk worden. Razzie voor Charlton Heston in een bijrol als wapengek.

Breakfast of Champions

1999 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van Alan Rudolph. Met o.a. Bruce Willis, Albert Finney, Nick Nolte, Barbara Hershey en Glenne Headley.

Niks is echt in Breakfast of Champions, behalve doorgeslagen kapitalisme en benepen hypocrisie. Zo schreef Kurt Vonnegut zijn boek, zo wilde Rudolph het al vanaf de jaren zeventig verfilmen. Om de gekte van alle mensen te benadrukken doorspekt Rudolph zijn zwartgallige komedie met allerlei mooie visuele trucjes, zoals golvend asfalt. Extra leuk is het feit dat zoveel geslaagde acteurs rondlopen in dit zotte trompe l'oeil-universum. Willis is Dwayne, de kalende autoverkoper en ereburger van het fictieve Midland City. De waan van de dag, waarin werknemers hem groeten met Dwayne-maskers op, begint voor Dwayne steeds meer buiten de werkelijkheid te treden. Derderangs-schrijver Kilgore Trout moet Dwayne redden. Nolte in dameslingerie zal u in uw dromen achtervolgen.

The Real Blonde

1997 | Komedie, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1997. Komedie van Tom DiCillo. Met o.a. Matthew Modine, Catherine Keener, Daryl Hannah, Maxwell Caulfield en Elizabeth Berkley.

Meisje in bed tegen haar vriendje: 'Vind je mijn ogen leuk, mijn lichaam... mijn haar?' Alles vindt hij leuk, maar bij het haar valt hij stil. Hij is tenslotte op zoek naar een échte blondine. Tom DiCillo, die drie jaar geleden scoorde met het bitterkomische Living in Oblivion, schetst een satirisch portret van een groep hippe New Yorkers die allemaal op zoek zijn naar perfectie. De idealistische Joe (Modine) bijvoorbeeld, die samen met zijn vriendinnetje Mary (Keener) de spil vormt van het verhaal, probeert al negen jaar aan de bak te komen als acteur en oefent tot in het oneindige een scène uit Death of Salesman. DiCillo's humor balanceert hier tussen subtiel grappig en ronduit flauw. Bovendien toont hij zoveel karakters (sommige gespeeld door prachtige acteurs), dat het moeilijk is je betrokken te voelen bij wat hen bezielt. Maar de gebeurtenissen kabbelen zo aangenaam voort dat dat gevoel van afstandelijkheid uiteindelijk verdwijnt.

To Die For

1995 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Komedie van Gus Van Sant. Met o.a. Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix, Casey Affleck en Illeana Douglas.

'I would die for your love,' schrijft de Italiaans-Amerikaanse Larry aan zijn vlekkeloze vrouw Suzanne, en zo geschiedt. Suzanne zou haar leven geven om televisieberoemdheid te worden en Larry stond haar tv-carrière in de weg, dus moest zijn romantisch bedoelde briefje wat haar betreft werkelijkheid worden. Althans, dit vermoedt de kijker als To Die For op humoristische, semi-documentaire wijze de opmaat naar de moord op Larry uit de doeken doet. Nakaartend over Larry leren we aan de hand van een interview met zijn zus, een talkshow met de vier ouders, en een zelfportret op video van Suzanne, hoe onmenselijk ambitieus en rücksichtslos Suzanne te werk ging om maar beroemd te worden.

Kurt Vonnegut's Harrison Bergeron

1995 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1995. Sciencefiction van Bruce Pittman. Met o.a. Sean Astin, Miranda DePencier, Christopher Plummer, Buck Henry en Howie Mandel.

De handeling vindt plaats in het jaar 2053 in Amerika, waar middelmatigheid het toverwoord is. De inwoners (van de V.S.) zijn verplicht metalen hoofdbanden te dragen, waarmee ze electronische impulsen kunnen opvangen die de zenuwcellen informatie kunnen doorgeven, en verlammen. In deze maatschappij worden studenten die gemiddelde cijfers behalen, beloond en zij die hoge cijfers scoren, gestraft.

Grumpy Old Men

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Donald Petrie. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, Ann-Margret, Burgess Meredith en Daryl Hannah.

