Yilmaz Güney

Regisseur, Acteur

Yilmaz Güney is regisseur en acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Le Mur

1983 | Drama

Frankrijk 1983. Drama van Yilmaz Güney. Met o.a. Tuncel Kurtiz, Ayse Emel Mesci, Malik Berrichi, Nicolas Hossein en Isabelle Tissandier.

Güney weet waarover hij het heeft wanneer hij het dagelijks leven in een jeugdgevangenis in Ankara beschrijft. Hij heeft zelf zeven jaar achter slot en grendel gezeten voor hij ontsnapte uit een haast onmenselijke wereld. De film is één grote, onverbiddelijke aanklacht om ons te doen inzien dat heel Turkije een enorme gevangenis is. Omdat beslist niet in het land zelf gedraaid kon worden komen de architectuur en begroeiing hier en daar wat te Frans over en worden enkele rollen - waaronder die van de gevangenisdirecteur en het hoofd van de bewaking - door Franse acteurs gespeeld. Dat is nogal hinderlijk en doet enigszins af aan dit sterke en oprechte werk. Ook bekend als DUVAR.

Yol

1982 | Drama

Duitsland/Zwitserland/Turkije 1982. Drama van Yilmaz Güney, Çerif Gören en Yilmaz Guney. Met o.a. Tarik Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobano[KA5]glu, [KA10]Serif Sezer en Meral Orhonsoy.

Als in Turkije na lange tijd het verlofsysteem voor de semi-open gevangenissen weer ingesteld wordt, behoren Yusuf Mevlét, Mehmet Salih, Seyit Ali en Omer tot de gelukkigen die een week verlof krijgen. Hun belevenissen zijn de leidraad voor de film. Hun hoop om even de ellende en vernederingen van de gevangenis te kunnen vergeten. De problemen en teleurstellingen die ze tegenkomen. Hun ervaringen schetsen een beeld van de Turkse samenleving, de drukkende moraal waaronder de inwoners leven en vooral de positie van de Turkse vrouw. Is de vrijheid buiten de gevangenismuren niet net zo beperkt als daarbuiten?

Umut

1970 | Drama

Turkije 1970. Drama van Yilmaz Güney. Met o.a. Yilmaz Güney, Gülsen Alniacik, Tuncel Kurtiz en Osman Alyanak.

De arme koetsier Cabbar wordt door het noodlot geplaagd. Een waarzegger, die hij in zijn wanhoop raadpleegt, belooft hem een schat aan te wijzen. Enkele te breed uitgesponnen scènes halen de vaart er danig uit.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Yilmaz Güney op televisie komt.

Reageer