Gene Feldman is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 15 films gevonden.

Alan Ladd: The True Quiet Man

1998 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Anthony Caruso, Jeff Corey, Edward Dmytryk, Edith Fellows en Mona Freeman.

Door zijn kleine gestalte had Alan Ladd (1913-1964) het niet gemakkelijk om aan de top te komen in Hollywood. Na zijn studies begon hij als uitbater van een hamburgertent. Hij speelde enkele minieme rolletjes, maar ging dan zijn geluk proberen aan de radio. Hier ontmoette hij actrice Sue Carroll, die in hem geloofde en de rest van haar leven wijdde aan zijn carri[KA2]ere, eerst als zijn agent en later als zijn echtgenote. Ze kon voor hem de hoofdrol versieren, naast Veronica Lake, in THIS GUN FOR HIRE (1942) en er was een nieuw droomkoppel geboren op het scherm. Daarna werd hij een van de populairste acteurs van Paramount. Zijn grootste succes was de klassieker SHANE (1953). Eind jaren 1950 begon zijn populariteit te tanen en raakte aan de drank. Na de opnamen van THE CARPETBAGGERS (1964) pleegde hij zelfmoord. Zijn zoon David treedt op als gids doorheen het leven van Alan Ladd, terwijl mensen die met hem gewerkt hebben getuigenissen afleggen. Een uitstekende bio-documentaire met nooit eerder getoond materiaal gekozen uit de home-movies van de Ladds. Montage is van Matthew Ranson, die tevens instond voor de fotografie.

Gary Cooper: The Face of A Hero

1997 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Maria Cooper-Janis, Edward Dmytryk, Jane Greer, Charlton Heston en James Hill.

Gary Cooper (1901-1961) was ongetwijfeld een van de grootste en populairste helden uit de gouden tijd van Hollywood. Hij was een self-made man die nooit toneelschool liep, maar die zich in de jaren 1920 deed opmerken als stuntman, met vooral paardrijden als zijn expertise. Toen hij in 1926 moest invallen voor een acteur die zich terugtrok uit de productie van THE WINNING OF BARBARA WORTH deed hij zich opmerken, om een jaar later met WINGS de gunst van het publiek te winnen. Hij bleef onafgebroken doorwerken tot aan zijn dood. Hij kreeg twee oscars: voor SERGEANT YORK (1942) en HIGH NOON (1953), de film die hem onsterfelijk zou maken. Jarenlang zou hij tussen de top-vijf moneymakers van Hollywood fungeren. In 1961 ontving een uiterst emotionele James Stewart een ere-oscar voor 'Coop' en toen was de wereld ervan overtuigd dat hij niet lang meer te leven had. Gary's dochter Maria Cooper-Janis is de gids doorheen leven en werk van haar vader en toont heel wat zeldzame privé- opnamen. Ze gaat ook zijn buitenechtelijke relatie met Patricia Neal, die hij ontmoette tijdens de opnamen van THE FOUNTAINHEAD, niet uit de weg. Een schitterende hulde aan een legendarische acteur. Matthew Ranson stond in voor de montage en voor de fotografie.

O.J. Simpson

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins en Carole Simpson.

Indertijd een keurig getimede biografie over American football-ster en acteur O.J. Simpson, die op het moment van de eerste uitzending achter de tralies zat in afwachting van de rechtszaak wegens de gruwelijke dubbelmoord op zijn tweede vrouw Nicole Brown Simpson en Roland Goldman in april 1994. Dit profiel van Simpson concentreert zich op zijn tijd als football-speler bij de Buffalo Bills, zijn carri[KA2]ere als reclameboegbeeld voor Hertz en als acteur in films als TOWERING INFERNO (1974), CAPRICORN ONE (1978) en de NAKED GUN-reeks, waarin hij Det. Norberg speelde. THE NAKED GUN 33 1/3: THE FINAL INSULT (1994) van Peter Segal zette voorlopig een punt achter zijn carri[KA2]ere als filmacteur. Hij werd in 1947 geboren als een arm gettokind in San Francisco, werd desondanks een ster, maar viel enigszins van zijn voetstuk door de moordzaak, waarin het temperament achter zijn glimlach duidelijk werd en details over zijn gewelddadige huwelijksleven naar buiten kwamen. De moordzaak wordt pas aan het einde aangestipt en de documentaire is er ook geen voorbode van. Overigens: O.J. werd vrijgesproken en er gingen onmiddellijk stemmen op over klassejustitie. De tegen hem aangespannen civiele procedures zullen door de jaren heen een ridder te voet van hem hebben gemaakt. Presentator is Jack Perkins en het droge commentaar is van Carole Simpson (geen familie).