'Good morning, dickhead.' 'Hello, moron.' Max (Matthau) en John (Lemmon) voeren al vijftig jaar koude oorlog in onder-nul Minnesota. Eerst waren ze jeugdvrienden, maar ze geven elkaar al zó lang geen duimbreed toe, dat geen van twee nog weet waarom. De vete gaat zo z'n onschadelijke gangetje, tot Ariel (Ann-Margret) in het dorp komt wonen. Beide oudere heren vallen voor de vrije en spontane oudere vrouw en dat doet de rivaliteit flink oplaaien. Uitstekende komedie, vooral door de moeiteloze samenwerking tussen Walter Matthau en Jack Lemmon. Twee jaar later opgevolgd door Grumpier Old Men.

The Linguini Incident

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Richard Shepard en Richard Sheperd. Met o.a. Rosanna Arquette, David Bowie, Eszter Balint, Viveca Lindfors en Marlee Matlin.

Flauwe klucht met serveerster Arquette (die een aardige rol weggeeft, maar dat redt de film niet). Ze werkt in een chic restaurant. Ze droomt ervan de vrouwelijke Houdini te worden. Ze heeft vijfduizend dollar nodig, om de gewezen trouwring van Mrs. Houdini te kopen. Britse barkeeper Bowie (die niet bij zijn rol past) houdt van wedden, en verblijft illegaal in de V.S. Hij lonkt naar cassi[KA2]ere Matlin, want als hij met haar trouwt, krijgt hij een verblijfsvergunning. Hiervoor heeft hij zo`n tienduizend groene bankbiljetten nodig. Arquette`s beste vriendin Balint wil wel een handje helpen. Het trio besluit dit geld maar van het restaurant te stelen door een overval te simuleren. Dat slaagt. Bowie had een weddenschap afgesloten met eigenaar Gregory, (die de hele zaak door had) en met compagnon Henry dat hij met een van de serveersters zal gaan trouwen. Arquette weet te ontsnappen uit een zak waarin ze geketend zit, ondergedompeld in het grote aquarium; geheel in de trant van de grote goochelaar. De film is een statisch geheel omdat de handeling zich min of meer op één plaats afspeelt. Met de opnames was men in 1990 begonnen, de film was in 1991 voltooid, maar bleef ruim een jaar op de plank liggen om daarna heel kort in de zalen op te duiken en weer pijlsnel te verdwijnen. De cameo's van Iman en Julian Lennon slaan als een tang op een varken. Het scenario is van regisseur Shepard en Tamar Brott. Achter de camera stond Robert Yeoman.

Tales From The Crypt: Beauty Rest

1992 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1992. Horror van Stephen Hopkins. Met o.a. Mimi Rogers, Jennifer Rubin, Kathy Ireland, Buck Henry en Robert Trebor.

Ouderwordende mannequin Helen (Rogers) is stinkend jaloers op haar knappe kamergenote Joyce (Ireland). Alles wat Joyce doet, lukt. Bij Helen loopt alles altijd in het honderd. Joyce gaat deelnemen aan een schoonheidswedstrijd en Helen weet nu al dat ze zal winnen. Door een ongelukje komt Joyce om het leven en Helen neemt haar plaats in dankzij een aanbevelingsbrief. Ze beseft niet dat ze de woorden (uit de brief) van George (Henry) dat men uitsluitend belangstelling heeft voor wat er in haar zit, letterlijk had moeten nemen. Een dol, duivels griezelverhaal, dat dankzij Henry razendsnel voorbijschiet. Het slot van de film is niet bepaald smakelijk. Het scenario is van Donald Longtooth. Het camerawerk is van Rick Bota. Aflevering 5 van het vierde seizoen, nummer 43 van 93. Dolby Surround.

Keep The Change

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Andy Tennant. Met o.a. Lolita Davidovich, Jack Palance, Buck Henry, Rachel Ticotin en Fred Dalton Thompson.

