Yilmaz Güney

Regisseur, Acteur

Yilmaz Güney is regisseur en acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Le Mur

1983 | Drama

Frankrijk 1983. Drama van Yilmaz Güney. Met o.a. Tuncel Kurtiz, Ayse Emel Mesci, Malik Berrichi, Nicolas Hossein en Isabelle Tissandier.

Güney weet waarover hij het heeft wanneer hij het dagelijks leven in een jeugdgevangenis in Ankara beschrijft. Hij heeft zelf zeven jaar achter slot en grendel gezeten voor hij ontsnapte uit een haast onmenselijke wereld. De film is één grote, onverbiddelijke aanklacht om ons te doen inzien dat heel Turkije een enorme gevangenis is. Omdat beslist niet in het land zelf gedraaid kon worden komen de architectuur en begroeiing hier en daar wat te Frans over en worden enkele rollen - waaronder die van de gevangenisdirecteur en het hoofd van de bewaking - door Franse acteurs gespeeld. Dat is nogal hinderlijk en doet enigszins af aan dit sterke en oprechte werk. Ook bekend als DUVAR.

Yol

1982 | Drama

Duitsland/Zwitserland/Turkije 1982. Drama van Yilmaz Güney en Çerif Gören. Met o.a. Tarik Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobano[KA5]glu, [KA10]Serif Sezer en Meral Orhonsoy.

Turkije, begin jaren tachtig. Enkele gedetineerden mogen op verlof, Mehmet Salih, Seyit Ali en Ömer behoren tot de gelukkigen die een weekje de vrijheid mogen proeven. Maar echt leuk wordt het niet: de vrouw van Seyit blijkt inmiddels prostituee te zijn, de familie eist eerwraak. Mehmet moet zich verzoenen met zijn vrouw en Ömer verzeilt in een Turks-Koerdisch conflict. Regisseur Güney was een politieke gevangene tijdens het draaien van Yol, hij liet de regie over aan Gören. Hij vluchtte, ging naar Parijs, monteerde daar de film en kreeg er in Cannes de Gouden Palm voor.

Umut

1970 | Drama

Turkije 1970. Drama van Yilmaz Güney. Met o.a. Yilmaz Güney, Gülsen Alniacik, Tuncel Kurtiz en Osman Alyanak.

De arme koetsier Cabbar wordt door het noodlot geplaagd. Een waarzegger, die hij in zijn wanhoop raadpleegt, belooft hem een schat aan te wijzen. Enkele te breed uitgesponnen scènes halen de vaart er danig uit.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Yilmaz Güney op televisie komt.

Reageer