Vincent Price

1994 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 1994. Biografie van Gene Feldman. Met o.a. Peter Graves, Vincent Price, Joan Rivers, Roger Corman en Tim Lucas.

Een overzicht van de filmcarrière van acteur Vincent Price, vooral bekend om zijn vele, onvergetelijke schurkenrollen. Peter Graves is de presentator van deze onthullende biografie, gelardeerd met fragmenten waarin de acteur commentaar levert op zijn vele uiteenlopende filmrollen en zijn samenwerking met de koning van de B-film, Roger Corman, met wie hij een serie horrorfilms maakte gebaseerd op de verhalen van Edgar Allen Poe. Er worden beelden vertoond uit THE INVISIBLE MAN RETURNS, THE PIT AND THE PENDULUM, SHOCK uit 1946 - zijn doorbraak als vertolker van schurkenrollen met een vleugje wrange humor - en de grote filmhit en inmiddels cultfilm uit 1953, het driedimensionaal gefilmde HOUSE OF WAX. Interessante bijdragen van Corman, acteur Dennis Hopper, comedienne Joan Rivers en filmcriticus Tim Lucas, plus een heel leuk stukje met Johhny Carson uit diens Tonight Show van 1974. Vincent Price was tevens een kunstkenner en een liefhebber van lekker eten en drinken. Doorsnee-regie van Feldman, maar een heel interessant beeld van Vincent Price, waar de filmliefhebber van zal genieten.

Steve McQueen: Man on the Edge

1994 | Biografie, Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1994. Biografie van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins, Neile McQueen Toffel, Hilly Elkins, Karl Malden en Norman Jewison.

Beknopte biografie van Steve McQueen, in zijn tijd de best betaalde en meest populaire filmster. Zijn vader was een rondtrekkende stuntvlieger die zijn moeder in de steek liet. Moeder McQueen stalde de baby tot zijn twaalfde bij haar broer, waarna ze hem weer zelf onder haar hoede nam. Steve haatte zijn stiefvader en raakte regelmatig in moeilijkheden, kwam in een opvoedingsgesticht terecht en begon op zijn zestiende te zwerven. Zijn eerste filmrol dateert uit 1956, een kort optreden in SOMEBODY UP HERE LIKES ME. Hij wordt vervolgens wegens opstandig gedrag weggestuurd uit een toneelstuk, raakt bekend dank zij het tv-programma Wanted Dead Or Alive en is sinds THE MAGNIFICENT SEVEN en THE GREAT ESCAPE definitief een ster. In 1956 trouwt hij met zijn eerste vrouw Neile, bij wie hij in 1968 weggaat, hetgeen uiteindelijk tot een officiële scheiding leidt. Hij heeft bij haar twee kinderen, Terry en Chad, die zich hem herinneren als een liefhebbende vader. Zijn andere vrouwen waren actrice Ali MacGraw en fotomodel Barbara Minty. McQueen was gek op motorfietsen en snelle auto's en nam deel aan races. Hij is zijn hele leven een rebel gebleven, tot hij in 1980, op vijftigjarige leeftijd aan kanker overleed. De vertelstem is van James Coburn, presentator is Jack Perkins en de film laat beelden zien uit CINCINNATI KID, THE SAND PEBBLES, waarvoor hij een Oscar-nominatie als beste acteur kreeg, THE GETAWAY, BULLITT, AN ENEMY OF THE PEOPLE, TOWERING INFERNO en zijn laatste film THE HUNTER. Tevens commentaren van regisseurs en acteurs, van Robert Wise tot Karl Malden. Hij zei ooit dat als hij geen filmacteur was geworden, hij waarschijnlijk misdadiger was geweest. Steve McQueen, rebel en superstar. Weinig opzienbarende regie van Feldman.