Kunstschilder Peterson zit zonder inspiratie en zonder geld. Hij laat zijn vriendin Ticotin in de steek en trekt naar zijn ranch in Deadrock, Montana, die wordt gerund door zijn oom Henry en tante Smith. De hele streek wordt gedomineerd door grootgrondbezitter Palance, op wiens dochter Davidovich hij destijds verliefd was. Nu blijkt dat zij ondertussen gehuwd is met zijn aartsvijand Thompson. Deze zoektocht naar het verleden zorgt voor heel wat spanningen. Een typisch western-scenario, dat zich wel afspeelt rond 1990. Uitstekend spel, ook in de bijrollen van dronkaard Henry en machtswellusteling Palance. Spannend, dramatisch scenario van John Miglis, gebaseerd op de roman van Thomas McGuane. Aan het einde wordt de 'moderne kunst' op onvergetelijke wijze gerelativeerd. Knappe fotografie van Mark Irwin.

The Republic Pictures Story

1991 | Documentaire

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Len Morris. Met o.a. Gene Autry, Roy Rogers, Dale Evans, George Sidney en William Witney.

Een gedetailleerd overzicht van wat de Amerikaanse studio Republic Pictures draaide vanaf de oprichting in 1935 tot de voorlopige sluiting in 1959. Onder leiding van Herbert J. Yates, die in 1935 de oude Mack Sennett-studio`s opkocht, groeide Republic van kleine onafhankelijke studio uit tot een van de belangrijkste leveranciers van familiefilms, gemaakt voor een laag tot medium budget. De film is opgevat in verschillende hoofdstukken: de serials, de zingende cowboys (met Gene Autry en Roy Rogers), achter de schermen, een portret van Vera Ralston (vrouw van Yates), de grote componisten, Republic tijdens de oorlog, John Wayne (die 22 films maakte onder hun banier) en het verval van de studio. Er wordt geen gewag gemaakt van de legendarische ruzies tussen Wayne en Ralston of John Ford en Yates, die er beiden op uitdraaiden dat de acteur en de regisseur weigerden om nog langer films te maken bij Republic. Enkele nog overlevende acteurs, regisseurs en componisten van de studio leveren randcommentaar. In 1989 werd de adelaar van Republic nieuw leven ingeblazen voor de productie van films en tv-reeksen. Research is van Jack Mathis en Len Morris en Petra Lent monteerden het geheel. Georgia Morris schreef het scenario. Commentaar wordt ingesproken door Ed Herlihy en Alicia Weber tekende voor de fotografie.

Defending Your Life

1991 | Komedie, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Komedie van Albert Brooks. Met o.a. Albert Brooks, Meryl Streep, Rip Torn, Lee Grant en Buck Henry.

Brooks schreef, regisseerde en speelt de hoofdrol in deze bizarre tragikomedie waarin hij meteen met zijn showroomfrisse BMW in een autobus terecht komt en sterft. Hij belandt na zijn dood (met de tram!) in een soort Laatste Oordeel Stad waar zal beslist worden over zijn verdere toekomst in het hiernamaals. Grant is zijn openbare aanklager, Torn zijn verdediger. Maar nog belangrijker voor hem is Streep, zijn droomvrouw, de liefde van zijn leven, maar zij zijn beiden dood... De humor is te sporadisch voor een meesterwerk.

Rude Awakening

1989 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Aaron Russo en David Greenwalt. Met o.a. David Greenwalt, Cheech Marin, Eric Roberts, Julie Hagerty en Robert Carradine.

Cheech en Roberts stralen onvoldoende uit om er een komisch duo van te maken. Vandaar het gebrek aan vitaliteit van deze politieke klucht over een stel idiote langharige hippies uit de jaren 1960-70 die na twintig jaar in een commune in Centraal- Amerika te hebben geleefd, opgebrand terugkeren naar New York. Henry zorgt voor het enige karige vermaak in de scène waarin hij zelf meedoet.

American Roulette

1988 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1988. Thriller van Maurice Hatton. Met o.a. Andy Garcia, Kitty Aldridge, Robert Stephens, Al Matthews en Susannah York.

Garcia, een Zuidamerikaanse president in ballingschap, heeft zich in Londen gevestigd, waar hij via de tv zijn politieke mening geeft en zo het verzet leidt tegen de militaire junta die de macht heeft overgenomen. Een doodseskader wordt uitgezonden om hem te vermoorden, en wanneer hij wordt gekidnapt, schakelt zijn vriendin Kate (Aldridge) de Britse geheime dienst in. Verwarde politieke thriller, die de kijker geen ogenblik in spanning kan brengen. Wie dit scenario vol gaten en sprongen van regisseur Hatton kan volgen, heeft recht op een prijs. Alleen de vlucht van Garcia in de Londense metro brengt wat opwinding, al kom je niet te weten voor wie hij nu eigenlijk op de loop is. Tony Imi schoot mooie beelden van Londen.