Houdini

1994 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins, Dorothy Young, Marie Blood, John Bohannon en Harry Blackstone Jr..

Beknopte biografie van Harry Houdini, de grote goochelaar en ontsnappingskunstenaar, gepresenteerd door Jack Perkins. De in 1874 als Erich Weiss ter wereld gekomen Houdini, zoon van een joods ouders uit Hongarije, ging als jonge man bij het circus en leerde daar van collega's trucs als het vastbinden van een veter met je tenen. De naam Houdini ontleende hij aan een Franse goochelaar uit het eind van de 18e eeuw, Robert Houdin. Hij was een goede goochelaar, maar zijn grote obsessie was het ontsnappen uit bijna onmogelijke situaties. Een ontmoeting met Martin Beck veranderde zijn leven en carrière compleet. Beck bleek de ideale promotor voor hem. Houdini ging zich steeds meer toeleggen op spectaculaire en moeilijke stunts, vaak met gevaar voor eigen leven. Hij stierf in 1926 aan een blindedarmontsteking. Op het hoogtepunt van zijn carrière had hij zijn eigen filmmaatschappij. Commentaren van Houdini's vroegere assistente Dorothy Young, zijn nicht Marie Blood en John Bohannon van de Amerikaanse Goochelaarsbond werpen een interessant licht op de mens Houdini. Interviews met de goochelaars Blackstone Jr., Penn en Teller, de Amazing Randi en archiefbeelden completeren deze interessante documentaire.

Audrey Hepburn Remembered, 1929-1993

1994 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Gene Feldman.

VV.

An Intimate Portrait: Grace Kelly

1994 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Gene Feldman.

`Grace Kelly leek de wereld ervan te willen overtuigen dat bij haar alles als vanzelf kwam. Maar het feit dat ze actrice was, vrijwaarde haar niet van problemen,` zegt vertelster Emma Samms in deze documentaire over de actrice die prinses werd. Grace Patricia Kelly, geboren in Philadelphia in 1929, begon als fotomodel. Ze kwam onder contract bij MGM, die haar in 1951 liet debuteren in FOURTEEN HOURS van Henry Hathaway, waarna in 1952 de klassieker HIGH NOON van Fred Zinnemann volgde. Haar beste films maakte ze met Alfred Hitchcock, bijvoorbeeld de gedenkwaardige DIAL M FOR MURDER (1954), REAR WINDOW (1954) en TO CATCH A THIEF (1955). De documentaire werpt niet echt een nieuw licht op het personage van de prinses, maar zit wel vol met fragmenten uit bovengenoemde films en uit vele andere, zoals GREEN FIRE (1954) van Andrew Marton, THE COUNTRY GIRL (1954) van George Seaton, MOGAMBO (1953) van John Ford, THE BRIDGES AT TOKO-RI (1955) van Mark Robson, THE SWAN (1956) van Charles Vidor en haar laatste film HIGH SOCIETY van Charles Walters, uit 1956. Na haar huwelijk met prins Rainier van Monaco hield ze op met acteren. Grace kwam in 1982 bij een auto-ongeluk om het leven.

Mae West And The Men That Knew Her

1993 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1993. Documentaire van Gene Feldman.