Aria

1987 | Muziek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Muziek van Robert Altman, Bruce Beresford, Bill Bryden, Jean-Luc Godard en Derek Jarman. Met o.a. John Hurt, Theresa Russell, Nicola Swain, Marion Peterson en Valerie Allain.

Tien regisseurs kregen, met gemengd resultaat, de gelegenheid hun favoriete operastukken van beelden te voorzien. Ken Russell maakte een eervolle, exotische interpretatie van Puccini en het fragment van Julien Temple met Buck Henry is komisch. Godard draaide echter een verschrikkelijke scène in een sportschool. Camerawerk o.a. Harvey Harrison, Gale Tattersall.

Protocol

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Goldie Hawn, Chris Sarandon, Richard Romanus, Andre Gregory en Gail Strickland.

Toevalligerwijs verijdelt Hawn een aanslag op de emir van Othar (Romanus), die naar Amerika was gekomen voor een officieel bezoek. Door haar spontane en naïeve reactie staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt haar een baan aangeboden, maar de emir, sterk onder de indruk van haar verschijning, wil haar wel aan zijn harem toevoegen. Flauwe komedie waarbij zelfs Hawn het moeilijk heeft om tot het einde overeind te blijven. Het operette-gegeven kan onmogelijk nog een modern publiek aanspreken. Buck Henry baseerde zijn scenario op een verhaal van Charles Shyer, Nancy Meyers en Harvey Miller, maar het mist de punch-lines die we van Henry gewend zijn. William A. Fraker vertaalde het in beelden en Basil Poledouris schreef er een leuke score bij.

Eating Raoul

1982 | Misdaad

Verenigde Staten 1982. Misdaad van Paul Bartel. Met o.a. Paul Bartel, Mary Woronov, Richard Beltran, Susan Saiger en Buck Henry.

Een heerlijke zwarte komedie: The Blands lijken een superkeurig echtpaar (hij: een vouw in zijn onderbroek; zij: houdt haar hand voor d'r mond als ze een wind laat), die rijke 'vrijgezellen' die uit zijn op een avontuurtje hun flat binnenlokken en ze vervolgens afslachten. Zo bereiken ze twee doelen: er zijn minder viezeriken op de wereld en zij spekken hun spaarpot om uiteindelijk het restaurant van hun dromen te kunnen beginnen. Een beetje langdradig soms, maar in het geheel een knappe, oorspronkelijke en vrolijke satire. Paragon heeft een prachtig aandeel in deze rolprent als de eigenaar van een seksshop. Vervolg: BLIND AMBITION.

Gloria

1980 | Drama, Misdaad, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1980. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, Buck Henry, John Adames, Julie Carmen en Lupe Guarnica.

Een boekhouder die voor de maffia werkt is van plan als getuige op te treden voor de FBI. Hij beseft dat hij in levensgevaar verkeert, want hij stuurt zijn zes-jarige zoontje met de bezwarende boekhouding naar buurvrouw Rowlands. Met de maffia op de hielen duikt Rowlands onder. Tussen haar en de jongen ontstaat een hechte band en ze zal ijskoud leren doden om hem te redden. Meeslepend psychologisch portret van een vrouw die door omstandigheden gedwongen wordt gewelddadig te zijn, terwijl ze een tederheid ontwikkelt voor het kind. Cassavetes, die tevens het scenario schreef, bespeelt moeiteloos het hele klavier van de film noir. Fred Schuler was verantwoordelijk voor de fotografie.

First Family

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Buck Henry. Met o.a. Bob Newhart, Gilda Radner, Madeline Kahn, Richard Benjamin en Bob Dishy.