Mary Jane West werd geboren in Brooklyn op 17 augustus 1893. Als kind stond ze al op de planken om op vijftien-jarige leeftijd te debuteren in de veaudeville. Op haar zeventiende huwde ze met song-and-dance-man Frank Wallace, maar lang hield dit huwelijk niet stand. Vanaf 1911 was ze te zien op Broadway en in 1926 creëerde ze een eigen stuk, dat aanvankelijk flopte totdat de politie ingreep en haar arresteerde wegens schending van de openbare zeden en goede orde. In 1928 ontstond haar imago in het stuk Diamond Lil, dat in 1933 als basis zou dienen voor haar tweede film SHE DONE HIM WRONG. Zes jaar lang bleef ze een van Hollywoods supersterren en er wordt van haar beweerd dat ze Paramount redde van het bankroet. Na de oorlog beperkte ze zich weer tot toneel om in 1970 een comeback te wagen met MYRA BRECKINRIDGE. In 1978 werd er nog een film rond haar opgebouwd, SEXTETTE, maar die flopte. Ze stierf op 22 november 1980. In deze documentaire wordt een beeld geschetst van dit monument uit de filmgeschiedenis door getuigenissen van mannen die met haar gewerkt hebben, w.o. Robert Wise, Anthony Quinn, A.C. Lyles, Rex Reed, Robert Osborne, enz. Ze maakte slechts elf films, maar haar invloed - mede door haar doorlopende strijd tegen de censors - is ontzaglijk groot. Gids is Dom De Luise. Riva Freifeld was verantwoordelijk voor de montage en Feldman schreef, samen met Suzette Winter, het scenario. Fotografie is van Eric Camiel, Phil Gries, Robert Jaye en Rick Robertson.

Robert Mitchum: The Reluctant Star

1991 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Russell, Edward Dmytryk, Deborah Kerr en Jane Greer.

Een portret van de in 1917 geboren superster uit de jaren 1940 1960. Zelf vertelt hij over zijn jeugd, de dood van zijn vader toen hij amper drie was, zijn huwelijk met Dorothy en zijn zegetocht in Hollywood. Het was nooit zijn bedoeling om filmacteur te worden, maar het leek wel alsof het zijn noodlot was. Om wat geld te verdienen nam hij in 1940 een job aan als stuntman en in 1942 debuteerde hij reeds als acteur met HOPPY SERVES A WRIT. Zijn doorbraak volgde in 1945 met THE STORY OF G.I. JOE. Hij weet heel wat anecdotes te brengen over zijn samenwerking met o.a. Marilyn Monroe, Raoul Walsh, Charles Laughton en John Huston en over de beruchte marijuana-zaak die hem in 1948 twee maanden achter de tralies bracht. Een hele reeks mensen die met hem hebben samengewerkt vervolledigen het beeld van Mitchum die uit de film komt als een acteur die steeds zichzelf was en zich nooit anders heeft voorgedaan. Feldman schreef het scenario. Voor de montage tekende Stephanie Palewski en voor de research Polly Pettit. Het geheel wordt geïllustreerd met fragmenten uit zijn belangrijkste films. Nieuw beeldmateriaal is van Robert Joy, Piotr Jaxa, Kevin McKnight, Rick Robertson en Jeremy Stavenhagen.

Anthony Quinn: An Original

1990 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1990. Documentaire van Gene Feldman.

Begeleid door commentaar van Quinn zelf geeft de regisseur een aardig overzicht van de loopbaan van een der zeer populaire buitenbeentjes van Hollywood. Na een moeilijke jeugd volgde in 1936 een nog moeilijkere start van zijn carri[KA2]ere als filmacteur. Meer dan tien jaar achtereen bood men hem uitsluitend rollen aan als Indiaan, Mexicaan of een latijns(-Amerikaans) boeventype, maar hij kreeg ten slotte erkenning rond 1950. Na zijn Oscar voor VIVA ZAPATA (1952) begint zijn Europees avontuur. Via veel filmfragmenten w.o. LUST FOR LIFE (1956) leren we vooral Quinn de acteur kennen, maar over zijn priv[KA1]e-leven of als kunstenaar vertelt de film helaas bitter weinig. Coryfee[KA3]en uit de internationale wereld van de film komen aan het woord: Gina Lollobrigida, Stanley Kramer, J. Lee Thompson, Lorenzo en Valentina Quinn (zoon en dochter), Martin Ritt, Anthony Fransciosa, Guilietta Masina, Federico Fellini, Julie Harris en Giancarlo Giannini. Het camerawerk is van Eric Camiel, Kevin McKnight en Rick Robertson. Het geheel werd gemonteerd door Stephanie Palewski, die ook het scenario verzorgde.

William Holden: The Golden Boy

1989 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1989. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Robert Wagner, Glenn Ford, Susan Strasberg, Robert Mitchum en Blake Edwards.

Met zijn debuutfilm GOLDEN BOY (1939) werd hij op slag een ster. Toch zou het nog jaren duren alvorens hij door de industrie zelf ernstig genomen werd. William Holden werd op 17 april 1918 geboren als William Beedle in O`Fallon, Illinois. Hij kreeg een opleiding als chemicus en in zijn vrije tijd speelde hij met het Pasadena Playhouse. In 1939 deed hij mee aan een talent test uitgeschreven door Paramount, waar hij ontdekt werd door Arthur Jacobson, die hem naast Barbara Stanwyck zette in GOLDEN BOY. Dan ging het vlug naar de top, maar eerst in 1950 zou Billy Wilder hem de rol geven die hem ook bij filmmakers de nodige kredieten bezorgde, nl. in SUNSET BOULEVARD. Het was tevens Wilder door wie hij een Oscar kreeg voor zijn hoofdrol in STALAG 17. Daarna speelde hij in een hele reeks topfilms in Hollywood, maar tot ieders verbazing vestigde hij zich eind jaren 1950 met zijn gezin in Europa. Met films als THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI (1957), THE WILD BUNCH (1969) en NETWORK (1976) zou hij ook voor nieuwe generaties een bekend gezicht blijven. Kort na de opnamen van Blake Edwards` S.O.B. (1981) werd hij in zijn huis dood aangetroffen. Feldman en Suzette Winter schreven het scenario volgens het hun bekende stramien, met getuigenissen van een reeks bekende mensen die met Holden gewerkt hebben, evenals zijn ontdekker Jacobson en zijn zoon Scott. Commentaar wordt gesproken door Richard Kiley. Polly Pettit stond in voor de research en Stephanie Palewski en Anne Borin voor de montage. Nieuw beeldmateriaal is van Eric Camiel, Robert Joyce en Rick Robertson.

Marilyn Monroe: Beyond the Legend

1987 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Gene Feldman en Suzette Winter. Met o.a. Marilyn Monroe, Richard Widmark, Robert Mitchum, Clark Gordon en Shelley Winters.

Een geslaagd portret van M.M. met veel materiaal uit haar films. Feldman geeft de kijker een helder inzicht in de psyche van de legende en laat mensen uit het vak, collega's en minnaars aan het woord. Het scenario is van beide regisseurs Feldman en Winter. Het camerawerk is van Richard Francis en Rick Robertson. Aanbevolen voor cinefielen en iedereen die in M.M. geïnteresseerd is.

Ingrid

1984 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Liv Ullmann, Colleen Dewhurst, José Ferrer, Greta Danielsson en Bengt Forslund.

Een gedetailleerde biografie van Ingrid Bergman (1915-1982), waarin gebruik gemaakt wordt van privé-films om haar jeugdjaren op te roepen. Haar carrière volgen we vanaf haar prille debuut in 1934, over haar verovering van Hollywood, tot ze in ongenade viel toen ze een relatie begon met Roberto Rossellini. Er volgde een ware haatcampagne, maar toen ze in 1956 terugkeerde naar Hollywood beleefde ze opnieuw triomfen. Het geheel wordt geïllustreerd met fragmenten uit haar succesfilms, zoals CASABLANCA, GASLIGHT, THE BELLS OF ST. MARY'S, JOAN OF ARC, haar Italiaanse periode, ANASTASIA, INN OF THE SIXTH HAPPINESS, CACTUS FLOWER, HERFSTSONATE en haar laatste triomf als Golda Meir in A WOMAN CALLED GOLDA. Mensen die met haar gewerkt hebben vertellen over hun ervaring. Het is allemaal erg oppervlakkig en in hun scenario vertellen Feldman en Suzette Winter niets dat de fans nog niet weten. Barbara Glazer monteerde alles tot een vlot geheel. Nieuw beeldmateriaal is van Antonio Climati, Tony Forsberg, Lee Kenower en Terry Maher.

The Horror of It All

1983 | Documentaire

Verenigde Staten 1983. Documentaire van Gene Feldman.

Een ridicule poging om het horror-genre samen te vatten door middel van fragmenten uit de meest afschuwelijke films en door foto's uit de betere. Met commentaar van José Ferrer.