Omdat de favoriete presidentskandidaat drie dagen voor de verkiezingen verongelukte, werd inderhaast Newhart gekozen om die functie te vervullen. Na een jaar in het Witte Huis heeft hij zich door zijn ijver en zijn kennis van het politieke en administratieve labyrinth opgewerkt tot een algemeen gewaardeerd staatsleider. Op persoonlijk vlak echter verloopt het minder gesmeerd. Leuke parodie op het beroeps- en privé-leven van Amerika's 'eerste familie', met uitstekende prestaties van Newhart als de president, Kahn als zijn bemoeizuchtige vrouw en Radner als hun manzieke dochter. Henry's scenario is niet over de hele lijn geslaagd, maar bevat toch een aantal verrassend plezierige momenten. Camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Strong Medicine

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Richard Foreman. Met o.a. Kate Mannheim, Scotty Snyder, Bill Raymond, Harry Roskolenko en Ron Vawter.

Een afwisselend fascinerend, vervelend en surrealistisch verslag van de verschillende activiteiten en avonturen van een gekke, manische, eccentrieke vrouw. Foreman is een baanbrekende toneelregisseur; eigenlijk is het een film die men moet leren waarderen.

Old Boyfriends

1979 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1979. Komedie van Joan Tewkesbury. Met o.a. Talia Shire, Richard Jordan, Keith Carradine, John Belushi en John Houseman.

Pijnlijk prutswerk naar een intrigerend concept van een vrouw die vroegere minnaars opzoekt in een poging haar verleden te analyseren. Een te zware rol voor Shire, en Belushi wordt totaal verwaarloosd. Tewkesbury leerde het vak als assistent van Robert Aldrich en schreef scenario`s voor bekende films zoals THIEVES LIKE US (1973) en NASHVILLE (1975).

Heaven Can Wait

1978 | Komedie, Sportfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1978. Komedie van Warren Beatty en Buck Henry. Met o.a. Warren Beatty, Julie Christie, Jack Warden, Dyan Cannon en Charles Grodin.

Baseball-speler Beatty komt door een ongeval om het leven. Zijn dood is echter een vergissing van zijn beschermengel Mason en diens assistent Henry. Beatty moet terug naar de aarde, maar ondertussen is zijn lichaam reeds gecremeerd. Mason zit erg met deze zaak in zijn maag. Hij moet een ander lichaam zoeken en de keuze is zeer beperkt. Uiteindelijk vinden ze een excentrieke miljonair, die net door zijn vrouw en haar minnaar wordt vermoord. Ouderwetse, maar vinnig gerealiseerde komedie met heel wat verbale en visuele gags. Remake van HERE COMES MR. JORDAN (1941). Het toneelstuk van Harry Segall werd ditmaal bewerkt door Beatty en Elaine May tot een onderhoudend scenario, waar echter nooit echt vaart in komt. William A. Fraker tekende voor de fotografie.

The Man Who Fell to Earth

1976 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1976. Sciencefiction van Nicolas Roeg. Met o.a. David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, Buck Henry en Bernie Casey.

Popicoon Bowie speelt een buitenaards wezen wiens thuisplaneet opdroogt. Hij gaat naar de aarde omdat hier natuurlijk volop water te vinden is. Hij vermomt zich als mens en gebruikt zijn buitenaardse technologie om een succesvol ondernemer te worden. Het geld heeft hij nodig om een ruimtebasis te bouwen voor zijn retourvlucht. Ondertussen wordt hij verliefd op een mensenmeisje. Met Performance, Walkabout en Don't Look Now had Roeg in de eerste helft van de jaren zeventig een creatieve bloeiperiode. Ook The Man Who Fell to Earth is bijzonder origineel en bovendien prachtig om te zien.

The Day of the Dolphin

1973 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1973. Thriller van Mike Nichols. Met o.a. George C. Scott, Trish Van Devere, Paul Sorvino, Fritz Weaver en Jon Korkes.

Groots opgezette miskleun over geleerde Scott, zijn afgerichte dolfijnen en een moordcomplot. Verspilling van veel talent. Scenario van Buck Henry naar de roman van Robert Merle. Achter de camera stond William Fraker.

What's Up, Doc?

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Barbra Streisand, Ryan O'Neal, Kenneth Mars, Austin Pendleton en Madeline Kahn.

Excentrieke Streisand loopt de niet minder vreemde jongeman O'Neal tegen het lijf. Ze krijgen allerlei problemen met vier identieke koffers. Het verhaal van de film is eigenlijk onbelangrijk, maar de chaos die erin getoond wordt, kent geen grenzen: auto's worden in elkaar geramd tijdens woeste achtervolgingen, ruiten worden aan diggelen gereden, vuilnisbakken worden omgekeerd enz. enz. De rolverdeling is fantastisch.

Taking Off

1971 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1971. Drama van Milos Forman. Met o.a. Lynn Carlin, Buck Henry, Linnea Heacock, Audra Lindley en Paul Benedict.

Een overrompelend grappige kijk op de Amerikaanse manier van leven gezien vanuit twee generaties met een weggelopen meisje (Heacock) als middelpunt, dat haar ouders (Carlin, Henry) geheel nieuwe ervaringen bezorgt. Carly Simon speelt mee als zangeresje op een auditie.

Is There Sex After Death?

1971 |

Verenigde Staten 1971. James Abel, Alan Abel en Jeanne Abel. Met o.a. Buck Henry, Alan Abel, Marshall Efron, Holly Woodlawn en Earle Doud.

Een grove, maar grappige satire op pornofilms. De vermaarde grappenmaker Abel (die deze film, samen met zijn vrouw, produceerde en schreef) speelt een reizende seksuoloog; Efron is lachwekkend als pornoregisseur.

Catch-22

1970 | Komedie, Oorlogsfilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1970. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Alan Arkin, Martin Balsam, Richard Benjamin, Arthur Garfunkel en Jack Gilford.

1944. Een Amerikaans bommeneskader is gelegerd te Pianosa, ergens aan de Middellandse Zeekust. Een officier weigert nog langer te vliegen omdat de angst hem bekruipt. Angst is geen geldige reden om uit het leger ontslagen te worden. Volgens artikel 22 komen alleen geesteszieken hiervoor in aanmerking. Wie hiervan gebruik wil maken moet zelf het formulier invullen en verklaren dat hij gek is. Wie daartoe in staat is, beschikt echter nog over voldoende verstandelijke vermogens. De schitterende satirische roman van Joseph Heller is, zoals Nichols bewijst, eigenlijk onverfilmbaar. Het scenario van Buck Henry is te fragmentarisch en te overladen om onderhoudend te blijven, ondanks een fantastische cast. Een zwarte komedie in het genre van M*A*S*H, gemaakt met veel meer middelen, maar met veel minder resultaat. Fotografie van David Watkin. Gefilmd in Panavision.

Candy

1968 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1968. Komedie van Christian Marquand. Met o.a. Ewa Aulin, Richard Burton, Marlon Brando, Charles Aznavour en James Coburn.

Seks-satire die wat geforceerd aandoet over een jonge blonde vrouw die onder de indruk raakt van elke man die zij ontmoet. Fraaie gedeelten met leuke momenten en goed spel (vooral van Burton en Astin), maar niet goed genoeg om honderdvijftien minuten lang te blijven kijken. Bewerkt door Buck Henry naar de bestseller van Terry Southern en Mason Hoffenberg.

The Graduate

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross, William Daniels en Murray Hamilton.

Hoffman werd een ster met dit vrolijke portret van de jonge Ben, die valt voor de charmes van Mrs. Robinson (Bancroft), een goede vriendin van zijn ­ouders, en dan verliefd wordt op haar dochter(Ross). De film, destijds innig gekoesterd door jongeren die zich net als het hoofdpersonage afzetten tegen hun burgerlijke ouders, werd een hit en rijk bedeeld met Oscarnominaties. Overigens was de dertigjarige Hoffman in werkelijkheid slechts zes jaar jonger dan Bancroft. Mis niet de schitterende opening, een visueel hoogstandje van cameraman Robert Surtees, en zeker ook niet het inmiddels klassieke ­einde.

The Troublemaker

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Theodore Flicker. Met o.a. Tom Aldredge, Joan Darling, Theodore Flicker, Buck Henry en Godfrey Cambridge.

Een gedateerde komedie over een plattelandsjongen die in Greenwich Village een koffiewinkeltje wil beginnen. Het gegeven is sterk tijdgebonden, maar spel en regie zijn goed.